Automonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een automonteur is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het repareren en onderhouden van auto's. Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig, om te kunnen garanderen dat de auto blijft functioneren zoals een auto behoort te functioneren. Hoe vaak een auto precies onderhoud nodig heeft is afhankelijk van het gebruik van de betreffende auto en de fabrieksopgave. Een automonteur is over het algemeen werkzaam voor een autodealer en heeft veel kennis van een bepaald merk. Tegenwoordig komt hier ook een deel software bij kijken, omdat moderne auto's veel gebruik maken van computersystemen. Een automonteur zal dan ook regelmatig te maken hebben met computersystemen om bepaalde foutmeldingen te kunnen vinden. In veel gevallen zal een automonteur een auto aan een computer hangen, zodat hij of zij alle foutmeldingen kan uitlezen. Aan de hand van deze foutmeldingen kan de automonteur in de meeste gevallen op een goede manier inschatten welke onderdelen precies vervangen moeten worden. Daarnaast zal een automonteur zelfstandig onderzoek moeten uitvoeren, omdat niet alle problemen zomaar met een computer gevonden kunnen worden. Het beroep automonteur heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren, omdat het vakgebied alles met techniek en auto's te maken heeft. Als automonteur bestaan er diverse specialisaties, die voor een groot deel zullen bepalen welke werkzaamheden je precies uitvoert en waar je precies werkzaam bent als automonteur. Daarnaast kan je als allround automonteur doorgroeien tot Apk-keurmeester door het volgen van extra opleidingen. Technisch inzicht en zelfstandigheid zijn twee belangrijke woorden bij het beroep automonteur. Een andere benaming voor automonteur is tegenwoordig ook wel autotechnicus.

Ondanks dat auto's steeds beter worden en minder vaak naar een garage hoeven voor onderhoud is het toch noodzakelijk dat ze onderhouden worden. Vaak wordt dit gedaan als een auto APK gekeurd moet worden. Er zijn veel onderdelen aan een auto die regelmatig gecontroleerd dienen te worden, zoals de remmen, vloeistoffen, filters en de banden. In het verleden moest een auto ook om de zoveel kilometers naar de garage om de distributieriem en spanrol te laten vervangen. Tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die overgaan naar een ketting als distributieriem. Een groot voordeel van deze ketting is dat deze bijna nooit vervangen hoeft te worden. In het verleden waren er al auto's met een ketting maar hier zijn ze mee gestopt, omdat de kettigen te veel lawaai maakte. De nieuwe generatie kettingen heeft hier geen last meer van. Een distributieriem of distributieketting zijn erg belangrijk, omdat ze de motor aandrijven. Als een distributieriem of distributieketting niet goed onderhouden wordt of niet vervangen wordt volgens de fabrieksopgave kan een distributieriem en distributieketting vroeg of laat knappen, wat ernstige schade aan de motor zal opleveren.

Een automonteur is geen automonteur meer

Dat sommige mensen een automonteur niet meer zien als automonteur, komt doordat moderne automonteurs in veel gevallen werken met een computer en alleen onderdelen vervangen. In het verleden moest een automonteur zelfstandig zoeken naar mogelijke oorzaken van problemen. Tegenwoordig zal in veel gevallen de computersoftware aangeven wat deze oorzaak is van een probleem. Dat een automonteur niet meer gezien kan worden als automonteur klopt niet, omdat een automonteur nog steeds regelmatig zelfstandig onderzoek moet uitvoeren om mogelijke problemen te kunnen vinden. Computersoftware moet eerder gezien worden als een handig hulpmiddel, die de werkzaamheden wel aanzienlijk kunnen vergemakkelijken als automonteur. Moderne auto's hebben veel meer elektronica aan boord en zijn dus een stuk ingewikkelder dan de auto's van vroeger. Het is daarom erg belangrijk dat een automonteur gebruik kan maken van computersoftware om bepaalde fouten te kunnen vinden. Met andere woorden is het vinden van een storing in veel gevallen makkelijk geworden. Denk bijvoorbeeld aan een wielsensor die niet meer werkt, waardoor een auto een foutmeldingen zal geven. Zonder computersoftware is het vinden van een kapotte wielsensor erg lastig. De computersoftware zal precies aangeven welke wielsensor er vervangen moet worden.

Veranderingen autobranche

De autobranche verandert constant door innovatie en ontwikkelt zich hierdoor steeds. Vaak worden nieuwe technieken eerst uitgetest binnen de Formule 1 en daar doorontwikkeld. Als een nieuwe techniek blijkt te werken zal dat meestal doorgevoerd worden in de normale autobranche. De laatste jaren staat de autobranche steeds meer onder grote druk om zuinigere auto's te maken. Dit komt vooral door de stijgende brandstofprijzen en milieu-invloeden. Het aantal auto's wereldwijd blijft maar groeien, mede doordat in bepaalde werelddelen auto's steeds toegankelijker aan het worden zijn voor mensen. Hierdoor groeit de druk op de auto-industrie om steeds schonere auto's te maken. Er zijn inmiddels al veel auto's die rijden op elektriciteit, omdat een schoon imago als automerk belangrijk is. Elektrische auto's vragen ook om moderne automonteurs, omdat volledig elektrische auto's geen gebruik meer maken van een verbrandingsmotoren. Met andere woorden krijgen moderne automonteurs in steeds meer gevallen te maken met moderne en complexe technieken. Door al deze nieuwe technieken is het erg belangrijk dat automonteurs zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste technieken.

Innovatie autobranche

Innovatie binnen de auto-industrie is niet alleen belangrijk vanuit milieuoogpunt, omdat innovatie ook belangrijk is om de concurrentie voor te kunnen blijven. Er zijn wereldwijd veel verschillende automerken, die allemaal regelmatig met nieuwe modellen komen om maar nieuwe auto's te kunnen blijven verkopen aan klanten. Was het in het verleden zo dat de meeste mensen alleen maar naar het model van een auto keken, tegenwoordig is dat niet genoeg meer. Zo zijn door de stijgende brandstofprijzen en milieuregels andere zaken belangrijk geworden. Hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe goedkoper het is om deze te rijden. Autofabrikanten maken dan ook veel gebruik van speciale innovatiemanagers, die steeds zoekende zijn naar nieuwe technieken en mogelijkheden om auto's beter, schoner en zuiniger te maken.

Werken als automonteur c.q. monteur

Als automonteur bestaan er meerdere specialisaties en beroepen waarbinnen je werkzaam kan zijn. Niet iedere automonteur is werkzaam als automonteur voor een merkdealer. Denk bijvoorbeeld ook aan een tuningsbedrijf of aan een gespecialiseerd bedrijf dat revisies uitvoert aan automatische versnellingsbakken. De versnellingsbakken van moderne auto's zijn behoorlijk storingsgevoelig, daarom bestaan er tegenwoordig speciale bedrijven die deze storingen kunnen verhelpen. Daarnaast bestaan er andere werkgebieden als monteur, die raakvlakken hebben met het beroep automonteur. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfswagenmonteurs of aan een monteur mobiele werktuigen. Deze beroepen vragen wel om een andere opleiding, maar deze opleidingen hebben raakvlakken met de opleiding automonteur.

Het beroep automonteur:

Autotechniek:

Leerbedrijf Autotechniek:

Opleidingen tot automonteur

Om als automonteur te kunnen werken kan het beste een beroepsopleiding gekozen worden als automonteur of autotechnicus. Het vak automonteur kent verschillende niveaus voordat je jezelf eerste automonteur mag noemen. De opleidingen zijn achtereenvolgend te volgen. Tijdens de opleiding zal je doorgaans vier dagen in de week bij een garagebedrijf werken onder begeleiding van een leermeester en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Tijdens de opleiding worden er examens afgenomen in de praktijk en in de theorie. De opleiding tot eerste automonteur duurt doorgaans vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Na de opleiding tot eerste automonteur kan je nog doorleren voor apk keurmeester, wat weer een aparte opleiding is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende automonteur.

Bedrijven waar een automonteur werkzaam kan zijn

Als automonteur werk je aan voertuigen in een garage. Er zijn verschillende soorten voertuigen die meestal ook bepalend zijn waar je precies komt te werken. Een automonteur kan dan ook breder kiezen dan alleen een autogarage. Daarnaast kan je als automonteur ook nog bij de wegenwacht werken. Wel is het zo dat bij de wegenwacht alleen goed opgeleide automonteurs werken, die doorgaans ook nog heel veel ervaring hebben en extra opgeleid zijn door de wegenwacht. Daarnaast is het mogelijk dat een automonteur werkzaam is als ondernemer. Er zijn redelijk veel automonteurs, die vroeg of laat een eigen garagebedrijf starten. Zelfstandig werkende automonteurs moeten in de meeste gevallen gezien worden als allround automonteur, omdat zelfstandig werkende automonteurs in de meeste gevallen aan alle merken auto's onderhoud en reparaties uitvoeren.

Competenties automonteur

De belangrijkste competentie van een automonteur is de allround vakkennis van autotechniek. Daarnaast moet een automonteurs gezien kunnen worden als allround technicus en monteur, die zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren. Een andere belangrijke competentie als automonteur is dat een automonteur de juiste diagnoses kan stellen met betrekking tot reparaties. Met andere woorden moet een automonteur ook aangemerkt kunnen worden als diagnosetechnicus. Omdat een automonteur in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega's en ook te maken heeft met klanten kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een automonteur werkzaam is als ondernemer is het ook belangrijk dat de  automonteur beschikt over een commerciële instelling en dat de automonteur kan netwerken. Het netwerken is erg belangrijk dat je als automonteur aan voldoende opdrachten wilt komen. Binnen de autobranche is veel concurrentie, waardoor het binnenhalen van voldoende opdrachten soms lastig kan zijn. Algemeen belangrijke woorden als automonteur zijn zelfstandigheid, inzicht, onderzoeksvaardigheden, presteren, betrouwbaarheid, service, dienstbaarheid, bijscholing, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als automonteur

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide automonteur is erg goed te noemen. De meeste garagebedrijven staan te springen om de juiste vaklieden. Daarnaast hoeft een automonteur niet werkzaam te zijn voor een autogaragebedrijf, omdat er veel meer verschillende bedrijven te bedenken zijn binnen de autobranche. Met andere woorden zal een automonteur niet snel zonder werk komen te zitten. Wel kan bijscholing aangemerkt worden als belangrijk, omdat de techniek binnen de autobranche niet stilstaat. De doorgroeimogelijkheden als automonteur kunnen gezien worden als het behalen van de Apk-papieren, waardoor je ook mag werken als Apk-keurmeester. Daarnaast is het mogelijk dat een automonteur vroeg of laat zal doorgroeien tot de functie chef-werkplaats. Daarnaast is het prima mogelijk om als zelfstandig automonteur te gaan werken in je eigen garage, of je te verhuren als automonteur. Als je na de Mbo-opleiding automonteur niveau vier kiest voor een vervolgopleiding bestaan er ook andere beroepen die raakvlakken hebben met het beroep automonteur, zoals het beroep auto-ontwerper. Hiervoor zal je de Hbo-opleiding autotechniek/automotive moeten volgen van ongeveer vier jaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris automonteur

Als automonteur werk je meestal binnen in een garage en moet je er tegen kunnen om smerige handen te krijgen. Het werken als automonteur wordt meestal gedaan met meerdere collega's, afhankelijk van de garage. Toch heb je als automonteur meestal een grote zelfstandigheid binnen je beroep, omdat je meestal zelf aan een bepaalde auto werkt. Het salaris als automonteur kan erg verschillen, en is sterk afhankelijk van je opleiding, leeftijd, ervaring en dienstjaren als automonteur. Een automonteur in loondienst verdient tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand. Als automonteur kan je ook je eigen garage starten. Het starten van je eigen garagebedrijf is doorgaans niet heel moeilijk. Toch zijn er veel garages die na een paar jaar weer stoppen, omdat de concurrent meestal groot is binnen de autobranche. Ook het krijgen van genoeg klanten is niet altijd even makkelijk als startend ondernemer. Een salarisindicatie voor een zelfstandig werkende automonteur is niet te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de opdrachten, inkoop en verkoop.

Mijnzzp.nl