Destructief onderzoeker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een destructief onderzoeker is iemand die onderzoekt uitvoert naar de eigenschappen van materialen en producten. In tegenstelling tot niet-destructief onderzoek, waarbij de materialen of producten niet beschadigingen, is dit bij destructief onderzoek wel hel geval. De onderzochte materialen of producten gaan tijdens een destructief onderzoek dan ook verloren, in tegenstelling tot een niet-destructief onderzoek. Hoe materialen of producten precies onderzocht worden en verloren gaan kan verschillen per onderzoek, materiaalsoort of product. Denk bijvoorbeeld aan een druktest of trektest om de stekte te kunnen bepalen van metalen onderdelen, of aan een test hoe vaak een keukenkast open en dicht kan gaan voordat deze kapot gaat. Destructief onderzoek is in de meeste gevallen makkelijk en simpeler uit te voeren dan niet-destructief onderzoek. Een duurzaamheidstest is in de meeste gevallen ook een destructief onderzoek, omdat een duurzaamheidstest meestal pas stopt als iets stuk gaat. Destructief onderzoek worden in de praktijk veel uitgevoerd om producten te testen. Het beroep destructief onderzoeker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een destructief onderzoek op verschillende niveaus werkzaam kan zijn binnen uiteenlopende soorten bedrijven, instellingen en onderzoeksbureaus. In alle gevallen zal destructief onderzoek uitgevoerd worden om bepaalde producten te kunnen testen. Afhankelijk van het soort onderzoek kan het ook weer belangrijk zijn om gegevens te kunnen analyseren, zodat er mogelijke verbeteringen toegepast kunnen worden. Destructief onderzoek komt binnen de praktijk op veel verschillende manieren voor.

Ook impacttesten behoren tot destructief onderzoek, zoals de bekende botsproeven om de carrosserie van een auto te kunnen testen. Botsproeven kunnen echter niet aangemerkt worden als makkelijke testen (destructief onderzoek) omdat er tijdens en na de botsproef veel verschillende gegevens geanalyseerd moeten worden. Destructief onderzoek is dan ook zeker niet in alle gevallen makkelijk uit te voeren, omdat bij destructief onderzoek ook sprake kan zijn van veel technische gegevens en data. Simpele destructieve onderzoeken kunnen weer zijn het testen van de brandwerendheid van materialen of bijvoorbeeld het testen van het aantal branduren van lampen. Destructief onderzoek kan om verschillende redenen en op verschillende manieren uitgevoerd worden.

Ook de taaiheid van materialen kan door middel van destructief onderzoek aangetoond worden. Het aantonen van de taaiheid van materialen kan belangrijk zijn om te bepalen wanneer een materiaal het precies zal begeven. De taaiheid van staal kan bijvoorbeeld aangetoond worden door een kerfslagproef. Een kerfslagproef is een gestandaardiseerde testmethode om de gevoeligheid voor brosse breuk van staal te voorspelen. Een brosse breuk is een breuk in staal die makkelijk kan ontstaan, zonder dat er sprake is van veel energiegebruik om het staal te laten breken.

Een andere vorm van destructief onderzoek kan weer zijn het opstellen van een proefopstelling om de zwakheden van een gebouw te bestuderen. Dit soort onderzoeken is vooral interessant om meer kennis op te doen over de gevolgen van aardbevingen op gebouwen. De proefopstellingen bestaan uit een trilplaat waarop een echt huis gebouwd zal worden. Nadat het huis klaar is kan de trilplaat aangezet worden om een aardbevingen na te bootsen. Onderzoekers kunnen op deze manier bestuderen wat de gevolgen zijn van een aardbeving op een huis.

Crash Tests Tesla:

Strijkijzers / stoomgeneratoren testen:

Opleidingen tot destructief onderzoeker

Er bestaan geen specifieke opleidingen voor het beroep destructief onderzoeker, omdat een destructief onderzoeker betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten onderzoeken die kunnen variëren van simpel tot zeer uitgebreid. Als we spreken van ingewikkelde testen kan een destructief onderzoeker ook een ingenieur of een onderzoeker zijn die wellicht ook niet-destructieve onderzoeken uitvoert. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een destructief onderzoeker werkzaam kan zijn

Als destructief onderzoeker kan je eigenlijk overal wel werkzaam zijn, omdat veel bedrijven op verschillende manieren gebruik maken van destructief onderzoek. Als het gaat om ingewikkelde testen zal een destructief onderzoeker bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een adviesbureau of een onderzoeksbureau. Daarnaast kan een destructief onderzoeker werkzaam zijn voor grotere bedrijven die te maken hebben met destructief onderzoek, zoals een autofabrikant of een vliegtuigbouwer.

Competenties destructief onderzoeker

De competenties als destructief onderzoeker zijn erg verschillend per opleidingsniveau en soort werkgever, omdat destructief onderzoek uitgevoerd kan worden op uiteenlopende niveaus. De competenties van een wetenschapper, ingenieur of een fabrieksarbeider zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken. Zie voor meer informatie over specifieke competenties de meer specifieke beroepen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als destructief onderzoeker

Het arbeidsmarktperspectief als destructief onderzoeker is niet zomaar aan te geven, omdat dit ook weer geheel afhankelijk is van de opleiding. Wel is het zo dat een goed opgeleide ingenieur of wetenschapper over het algemeen geen moeite zal hebben met het verkrijgen van een baan. De doorgroeimogelijkheden als destructief onderzoeker zijn ook niet zomaar aan te geven, omdat deze afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris destructief onderzoeker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat destructieve onderzoekers overal werkzaam kunnen zijn op verschillende niveaus in verschillende branches. Het is ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat dit beroep op alle niveaus kan voorkomen. Zie de meer specifieke beroepen voor een salarisindicatie of bereken het salaris zelf.

Mijnzzp.nl