Deurenafhanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een deurenafhanger is een onderdeel van het beroep timmerman. Er zijn echter ook bedrijven die alleen deuren leveren en die hebben vaak een deurenafhanger in dienst. Het afhangen van een deur is een klus waar toch enige ervaring voor nodig is. Het inschatten hoeveel een deur geschaafd moet worden is iets wat niet iedereen kan. Hier gaan heel wat deurtjes aan vooraf. Deuren zijn op diverse standaard afmetingen te koop. Echter zal een deur altijd pas gemaakt moeten worden om fatsoenlijk open en dicht te kunnen gaan. Als eerste zal een deurenafhanger kijken wat de scharnierzijde van de deur moet zijn. Dan plaatst hij de deur voor het kozijn en kijkt waar hij moet schaven om de deur netjes pas te krijgen. Een ervaren persoon kan deze eerste inschatting op het oog maken. Nadat hij dit gedaan heeft zal hij nog een keer kijken en wellicht aantekenen waar iets meer af moet. Tijdens het schaven moet de deur dan ook arm geschaafd worden. Dit moet aan alle vier de kanten van de deur gedaan worden. Anders kan de deur over de lange kanten gaan klemmen tijdens het dicht doen van de deur. Boven en onder moet dit gedaan worden ten behoeven van de afwatering.

In een bestaand kozijn zal de deurenafhanger de maten van de bestaande scharnieren over nemen op de deur en dan inhakken in de deur. De scharnieren worden dan met een schroef vastgezet en de deur kan nu ingehangen worden. Omdat de scharnieren op de deur nog niet helemaal vast zitten hebben de scharnieren nu wat extra speling om in elkaar te passen. Wanneer de pennen nu in de scharnieren zitten kunnen de scharnieren helemaal vast geschroefd worden. Mocht het nodig zijn dan kan de deur nog wat geschaafd worden om hem precies goed te krijgen. Voor dat dit gedaan wordt is het verstandig de onder en bovenkant van de deur alvast in de grondverf te zetten. Ook achter de scharnieren kan beter wat grondverf gedaan worden. Nu de deur hangt kan het slot en glas geplaatst worden.

Hou er rekening mee met het inhakken van het slot dat een deur kan nazakken. Dit betekent dat uw het slot zo moet plaatsen dat hij ook over 3 maanden ook nog dicht kan. Zorg er dan ook voor dat wanneer de sluitplaat in het kozijn gehakt wordt het slot nog ruimte heeft om te zakken. Als dit te strak zit aan de onderkant dan kan dit later problemen gaan geven en moet u of het slot verzetten of de sluitplaat.

Een deur moet iets over de kop hangen wanneer hij hangt. Als er later glas geplaatst wordt zal de deur onder zijn eigen gewicht en van het glas recht gaan hangen. Doe je dit niet dan kan het op den duur lijken of de deur scheef hangt. Het over de kop hangen hoeft maar een paar millimeter te zijn.

Tegenwoordig komen bij de nieuwbouw de deuren al in het kozijn kant en klaar aan. Soms klemt een deur iets en is het nodig dat de timmerman eventjes naar de deur kijkt en het probleem verhelpt.

Er zijn tegenwoordig ook malletjes te koop om makkelijk te kunnen bepalen waar de scharnieren en sloten moeten komen. Dit is dan een kwestie van de mallen plaatsen en vrezen. Door de mallen is het afhangen van een deur sneller te doen. Helaas zijn deze mallen relatief duur en niet rendabel wanneer iemand soms een deur moet afhangen.

Bij grote renovatie projecten waar ieder huis een nieuwe voordeur krijgt komt er vaak iemand van de fabriek. Deze meet digitaal de kozijnen op en zo komt later voor ieder huis een deur aan die voor 90 procent op maat is gemaakt. Dit scheelt de timmerman heel veel tijd. Vaak zijn bij oude huizen de kozijnen wat scheef en is dit anders per deur relatief veel werk. Nu komt de deur gewoon scheef aan uit de fabriek op maat.

Tegenwoordig zijn bijna alleen buitendeuren nog stomp, en zijn bijna alle deuren binnen in huis zogenaamde stompe deuren. Dit zijn deuren die in een stalen kozijn gehangen worden. Deze deuren afhangen of vervangen stelt niet veel voor, en lukt de meeste mensen zelf wel.

Ook bij nieuwbouw of renovatie komt het steeds vaker voor dat kozijnen van kunststof geplaatst worden, vanwege het onderhoud. Houten deuren en kozijnen raken dan ook langzaam een beetje uit. Toch zal het nog wel heel lang duren voordat alle houten kozijnen en deuren verdwenen zijn uit het straatbeeld.

Raam afhangen

Een raam afhangen van hout is niet veel anders dan een deur afhangen. Bij ramen die afgehangen moeten worden is het belangrijk om rekening te houden met het glas dat in het raam geplaatst moet worden. De meeste ramen zaken door na het plaatsten van het glas, wat er voor kan zorgen dat de onderdorpel van het raam op het kozijn kan gaan schaven. Door het glas door een glaszetter te laten plaatsen kan deze blokjes plaatsen tussen het glas en het raam, zodat het uitzakken minimaal is.

Deur afhangen:

Opleidingen tot deurenafhanger

Het afhangen van deuren is een onderdeel van het vak timmerman. Zie voor meer informatie dus ook de opleiding tot timmerman. Het afhangen van deuren wordt doorgaans geleerd in de praktijk, en is een kwestie van veel oefenen. Ook het afhangen van ramen is een kwestie van oefenen. Wel is het zo dat deuren vaak zwaarder zijn dan ramen, en daardoor iets moeilijker te handelen zijn. Er is dus niet echt een specifieke opleiding tot het afhangen van deuren of ramen.

Bedrijven waar een deurenafhanger werkzaam kan zijn

Een deurenafhanger kan werkzaam zijn als timmerman bij een aannemer, klusbedrijf of onderhoudsbedrijf maar komt ook voor bij gespecialiseerde bedrijven die kozijnen en deuren leveren. Dit soort bedrijven hebben meestal eigen monteurs in dienst, die ook deuren en ramen kunnen afhangen.

Competenties deurenafhanger

Als deurenafhanger is het belangrijk om netjes te kunnen werken. Deuren kunnen duur zijn, en de klanten willen graag een mooie voordeur die natuurlijk ook netjes en probleemloos wordt afgehangen. Omdat de werkzaamheden vaak bij mensen thuis worden gedaan is netjes werken en vriendelijk zijn ook belangrijk. Omdat deuren zwaar kunnen zijn moet de deurenafhanger fysiek ook sterk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als deurenafhanger

Als specifieke deurenafhanger is er meestal niet voldoende werk. Het is eerder een combinatie van kozijnrenovatie, verbouw en onderhoud wanneer er een deur afgehangen moet worden. De meeste aannemers laten een deur afhangen door een timmerman. Als deurenafhanger kan je natuurlijk ook doorgroeien naar timmerman, als dat niet al het geval is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris deurenafhanger

Een deurenafhanger valt wanneer die werkzaam is in de bouw of kozijnfabriek onder het bouw CAO. Een deurenafhanger zal dan ook meestal het zelfde verdienen als een timmerman, namelijk tussen de 1500 en 2600 euro per maand bruto afhankelijk van de leeftijd en ervaring.

Mijnzzp.nl