Inbouwspecialist auto elektronica

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een inbouwspecialist auto elektronica is gespecialiseerd in auto elektronica, dat een aparte specialisatie te noemen is omdat elektronica zeer complex kan zijn. Niet alleen het inbouwen van elektronica kan complex zijn, ook het verhelpen van storingen kan zeer complex zijn. Het is niet zo dat alle automonteurs automatisch ook veel verstand hebben van elektronica. Het inbouwen van elektronica is iets wat veel mensen liever uitbesteden. Ook dealers die voor een klant elektronica moeten inbouwen besteden dit vaak uit. Een standaard radio is vaak geen probleem. Het is erg belangrijk dat de elektronica op een juiste manier ingebouwd wordt om storingen of kortsluiting te voorkomen. Vaak moet er veel losgemaakt worden om de kabels te kunnen trekken. Als inbouwspecialist auto elektronica zal over het algemeen niet alleen met radio's of navigatiesystemen te maken krijgen, omdat auto's of andere voertuigen vol zitten met elektronica.

Vooral auto's van tegenwoordig zijn als het om elektronica gaat niet simpel. De auto zit vol met elektronica die geen storing kan hebben. Diverse veiligheidssystemen zoals de airbags, alarm en boordcomputer zullen uitvallen of storingen vertonen wanneer hier mee geprutst gaat worden. Een inbouwspecialist weet precies wat wel en niet kan.

De verschillende soorten apparaten die ingebouwd kunnen worden hebben allemaal een bepaald soort kabel nodig en stekkers om optimaal te werken. Dit is voor een leek niet te doen. Ook het verwijderen van alle onderdelen in de auto om een kabel te kunnen trekken is een hele klus. Tevens is het monteren van al deze onderdelen specialistenwerk. De ruimtes die beschikbaar zijn voor de diverse kabels kan het terug monteren van onderdelen lastig maken.

Elektronica auto

Tegenwoordig zitten auto's vol met elektronica die veel systemen aansturen. Fabrikanten zijn steeds bezig met het verbeteren van hun systemen, zodat auto's steeds meer kunnen en veiliger worden. Een nadeel van de elektronica is nog steeds dat het storingsgevoelig kan zijn. De meeste auto's die tegenwoordig stil komen te staan hebben geen last van motorstoring maar eerder van elektronicastoring. De auto's met al hun systemen worden grotendeels via de computer aangestuurd en komen stil te staan als er een storing ontstaat.

Dat de elektronica gevoelig kan zijn blijkt wel uit het feit dat autodieven tegenwoordig met zogenaamde scanners een auto kunnen ontgrendelen, zonder dat er schade aan een auto hoeft worden toegebracht. Het stelen van de auto zelf is vaak wel een stuk moeilijker, omdat de auto alleen kan wegrijden als de chip in de sleutel herkend wordt. De meeste auto starten wel, maar slaan af na een paar seconden als de chip niet de juiste code geeft aan de computer van de auto.

Film over inbouwen radio:

Opleidingen tot inbouwspecialist auto elektronica

Er zijn geen landelijke opleidingen voor het beroep inbouwspecialist. Wel kan de elektronica een onderdeel zijn van de opleiding tot automonteur. Er zijn wel cursussen te vinden voor wie zich wil verdiepen in de elektronica van auto's. De meeste mensen die elektronica inbouwen zijn specialisten die door veel ervaring het vak onder knie hebben gekregen. Een opleiding in de richting van elektricien kan helpen in dit vak.

Bedrijven waar een inbouwspecialist auto elektronica werkzaam kan zijn

Een inbouwspecialist auto elektronica werkt doorgaans voor inbouwstations waar ze ook diverse systemen verkopen, en het inbouwen aanbieden als extra dienst voor de klanten. Ook zijn er behoorlijk veel zelfstandig ondernemers te vinden in deze branche.

Competenties inbouwspecialist auto elektronica

Als inbouwspecialist van auto elektronica is het belangrijk om netjes en volgens de opgegeven specificaties te kunnen werken. In de meeste gevallen moet er behoorlijk wat gestript worden aan een auto, voordat de systemen weggewerkt kunnen worden. Het terug opbouwen van de auto moet netjes en onzichtbaar gedaan worden. De elektronica werkt meestal alleen goed als deze op de juiste manier is aangesloten en zal anders snel storingen kunnen geven. Ook verzekeringsmaatschappijen vinden dit vaak belangrijk. Ze gaan alleen met gecertificeerde bedrijven akkoord.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inbouwspecialist auto elektronica

Als inbouwspecialist van auto elektronica is er over het algemeen voldoende werk te vinden, wat mede zo is omdat er maar weinig inbouwspecialisten zijn. Doorgroeimogelijkheden kunnen gevonden worden als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris inbouwspecialist auto elektronica

Een inbouwspecialist van auto elektronica in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en dienstjaren tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand verdienen. Een zelfstandig werkende inbouwspecialist kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is wel sterk afhankelijk van de opdrachten die binnengehaald kunnen worden. Het belangrijkste is geaccepteerd te worden door verzekeringsbedrijven, zodat er meer opdrachten komen.

Mijnzzp.nl