Keukenmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een keukenmonteur is verantwoordelijk voor het plaatsen van nieuwe keukens. Het plaatsen van nieuwe keukens betreft specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vakmensen. Het nauwkeurig werken is als keukenmonteur erg belangrijk. Over het algemeen is het zo dat een keukenmonteur alleen verantwoordelijk is voor het installeren van keukens. Het kan echter ook voorkomen dat een keukenmonteur andere werkzaamheden uitvoert, zoals het verplaatsen van leidingen. In dat geval kan een keukenmonteur ook gezien worden als loodgieter en als elektricien. Het plaatsen van een nieuwe keuken is niet makkelijk, omdat keukens uit veel losse onderdelen bestaan. Al deze losse onderdelen, zoals de onderbouwkasten en bovenbouw kasten, moeten door een keukenmonteur zo geïnstalleerd worden dat de keuken een geheel zal vormen. Dit houdt in dat alle kasten heel nauwkeurig gemonteerd worden zodat er geen scheve naden ontstaan, omdat dit afbreuk doet aan de keuken. Het voorkomen van scheve naden heeft ook te maken met het waterpas kunnen werken. Het is belangrijk dat alle kasten netjes waterpas staan, om problemen te voorkomen. Een andere taak van een keukenmonteur is het installeren van alle keukenapparatuur. Het installeren van keukenapparatuur moet zorgvuldig uitgevoerd worden, om problemen met keukenapparatuur te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan ovens, die voldoende koeling moeten hebben om problemen te voorkomen. Afhankelijk van het keukenmerk komt het ook voor dat keukenmonteurs passtukken op maat moeten zagen. In sommige gevallen heeft dit ook betrekking op het zagen van het aanrechtblad. In de meeste gevallen worden keukens wel zoveel mogelijk op maat aangeleverd. Als keukenmonteur kan je te maken hebben met zeer luxe en kostbare keukens. Vanzelfsprekend moet tijdens het monteren schade aan keukens voorkomen worden.

Een keukenmonteur kan dus aangemerkt worden als monteur en eventueel als klusjesman. Het plaatsen van nieuwe keukens is in de meeste gevallen een samenspel van verschillende vaklieden, zoals een loodgieter, elektricien, stukadoor en de keukenmonteur. Bij veel nieuwe keukens komen afvoeren en stopcontacten op een andere plek te zitten en moet er het nodige opnieuw gestukadoord worden. Een keukenverkoper is verantwoordelijk voor het aanleveren van een bouwtekening, waarop alle nieuwe aansluitpunten staan aangegeven. Aan de hand van deze bouwtekening kunnen de verschillende vaklieden alle aansluitpunten bepalen. Om als keukenmonteur te kunnen werken is het belangrijk dat een keukenmonteur heel precies kan werken. Een keukenmonteur kan ook aangemerkt worden als een interieurbouwer, die specifiek verantwoordelijk is voor het installeren van keukens. In de praktijk is het zo dat de meeste keukenmonteurs ook andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het zelfstandig verleggen van leidingen en het eventueel stukadoren van wanden. Welke werkzaamheden een keukenmonteur precies uitvoert is afhankelijk van de keukenmonteur en het soort bedrijf waarvoor de keukenmonteur werkzaam is. Er zijn veel keukenwinkels die het monteren van hun keukens overlaten aan zelfstandig ondernemers.

Keukens installeren

Als keukenmonteur heb je over het algemeen te maken met kostbare nieuwe keukens, die relatief gezien kwetsbaar zijn. Deze kwetsbaarheid heeft vooral betrekking op alle losse onderdelen van een nieuwe keuken. Het beschadigen van losse onderdelen kan relatief gezien snel voorkomen. Het is daarom zo belangrijk dat een keukenmonteur zeer secuur werkt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een goede keukenmonteur geen scherpe voorwerpen in zijn broek heeft zitten, zoals een duimstok. Een verkeerde beweging kan er al voor zorgen dat een keukenmonteur een kras zal veroorzaken. Een andere belangrijke voorzorgsmaatregel kan zijn het niet aanwezig hebben van losse onderdelen waarmee op dat moment niet gewerkt wordt. Met andere woorden is het verstandig om alle niet gebruikt onderdelen in een andere ruimte te plaatsen om onnodige schade te voorkomen.

Werken als keukenmonteur

De werkzaamheden van een keukenmonteur zijn aan te merken als mooie werkzaamheden, ook omdat het installeren van nieuwe keukens bijzondere werkzaamheden betreft. Als keukenmonteur is het wel belangrijk dat je beschikt over de juiste instelling, omdat een keukenmonteur in alle gevallen secuur en professioneel moet werken. Ook heeft een keukenmonteur in de meeste gevallen direct contact met de opdrachtgever. Het kunnen overleggen met de opdrachtgever is dan ook in de meeste gevallen belangrijk als keukenmonteur. Afhankelijk van de soort keukens die een keukenmonteur zal plaatsen kan het installeren van een nieuwe keuken enkele dagen in beslag nemen. Dit is vooral het geval bij de grotere en vaak ook kostbare nieuwe keukens. Het leren plaatsen van keukens is in de meeste gevallen een kwestie van voldoende ervaring opdoen.

Wat doet een keukenmonteur:

  • Het verwijderen van oude keuken
  • Het uitpakken van nieuwe keukens
  • Het eventueel aanpassen van leidingen en afvoeren
  • Het eventueel stukadoren van muren
  • Het stellen en monteren van keukens
  • Het plaatsen van alle inbouwapparatuur
  • Het opleveren van keukens na installatie
  • Het werken als onderhoudsmonteur

Opleiding tot keukenmonteur:

Opleidingen tot keukenmonteur

Er zijn geen echte erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep keukenmonteur. In de meeste gevallen worden nieuwe keukenmonteurs intern opgeleid door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast is het zo dat een keukenmonteur een ervaren timmerman of interieurbouwer kan zijn, die beschikt over de nodige vakkennis. In alle gevallen is het leren installeren van nieuwe keukens in de meeste gevallen een kwestie van doen. Praktijkervaring opdoen is als keukenmonteur erg belangrijk, omdat niet alle keuken op dezelfde manier opgebouwd worden. Het installeren van keukens kan per keukenmerk verschillen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende keukenmonteur.

Bedrijven waar een keukenmonteur werkzaam kan zijn

Een keukenmonteur is over het algemeen werkzaam voor een keukenbedrijf dat keukens verkoopt aan consumenten. Daarnaast kan een keukenmonteur werkzaam zijn voor speciale interieur projectbureaus, die voor projectontwikkelaars nieuwe vakantiehuizen voorzien van keukens. Een keukenmonteur kan ook werkzaam zijn als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. In sommige gevallen kan een keukenmonteur ook aangemerkt worden als klusjesman. Een keukenmonteur kan ook werkzaam zijn als onderhoudsmonteur.

Competenties keukenmonteur

De belangrijkste competentie van een keukenmonteur is de vakinhoudelijke kennis van keukens en keukenapparatuur. Daarnaast is het secuur werken als keukenmonteur aan te merken als belangrijke competentie. Omdat een keukenmonteur met veel verschillende montagewerkzaamheden en techniek te maken heeft is het belangrijk dat de keukenmonteur gezien kan worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig de meest voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren. Als keukenmonteur heb je over het algemeen veel met opdrachtgevers te maken, waardoor ook communicatie aangemerkt kan worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, presteren, verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, professionaliteit, kwaliteit, controleren, waakzaamheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keukenmonteur

Het arbeidsmarktperspectief als allround keukenmonteur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Als een keukenmonteur aangemerkt kan worden als echte vakman zal het verkrijgen van werk als keukenmonteur over het algemeen geen probleem zijn. Het is tegenwoordig wel zo dat redelijk veel keukenbedrijven gebruikmaken van zelfstandig ondernemers, die de keukens installeren voor de keukenbedrijven. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als keukenmonteur. Wel is het denkbaar dat een goede keukenmonteur ook andere werkzaamheden binnen de organisatie uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitvoeren van kwaliteitscontroles, of aan het eventueel adviseren van mensen die overwegen om een nieuwe keuken te kopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keukenmonteur

Als keukenmonteur werk je doorgaans bij mensen thuis die een nieuwe keuken gekocht hebben. Een keukenmonteur in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand. Als keukenmonteur is er voldoende werk als zelfstandig ondernemer. Tegenwoordig schakelen de meeste keukenbedrijven zelfstandige keukenmonteurs in om hun verkochte keuken te monteren. De verdiensten als zelfstandig keukenmonteur zijn doorgaans hoger dan in loondienst, afhankelijk van het aantal opdrachten.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Keukenmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keukenmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl