Deurenafhanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een deurenafhanger is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het afhangen van deuren. Het beroep deurenafhanger behoort oorspronkelijk toe tot het beroep timmerman. Er zijn echter tegenwoordig ook speciale bedrijven die alleen deuren verkopen en afhangen voor particulieren. Dit soort deurenbedrijven maakt over het algemeen ook gebruik van speciale deurenafhangers. Het afhangen van deuren op een nette manier betreft specialistische werkzaamheden waarvoor veel kennis en ervaring nodig is. Vooral het op de juiste manier inschatten hoeveel er precies aan een deur geschaafd moet worden is iets wat niet iedereen zomaar kan. Deuren zijn met diverse standaardafmetingen te koop echter moeten deuren nog wel pasklaar gemaakt worden. Een deur moet altijd pas gemaakt worden om fatsoenlijk open en dicht te kunnen gaan. Een deurenafhanger is dus feitelijk een timmerman die zich gespecialiseerd heeft in het afhangen van deuren. Als deurenafhanger beschik je over het algemeen over speciale mallen en vrezen waardoor het afhangen van deuren relatief makkelijk zal worden. De meeste deurenafhangers maken gebruik van speciale mallen en vrezen, omdat hierdoor de werkzaamheden als deurenafhanger sneller uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is de kans op mogelijke fouten over het algemeen kleiner als er speciale mallen gebruikt worden. Ondanks dat een deurenafhanger gebruik kan maken van speciale mallen betreft het afhangen van deuren in de meeste gevallen nog steeds veel handarbeid, waarvoor specifieke kennis en vaardigheden nodig zijn.

Als deuren niet op de juiste manier afgehangen worden zullen ze niet soepel open bewegen en wellicht ook klemmen of helemaal niet willen sluiten. Het is de verantwoordelijkheid van een deurenafhanger om deuren probleemloos te laten werken. Over het algemeen is het zo dat een deurenafhanger ook aangemerkt kan worden als slotenspecialist en als adviseur veilig wonen, omdat deze verschillende specialisaties in veel gevallen onderdeel uitmaken van de werkzaamheden als deurenafhanger. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, echter hebben deuren alles te maken met veiligheid. Een goede deur is niks zonder goede sloten. Ook het adviseren van het juiste hang- en sluitwerk is erg belangrijk bij deuren. Een goede deurenafhanger kan dus ook gezien worden als adviseur, omdat advieswerkzaamheden belangrijk zijn als we spreken over deuren. De advieswerkzaamheden als deurenafhanger zijn wel sterk afhankelijk van de soort deuren, omdat goede sloten en hang- en sluitwerk over het algemeen alleen belangrijk zijn bij voor- en achterdeuren. Binnendeuren betreffen in de meeste gevallen opdekdeuren, die niet voorzien hoeven te worden van dure sloten.

Als deurenafhanger zal je te maken krijgen met stompe deuren en met opdekdeuren. Het afhangen van opdekdeuren is over het algemeen niet heel erg moeilijk, omdat aan opdekdeuren in de meeste gevallen niet geschaafd hoeft te worden. Het zijn vooral de stompe deuren die alleen afgehangen kunnen worden door specialisten. Stompe deuren moeten over het algemeen ook arm geschaafd worden, om het knellen in de sponning te voorkomen. Daarnaast moeten stompe deuren arm geschaafd worden zodat regenwater van de deur afloopt. Als deuren niet arm geschaafd worden kan er regenwater op de deuren blijven staan, wat op den duur schade zal opleveren zoals mogelijke houtrot.

Kunststof deuren

Als deurenafhanger kan het ook voorkomen dat je te maken zal krijgen met kunststof deuren. Het afhangen van kunststof deuren kan niet zomaar vergeleken worden met het afhangen van houten deuren. De werkzaamheden zijn niet te vergelijken. Een deurenafhanger die kunststof deuren afhangt moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als monteur en niet als deurenafhanger. Overigens is het afhangen van kunststof deuren ook niet heel makkelijk. Kunststof deuren kunnen ook klemmen of niet goed sluiten als ze niet goed afgehangen zijn door een monteur.

Deur afhangen:

Opleidingen tot deurenafhanger

Er zijn geen speciale opleidingen voor het beroep deurenafhanger. De meeste deurenafhangers zijn timmerman of hebben op een andere manier aangeleerd hoe deuren afgehangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan deurenafhangers die het vak aangeleerd hebben van ervaren collega's. Deze ervaren collega's kunnen in dat geval aangemerkt worden als leermeester. Er zijn verder geen opleidingen beschikbaar voor het beroep deurenafhanger. Over het algemeen is het leren afhangen van deuren een kwestie van veel oefenen en blijven proberen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een deurenafhanger werkzaam kan zijn

Een vakman die werkzaam is als deurenafhanger zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een deurenbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een deurenafhanger werkzaam is voor een aannemersbedrijf. Als deurenafhanger kan je ook werkzaam zijn als ondernemer of als klusjesman. Het is niet ondenkbaar dat een deurenafhanger ook andere werkzaamheden uitvoert, maar dit kan per deurenafhanger verschillen.

Competenties deurenafhanger

De belangrijkste competentie van een deurenafhanger is het netjes en secuur kunnen werken, omdat deuren alleen mooi zijn als ze op de juiste manier afgehangen worden. Omdat een deurenafhanger ook verantwoordelijk kan zijn voor advieswerkzaamheden is het belangrijk dat een deurenafhanger beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, vakmanschap, kritisch, presteren, energie, plannen en organiseren. Als een deurenafhanger werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als deurenafhanger

Het arbeidsmarktperspectief als deurenafhanger is niet zomaar aan te geven, omdat een deurenafhanger werkzaam kan zijn voor verschillende soorten bedrijven. Daarnaast kan een deurenafhanger andere werkzaamheden uitvoeren dan alleen het afhangen van deuren. Over het algemeen zal het als goede deurenafhanger geen enkel problemen zijn om werk te vinden. De doorgroeimogelijkheden als deurenafhanger zijn verder niet aan te geven, omdat dit ook weer afhankelijk zal zijn van de soort werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris deurenafhanger

Een deurenafhanger valt wanneer die werkzaam is in de bouw of kozijnfabriek onder het bouw CAO. Een deurenafhanger zal dan ook meestal het zelfde verdienen als een timmerman, namelijk tussen de 1700 en 2500 euro per maand bruto afhankelijk van de leeftijd en ervaring.

Mijnzzp.nl