Inbouwspecialist auto elektronica

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een inbouwspecialist auto elektronica is gespecialiseerd in auto elektronica, dat een aparte specialisatie te noemen is omdat auto-elektronica zeer complex kan zijn. Niet alleen het inbouwen van auto-elektronica kan complex zijn, ook het verhelpen van elektronische storingen kan zeer complex zijn, omdat de oorzaken van storingen in sommige gevallen lastig te vinden zijn. Het is niet zo dat alle automonteurs automatisch ook veel kennis hebben van complexe auto-elektronica. Het inbouwen van elektronica is iets wat veel mensen en ook vaklieden zoals automonteurs liever uitbesteden aan specialisten. Ook dealers die voor een klant elektronica moeten inbouwen besteden dit vaak uit aan gespecialiseerde bedrijven. Het inbouwen van een standaard radio is meestal geen probleem, echter kan dit bij complexere systemen wel het geval zijn. Het is belangrijk dat elektronica op de juiste manier ingebouwd zal worden om storingen of kortsluiting te voorkomen. Meestal moet een inbouwspecialist veel losmaken om bijvoorbeeld kabels te kunnen trekken. Als inbouwspecialist auto elektronica zal je over het algemeen niet alleen met radio's of navigatiesystemen te maken krijgen, omdat auto's en andere voertuigen vol zitten met elektroniche systemen zoals veiligheidssystemen en besturingssystemen. Een inbouwspecialist auto elektronica moet dus in alle gevallen gezien worden als een allround vakman, die zelfstandig in staat is de meest complexe systemen in te bouwen.

Moderne voertuigen zitten over het algemeen vol met elektronica, waardoor storingen relatief gezien snel kunnen optreden. In veel gevallen zullen bepaalde systemen uitvallen als er een storing optreedt. Ook kan het voorkomen dat voertuigen helemaal niet meer werken als er een ernstige storing is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het motormanagementsysteem dat een ernstige storing geconstateerd heeft waardoor een voertuig niet meer zal functioneren. Vooral moderne auto's zijn complex als we het hebben over elektronica. De diverse veiligheidssystemen zoals de airbags, alarm en boordcomputer zullen uitvallen als er bepaalde storingen optreden. Het is de inbouwspecialist die dit soort storingen in de meeste gevallen kan verhelpen als een reguliere automonteur de storing niet kan vinden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een een inbouwspecialist ook aan te merken is als diagnosetechnicus.

Auto elektronica

Tegenwoordig zitten auto's vol met elektronica die veel systemen aansturen. Fabrikanten zijn steeds bezig met het verbeteren van hun systemen, zodat auto's steeds meer kunnen en ook veiliger worden. Een groot nadeel van elektronica in voertuigen is nog steeds dat elektronica relatief gezien storingsgevoelig kan zijn. De meeste auto's die tegenwoordig stil komen te staan hebben geen last van motorstoring maar eerder van een elektronica storing. Het verhelpen van dit soort storingen kan simpel zijn echter komt het regelmatig voor dat er eerst goed gezocht moet worden naar de oorzaak, omdat de oorzaak soms lastig te vinden zal zijn.

Werkzaamheden inbouwspecialist auto elektronica

Over het algemeen is een inbouwspecialist van auto elektronica verantwoordelijk voor het inbouwen van diverse systemen zoals carkits, alarmsystemen, voertuigvolgsystemen, riteregistratiesystemen en ander soort systemen. Het hoeft niet zo te zijn dat een inbouwspecialist ook verantwoordelijk is voor het opsporen van storingen aan voertuigelektronica, omdat dit per inbouwspecialist en soort bedrijf kan verschillen. Beide disciplines hebben wel grote raakvlakken met elkaar.

Film over inbouwen radio:

Opleidingen tot inbouwspecialist auto elektronica

Er zijn geen landelijke opleidingen voor het beroep inbouwspecialist. Wel kan de elektronica een onderdeel zijn van de opleiding tot automonteur. Er zijn wel cursussen te vinden voor wie zich wil verdiepen in de elektronica van auto's. De meeste mensen die elektronica inbouwen zijn specialisten die door veel ervaring het vak onder knie hebben gekregen. Een opleiding in de richting van elektricien kan helpen in dit vak. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende inbouwspecialist auto elektronica.

Bedrijven waar een inbouwspecialist auto elektronica werkzaam kan zijn

Een inbouwspecialist auto elektronica zal over het algemeen werkzaam zijn voor gespecialiseerde inbouwstations, die verschillende inbouwwerkzaamheden kunnen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het denkbaar dat een inbouwspecialist auto elektronica werkzaam is voor een garagehouder. Als inbouwspecialist auto elektronica kan je ook werkzaam zijn als bedrijfswagenmonteur of bijvoorbeeld als monteur mobiele werktuigen. Er zijn veel bedrijven binnen de autobranche en bedrijfswagenbranche die gebruik maken van inbouwspecialisten. Als inbouwspecialist auto elektronica kan je ook werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen inbouwstation.

Competenties inbouwspecialist auto elektronica

Als inbouwspecialist van auto elektronica is het belangrijk om netjes en volgens de opgegeven specificaties te kunnen werken. In de meeste gevallen moet er behoorlijk wat gestript worden aan voertuigen, voordat de systemen ingebouwd en weggewerkt kunnen worden. De belangrijkste competentie van een inbouwspecialist auto elektronica is dat een inbouwspecialist auto elektronica aangemerkt moet kunnen worden als allround elektrotechnicus. Daarnaast moet een inbouwspecialist auto elektronica aan te merken zijn als allround monteur en technicus, omdat een inbouwspecialist auto elektronica veel te maken zal krijgen met techniek. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, inzicht, kennis, leergierigheid, presteren, controleren, analyseren, secuur en klantvriendelijkheid. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inbouwspecialist auto elektronica

Het arbeidsmarktperspectief als inbouwspecialist auto elektronica is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Het verkrijgen van werk als inbouwspecialist auto elektronica zal dan ook geen enkel probleem zijn. Als inbouwspecialist auto elektronica kan je ook werkzaam zijn aan andere soorten voertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en mobiele werktuigen. De doorgroeimogelijkheden als inbouwspecialist auto elektronica kunnen gezien worden in de functie chef-werkplaats of het mogelijk starten van een eigen bedrijf als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris inbouwspecialist auto elektronica

Een inbouwspecialist van auto elektronica in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en dienstjaren tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand verdienen. Een zelfstandig werkende inbouwspecialist kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is wel sterk afhankelijk van de opdrachten die binnengehaald kunnen worden. Het belangrijkste is geaccepteerd te worden door verzekeringsbedrijven, zodat er meer opdrachten komen.

Mijnzzp.nl