Interieurbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een interieurbouwer is verantwoordelijk voor het maken van interieurs, zoals winkelinterieurs en kantoorinterieurs. Het beroep interieurbouwer is vergelijkbaar met het beroep timmerman, met het belangrijke verschil dat een interieurbouwer heel nauwkeurig moet werken. Niet iedere timmerman kan zomaar interieurbouwer worden, omdat het nauwkeurig werken als interieurbouwer erg belangrijk is. Waar normaal timmerwerk al heel precies komt, komt het werk van een interieurbouwer pas echt op de millimeter. Als interieurbouwer ben je dan ook verantwoordelijk voor het maken van interieurs op locatie of ben je werkzaam binnen een werkplaats, waar je interieurs volgens tekening maakt. Het werken als interieurbouwer kan dus gezien worden als het beroep timmerman echter zal een interieurbouwer ook met andere materialen werken dan alleen hout. Daarnaast maakt een interieurbouwer geen bouwconstructies maar inrichtingen voor gebouwen. Het maken van een mooi interieur als interieurbouwer is alleen mogelijk als een interieurbouwer aan te merken is als een echte vakman of vakvrouw. Denk bijvoorbeeld aan het maken van balies en aan het maken van speciale kasten. Afhankelijk van de soort werkzaamheden zal een interieurbouwer op locatie het interieur opbouwen of ter plekke maken.

Om een goed interieurbouwer te worden moet de timmerman veel verstand hebben van materialen en hoe ze het best verwerkt kunnen worden. De ene keer moet iets gefineerd worden en de andere keer zal er een mooi stuk hout bewerkt moeten worden tot iets. Dit moet allemaal heel precies en nauwkeurig gedaan worden.

Een interieurbouwer kan bijvoorbeeld van een winkelketen de opdracht krijgen om al hun winkels opnieuw in te richten. Vaak zijn deze winkels qua uitstraling wel het zelfde maar niet qua afmetingen. In iedere winkel moet de interieurbouwer dan bijvoorbeeld kasten of balies op maat maken. Een interieurbouwer kan vaak ook meubels op maat maken en hier op een bijzondere manier iets moois van maken. Het vak bestaat dan ook uit veel meten en controleren. Een interieurbouwer moet voor zijn werkzaamheden ook goed van een tekening kunnen lezen.

Een interieurbouwer zal veel met machinale houtbewerking bezig zijn zoals het profileren van hout, het zagen van hout, het vrezen van hout en het schaven van hout om zijn werkzaamheden uit te kunnen uitvoeren. Een veelvoorkomend materiaal wat gebruikt wordt in de interieurbouw is fineer.

Als interieurbouwer is het goed kunnen overleggen met diverse partijen, zoals architecten en opdrachtgevers, erg belangrijk. Ook het werken onder een hoge tijdsdruk komt vaak voor, omdat een winkel of kantoor snel open moet. Vaak werkt de interieurbouwer op veel verschillende locaties en zelfs in het buitenland. Wie interieurbouwer wil worden zal erg nauwkeurig moeten werken en liefde voor het vak moeten hebben.

Ook is er een brede kennis nodig van de diverse materialen waar een interieurbouwer mee te maken krijgt. Een interieurbouwer werkt vaak met meer materialen dan een normale timmerman, zoals fineer en dure meubels van hout. Maar ook het afplakken van platen met folie, zoals een beletleraar doet, komt voor bij een interieurbouwer. Het is dan ook echt belangrijk dat een interieurbouwer op de millimeter nauwkeurig kan werken om tot een mooi resultaat te kunnen komen.

Interieurbouwer worden

Een opleiding tot interieurbouwer begint vaak met een opleiding tot timmerman waarna de richting interieurbouwer gekozen kan worden. De volgorde is dan ook vaak gezel timmerman en vervolgens voorgezet timmerman. Het beroep interieurbouwer is alleen geschikt voor diegene die heel precies kunnen werken en veel geduld kunnen opbrengen. Het beroep interieurbouwer heeft veel raakvlakken met dat van een meubelmaker en scheepstimmerman.

Het werk van een interieurbouwer is niet voor iedereen weggelegd, omdat men nauwkeurig moet kunnen werken en het resultaat altijd goed en netjes moet zijn. Een opdrachtgever geeft vaak veel geld uit aan een mooi interieur, en dit moet dan ook perfect zijn. Een interieurbouwer werkt vaak vanaf een goedgekeurde tekening, waarop het ontwerp getekend is en alle maten en materialen bekend zijn. Vaak wordt het interieur in een werkplaats gemaakt en op locatie in elkaar gezet door de timmerman. De interieurbouwer werkt in de werkplaats met veel verschillende soorten machines en gereedschappen om zijn werk te kunnen doen. Vooral wanneer er meerdere exemplaren van iets gebouwd moeten worden wordt eerst een proefopstelling gemaakt door de interieurbouwer, zodat de opdrachtgever kan komen kijken om zijn goedkeuring te geven. Als de goedkeuring er dan eenmaal is kunnen ze in de werkplaats echt gaan bouwen.

Interieurbouwer:

Informatie over het beroep interieurbouwer:

Opleidingen tot interieurbouwer

Een opleiding tot interieurbouwer begint vaak met de opleiding tot timmerman, waarna de richting interieurbouwer gekozen kan worden. De opleiding duurt afhankelijk van het niveau twee tot vier jaar, waarin vier dagen gewerkt zal worden en de leerling één dag naar school gaat voor de theorie. Tijdens de opleiding zal de leerling verschillende examens afleggen, die gezamenlijk het diploma vormen. Tijdens de opleiding wordt de leerling bekend gemaakt met alle verschillende houtherwerkingsmachines en materialen die gebruikt worden. Ook leert de leerling verschillende technieken, zoals het fineren van meubels.

Bedrijven waar een interieurbouwer werkzaam kan zijn

Een interieurbouwer is doorgaans werkzaam bij een interieurbedrijf. De werkzaamheden kunnen bij het bedrijf in de werkplaats plaats vinden. Het werk wordt vervolgens opgebouwd op locatie.

Competenties interieurbouwer

Als interieurbouwer is het erg belangrijk dat er nauwkeurig gewerkt kan worden, en dat de interieurbouwer goed kan tekening lezen. De opdrachten zijn vaak heel specifiek en zijn altijd maatwerk. Denk aan het maken van een balie voor een bedrijf of een apart plafond. Het werken als interieurbouwer is niet te vergelijken met dat van een timmerman, omdat het veel fijner is. De gemaakte werkstukken moeten door de interieurbouwer perfect afgewerkt worden. Vaak is het nodig om ook verlichting of stroom weg te werken in de gemaakte werkstukken. Ook het werken met gehard glas zal als interieurbouwer vaak voorkomen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer

interieurbedrijven zijn altijd op zoek naar goede interieurbouwers die weten wat ze doen. Er is dan ook voldoende werk te vinden als interieurbouwer. Als interieurbouwer zijn er wel doorgroeimogelijkheden, zoals tot teamchef op locatie of werkvoorbereider. Maar de meeste interieurbouwers blijven het liefst met hun handen mooie opdrachten maken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurbouwer

Een interieurbouwer valt onder cao bouwnijverheid. Als interieurbouwer ben je regelmatig in de werkplaats aan het werk, maar ook op locatie. De opdrachten zijn vaak door het hele land, en er zal dan ook veel gereisd worden voor het werk. Een interieurbouwer zal, afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd, ongeveer tussen 1500 en 2600 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl