Bandenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bandenmonteur is gespecialiseerd in het vervangen van banden en alles wat hier bij komt kijken zoals advies geven. Het vervangen van banden is in de meeste garages mogelijk. Echter er zijn ook veel bedrijven te vinden die alleen banden, schokbrekers en velgen monteren. Deze bedrijven zijn vaak een stuk goedkoper dan bij een dealer. Bij een bandenmonteur zijn over het algemeen alle banden verkrijgbaar voor alle soorten voertuigen. De prijs van banden is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Vooral banden met grotere afmeting kunnen behoorlijk in de kosten lopen. Ook bij banden telt dat goedkoop duurkoop is. De laatste jaren komen er steeds meer onbekende autobanden op de markt die bij aankoop aantrekkelijk lijken, maar onder de auto al snel slijten en er dus weer nieuwe banden gekocht moeten worden.

Wie lang wil genieten van zijn banden doet er goed aan deze op de juiste spanning te brengen en te houden. Tevens is het erg belangrijk dat de auto goed is uitgelijnd om ongelijke slijtage te voorkomen. De laatste jaren komen winterbanden steeds meer onder de aandacht, omdat deze in diverse landen verplicht zijn en de eigenschappen van de banden in de winter nu eenmaal beter zijn. Wanneer men winterbanden monteert heeft men dus twee setjes banden en velgen, wat op zich uitstel geeft qua vernieuwing van banden. Wel is het belangrijk de banden die niet onder de auto zitten op een goede manier op te slaan. De meeste bandenzaken bieden deze opslag tegen een kleine vergoeding. Dit noemt men ook wel eens een bandenhotel.

De prijzen van banden kunnen erg variëren. De autobanden bij de dealer zijn vaak een stuk duurder dan bij een bandenspecialist. De bandenspecialist koopt vaak erg groot in en kan hierdoor beteren prijzen afspreken. Tevens is het monteren van banden bij een garage een bijzaak en bij de bandenspecialist de hoofdzaak.

Autobanden

Wanneer iemand nieuwe banden op zijn auto nodig heeft is de keus nog niet zo gemakkelijk. Er zijn genoeg mensen die stoere banden onder de auto willen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld grote en brede banden met een mooie profilering. Deze banden zijn uiteraard een stuk duurder dan kleine banden.

De laatste jaren zijn de winterbanden steeds meer in opkomst. Deze banden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden en worden door veel mensen als veiliger gezien in de winter. Deze winterbanden kunnen water en sneeuw beter afvoeren dan zomerbanden. Ook is het rubber van een andere samenstelling dan bij zomerbanden. In Nederland is dit nog niet verplicht maar er zijn al wel  landen die moeilijk doen bij een aanrijding in de winter met zomerbanden. Om lang te kunnen genieten van de banden is het belangrijk deze goed op spanning te houden. Tevens moet de auto goed uitgelijnd zijn om scheve slijtage te voorkomen.

Enkele bekende autobanden merken:

         Michelin

 • Michelin is een Frans merk en heeft het grootste marktaandeel van de wereld met 20 procnt. Hiermee is Michelin de grootste bandenproducent ter wereld. Michelin produceert per jaar ongeveer 191 miljoen banden en heeft ruim 125.000 mensen in dienst wereldwijd.

         Dunlop

 • Dunlop is een Britse bandenfabrikant en is voor 75 procent in handen van GoodYear. Het Europese gedeelte van het bedrijf word geleid vanuit Brussel. Het Amerikaanse deel word geleid door GoodYear in Ohio

         GoodYear

 • GoodYear is opgericht in 1898 en maakt naast banden ook brandslangen, schoenzolen en onderdelen voor printers. GoodYear is erg bekend door zijn bekende luchtschepen met hun reclame op de zijkant.

         Continental

 • Continental is een Duits merk en is gevestigd in Hannover. Naast banden maakt het bedrijf ook remsystemen en andere voertuigonderdelen. Continental is de vierde bandenfabrikant ter wereld en heeft ruim 140 mensen in dienst.

         Vredestein

 • Vredestein is een Nederlandse bandenfabrikant en is tegenwoordig gevestigd in Enschede. Het bedrijf is gestart in 1909 in Loosduinen en in 1934 verhuist naar Doetinchem.

Betekenis tekens op banden:

Voorbeeld 175/70 R13 tubeless 82T

 • 175 staat voor de breedte van de band in millimeters
 • 70 geeft de hoogte van de band weer (70 procent van de breedte)
 • R is de radiaal van een band (richting van de draden in de band)
 • 13 Dit is de diameter van de velg in inches
 • Tubeless betekent dat er geen binnenband in de band nodig is
 • 82 Dit geeft het draagvermogen van de band weer
 • T geeft de maximale snelheid van de band weer

Consumentenbond over autobanden:

Opleidingen tot bandenmonteur

Voor het beroep bandenmonteur bestaan geen specifieke opleidingen. De meeste bandenmonteurs worden intern opgeleid door andere ervaren monteurs. Het werk als bandenmonteur is dan ook ongeschoold werk, waar geen opleiding voor mogelijk is. Wel is het belangrijk dat de nieuwe bandenmonteur goed opgeleid wordt, omdat er nogal wat verschillende soorten banden zijn die niet allemaal zomaar onder een auto geplaatst kunnen worden. In de meeste gevallen kan een nieuwe bandenmonteur na een paar weken zelfstandig zijn werkzaamheden uitvoeren.

Bedrijven waar een bandenmonteur werkzaam kan zijn

Als bandenmonteur werk je doorgaans bij een autoservicebedrijf, bandenspecialist of garage.

Competenties bandenmonteur

Als bandenmonteur kom je vaak in aanraking met klanten en daarom moet je kunnen adviseren en commerciële vaardigheden bezitten. Als bandenmonteur is advies belangrijk voor de keuze van nieuwe banden, omdat lang niet alle banden onder een auto geplaatst mogen worden. Het gewicht van de auto speelt een rol en maximale snelheid speelt een belangrijke rol voor de juiste banden. Naast het geven van bandenadvies kijken de meeste monteurs ook naar de schokbrekers van de auto en mogelijke andere belangrijke onderdelen, zoals bijvoorbeeld de uitlaat van een auto.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bandenmonteur

Als bandenmonteur is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat je als bandenmonteur meestal alleen bij bandenzaken werkt, omdat de uitgebreidere garages liever geschoolde automonteurs in dienst nemen. Het doorgroeien als bandenmonteur moet dan ook gezien worden in de vorm van extra onderwijs, bijvoorbeeld tot automonteur. Wel kan een bandenmonteur meerdere simpele werkzaamheden uitvoeren als deze diensten aangeboden worden door de werkgever, zoals het vervangen van schokbrekers en uitlaten. Ook is de specialisatie van vrachtwagenbanden mogelijk, en zo op de service voor vrachtwagens terecht te komen om vrachtwagenchauffeurs met lekke banden langs de weg te kunnen helpen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bandenmonteur

Als bandenmonteur werk kan het voorkomen dat je wisselende diensten krijgt, omdat de meeste bandenzaken ruime openingstijden hebben en doorgaans ook op zaterdag open zijn. Ook kunnen bepaalde periodes extra druk zijn als bandenmonteur, omdat dan de winterwissel of zomerwissel van banden plaats zal vinden. Het salaris van een bandenmonteur in loondienst is sterk afhankelijk van de leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden van de bandenmonteur, en zal tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand liggen. Als bandenmonteur is het bijna niet mogelijk om als zelfstandige te starten.

Mijnzzp.nl