Carrosseriebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een carrosseriebouwer of carrosserie specialist is gespecialiseerd in het aanpassen van auto's, bedrijfswagens en andere soorten voertuigen die gebruikt gaan worden voor specifieke taken. De meeste carrosseriebouwers werken aan bedrijfswagens zoals speciale voertuigen voor gemeentes, overheden, hulpdiensten en transportbedrijven. Daarnaast bestaan er gespecialiseerde bedrijven die juist weer gespecialiseerd zijn in het aanpassen van reguliere auto´s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlengen van auto´s die gebruikt gaan worden als uitvaartvoertuig of als limousine. Daarnaast kan het nodig zijn om reguliere auto´s aan te passen omdat ze voorzien moeten worden van extra bepantsering. Bepantserde voertuigen zijn meestal bedoeld voor personen die extra beveiligd moeten worden zoals politieke figuren of andere invloedrijke mensen. Een  carrosseriebouwer kan dus werkzaam zijn aan verschillende soorten voertuigen, die wel allemaal aan specifieke eisen moeten voldoen om ze te mogen gebruiken. Vooral de overheid en de transportwereld maken veelvuldig gebruik van carrosseriebedrijven, omdat ze in veel gevallen behoefte hebben aan speciale voertuigen. Het beroep carrosseriebouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een carrosseriebouwer ook weer gespecialiseerd kan zijn met betrekking tot specifieke werkzaamheden.

Als carrosseriebouwer heb je over het algemeen niet alleen te maken met trekkende voertuigen, omdat een carrosseriebouwer ook weer gespecialiseerd kan zijn in opleggers, zoals in tankcontainers waarbinnen bepaalde grondstoffen en/of vloeistoffen vervoerd moeten worden. Ook het aanpassen van dit soort opleggers en tankcontainers kan tot de werkzaamheden van een carrosseriebouwer behoren. De werkzaamheden als carrosseriebouwer zijn breed te noemen, omdat een carrosseriebouwer over het algemeen betrokken zal zijn bij alle voorkomende werkzaamheden die nodig zijn om voertuigen en/of opleggers aan te kunnen passen. Een carrosseriebouwer moet dan ook gezien worden als een allround vakspecialist die beschikt over meerdere vaardigheden.

Wat is een carrosserie

Een carrosserie is het koetswerk van een voertuig en kan gezien worden als het dragende deel hiervan. Alle andere onderdelen die later aan een carrosserie aangebracht worden zoals de wielen, motor en het interieur, zijn geen onderdeel van de carrosserie. Deze worden gezien als losse onderdelen omdat ze te verwijderen zijn. Een voertuig bestaat doorgaans ook uit een chassis maar tegenwoordig komt een zelfdragende carrosserie steeds meer voor. Een chassis is de bodem van een auto of ander voertuig waar later de carrosserie opgebouwd wordt. Bij normale auto's wordt er eigenlijk geen gebruik meer gemaakt van een aparte chassis. Bij speciale auto's zoals luxe sportwagens kan dit zeker nog wel het geval zijn omdat deze auto's extra sterk moeten zijn. Maar ook andere grote voertuigen zoals vrachtwagens en bussen maken nog steeds gebruik van een chassis.

Waarom een voertuig ombouwen

Autofabrikanten bouwen doorgaans alleen standaard auto's of bedrijfswagens die niet specifiek gebouwd zijn voor bepaalde bedrijven of specifieke diensten. Deze voertuigen worden door speciale bedrijven aangeschaft, zoals de wegenwacht, brandweer of ambulancediensten en kunnen dus nog niet in gebruik genomen worden. Deze nieuwe voertuigen worden doorgaans eerst naar een gespecialiseerd carrosseriebedrijf gebracht die de nieuwe voertuigen om zal bouwen voor hun specifieke taak. Denk hierbij aan het verlengen van een voertuig, versterken van een voertuig, het inbouwen van gereedschap, het inbouwen van communicatiemiddelen en het vergroten van het motorvermogen. Daarnaast voorzien de carrosseriebedrijven de nieuwe dienstwagens meestal ook van bedrijfskleuren en belettering. Het ombouwen van voertuigen is doorgaans een kostbare aangelegenheid omdat dit in bijna alle gevallen maatwerk betreft en er geen robots gebruikt kunnen worden. Daarnaast liggen de eisen die bijvoorbeeld hulpdiensten stellen aan speciale voertuigen zeer hoog.

Werken als carrosseriebouwer:

Carrosseriebedrijf:

Opleidingen tot carrosseriebouwer

Wie als carrosseriebouwer wenst te werken kan het beste de Mbo-opleiding allround carrosseriebouwer volgen die uit verschillende vakgebieden bestaat. Het vak carrosseriebouwer is meer dan alleen het kunnen aanpassen van een carrosserie omdat je als carrosseriebouwer te maken zal krijgen met alle aspecten die met voertuigen te maken hebben zoals het lassen, veranderen van kabelbomen en het inbouwen van gereedschap of machines. Wel is het zo dat de meeste carrosseriebedrijven voor de verschillende onderdelen andere specialisten aangesteld hebben omdat de diverse vakgebieden toch wel uiteenlopend zijn. Het lassen van een carrosserie is natuurlijk heel wat anders als het aansluiten van communicatieapparatuur. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Voor meer informatie verwijzen wij ook naar de beroepen schadehersteller, autospuiter, bedrijfswagenmonteur en het beroep automonteur. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een carrosseriebouwer werkzaam kan zijn

Als carrosseriebouwer werk je doorgaans voor een carrosseriebedrijf dat gespecialiseerd kan zijn in verschillende soorten voertuigen. Maar als carrosseriebouwer kun je natuurlijk ook voor normale schadeherstelbedrijven of garages werkzaam zijn.

Competenties carrosseriebouwer

Als carrosseriebouwer is je belangrijkste competentie toch wel je technisch inzicht. Je werkt veel met je handen en moet creatief zijn in het bedenken van mogelijke oplossingen. Standaard oplossingen zijn niet altijd voor handen en je zult van veel verschillende vakgebieden kennis moeten hebben. Omdat je doorgaans veel met collega's of leidinggevenden zal samenwerken moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Ook is het als carrosseriebouwer belangrijk om stressbestendig te zijn omdat het regelmatig kan voorkomen dat je onder tijdsdruk moet werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als carrosseriebouwer

Het arbeidsmarktperspectief voor een carrosseriebouwer is over het algemeen zeer goed te noemen mits je over de juiste opleidingen en diploma's beschikt. De meeste carrosseriebouwers kunnen vanuit een vakopleiding automatisch doorgroeien naar een vaste baan. De doorgroeimogelijkheden als carrosseriebouwer zijn over het algemeen beperkt maar zeker niet onmogelijk. Wie echt door wil groeien zal extra opleidingen moeten volgen om wellicht in aanmerking te komen voor een leidinggevende functie. Daarnaast is het erg belangrijk om regelmatig cursussen te volgen omdat er steeds meer mogelijkheden en nieuwe technieken ontstaan die elkaar meestal snel opvolgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris carrosseriebouwer

Een carrosseriebouwer zal doorgaans onder de metaal en techniek cao vallen maar dit is natuurlijk afhankelijk van waar je werkt. Een carrosseriebouwer in loondienst zal doorgaans een bruto salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl