Witgoedreparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep witgoedreparateur
Wat doet een witgoedreparateur
Onderhoud en gebruik van een wasmachine
Onderhoud en gebruik van een wasdroger
Onderhoud en gebruik van een vaatwasser
Huishoudelijke apparaten repareren
Film: witgoedreparateur:
Film: levensduur wasmachine:
Opleidingen tot witgoedreparateur
Bedrijven waar een witgoedreparateur werkzaam kan zijn
Competenties witgoedreparateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als witgoedreparateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris witgoedreparateur
Eigen bedrijf starten als Witgoedreparateur
Boekhoudprogramma vergelijken Witgoedreparateur

Beroep witgoedreparateur

Een witgoedreparateur is een monteur die zich gespecialiseerd heeft in het repareren van witgoedapparatuur. Onder witgoedapparatuur verstaat men huishoudelijke apparatuur, zoals koelkasten, wasmachines, drogers, droogtrommels en vaatwassers. Het beroep witgoedreparateur komt tegenwoordig steeds minder vaak voor, maar is nog niet uitgestorven. Dit komt vooral, omdat steeds meer mensen nieuwe apparatuur kopen als de bestaande apparatuur stuk gaat. Een belangrijke uitzondering hierop zijn de wasmachine en droger, omdat nieuwe wasmachines en drogers over het algemeen nog steeds vrij kostbaar zijn. Dit neemt niet weg dat een witgoedreparateur ook andere witgoedmachines kan repareren. Dit is wel afhankelijk van waar de witgoedreparateur precies werkzaam is, omdat er ook gespecialiseerde witgoedreparateurs zijn. Denk bijvoorbeeld aan een witgoedreparateur die alleen vaatwassers zal repareren of aan een witgoedreparateur, die alleen wasmachines en drogers zal repareren. In dat geval is de witgoedreparateur meestal werkzaam voor een bepaalde witgoedfabrikant. De meeste problemen met witgoed ontstaan met wasmachines en drogers, omdat dit complexe witgoedmachines zijn, die storingsgevoelig kunnen zijn. Dit komt vooral, omdat wasmachines en drogers veel elektronica en bewegende delen bevatten, die storingen kunnen geven of simpelweg stuk kunnen gaan. Een ervaren witgoedreparateur kent wasmachines en drogers door en door en weet storingen in de meeste gevallen snel op te lossen, zodat er niet meteen een nieuwe wasmachine of droger gekocht hoeft te worden. De meeste wasmachines en drogers worden verkocht met aanvullende garantie, zodat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken als er sprake is van storing. Het beroep witgoedreparateur moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende apparaten en machines.

Wat doet een witgoedreparateur

Als witgoedreparateur ben je dus een monteur en kan je aangemerkt worden als elektrotechnicus. Dit is het geval omdat een witgoedreparateur ook te maken kan krijgen met elektronica. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen ven printplaten of aan het doormeten van verschillende systemen. Zoals eerder omschreven moet het beroep witgoedreparateur wel vrij algemeen gezien worden, omdat witgoed betrekking kan hebben op verschillende machines. Als witgoedreparateur zal je vaak te maken hebben met klanten, die onder garantie reparaties mogen laten uitvoeren. Dit is vaak het geval, omdat in andere gevallen consumenten steeds vaker kiezen voor nieuwe apparatuur. Over het algemeen zal een witgoedreparateur niet snel ingeschakeld worden voor het repareren van oudere witgoedapparatuur, omdat dit in veel gevallen economisch niet meer uit kan. Met andere woorden zijn de reparatiekosten vaak hoger dan de economische waarde. Dit is bijvoorbeeld ook vaak het geval als we spreken van televisies. Of een bepaalde reparatie aan witgoedapparatuur nog uit kan is vaak een gok, omdat in sommige gevallen alleen een klein en goedkoop onderdeel vervangen hoeft te worden.

Onderhoud en gebruik van een wasmachine

Er zijn tegenwoordig drie soorten wasmachines te koop, namelijk de voorlader, bovenlader en de wasmachine met de zogenaamde was-droogcombinatie. Deze laatste wasmachine maakt het mogelijk om de was na het wassen automatische te drogen, wat vooral handig is voor mensen, die niet veel ruimte hebben. Ook wasmachines vernieuwen nog steeds, en gebruiken steeds minder water per wasbeurt. Er zijn zelfs al wasmachines op de markt, die met koud water de was kunnen doen, wat veel stroom bespaart, omdat de wasmachine het water niet meer hoeft te verwarmen. Ook zijn nieuwe wasmachines lang niet zo kostbaar meer dan vroeger, en gaan ze vaak lang mee. Toch kan een wasmachine op vele manieren stuk gaan, zoals door verstopte leidingen en elektronica die het begeeft. De meeste wasmachines kunnen door de witgoedreparateur wel gemaakt worden, alleen is de vervangingswaarde vaak snel bereikt, zodat het economisch niet meer rendabel is om de wasmachine te laten repareren.

Onderhoud en gebruik van een wasdroger

Wie een wasdroger gebruikt doet er verstandig aan deze regelmatig schoon te maken. Door het drogen komen nogal, wat pluisjes los van het textiel, wat op den duur brandgevaar kan opleveren. Vooral droger, die op plekken staan zoals zolders, worden vaak niet goed in de gaten gehouden, omdat ze vaak in de nacht draaien in verband met de lagere stroomkosten. Wasdrogers zijn behoorlijk vaak de oorzaak van een woningbrand. Dit komt meestal doordat de wasdroger vol zitten met stof, gecombineerd met oververhitting. Wasdrogers zijn lang niet meer zo duur als eerdere exemplaren. Ze worden ook steeds sneller vervangen als ze stuk gaan. De meeste wasdrogers, die kapot gaan, worden alleen gerepareerd als ze nog in de garantieperiode zitten.

Onderhoud en gebruik van een vaatwasser

Vaatwassers zijn tegenwoordig voor de meeste mensen onmisbaar, omdat door de opkomst van de vaatwasser mensen niet zelf meer hoeven af te wassen. Vaatwassers behoren ook toe tot de witgoed-groep. Net zo dat als wasmachines en drogers kunnen vaatwassers behoorlijk storingsgevoelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser niet meer wil pompen, niet goed schoonmaakt of aan vaatwasser, die water lekt. Dit zijn allemaal storingen, die behoorlijk vervelend kunnen zijn. Het laten repareren van vaatwassers betreft net zo als andere witgoedapparatuur specialistenwerk.

Huishoudelijke apparaten repareren

Huishoudelijke apparatuur moet gerepareerd worden door een erkende monteur. Huishoudelijke apparaten zijn tegenwoordig complexe apparaten die vol zitten met techniek en elektronica. Een ervaren monteur is gespecialiseerd in het uitvoeren van reparaties. Reparaties worden in de meeste gevallen op locatie uitgevoerd door de monteur. Dit heeft er vooral mee te maken dat bijvoorbeeld een vaatwasser niet zomaar verplaatst kan worden. Dit is hetzelfde geval bij koelkasten en wasmachines. Witgoed reparaties kunnen in sommige gevallen kostbaar zijn. Eerlijk advies van de monteur is dan ook belangrijk.

Film: witgoedreparateur:

Film: levensduur wasmachine:

Opleidingen tot witgoedreparateur

Om als witgoedmonteur of reparateur te kunnen werken kan het beste eerst de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties of de Mbo-opleiding allround loodgieter gekozen worden, om de basistechniek te leren van elektronica of de installatiebranche. Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep witgoedreparateur mogelijk via reguliere scholen. De meeste bekende witgoedleveranciers hebben uitgebreide servicediensten waar nieuwe witgoedmonteurs interne opleidingen kunnen volgen, om bekend te worden met alle verschillende technieken die er gebruikt worden in de witgoedbranche. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als witgoedmonteur.

Bedrijven waar een witgoedreparateur werkzaam kan zijn

Als witgoedreparateur ben je over het algemeen werkzaam voor een witgoedfabrikant of ben je werkzaam voor een onafhankelijk witgoedreparatiebedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een witgoedreparateur aangemerkt kan worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen witgoedreparatiebedrijf. In veel gevallen zal een witgoedreparateur werkzaam zijn voor witgoedfabrikant, die beschikken over een eigen technische dienst. Er komen steeds minder zelfstandig werken witgoedreparatiebedrijven voor, omdat consumenten steeds sneller witgoed vervangen als er geen sprake meer is van garantie. Dit wil niet inhouden dat het beroep witgoedreparateur niet meer voorkomt. Het beroep komt alleen op een andere manier voor, omdat het vaak de witgoedfabrikanten zijn, die gebruikmaken van witgoedreparateurs.

Competenties witgoedreparateur

De belangrijkste competentie van een witgoedreparateur is dat je uitgebreide kennis bezit van alle verschillende technieken die er gebruikt worden, en dat je in staat bent om storingen zelfstandig op te lossen. Een witgoedreparateur moet dan ook over onderzoeksvaardigheden beschikken. Omdat je veel bij de klanten thuis zal komen, is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en goede communicatieve vaardigheden bezit. Maar ook het blijven leren door het volgen van cursussen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, zodat je op de hoogte blijft van de laatste technieken. Als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je commercieel ingesteld bent. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, flexibiliteit, vakmanschap, kennis, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als witgoedreparateur

Het arbeidsmarktperspectief van een witgoedreparateur is over het algemeen vrij goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. De meeste witgoedfabrikant maken gebruik van veel verschillende witgoedreparateurs, omdat iedereen gebruikmaakt van witgoedapparatuur. Met andere woorden zal een witgoedreparateur niet snel zonder werk komen te zitten. Daarnaast kan een witgoedreparateur werkzaam zijn voor onafhankelijke witgoedreparatiebedrijven. De doorgroeimogelijkheden van een witgoedreparateur zijn over het algemeen wel beperkt. Wel kan het starten van een eigen witgoedreparatiebedrijf aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris witgoedreparateur

Een witgoedmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende witgoedmonteur kan doorgaans meer verdienen, maar zal dan wel een goed klantenbestand moeten opbouwen of directe opdrachten moeten verkrijgen van de leveranciers om voldoende omzet te kunnen maken. Het zomaar starten als witgoedmonteur zonder specifieke marktkennis is niet aan te raden, omdat het verkrijgen van opdrachten dan moeilijk zal zijn.

Eigen bedrijf starten als Witgoedreparateur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Witgoedreparateur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Witgoedreparateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Witgoedreparateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Witgoedreparateur.

Mijnzzp.nl