Bedrijfswagenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfswagenmonteur c.q. vrachtwagenmonteur is gespecialiseerd in het onderhouden van bedrijfswagens zoals vrachtwagens en bestelwagens. Ook andere bedrijfswagens worden tot deze categorie gerekend zoals grasmaaiers, veegwagens en bijvoorbeeld diverse landbouwmachines. Het beroep bedrijfswagenmonteur heeft natuurlijk veel raakvlakken met de werkzaamheden van een reguliere automonteur maar is niet helemaal hetzelfde omdat de diverse toegepaste technieken in bedrijfswagens over het algemeen ingewikkelder zijn dan in normale auto's. Bedrijfswagens zijn over het algemeen ingewikkelder omdat deze veel meer mogelijkheden en techniek bezitten dan reguliere auto's. Bij vrachtwagens kunnen bijvoorbeeld kranen geïnstalleerd zijn die onderhouden moeten worden en bij bestelwagens kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een koelinstallatie die onderhouden en gekeurd zal moeten worden. Bij bedrijfswagens speelt het snel kunnen plegen van onderhoud een grote rol omdat stilstaande bedrijfswagens geen geld opleveren voor de eigenaar. Een bedrijfswagenmonteur kan werkzaam zijn voor een vrachtwagendealer of voor een grote transporteur met een eigen onderhoudsdienst. Welke werkzaamheden een bedrijfswagenmonteur precies uitvoert kan per bedrijfswagenmonteur verschillen, omdat bedrijfswagens voorzien kunnen zijn van veel technische installaties naast de algemene technische voertuiginstallatie. Het werken aan een vrachtwagenmotor kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het werken aan een hydraulische installatie of het werken aan een koelinstallatie. Het beroep bedrijfswagenmonteur moet verder dus vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfswagenmonteur ook gespecialiseerd kan zijn in bepaalde werkzaamheden.

Er bestaan overigens ook speciale carrosseriebedrijven waar vrachtwagens of andere bedrijfswagens omgebouwd kunnen worden voor speciale taken. Nieuwe bedrijfswagens kunnen lang niet altijd zomaar ingezet worden door transporteurs omdat deze vaak nog omgebouwd moeten worden. Een bedrijfswagenmonteur hoeft dus zeker niet alleen onderhoud aan bedrijfswagens uit te voeren maar kan ook ingezet worden voor andere taken die met bedrijfswagens te maken hebben. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf verschillen. De grote bedrijfswagengarages hebben meestal ook een spoeddienst om gestrande bedrijfswagens snel weer op weg te kunnen helpen. Een simpele lekke band bij een vrachtwagen is bijvoorbeeld stukken lastiger te vervangen dan bij een reguliere auto. De betrouwbaarheid bij bedrijfswagens is dan ook heel erg belangrijk omdat deze veel onderweg zijn en het stilstaan door een pechgeval meestal veel geld zal kosten.

Verschil automonteur en vrachtwagenmonteur

Het grote verschil tussen de beroepen automonteur en vrachtwagenmonteur is dat bij vrachtwagens en andere soorten bedrijfswagens de techniek ingewikkelder is. Denk hierbij aan communicatieapparatuur, registratieapparatuur, bedieningssystemen, laadkleppen, kranen en bijvoorbeeld koelinstallaties. Daarnaast gaat het bij bedrijfswagens meestal om grote dieselmotoren. Ook het vervangen van remmen of banden is een stuk moeilijker dan bij een reguliere auto. Een bedrijfswagen moet ook gekeurd worden net zoals een normale auto maar kan bijvoorbeeld ook een extra keuring moeten ondergaan omdat er bijvoorbeeld een laadklep is gemonteerd. Onderdelen als laadkleppen of mobile kranen moeten ook gekeurd worden.

Monteurs naar WK autosleutelen:

Opleiding vrachtwagenmonteur:

Sleuteldag bedrijfswagens:

Opleidingen tot bedrijfswagenmonteur

Wie een opleiding tot bedrijfswagenmonteur wil volgen, kan het beste kiezen voor een opleiding bedrijfswagenmonteur c.q. bedrijfswagentechnicus. De opleiding tot eerste bedrijfsautotechnicus duurt over het algemeen twee tot vier jaar afhankelijk van de vooropleidingen. Wanneer je veel met bedrijfswagens zal werken is het ook handig wanneer je zelf het rijbewijs C bezit zodat je ook met de grotere bedrijfswagens de weg op mag. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen onder begeleiding van een leermeester. Zie voor meer opleidingsmogelijkheden en informatie ook de beroepen automonteur, carrosseriebouwer en bedrijfswageninrichter. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bedrijfswagenmonteur kan zijn

Een bedrijfswagenmonteur is over het algemeen werkzaam voor de bekende bedrijfswagendealers maar kan ook werkzaam zijn voor de grote transporteurs die vaak ook eigen onderhoudsdiensten hebben. Er zijn zeer veel verschillende soorten specialisten als het aankomt op bedrijfswagens die verschillende diensten kunnen aanbieden voor verschillende soorten bedrijfswagens. Als een bedrijfswagenmonteur werkt met speciale mobiele werktuigen kan ook de benaming monteur mobiele werktuigen van toepassing zijn. Het beroep bedrijfswagenmonteur komt in de praktijk dus op verschillende manieren voor.

Competenties bedrijfswagenmonteur

De belangrijkste competentie als bedrijfswagenmonteur is je vakinhoudelijke kennis en je brede inzicht in techniek. Een bedrijfswagenmonteur moet dan ook gezien kunnen worden als allround technicus en monteur, omdat een bedrijfswagenmonteur met veel verschillende technieken te maken krijgt. Daarnaast moet een bedrijfswagenmonteur aangemerkt kunnen worden als diagnosetechnicus, omdat een bedrijfswagenmonteur zelfstandig storingen moet kunnen opsporen en oplossen. Omdat je als bedrijfswagenmonteur in de meeste gevallen veel zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn bijscholing, inzicht, zelfstandigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswagenmonteur

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfswagenmonteur is met de juiste opleidingen zeker goed te noemen. De bedrijfswagenmarkt binnen Nederland als transportland is zeker groot te noemen. Daarnaast worden de bedrijfswagens steeds ingewikkelder en zijn eigenaren van bedrijfswagens in veel gevallen afhankelijk van de dealers. Ook kan je als bedrijfswagenmonteur werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven. De doorgroeimogelijkheden zijn over het algemeen beperkt maar met de juiste papieren kun je natuurlijk een Apk-keurmeester worden of een leidinggevende functie verkrijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswagenmonteur

Een bedrijfswagenmonteur zal doorgaans onder de cao metaaltechniek en motorvoertuigen vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een bedrijfswagenmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Een startende bedrijfswagenmonteur die nog met zijn opleiding bezig is, zal over het algemeen minder verdienen.

Mijnzzp.nl