Bedrijfswagenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bedrijfswagenmonteur
Werken als bedrijfswagenmonteur
Verschil bedrijfswagenmonteur en automonteur
Wat doet een bedrijfswagenmonteur:
Monteurs naar WK auto sleutelen:
Film opleiding vrachtwagenmonteur:
Opleidingen tot bedrijfswagenmonteur
Bedrijven waar een bedrijfswagenmonteur kan zijn
Competenties bedrijfswagenmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswagenmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswagenmonteur
Eigen bedrijf starten als Bedrijfswagenmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfswagenmonteur

Beroep bedrijfswagenmonteur

Een bedrijfswagenmonteur is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van bedrijfswagens, zoals bestelwagens en vrachtwagens. Het beroep bedrijfswagenmonteur kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep automonteur, omdat een bedrijfswagenmonteur te maken heeft met complexere techniek. Daarnaast heeft een bedrijfswagenmonteur te maken met hydraulica en luchtsystemen. Het onderhouden van bedrijfswagens betreft specialistische werkzaamheden dat overgelaten moeten worden aan de juiste monteurs. Als bedrijfswagenmonteur zal je ook regelmatig te maken hebben met laadkleppen en trailers, die voorzien zijn van technische installaties. Een bedrijfswagenmonteur kan werkzaam zijn voor een vrachtwagendealer of voor een transporteur met een eigen onderhoudsdienst. Welke werkzaamheden een bedrijfswagenmonteur precies uitvoert kan per bedrijfswagenmonteur verschillen, omdat bedrijfswagens voorzien kunnen zijn van verschillende technische installaties naast de algemene technische voertuiginstallatie. Als we van een allround bedrijfswagenmonteur spreken hebben we het in de meeste gevallen over een eerste bedrijfsautotechnicus. Als eerste bedrijfsautotechnicus ben je in de meeste gevallen ook werkzaam als Apk-keurmeester. Het is niet zo dat een bedrijfswagenmonteur alleen te maken kan hebben met vrachtwagens, trailers en bestelwagens. Een bedrijfswagenmonteur kan ook te maken hebben met andere bedrijfsvoertuigen. Denk bijvoorbeeld aan veewagens, landbouwmachines en aan grasmaaiers. In dat geval kan ook de benaming monteur mobiele werktuigen van toepassing zijn. Goed onderhoud speelt bij bedrijfswagens een belangrijke rol, omdat bedrijfswagens bedrijfszeker moeten zijn. Als bedrijfswagenmonteur ben je in de meeste gevallen werkzaam als allround monteur. Dit neemt niet weg dat een bedrijfswagenmonteur ook gespecialiseerd kan zijn in specifieke werkzaamheden.

Werken als bedrijfswagenmonteur

Een bedrijfswagenmonteur is dus gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van bedrijfswagens. In de meeste gevallen zal een bedrijfswagenmonteur te maken hebben met vrachtwagens, bestelwagens of bussen. Als een bedrijfswagenmonteur te maken heeft met andere mobiele werkmaterialen is de benaming monteur mobiele werktuigen van toepassing. Als bedrijfswagenmonteur is het tegenwoordig belangrijk dat je aangemerkt kan worden als diagnosetechnicus. Dit heeft vooral betrekking op het kunnen opsporen van technische problemen, die te maken hebben met software. Bedrijfswagens zijn in de meeste gevallen voorzien van veel elektronica, die ook storingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan motormanagementstoringen of aan storingen aan de tachograaf. Als je werkzaam bent als eerste bedrijfsautotechnicus zal je ook verantwoordelijk zijn voor het keuren van bedrijfswagens of installaties, zoals laadkleppen. Bij laadkleppen is het belangrijk dat een bedrijfswagenmonteur beschikt over kennis van hydraulica. Omdat een bedrijfswagenmonteur veel te maken heeft met transporteurs is het zo dat de meeste bedrijfswagenmonteurs ook werkzaam zijn als storingsmonteur. Denk hierbij aan het draaien van avonddiensten of aan het werken langs de weg. Chauffeurs die te maken hebben met pech of een lekke band moeten in de meeste gevallen snel geholpen worden.

Verschil bedrijfswagenmonteur en automonteur

Het belangrijkste verschil tussen een bedrijfswagenmonteur en automonteur is dat een bedrijfswagenmonteur te maken heeft met complexere techniek. Denk hierbij aan communicatieapparatuur, registratieapparatuur, bedieningssystemen, laadkleppen, kranen en aan koelinstallaties. Daarnaast heeft een bedrijfswagenmonteur in hoofdzaak te maken met dieselmotoren. Een ander belangrijk verschil is dat je in de meeste gevallen te maken hebt met transporteurs en niet met particulieren. Dit kan wel per garage verschillen, omdat er ook bedrijfswagengarages zijn, waarbinnen campers onderhouden worden. In dat geval heb je ook te maken met particulieren.

Wat doet een bedrijfswagenmonteur:

  • Het onderhouden en repareren van bedrijfswagens.
  • Het onderhouden en repareren van trailers.
  • Het keuren van bedrijfswagens en technische onderdelen.
  • Het informeren van dealers en chauffeurs.
  • Het uitlezen van de boordcomputer.
  • Het bijhouden van de administratie.
  • Het draaien van storingsdiensten.
  • Het bestellen van onderdelen.

Monteurs naar WK auto sleutelen:

Film opleiding vrachtwagenmonteur:

Opleidingen tot bedrijfswagenmonteur

Wie een carrière ambieert als bedrijfswagenmonteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste bedrijfsautotechnicus. De opleiding tot eerste bedrijfsautotechnicus duurt over het algemeen twee tot vier jaar afhankelijk van de vooropleidingen. Als je veel met bedrijfswagens werkt, is het handig dat je over het rijbewijs C beschikt. De meeste bedrijfswagenmonteur volgen een beroepsopleiding en zijn vier dagen in de week werkzaam. Een eerste bedrijfsautotechnicus kan ook werkzaam zijn als ondernemer. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een bedrijfswagenmonteur kan zijn

Een bedrijfswagenmonteur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een garagehouder, die zich richt op bedrijfswagens. Daarnaast kan een bedrijfswagenmonteur intern werkzaam zijn voor bedrijven die beschikken over bedrijfswagens. In dat geval ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een transporteur. Ook carrosseriebouwers maken gebruik van bedrijfswagenmonteurs. Een bedrijfswagenmonteur kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties bedrijfswagenmonteur

De belangrijkste competentie van een bedrijfswagenmonteur is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet een bedrijfswagenmonteur aangemerkt kunnen worden als allround technicus en monteur. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je in de meeste gevallen veel te maken hebt met klanten en leveranciers. Ook bijscholing speelt als bedrijfswagenmonteur een belangrijke rol. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, overleggen, service, flexibiliteit, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfswagenmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een bedrijfswagenmonteur is goed te noemen. De meeste garagehouders staan te springen om goede vaklieden. Met andere woorden zal een bedrijfswagenmonteur niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een bedrijfswagenmonteur kunnen gezien worden in de functie chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfswagenmonteur

Een bedrijfswagenmonteur zal meestal onder de cao motorvoertuigen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een bedrijfswagenmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Bedrijfswagenmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bedrijfswagenmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfswagenmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedrijfswagenmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bedrijfswagenmonteur.

Mijnzzp.nl