Opleiding tot Timmerman

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingTimmerman (Mbo 2)
VervolgopleidingAssistent-uitvoerder (Mbo 4)
VervolgopleidingWerkvoorbereider bouw (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround timmerman

Tijdens de opleiding allround timmerman leer je zelfstandig alle voorkomende timmerwerkzaamheden uit te voeren, zoals het stellen van profielen, aftimmeren, ramen en kozijnen maken, tekening lezen en het afhangen van ramen en deuren. Naast de vaktechnische vaardigheden leer je ook omgaan met klanten en opdrachtgevers, collega's en leidinggevenden, zoals een uitvoerder of aannemer. Tijdens de Mbo-opleiding timmerman zal je meestal één of twee keer een korte stage lopen bij bouwbedrijven, die meestal één tot twee weken in beslag zullen nemen. De Mbo-opleiding allround timmerman bestaat uit theorie, technische tekenen en het maken van praktijkopdrachten in een timmerwerkplaats. Tijdens de praktijklessen is er veel aandacht voor het werken met verschillende houtbewerkingsmachines, zoals een gatenboor, afkortzaag, vlaktebank, vandiktebank, en freesmachine. Maar ook het op een goede manier gebruiken van handgereedschap, zoals een handzaag of kapzaag, zal veelvuldig aan bod komen tijdens de praktijklessen.

Opleidingsduur en niveau allround timmerman

De Mbo-opleiding tot allround timmerman neemt doorgaans drie tot vier jaar in beslag en is een opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround timmerman

Na de Mbo-opleiding allround timmerman kiezen de meeste leerlingen een vakopleiding gericht op het beroep timmerman. De vakopleiding timmerman kent doorgaans de opleiding aspirant timmerman en de opleiding voorgezet timmerman. Beide opleidingen zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. Na de opleiding voortgezet timmerman is het ook mogelijk om een Hbo-opleiding te volgen. De vakopleiding tot allround timmerman bestaat doorgaans uit vier dagen per week werken en één dag theorie op school. Tijdens deze opleiding worden er op verschillende momenten examens afgenomen. Naast de theorie-examens worden er ook praktijkexamens afgenomen, zoals in het maken van trappen, kozijnen en dakconstructies. Als bepaalde praktijkexamens niet in de praktijk afgenomen kunnen worden, omdat ze op dat moment niet voorkomen bij de aannemer, bieden de meeste opleidingen de mogelijkheid om het praktijkexamen af te leggen bij het opleidingsinstituut. Tijdens de praktijkexamens moet de leerling meestal ook een werktekening inleveren.

Vooropleiding allround timmerman

De meeste Mbo-scholen bieden ook een vooropleiding tot timmerman op niveau twee, die ongeveer twee jaar in beslag neemt. Met de afgeronde opleiding timmerman is het automatisch mogelijk om door te groeien tot de opleiding allround timmerman.

Mijnzzp.nl