Bandenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bandenmonteur is een gespecialiseerde monteur die verantwoordelijk is voor het vervangen van banden zoals autobanden, motorbanden en vrachtwagenbanden. Daarnaast is het zo dat de meeste bandenmonteurs ook aangemerkt kunnen worden als adviseur, omdat mensen over het algemeen behoefte hebben aan informatie over nieuwe banden. Afhankelijk van het soort bedrijf waar een bandenmonteur werkzaam is kan een bandenmonteur ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het vervangen van schokdempers of het vervangen van uitlaatsystemen. Welke werkzaamheden een bandenmonteur precies uitvoert is over het algemeen afhankelijk van het opleidingsniveau en de ervaring als bandenmonteur. Het vervangen van banden is in de meeste garages mogelijk, echter zijn er ook gespecialiseerde garages die alleen nieuwe banden, schokbrekers, uitlaten en velgen verkopen. Dit soort bedrijven voert over het algemeen geen regulier onderhoud uit aan voertuigen, zoals dat wel het geval is bij autodealers. Het beroep bandenmonteur moet dus vrij algemeen gezien worden omdat een bandenmonteur werkzaam kan zijn voor verschillende soorten autobedrijven. Een bandenmonteur kan bijvoorbeeld ook een automonteur of een motormonteur zijn die ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het uitvoeren van onderhoud aan voertuigen. Daarnaast kan een bandenmonteur werkzaam zijn voor garages die zich richten op bedrijfswagens. Dit betreft dan vaak vrachtwagenbanden of bijvoorbeeld banden voor landbouwvoertuigen.

Een bandenmonteur is dus een monteur, maar hoeft geen automonteur te zijn omdat dit afhankelijk is van het soort bedrijf en het opleidingsniveau als bandenmonteur. Als een bandenmonteur niet werkzaam is voor reguliere garages is een bandenmonteur in veel gevallen werkzaam voor een gespecialiseerd bandenbedrijf, dat zich ook kan richten op tuning van auto's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoop van lichtmetalen velgen en aan sportuitlaten. Dit soort bedrijven vervangen over het algemeen alle soorten banden inclusief vrachtwagenbanden. De meeste bandenbedrijven beschikken ook over een mobiele bandenbus om op locatie banden te kunnen vervangen. Het kunnen vervangen van banden op locatie is belangrijk, omdat vrachtwagens met bandenpech in de meeste gevallen op locatie geholpen moeten worden. Reguliere wegenwachters kunnen geen vrachtwagenbanden vervangen en zullen in veel gevallen een bandenbedrijf inschakelen om de vrachtwagenchauffeur te kunnen helpen. Het vervangen van vrachtwagenbanden betreft ook weer werkzaamheden waarvoor specifieke kennis en ervaring nodig is.

Juiste bandenspanning

Wie lang wil genieten van zijn banden doet er goed aan deze op de juiste spanning te brengen en te houden. Tevens is het erg belangrijk dat de auto goed is uitgelijnd om ongelijke slijtage te voorkomen. De laatste jaren komen winterbanden steeds meer onder de aandacht, omdat deze in diverse landen verplicht zijn en de eigenschappen van de banden in de winter nu eenmaal beter zijn. Wanneer men winterbanden monteert heeft men dus twee setjes banden en velgen, wat op zich uitstel geeft qua vernieuwing van banden. Wel is het belangrijk de banden die niet onder de auto zitten op een goede manier op te slaan. De meeste bandenzaken bieden deze opslag tegen een kleine vergoeding. Dit noemt men ook wel eens een bandenhotel.

Autobanden

Wanneer iemand nieuwe banden op zijn auto nodig heeft is de keus nog niet zo gemakkelijk. Er zijn genoeg mensen die stoere banden onder de auto willen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld grote en brede banden met een mooie profilering. Deze banden zijn uiteraard een stuk duurder dan kleine banden. De laatste jaren zijn de winterbanden steeds meer in opkomst. Deze banden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden en worden door veel mensen als veiliger gezien in de winter. Deze winterbanden kunnen water en sneeuw beter afvoeren dan zomerbanden. Ook is het rubber van een andere samenstelling dan bij zomerbanden. In Nederland is dit nog niet verplicht maar er zijn al wel  landen die moeilijk doen bij een aanrijding in de winter met zomerbanden. Om lang te kunnen genieten van de banden is het belangrijk deze goed op spanning te houden. Tevens moet de auto goed uitgelijnd zijn om scheve slijtage te voorkomen.

Werken als bandenmonteur

Het beroep bandenmonteur is een mooi beroep, maar het is ook een beroep dat bij je moet passen. Technisch inzicht en het kunnen aanpakken zijn over het algemeen belangrijke eigenschappen als bandenmonteur, omdat een bandenmonteur in de meeste gevallen zelfstandig werkzaam is aan voertuigen. Als een bandenmonteur over voldoende ervaring beschikt is het mogelijk dat de bandenmonteur ook andere werkzaamheden mag uitvoeren, zoals het vervangen van schokbrekers, het vervangen van remblokken of het vervangen van uitlaten. Dit soort werkzaamheden wordt over het algemeen ook veel uitgevoerd door gespecialiseerde bandenbedrijven. Welke werkzaamheden een bandenmonteur precies allemaal mag uitvoeren is over het algemeen afhankelijk van de werkervaring, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Betekenis tekens op banden:

Voorbeeld 175/70 R13 tubeless 82T

  • 175 staat voor de breedte van de band in millimeters
  • 70 geeft de hoogte van de band weer (70 procent van de breedte)
  • R is de radiaal van een band (richting van de draden in de band)
  • 13 Dit is de diameter van de velg in inches
  • Tubeless betekent dat er geen binnenband in de band nodig is
  • 82 Dit geeft het draagvermogen van de band weer
  • T geeft de maximale snelheid van de band weer

Consumentenbond over autobanden:

Opleidingen tot bandenmonteur

Voor het beroep bandenmonteur bestaan geen specifieke opleidingen. De meeste bandenmonteurs worden intern opgeleid door andere ervaren monteurs. Het werk als bandenmonteur is dan ook ongeschoold werk, waar geen opleiding voor mogelijk is. Wel is het belangrijk dat de nieuwe bandenmonteur goed opgeleid wordt, omdat er nogal wat verschillende soorten banden zijn die niet allemaal zomaar onder een auto geplaatst kunnen worden. In de meeste gevallen kan een nieuwe bandenmonteur na een paar weken zelfstandig zijn werkzaamheden uitvoeren. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende bandenmonteur.

Bedrijven waar een bandenmonteur werkzaam kan zijn

Een bandenmonteur kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals voor een garagebedrijf of bandengarage, of werkzaam zijn voor een leasemaatschappij. Leasemaatschappijen hebben ook veel te maken met veel verschillende voertuigen. Daarnaast kan een bandenmonteur werkzaam zijn als ondernemer. Het is ook mogelijk dat een bandenmonteur werkzaam is voor gespecialiseerde garages met betrekking tot mobiele werktuigen.

Competenties bandenmonteur

De belangrijkste competentie van een badenmonteur is de vakinhoudelijke kennis van banden en velgen. Daarnaast is het belangrijk dat een bandenmonteur beschikt over technisch inzicht. Zoals eerder omschreven kunnen bandenmonteurs ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het vervangen van banden. Omdat een bandenmonteur regelmatig advies moet geven over verschillende banden en mogelijkheden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, presteren, samenwerken, kwaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bandenmonteur

Als bandenmonteur is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat je als bandenmonteur meestal alleen bij bandenzaken werkt, omdat de uitgebreidere garages liever geschoolde automonteurs in dienst nemen. Het doorgroeien als bandenmonteur moet dan ook gezien worden in de vorm van extra onderwijs, bijvoorbeeld tot automonteur. Wel kan een bandenmonteur meerdere simpele werkzaamheden uitvoeren als deze diensten aangeboden worden door de werkgever, zoals het vervangen van schokbrekers en uitlaten. Ook is de specialisatie van vrachtwagenbanden mogelijk, en zo op de service voor vrachtwagens terecht te komen om vrachtwagenchauffeurs met lekke banden langs de weg te kunnen helpen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bandenmonteur

Als bandenmonteur werk kan het voorkomen dat je wisselende diensten krijgt, omdat de meeste bandenzaken ruime openingstijden hebben en doorgaans ook op zaterdag open zijn. Ook kunnen bepaalde periodes extra druk zijn als bandenmonteur, omdat dan de winterwissel of zomerwissel van banden plaats zal vinden. Het salaris van een bandenmonteur in loondienst is sterk afhankelijk van de leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden van de bandenmonteur, en zal tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand liggen. Als bandenmonteur is het bijna niet mogelijk om als zelfstandige te starten.

Mijnzzp.nl