Interieurbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een interieurbouwer is een vakman die verantwoordelijk is voor het maken van interieurs, zoals winkelinterieurs en kantoorinterieurs. Het beroep interieurbouwer is vergelijkbaar met het beroep timmerman, met het belangrijke verschil dat een interieurbouwer heel nauwkeurig moet werken. Niet iedere timmerman kan zomaar interieurbouwer worden, omdat het nauwkeurig werken als interieurbouwer erg belangrijk is. Waar normaal timmerwerk al heel precies komt, komt het werk van een interieurbouwer pas echt op de millimeter. Als interieurbouwer ben je verantwoordelijk voor het maken van interieurs op locatie of ben je werkzaam binnen een werkplaats, waar je interieurs volgens tekening maakt. Als interieurbouwer werk je over het algemeen niet alleen met hout, omdat voor interieurs ook andere materialen gebruikt kunnen worden zoals fineer, glas, kunststof, plakfolie en metaal. Het maken van een mooi interieur als interieurbouwer is alleen mogelijk als een interieurbouwer aan te merken is als een echte vakman of vakvrouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van bijzondere balies en aan het maken van speciale kasten. Afhankelijk van de soort werkzaamheden zal een interieurbouwer op locatie het interieur opbouwen of ter plekke maken. Een interieurbouwer is werkzaam binnen de interieurbouw. Bedrijven die actief zijn binnen de interieurbouw werken over het algemeen veel binnen winkels, kantoren, ziekenhuizen en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Het zijn de interieurbouwers die dit soort gebouwen voorzien van nieuwe interieurs. De werkzaamheden als interieurbouwer zijn in bijna alle gevallen aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden.

Om een goede interieurbouwer te worden moet een interieurbouwer veel verstand hebben van verschillende materialen, omdat de interieurbouwer niet alleen met hout zal werken. Het weten hoe verschillende materialen het beste verwerkt kunnen worden is dan ook essentieel als interieurbouwer. Maar ook het afplakken van platen met folie, zoals een beletteraar doet, komt regelmatig voor als interieurbouwer. Het is dan ook belangrijk dat een interieurbouwer op de millimeter nauwkeurig kan werken om tot een mooi resultaat te kunnen komen. Een interieurbouwer zal over het algemeen ook veel met houtbewerkingsmachines werken om bijvoorbeeld hout te profileren, te zagen, te vrezen of te schaven. Het werken als interieurbouwer is niet voor iedereen weggelegd, omdat een goede interieurbouwer heel nauwkeurig moet kunnen werken. Een interieurbouwer werkt in de meeste gevallen vanaf een werktekening, waarop het ontwerp getekend is en alle maten en materialen aangegeven zijn. Vaak worden interieurs in een werkplaats gemaakt en op locatie in elkaar gezet door een interieurbouwer.

Een interieurbouwbedrijf kan bijvoorbeeld van een winkelketen de opdracht krijgen om al hun winkels opnieuw in te richten. Vaak zijn deze winkels qua uitstraling wel het zelfde maar niet qua afmetingen. In de meeste gevallen zal een interieurbouwer dus per winkel maatwerk moeten leveren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er verschillende balies of kasten gemaakt moeten worden door een interieurbouwer. Als interieurbouwer is het over het algemeen belangrijk dat je goed kunt overleggen met diverse partijen, zoals met onderaannemers, architecten en wellicht de opdrachtgever. Ook het kunnen werken onder een hoge tijdsdruk komt vaak voor als interieurbouwer, omdat een winkel of kantoor snel open moet. Als interieurbouwer werk je over het algemeen veel op verschillende locaties en zelfs in het buitenland. Wie interieurbouwer wil worden zal zeer nauwkeurig moeten kunnen werken en ook liefde voor het vak moeten hebben.

Verschil timmerman en interieurbouwer

Het belangrijkste verschil tussen een timmerman en een interieurbouwer is dat een timmerman werkzaam is binnen de bouwsector en dat een interieurbouwer werkzaam is binnen de interieurbouw. De interieurbouw kan niet zomaar gezien worden als onderdeel van de bouwsector, omdat een timmerman ook te maken zal krijgen met constructiewerkzaamheden. Een interieurbouwer heeft over het algemeen niet met constructiewerkzaamheden te maken. Een interieurbouwer is juist veel meer gespecialiseerd in het afwerken van interieurs nadat alle verschillende bouwvakkers vertrokken zijn. Het zijn de interieurbouwers die alle restaurants, winkels, kantoren en andere soorten gebouwen inrichten door het maken en plaatsen van interieurs. In sommige gevallen kan een interieurbouwer ook aangemerkt worden als winkelombouwer.

Interieurbouwer:

Beroep interieurbouwer:

Opleidingen tot interieurbouwer

Wie een carrière ambieert als interieurbouwer kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround interieurbouwer, die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. Als leerling interieurbouwer zal je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn voor een interieurbouwbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de theorieles. Tijdens de praktijkopleiding zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn onder begeleiding van een ervaren leermeester, die je alle kneepjes van het vak zal aanleren. Tijdens de opleiding zal je over het algemeen niet alleen op locatie werkzaam zijn, omdat een leerling interieurbouwer ook regelmatig werkzaam is in een werkplaats, met verschillende houtbewerkingsmachines. Een andere mogelijke opleiding is het volgen van de Mbo-opleiding allround timmerman. Een goede timmerman, die secuur kan werken, kan ook werkzaam zijn als interieurbouwer. Het beroep interieurbouwer heeft ook raakvlakken met de beroepen meubelmaker en scheepstimmerman. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende interieurbouwer.

Bedrijven waar een interieurbouwer werkzaam kan zijn

Een interieurbouwer is over het algemeen werkzaam voor een interieurbouwbedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken en plaatsen van interieurs. Daarnaast is het als interieurbouwer denkbaar dat je werkzaam bent als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Interieurbouwbedrijven werken in veel gevallen internationaal, waardoor het als interieurbouwer voor kan komen dat je werkzaam bent in het buitenland. Het is ook denkbaar dat een interieurbouwer werkzaam is voor een standbouwbedrijf.

Competenties interieurbouwer

De belangrijkste competentie van een interieurbouwer is de vakinhoudelijke kennis van de interieurbouw. Daarnaast is veiligheid in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie, omdat een interieurbouwer regelmatig met potentieel gevaarlijke houtbewerkingsmachines zal werken, die alleen veilig te gebruiken zijn door goed opgeleide vaklieden. Ook is het belangrijk dat een interieurbouwer gezien kan worden als allround monteur en technicus, omdat een interieurbouwer te maken zal krijgen met technische montagewerkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van verlichting in interieurs of aan het monteren van glasplaten in interieurs. Omdat een interieurbouwer veel zal samenwerken met diverse collega's en leidinggevende moet een interieurbouwer beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, doorzettingsvermogen, passie, energie, plannen, organiseren, presteren, secuur en verantwoordelijkheidsgevoel. Als een interieurbouwer werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide interieurbouwer is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste interieurbouwbedrijven zitten te springen om goede interieurbouwers, die het vak interieurbouw verstaan. Als interieurbouwer zal het dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn om werk te vinden. De doorgroeimogelijkheden als interieurbouwer kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie ploegbaas. Daarnaast is het denkbaar dat een interieurbouwer vroeg of laat start als zelfstandig ondernemer, wat gezien kan worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurbouwer

Een interieurbouwer valt onder cao bouwnijverheid. Als interieurbouwer ben je regelmatig in de werkplaats aan het werk, maar ook op locatie. De opdrachten zijn vaak door het hele land, en er zal dan ook veel gereisd worden voor het werk. Een interieurbouwer zal, afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd, ongeveer tussen 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl