Witgoedreparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een witgoedreparateur is gespecialiseerd in het repareren en/of verkopen van witgoedapparatuur. Onder witgoedapparatuur verstaat men huishoudelijke apparatuur zoals koelkasten, wasmachines, drogers, droogtrommels en koelkasten. Het beroep witgoedreparateur komt tegenwoordig steeds minder voor, maar is zeker nog niet uitgestorven. Dit komt vooral omdat steeds meer mensen nieuwe apparatuur kopen als de bestaande apparatuur stuk gaat. Een belangrijke uitzondering hierop is de wasmachine, omdat nieuwe wasmachines over het algemeen nog steeds vrij kostbaar zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een witgoedreparateur meestal ook andere machines kan repareren. Dit is overigens ook afhankelijk van waar de witgoedreparateur precies werkzaam is, omdat er ook witgoedreparateurs werkzaam zijn voor bepaalde wasmachinemerken. Deze witgoedreparateur zal dan bijvoorbeeld geen koelkasten repareren maar alleen wasmachines van een bepaald merk.

Wasmachines zijn vrij complexe machines die nog steeds storingsgevoelig zijn. Dit komt vooral doordat wasmachines veel elektronica en bewegende delen bevatten die storingen kunnen geven of simpelweg stuk gaan. Een witgoedreparateur kent de wasmachine vaak door en door en weet meestal snel een storing op te lossen, zodat er niet meteen een nieuwe wasmachine gekocht hoeft te worden. De meeste wasmachines worden met goede garantie verkocht vanuit een winkel met servicepunten, die ingeschakeld kunnen worden als dit nodig mocht zijn.

Wasmachines

De eerste generatie wasmachines moest met de hand aangedreven worden. Pas aan het eind van de negentiende eeuw is de eerste elektronische wasmachine uitgevonden, door Louis Goldenberg. De eerste wasmachines waren vooral zogenaamde bovenladers maar tegenwoordig zijn de meeste wasmachines zogenaamde voorladers. Een groot voordeel van de voorlader is dat er nog een andere machine bovenop gezet kan worden, wat veel ruimte kan schelen.

In het verleden waren er veel wasserettes te vinden. In dit soort winkels was het mogelijk om tegen een bepaalde vergoeding de was te wassen. Tegenwoordig zijn er steeds minder van dit soort winkels te vinden, omdat de meeste mensen zelf een wasmachine bezitten. Toch zijn dit soort winkels niet geheel verdwenen uit het straatbeeld, omdat in steden waar veel toeristen komen de behoefte van een wasserette nog wel groot is.

De wasmachine is veel verbeterd door de loop van de jaren. Maar aan de werking van een wasmachine is eigenlijk niks veranderd. De was wordt schoon door wrijving, water en zeep. Er zijn momenteel wel proeven om het wasmiddel te vervangen voor iets anders wat minder milieuvervuilend is.

Moderne wasmachine

Er zijn tegenwoordig drie soorten wasmachines te koop namelijk de voorlader, bovenlader en de wasmachine met de zogenaamde was-droogcombinatie. Deze laatste wasmachine maakt het mogelijk om de was na het wassen automatische te drogen, wat vooral handig is voor mensen dien niet veel ruimte hebben en liever maar één machine willen hebben staan.

Kleding die niet zelf schoon te maken is, zoals pakken, worden naar een stomerij gebracht. Een stomerij is dan ook niks anders als een textielreinigingsbedrijf, waar kleding en andere textiele stoffen heen gebracht kunnen worden om te laten reinigen. Het reinigen wordt op een andere manier gedaan als de gebruikelijke wasmachine die water, zeep en wrijving gebruikt. In een stomerij worden oplosmiddelen zoals perchloorethyleen gebruikt om de textiel schoon te maken. Na het reinigen van het textiel zal de stomerij deze nog persen en strijken waarna de klant de kleding weer kan ophalen.

Ook de wasmachines vernieuwen nog steeds, en gebruiken steeds minder water per wasbeurt. Er zijn zelfs al wasmachines op de markt die met koud water de was kunnen doen, wat heel veel stroom bespaart omdat de wasmachine het water niet meer hoeft te verwarmen. Ook zijn wasmachines lang niet zo duur meer als vroeger, en gaan ze vaak lang mee. Toch kan een wasmachines op vele manieren stuk gaan, zoals door verstopte leidingen en elektronica die het begeeft. De meeste wasmachines kunnen door een reparateur wel gemaakt worden, alleen is de vervangingswaarde vaak snel bereikt, zodat het economisch niet meer rendabel is om de wasmachine te repareren.

Reparatie wasdroger

Een wasdroger is een populaire machine in Nederlandse huishoudens omdat het in ons land lang niet altijd mogelijk is om de was buiten te drogen. Door het drogen van de was in een wasdroger hoeft de was niet meer opgehangen te worden.

Om de was snel droog te krijgen in de wasdroger is het aan te raden deze eerst in de wasmachine te centrifugeren. Door de wasmachine te laten centrifugeren is het drogen in een wasdroger sneller kaar wat veel energie scheelt. Wie schrikt van het energiegebruik van een wasdroger doet er goed aan als men een lucht of condensdroger heeft deze in een niet te koude ruimte te plaatsen. Door de wasdroger in zo'n ruimte te plaatsen zal er minder energie verbruikt worden door de wasdroger.

Een ander woord voor wasdroger kan ook droogtrommel of droogkast zijn. Het principe van een wasdroger is dat deze droogt door lucht te verwarmen. Het vocht dat vrijkomt door het drogen kan op twee manieren afgevoerd worden. De eerste methode is het afvoeren door middel van een slang en de andere methode is de afvoer door middel van een opvangbak die regelmatig geleegd dient te worden.

Onderhoud wasdroger

Wie een wasdroger heeft staan doet er goed aan deze regelmatig schoon te maken. Door het drogen komen nogal wat pluisjes los van het textiel wat op den duur brandgevaar kan opleveren. Vooral drogers die op plekken staan zoals zolders worden vaak niet goed in de gaten gehouden omdat deze vaak in de nacht draaien in verband met de lagere stroomkosten.

Wasdrogers zijn behoorlijk vaak de oorzaak van een brand in een woning. Dit komt meestal doordat de machines vol zitten met stof, gecombineerd met oververhitting. Wasdrogers zijn lang niet meer zo duur als eerdere exemplaren. Ze worden ook steeds sneller vervangen als ze stuk gaan. De meeste wasdrogers die kapot gaan, worden alleen gerepareerd als ze nog in de garantieperiode zitten.

Vaatwasser kopen tips:

Levensduur wasmachine:

Opleidingen tot witgoedreparateur

Om als witgoedmonteur of reparateur te kunnen werken kan het beste eerst de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties of de Mbo-opleiding allround loodgieter gekozen worden, om de basistechniek te leren van elektronica of de installatiebranche. Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep witgoedreparateur mogelijk via reguliere scholen. De meeste bekende witgoedleveranciers hebben uitgebreide servicediensten waar nieuwe witgoedmonteurs interne opleidingen kunnen volgen, om bekend te worden met alle verschillende technieken die er gebruikt worden in de witgoedbranche.

Bedrijven waar een witgoedreparateur werkzaam kan zijn

Als witgoedreparateur werk je doorgaans voor de bekende merken op het gebied van witgoed. Naast de verkoop van witgoed hebben bijna alle bedrijven uitgebreide technische diensten beschikbaar om stroringen te kunnen verhelpen aan machines. Daarnaast is het binnen dit beroep ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn, mits je de juiste kennis en ervaring opgedaan hebt.

Competenties witgoedreparateur

De belangrijkste competentie als witgoedreparateur is dat je uitgebreide kennis bezit van alle verschillende technieken die er gebruikt worden en dat je in staat bent om storingen zelfstandig op te lossen. Omdat je veel bij de klanten thuis zal komen is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en goede communicatieve vaardigheden bezit. Maar ook het blijven leren door het volgen van cursussen behoort zeker tot je beroep, zodat je op de hoogte blijft van de laatste technieken. Als zelfstandig ondernemer is het natuurlijk ook belangrijk dat je commercieel ingesteld bent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als witgoedreparateur

Het verkrijgen van werk als witgoedreparateur is doorgaans geen probleem, mits je de juiste opleidingen hebt afgerond en je bereid bent om extra interne opleiding te volgen. Voor de witgoedbedrijven is het zeer belangrijk dat je representatief bent, omdat je veel bij de klanten thuis komt. De meeste bedrijven in de witgoedbranche hebben regelmatig nieuwe vacatures, omdat ze grote klantenbestanden hebben. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het starten van je eigen witgoedreparatiebedrijf. Het is dan wel belangrijk dat je veel ervaring opgedaan hebt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris witgoedreparateur

Een witgoedmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende witgoedmonteur kan doorgaans meer verdienen, maar zal dan wel een goed klantenbestand moeten opbouwen of directe opdrachten moeten verkrijgen van de leveranciers om voldoende omzet te kunnen maken. Het zomaar starten als witgoedmonteur zonder specifieke marktkennis is niet aan te raden, omdat het verkrijgen van opdrachten dan moeilijk zal zijn.

Mijnzzp.nl