Keukenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een keukenmonteur is een vakamn die gespecialiseerd is in het plaatsen van keukens. Deze vakman kan voor een keukenwinkel werken of worden ingeschakeld op inhuur basis door de keukenwinkel. Om als keukenmonteur te kunnen werken is het nodig dat de vakman netjes kan werken. Een keuken is voor veel mensen een hele investering. Ze verwachten dan ook dat de keuken strak geplaatst wordt. Zo is het afstellen van het onderframe en de bovenkastjes een secuur klusje. Het is belangrijk dat alles netjes waterpas staat anders kan je dit terugzien wanneer de deurtjes in de kasten gehangen worden. Ook dient de keukenmonteur verstand te hebben van de apparatuur die geplaatst wordt in de keuken. De apparatuur is vaak erg kostbaar en moet dan ook op de juiste manier geplaatst en aangesloten worden. Als een oven bijvoorbeeld niet goed ventileert dan kan deze snel kapot gaan. Ook de keuken zelf kan hierdoor schade oplopen.

Keuken plaatsen

Het plaatsen van een keuken is ook een samenspel met de loodgieter, elektricien en vaak ook de stukadoor. Bij veel nieuwe keukens komen afvoeren en stopcontacten op een andere plek te zitten en moet er het nodige opnieuw gestukadoord worden. De keukenverkoper levert vaak aan de betreffende personen een tekening van de nieuwe keuken met alle aansluitpunten. Via deze tekening kunnen de verschillende monteurs zien waar ze de aansluitpunten naar toe moeten leggen.

Het plaatsen van een keuken kan bij een simpele keuken in één dag klaar zijn maar meestal kost het meer tijd omdat er een samenspel van diverse bedrijven moet plaats vinden wat vaak wat extra tijd kost. Vooral wanneer er een stukadoor aan het werk moet is het erg belangrijk dat de muren goed droog zijn. Wanneer de keuken in zo'n geval te snel geplaatst wordt dan kan de keuken (die over het algemeen van spaanplaat zijn) het vocht uit de muur opnemen. Dat kan ernstige schade betekenen voor de keuken. Als wanden opnieuw gestukadoord moet worden kan er wel een week tussen zitten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de stuclaag en droog mogelijkheden van de wand.

Na het plaatsen van de keuken zal er vaak iemand van de keukenwinkel komen kijken om samen met de klant door te nemen of alles naar tevredenheid is gegaan en eventuele puntjes opnemen en dit alsnog verhelpen.

Om als keukenmonteur aan het werk te kunnen is precisie een vereiste. Een keukenmonteur is dan ook meer een interieurbouwer dan een timmerman. Om een keuken netjes te kunnen plaatsen is het waterpas kunnen werken en het stellen op de millimeter een vereiste. Wanneer men verkeerd begint met het stellen van de keuken werkt dit door tijdens de hele opbouw, wat tot een slecht eindresultaat zal leiden. Denk hierbij aan scheve naden en deurtjes die niet goed of netjes sluiten. Omdat een keuken doorgaans erg veel naden heeft ziet dit er erg slordig uit. Maar ook het kunnen plaatsen van de keuken zonder fouten is erg belangrijk. Zo is het verkeerd boren van een gat erg vervelend omdat dit betekent dat er nieuwe onderdelen aangeleverd moeten worden, met vaak een lange levertijd.

Ook is het erg belangrijk voor de keukenmonteur om te weten waar alle leidingen in de wanden en de vloer liggen om schade te voorkomen. Het zomaar een gaatje boren in de wand of vloer is dan ook niet aan te raden. De meeste keukenmonteurs hebben dan ook apparaten om leidingen in de wand of vloer op te sporen om schade te voorkomen.

De monteur die de keuken plaatst werkt doorgaans aan de hand van een werktekening die hij meekrijgt van de leverancier. Op deze werktekening staat de opbouw van de keuken met alle maten en ook de draairichting van de deurtjes. Aan de hand van de tekening kan de monteur ook uitmeten waar alle stopcontacten en andere leidingen geplaatst dienen te worden. Dit is erg belangrijk omdat dit later lastig te veranderen is. Zo is het verkeerd boren van een gat in de muur voor de afzuigkap erg vervelend omdat deze bijvoorbeeld zichtbaar is als de keuken geplaatst is terwijl dit niet de bedoeling was. Ook stopcontacten die scheef of niet evenwijdig zitten is een storende factor. De voorbereiding om een keuken te kunnen plaatsen is dan ook erg belangrijk.

De meeste keukenmonteurs zijn vakbekwaam op verschillende gebieden, omdat dit voor hen zelf en de klant lekker werkt. Zo heeft de monteur vaak geen moeite met stukadoren, leidingwerk te verleggen en tegelwerk. Door de werkzaamheden zoveel mogelijk in de hand te houden staat de vakman garant voor een stukje vakwerk.

Het plaatsen van een keuken moet dan ook gedaan worden door een goeie keukenmonteur, omdat er dan een tevreden klant is. Een keuken bestaat uit veel onderdelen, die allemaal netjes op elkaaar moeten aansluiten. Dit is minder makkelijk dan het soms lijkt, omdat er zoveel verschillende naden en onderdelen zijn. Een keuken die niet goed geplaatst is kan bijna niet netjes gesteld worden, en dan zullen er scheve naden ontstaan. Ook zijn er tegenwoordig veel mooie inbouw apparaten te koop, die volgens strenge voorschriften geplaatst moeten worden, zodat ze niet kapot gaan na een paar keer gebruiken. Een inbouwoven moet bijvoorbeeld voldoende kunnen koelen en een vaatwasser mag niet de keuken kapot maken door het stoom tijdens het open doen van de deur.

Keuken maken:

Opleidingen tot keukenmonteur

Er bestaan geen specifieke opleiding tot keukenmonteur. De meeste keukenmonteurs zijn ervaren interieurtimmerman, timmerman of handige klussers. Wel zijn er cursussen te volgen voor het plaatsen van keukens. De cursussen worden soms aangeboden door keukenleveranciers, om nieuwe monteurs bekend te maken met de keukens en opbouwspecificaties, zodat de geboden garantie ook waar gemaakt kan worden. Het plaatsen van keukens en de apparatuur is over het algemeen een kwestie van ervaring en nauwkeurig kunnen werken.

Bedrijven waar een keukenmonteur werkzaam kan zijn

Keukenmonteurs werken over het algemeen bij keukenbedrijven, keukenleveranciers of als zelfstandig keukenmonteur.

Competenties keukenmonteur

Het plaatsen van een keuken is specialistenwerk, omdat alle naden netjes moeten lopen en de apparatuur volgens de fabrieksopgave geplaatst moet worden om de garantie te behouden. Een keuken bestaat uit veel losse onderdelen, die als een bouwpakket samen een strakke keuken moeten vormen. Als de keuken niet goed gesteld wordt is dit meteen te zien aan het eindresultaat, omdat de naden dan niet strak zijn. Het nauwkeurig werken is dan ook eigenlijk het belangrijkst. Maar ook het klantvriendelijk zijn en schoon kunnen werken spelen een grote rol als keukenmonteur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keukenmonteur

Als keukenmonteur is er redelijk veel werk. Wel is het de laatste jaren steeds meer de trend om zelfstandig werkende keukenmonteurs in te huren als er een keuken verkocht is. De grote keukenbedrijven hebben meestal wel een eigen keukenmonteurs in dienst. Het voordeel van eigen keukenmonteurs is dat de keukenbedrijven alles zelf in de hand hebben en het personeel zo kunnen sturen als ze willen, wat vaak de service ten goede komt. Als keukenmonteur zijn er niet echt doorgroeimogelijkheden. Wel kan een keukenmonteur doorgroeien als keukenverkoper of planner.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keukenmonteur

Als keukenmonteur werk je doorgaans bij mensen thuis die een nieuwe keuken gekocht hebben. Een keukenmonteur in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand. Als keukenmonteur is er voldoende werk als zelfstandig ondernemer. Tegenwoordig schakelen de meeste keukenbedrijven zelfstandige keukenmonteurs in om hun verkochte keuken te monteren. De verdiensten als zelfstandig keukenmonteur zijn doorgaans hoger dan in loondienst, afhankelijk van het aantal opdrachten.

Mijnzzp.nl