Automonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een automonteur repareert en onderhoudt auto's. Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak dit nodig is, ligt aan het gebruik van de auto en de fabrieksopgave. Een automonteur werkt vaak bij een dealer en heeft veel kennis van een bepaald merk. Vandaag de dag komt hier ook een deel software bij kijken. De auto wordt aan de computer gehangen en de monteur kan precies zien welke foutmeldingen er zijn. Aan de hand van deze gegevens weet de monteur vaak al wat er vervangen dient te worden. Het beroep automonteur heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren, omdat het vakgebied alles met techniek en auto's te maken heeft. Als automonteur bestaan er diverse specialisaties die voor een groot deel zullen bepalen welke werkzaamheden je precies uitvoert en waar je precies werkzaam bent als automonteur. Daarnaast kan je als allround automonteur doorgroeien tot Apk-keurmeester door het volgen van extra opleidingen. Technisch inzicht en zelfstandigheid zijn twee belangrijke woorden bij het beroep automonteur.

Ondanks dat auto's steeds beter worden en minder vaak naar de garage hoeven is het toch noodzakelijk dat ze onderhouden worden. Vaak wordt dit gedaan wanneer de auto APK gekeurd dient te worden. Er zijn veel onderdelen aan een auto die regelmatig gecontroleerd dienen te worden zoals de remmen, vloeistoffen, filters en de banden.

In het verleden moest een auto ook om de zoveel kilometers naar de garage om de distributieriem en spanrol te laten vervangen. Tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die overgaan naar een ketting als distributieriem. Een groot voordeel van deze ketting is dat deze nooit vervangen hoeft te worden. In het verleden waren er al auto's met een ketting maar hier zijn ze mee gestopt omdat deze te veel lawaai maakte. De nieuwe generatie kettingen hebben hier geen last meer van.

Een automonteur van vandaag de dag is geen automonteur meer

Dit is een opmerking die men steeds meer hoort. Tegenwoordig is het eigenlijk alleen nog maar een auto aan de computer hangen en uitlezen wat er vervangen dient te worden. In de oude tijden moest een monteur echt zoeken naar een probleem. Dit is maar gedeeltelijk waar.

De auto's van nu hebben ook veel meer elektronica aan boord en zijn dus ook een stuk ingewikkelder dan de auto's van vroeger. Men zou ook gewoon kunnen zeggen dat het een stuk gemakkelijker geworden is om een storing te vinden. Wel is het zo dat de huidige auto's zo vol gebouwd zijn dat als er iets vervangen dient te worden dit een stuk lastiger is geworden. Neem het vervangen van een simpele koplamp maar als voorbeeld. Bij sommige automerken moet zelfs hiervoor de auto naar de garage.

Veranderingen autobranche

De auto branche verandert constant door innovatie en ontwikkelt zich hierdoor steeds weer. Vaak worden nieuwe technieken eerst uitgetest in de formule 1 en daar doorontwikkeld. Wanneer een nieuwe techniek blijkt te werken zal dat meestal doorgevoerd worden in de normale autobranche. De laatste jaren staat de autobranche onder grote druk om zuinigere auto's te maken. Dit komt vooral door de stijgende brandstofprijzen en milieu-invloeden. Het aantal auto's wereldwijd blijft maar groeien, mede doordat in bepaalde werelddelen auto's steeds toegankelijker aan het worden zijn voor mensen. Hierdoor groet de druk op de auto-industrie om schonere auto's te maken.

Er zijn inmiddels al auto's die rijden op elektriciteit, echter staat de ontwikkeling hiervan nog in de kinderschoenen. Het grootste probleem is de afstand die gereden kan worden op een accu en de laadtijd van de accu. Momenteel zijn de meeste auto's nog voorzien van een accu en brandstofmotor. Door al deze nieuwe technieken is het erg belangrijk dat automonteurs zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste technieken.

Innovatie autobranch

Innovatie in de autobranche is niet alleen belangrijk uit milieu oogpunt maar ook om de concurrentie voor te kunnen blijven. Er zijn wereldwijd heel veel automerken te vinden die allemaal regelmatig met nieuwe modellen komen om maar nieuwe auto's te kunnen blijven verkopen aan de klanten. Was het in het verleden zo dat de meeste mensen alleen maar naar het model van de auto keken, tegenwoordig is dat zeker niet genoeg meer. Zo zijn door de stijgende brandstofprijzen en het milieu oogpunt ook andere zaken belangrijk geworden. Hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe goedkoper het is om deze te rijden.

Werken als automonteur c.q. monteur

Als automonteur bestaan er meerdere specialisaties en beroepen waarbinnen je werkzaam kan zijn. Niet iedere automonteur is werkzaam als automonteur voor een merkdealer. Denk bijvoorbeeld ook aan een tuningsbedrijf of aan een gespecialiseerd bedrijf dat revisies uitvoert aan automatische versnellingsbakken. De versnellingsbakken van moderne auto's zijn behoorlijk storingsgevoelig, daarom bestaan er tegenwoordig speciale bedrijven die deze storingen kunnen verhelpen.

Daarnaast bestaan er andere werkgebieden als monteur, die raakvlakken hebben met het beroep automonteur. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfswagenmonteurs of aan een monteur mobiele werktuigen. Deze beroepen vragen wel om een andere opleiding, maar deze opleidingen hebben raakvlakken met de opleiding automonteur.

Het beroep automonteur:

Autotechniek:

Leerbedrijf Autotechniek:

Opleidingen tot automonteur

Om als automonteur te kunnen werken kan het beste een beroepsopleiding gekozen worden als automonteur of autotechnicus. Het vak automonteur kent verschillende niveaus voordat je jezelf eerste automonteur mag noemen. De opleidingen zijn achtereenvolgend te volgen. Tijdens de opleiding zal je doorgaans vier dagen in de week bij een garagebedrijf werken onder begeleiding van een leermeester en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Tijdens de opleiding worden er examens afgenomen in de praktijk en in de theorie. De opleiding tot eerste automonteur duurt doorgaans vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Na de opleiding tot eerste automonteur kan je nog doorleren voor apk keurmeester, wat weer een aparte opleiding is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een automonteur werkzaam kan zijn

Als automonteur werk je aan voertuigen in een garage. Er zijn verschillende soorten voertuigen die meestal ook bepalend zijn waar je precies komt te werken. Een automonteur kan dan ook breder kiezen dan alleen een autogarage. Daarnaast kan je als automonteur ook nog bij de wegenwacht werken. Wel is het zo dat bij de wegenwacht alleen goed opgeleide automonteurs werken, die doorgaans ook nog heel veel ervaring hebben en extra opgeleid zijn door de wegenwacht.

Competenties automonteur

Als automonteur is een stuk handigheid en technisch inzicht erg belangrijk. Lang niet alle storingen aan auto's zijn meteen duidelijk, en soms moet de automonteur zoeken naar het probleem om een diagnose te kunnen stellen. Naast het handig zijn en begrijpen hoe auto's zijn opgebouwd is het ook belangrijk als automonteur om aan klanten te kunnen uitleggen wat er precies gedaan moet worden aan een auto. Commerciële vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Daarnaast is het als automonteur belangrijk om te willen blijven leren, omdat de auto's steeds ingewikkelder worden en uitgebreider worden qua techniek.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als automonteur

Als goed opgeleide automonteur is er zeker voldoende werk te vinden. Garages staan doorgaans te springen om goed opgeleid personeel. Doorgroeimogelijkheden als automonteur kunnen gezocht worden in het behalen van de apk-papieren, of het worden van chef-werkplaats. Daarnaast is het prima mogelijk om als zelfstandig automonteur te gaan werken in je eigen garage, of je te verhuren als automonteur. Als je na de Mbo-opleiding automonteur niveau vier kiest voor een vervolgopleiding bestaan er ook andere beroepen die raakvlakken hebben met het beroep automonteur, zoals het beroep auto-ontwerper. Hiervoor zal je de Hbo-opleiding autotechniek/automotive moeten volgen van ongeveer vier jaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris automonteur

Als automonteur werk je meestal binnen in een garage en moet je er tegen kunnen om smerige handen te krijgen. Het werken als automonteur wordt meestal gedaan met meerdere collega's, afhankelijk van de garage. Toch heb je als automonteur meestal een grote zelfstandigheid binnen je beroep, omdat je meestal zelf aan een bepaalde auto werkt. Het salaris als automonteur kan erg verschillen, en is sterk afhankelijk van je opleiding, leeftijd, ervaring en dienstjaren als automonteur. Een automonteur in loondienst verdient tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand.

Als automonteur kan je ook je eigen garage starten. Het starten van je eigen garagebedrijf is doorgaans niet heel moeilijk. Toch zijn er veel garages die na een paar jaar weer stoppen, omdat de concurrent meestal groot is binnen de autobranche. Ook het krijgen van genoeg klanten is niet altijd even makkelijk als startend ondernemer. Een salarisindicatie voor een zelfstandig werkende automonteur is niet te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de opdrachten, inkoop en verkoop.

Mijnzzp.nl