Keukenontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een keukenontwerper is een vakman of vakvrouw, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en/of samenstellen van keukens. Als keukenontwerper kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat een keukenontwerper ook een verkoopmedewerker van een keukencentrum kan zijn. In dat geval zal de keukenontwerper verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van keukens. Het samenstellen van keukens kan eigenlijk niet aangemerkt worden als het ontwerpen van keukens. Het samenstellen van een keuken heeft indirect wel te maken met het ontwerpen van keukens. Een echte keukenontwerper moet in de meeste gevallen eerder gezien worden als interieurarchitect of als interieurbouwer. Het beroep keukenontwerper kan in de praktijk dus op verschillende manieren voorkomen. Over het algemeen zal iemand te maken krijgen met een keukenontwerper als men op zoek is naar een unieke keuken, die niet zomaar via de detailhandel te koop is. Dit soort keukens betreft over het algemeen de luxere keukens binnen het hogere segment. Het grote voordeel van een eigen keukenontwerp is het maatwerk, omdat een eigen ontworpen keuken precies pas gemaakt kan worden. Als keukenontwerper ontwerp je dus meestal exclusieve keukens, die niet zomaar standaard te koop zijn. Het ontwerpen van een niet standaard nieuwe keuken biedt meestal veel extra mogelijkheden, die met standaard keukens niet te realiseren zijn, omdat de mogelijkheden meestal beperkt zijn. Bij een eigen ontwerp is meestal ieder hoekje van de keuken te gebruiken, omdat er sprake is van maatwerk. Op deze manier is een keuken meestal makkelijk in te delen, waardoor er meer opbergruimte ontstaat en waardoor keukenmachines precies geplaatst kunnen worden waar de klant dit wenst. Bij standaard keuken is dit meestal afhankelijk van het soort keukenkasten en de afmetingen ervan. Daarnaast kan bij een eigen keukenontwerp gekozen worden voor andere materialen.

Het beroep keukenontwerper moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op een verkoopspecialist, interieurbouwer of interieurarchitect. Dit zijn allemaal verschillende voorbeelden van vaklieden, die op verschillende manieren keukens kunnen ontwerpen. De inhoudelijke werkzaamheden van deze verschillende vaklieden verschillen wel enorm. Een interieurarchitect zal op een geheel andere manier naar een keuken kijken dan een keukenverkoper of interieurbouwer dit doet. Het ontwerpen van keukens is voor veel mensen lastig, omdat specifiek kennis wel belangrijk is als we spreken van keukens. Deze specifieke kennis heeft niet alleen betrekking op de keuken zelf maar ook op de technische mogelijkheden. Denk hierbij aan de locatie van een keukenraam of aan de hoogte van een keuken. Daarnaast is het vaak nodig dat er verschillende technische installaties aangepast moeten worden, zoals de waterleiding of de gasleiding. Het verlegen van leidingen door een installateur is in de meeste gevallen geen enkel probleem, echter zal een goed keukenontwerper hiermee wel rekening moeten houden. Het daadwerkelijk plaatsen van de nieuwe keuken zal over het algemeen uitgevoerd worden door gespecialiseerde keukenmonteurs.

Praktische keukentips nieuwe keuken

Wie een nieuwe keuken laat ontwerpen doet er verstandig aan om zich op een brede manier te laten adviseren. Tegenwoordig zijn er veel praktische oplossingen voor kleine ergernissen met betrekking tot de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het uitkiezen van de juiste werkhoogte of aan het verhoogd plaatsen van alle inbouwapparatuur, zodat iemand niet steeds hoeft te bukken. Een ander voorbeeld is de locatie van de handgrepen. De ideale locatie van de handgrepen kan namelijk verschillen per linkshandige en rechtshandige persoon. Als iemand te maken heeft met kleine kinderen kan het juist belangrijk zijn om geen opslagruimte op de grond te creëren, zodat kinderen niet bij de schoonmaakmiddelen kunnen komen. Het ontwerpen van keukens heeft dus niet alleen betrekking op de uiteindelijke uitstraling van de keuken. Functionaliteit en veiligheid zijn net zo belangrijk als we spreken over het ontwerpen van keukens. Dit is vooral het geval als iemand dagelijks in de keuken staat om te koken.

Nieuwe keuken uitzoeken

De meeste mensen die zoeken naar een nieuwe keuken zullen terecht komen bij een gebruikelijk keukencentrum. Binnen een keukencentrum worden in de meeste gevallen verschillende keukenmerken aangeboden van goedkoop tot duur. Afhankelijk van het soort keukencentrum is het ook prima denkbaar dat er gespecialiseerde keukenontwerpers werkzaam zijn, die qua ontwerpen van keukens verder gaan dan de standaard mogelijkheden. Hoe luxe iemand een keuken precies wenst te krijgen is persoonlijk en kan per persoon verschillen. Het laten ontwerpen van een volledig unieke keuken is over het algemeen wel kostbaar en zal dan niet voor iedereen mogelijk zijn. De meeste mensen hebben niet echt met een keukenontwerper te maken maar eerder met een verkoopspecialist, die zich gespecialiseerd heeft in keukens. Zoals eerder omschreven betreft het samenstellen van keukens andere werkzaamheden dan het ontwerpen van keukens.

Wat doet een keukenontwerper allemaal:

  • Het ontwerpen van unieke keukens
  • Het verwerken van alle persoonlijke wensen
  • Het maken van een werktekening
  • Het inmeten van de keukenruimte
  • Het adviseren van opdrachtgevers
  • Het helpen selecteren van alle materialen
  • Het begeleiden tijdens de plaatsing van de keuken

Keukenfabriek:

Opleidingen tot keukenontwerper

Er zijn geen gerichte voorbeelden te geven van geschikte opleidingen tot keukenontwerper, omdat een keukenontwerper op verschillende manieren werkzaam kan zijn. In het algemeen zal de term keukenontwerper eerder gezien moeten worden als een aanvulling op een ander beroep. Zoal eerder omschreven is het goed denkbaar dat een keukenontwerper aangemerkt kan worden als verkoopmedewerker, interieurbouwer of als interieurarchitect. Dit soort vaklieden beschikt over verschillende opleidingen. Als een keukenontwerper verantwoordelijk is voor het samenstellen van keukens kan ook een commerciële opleiding aangemerkt worden als geschikte opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een keukenontwerper werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een keukenontwerper werkzaam zijn binnen de detailhandel voor een keukencentrum. Daarnaast is het denkbaar dat een keukenontwerper werkzaam is als ondernemer. Als een keukenontwerper aangemerkt kan worden als interieurarchitect kan een keukenontwerper ook werkzaam zijn voor een architectenbureau.

Competenties keukenontwerper

De belangrijkste competentie van een keukenontwerper is de vakinhoudelijke kennis van de keukenbranche. Dit is belangrijk, omdat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn als we spreken over het ontwerpen van keukens. Omdat je als keukenontwerper te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en mogelijkheden op het gebied van keukens. Dit is belangrijk, omdat innovatie een belangrijk woord is binnen de keukenbranche. Algemeen belangrijke woorden zijn commercieel, onderhandelen, luisteren, adviseren, maatwerk, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keukenontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een keukenontwerper is niet zomaar aan te geven, omdat je als keukenontwerper op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het arbeidsmarktperspectief van een keukenverkoper kan niet zomaar vergeleken worden met het arbeidsmarktperspectief van een interieurarchitect. Daarnaast kan een interieurarchitect verantwoordelijk zijn voor andere ontwerpwerkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een keukenontwerper kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de functie filiaalmanager of aan de functie afdelingsmanager, als je werkzaam bent binnen de detailhandel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keukenontwerper

Als keukenontwerper in loondienst zul je doorgaans tussen de 1700 en 2700 bruto per maand verdienen, afhankelijk van je verantwoordelijkheden, opleiding en leeftijd. Als zelfstandig werkende keukenontwerper kan je doorgaans meer verdienen, mits je voldoende opdrachten weet binnen te halen, wat niet eenvoudig zal zijn omdat de meeste mensen toch een standaard keuken zullen kopen. Doorgaans zijn het alleen de vermogende particulieren die besluiten om een unieke keuken te laten bouwen. Het laten ontwerpen en bouwen van een unieke keuken is doorgaans kostbaar.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Keukenontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keukenontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl