Interieurbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep interieurbouwer
Werken als allround interieurbouwer
Verschillende opdrachten als interieurbouwer
Verschil timmerman en interieurbouwer
Wat doet een interieurbouwer:
Film interieurbouwer:
Opleidingen tot interieurbouwer
Bedrijven waar een interieurbouwer werkzaam kan zijn
Competenties interieurbouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurbouwer
Eigen bedrijf starten als Interieurbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Interieurbouwer

Beroep interieurbouwer

Een interieurbouwer is verantwoordelijk voor het maken van verschillende interieurs, zoals winkelinterieurs en kantoorinterieurs. Het beroep interieurbouwer is vergelijkbaar met het beroep timmerman, met het belangrijke verschil dat een interieurbouwer heel nauwkeurig moet werken. Niet iedere timmerman kan zomaar interieurbouwer worden, omdat het nauwkeurig werken als interieurbouwer erg belangrijk is. Waar normaal timmerwerk al heel precies komt, komt het werk van een interieurbouwer pas echt op de millimeter. Als interieurbouwer ben je verantwoordelijk voor het maken van interieurs op locatie of ben je werkzaam binnen een werkplaats, waar je interieurs volgens tekening maakt. Als interieurbouwer werk je meestal niet alleen met hout, omdat voor interieurs ook andere materialen gebruikt kunnen worden zoals fineer, glas, kunststof, plakfolie en metaal. Het maken van een mooi interieur als interieurbouwer is alleen mogelijk als een interieurbouwer aan te merken is als een echte vakman. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bijzondere balies en aan het maken van speciale kasten. Afhankelijk van de werkzaamheden zal een interieurbouwer op locatie het interieur opbouwen of op locatie maken. Een interieurbouwer is werkzaam binnen de interieurbouw. Bedrijven die actief zijn binnen de interieurbouw werken vaak voor winkels, kantoren, ziekenhuizen en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Het zijn de interieurbouwers die deze gebouwen voorzien van nieuwe interieurs. De werkzaamheden als interieurbouwer zijn in bijna alle gevallen aan te merken als specialistische werkzaamheden, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Als interieurbouwer kan het ook voorkomen dat je projectmatig werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van alle winkels van een bepaald winkelmerk. In dat geval kan het voorkomen dat je ook in het buitenland werkzaam zal zijn.

Werken als allround interieurbouwer

Een interieurbouwer is dus verantwoordelijk voor het maken van verschillende interieurs, zoals winkelinterieurs, kantoorinterieurs of interieurs voor bibliotheken. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het maken van bijzondere balies of wandmeubels. Om een goede interieurbouwer te worden moet een interieurbouwer veel verstand hebben van verschillende materialen, omdat je als interieurbouwer niet alleen met hout zal werken. Het weten hoe verschillende materialen het beste verwerkt kunnen worden is dan ook essentieel als interieurbouwer. Maar ook het afplakken van platen met folie, zoals een beletteraar doet, komt regelmatig voor als interieurbouwer. Het is dan ook belangrijk dat een interieurbouwer op de millimeter nauwkeurig werkt om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Een interieurbouwer zal meestal met verschillende houtbewerkingsmachines werken om hout te profileren, te zagen, te vrezen of te schaven. Het werken als interieurbouwer is niet voor iedereen weggelegd, omdat een goede interieurbouwer heel nauwkeurig moet kunnen werken. Een interieurbouwer werkt in de meeste gevallen vanaf een werktekening, waarop het ontwerp getekend is en alle maten en materialen aangegeven zijn. Vaak worden interieurs in een werkplaats gemaakt en op locatie in elkaar gezet door een interieurbouwer. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een interieurbouwer ook aangemerkt worden als ambachtsman.

Verschillende opdrachten als interieurbouwer

Een interieurbouwbedrijf kan bijvoorbeeld van een retail manager de opdracht krijgen om al hun winkels opnieuw in te richten. Vaak zijn deze winkels qua uitstraling hetzelfde, maar niet qua afmetingen. In de meeste gevallen zal een interieurbouwer dus per winkel maatwerk moeten leveren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er verschillende balies of kasten gemaakt moeten worden door een interieurbouwer. Als interieurbouwer is het belangrijk dat je goed kunt overleggen met diverse partijen, zoals met onderaannemers, architecten en wellicht de opdrachtgever. Ook het werken onder tijdsdruk komt vaak voor als interieurbouwer, omdat een winkel of kantoor snel open moet. Als interieurbouwer werk je meestal veel op verschillende locaties en zelfs in het buitenland. Wie interieurbouwer wil worden zal zeer nauwkeurig moeten kunnen werken en ook liefde voor het vak moeten hebben.

Verschil timmerman en interieurbouwer

Het belangrijkste verschil tussen een timmerman en interieurbouwer is dat een timmerman werkzaam is binnen de bouwsector en dat een interieurbouwer werkzaam is binnen de interieurbouw. De interieurbouw kan niet zomaar gezien worden als onderdeel van de bouwsector, omdat een timmerman ook te maken zal krijgen met constructiewerkzaamheden. Een interieurbouwer heeft niet met constructiewerkzaamheden te maken. Een interieurbouwer is juist veel meer gespecialiseerd in het afwerken van interieurs nadat alle verschillende bouwvakkers vertrokken zijn. Het zijn de interieurbouwers die alle restaurants, winkels, hotels, nachtclubs, kantoren en andere gebouwen inrichten door het maken en plaatsen van interieurs. In sommige gevallen kan een interieurbouwer aangemerkt worden als winkelombouwer. Afhankelijk van de organisatie en opdrachtgever kan een interieurbouwer ook te maken hebben met een interieuradviseur of interieurarchitect.

Wat doet een interieurbouwer:

  • Het lezen van werktekeningen.
  • Het op maat zagen van plaatmateriaal.
  • Het maken van kasten, balies, meubels en wanden.
  • Het afplakken van voorwerpen met folies.
  • Het inrichten van winkels en kantoren op locaties.
  • Het eventueel spuiten of verven van interieurs.

Film interieurbouwer:

Opleidingen tot interieurbouwer

Wie een carrière ambieert als interieurbouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround interieurbouwer, die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. Als leerling interieurbouwer zul je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn voor een interieurbouwbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Tijdens de praktijkopleiding zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn onder begeleiding van een ervaren leermeester, die je alle kneepjes van het vak zal aanleren. Tijdens de opleiding zul je over het algemeen niet alleen op locatie werkzaam zijn, omdat een leerling interieurbouwer ook regelmatig werkzaam is in een werkplaats, met verschillende houtbewerkingsmachines. Een andere mogelijke opleiding is het volgen van de Mbo-opleiding allround timmerman. Een goede timmerman, die secuur kan werken, kan ook werkzaam zijn als interieurbouwer. Het beroep interieurbouwer heeft raakvlakken met de beroepen meubelmaker en scheepstimmerman. Als zzp interieurbouwer is het verstandig om gebruik te maken van online boekhouden. Met een goed online boekhoudprogramma kun je overal de boekhouding bijwerken.

Bedrijven waar een interieurbouwer werkzaam kan zijn

Een interieurbouwer is over het algemeen werkzaam voor een interieurbouwbedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken en plaatsen van interieurs. Daarnaast is het als interieurbouwer denkbaar dat je werkzaam bent als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Interieurbouw bedrijven werken in veel gevallen internationaal, waardoor het als interieurbouwer voor kan komen dat je werkzaam bent in het buitenland. Het is ook denkbaar dat een interieurbouwer werkzaam is voor een standbouwbedrijf.

Competenties interieurbouwer

De belangrijkste competentie van een interieurbouwer is de vakinhoudelijke kennis van de interieurbouw. Daarnaast is veiligheid in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie, omdat een interieurbouwer regelmatig met potentieel gevaarlijke houtbewerkingsmachines zal werken, die alleen veilig te gebruiken zijn door goed opgeleide vaklieden. Ook is het belangrijk dat een interieurbouwer gezien kan worden als allround monteur en technicus, omdat een interieurbouwer te maken zal krijgen met technische montagewerkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van verlichting in interieurs of aan het monteren van glasplaten in interieurs. Omdat een interieurbouwer veel zal samenwerken met diverse collega's en leidinggevende moet een interieurbouwer beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, doorzettingsvermogen, passie, energie, plannen, organiseren, presteren, secuur en verantwoordelijkheidsgevoel. Als een interieurbouwer werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide interieurbouwer is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste interieurbouw bedrijven zitten te springen om goede interieurbouwers, die het vak interieurbouw verstaan. Als interieurbouwer zal het dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn om werk te vinden. De doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie ploegbaas. Daarnaast is het denkbaar dat een interieurbouwer vroeg of laat start als zelfstandig ondernemer, wat gezien kan worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurbouwer

Een interieurbouwer valt onder cao bouwnijverheid. Als interieurbouwer ben je regelmatig in de werkplaats aan het werk, maar ook op locatie. De opdrachten zijn vaak door het hele land, en er zal dan ook veel gereisd worden voor het werk. Een interieurbouwer zal, afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd, ongeveer tussen 2100 en 2700 euro bruto per maand verdienen.

Eigen bedrijf starten als Interieurbouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Interieurbouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Interieurbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interieurbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Interieurbouwer.

Mijnzzp.nl