Slotenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een slotenmaker is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in sloten en aanverwante artikelen. Als slotenmaker ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het namaken van sleutels, het adviseren over veiligheidssloten, het opbouwen van veiligheidssloten en het installeren van sloten bij mensen. Daarnaast kan een slotenmaker helpen om deuren open te maken als mensen hun sleutels vergeten zijn, of als een slot niet meer werkt. Andere werkzaamheden van een slotenmaker kunnen weer zijn het verkopen en plaatsen van hang- en sluitwerk. Ook het openen van brandkasten kan tot de werkzaamheden van een slotenmaker behoren. Een slotenmaker is dan ook meestal een allround specialist op het gebied van sloten en aanverwante artikelen. Een slotenmaker heeft een grote verantwoordelijkheid als het aankomt op het adviseren van mensen. Een goede slotenmaker zal ook over het politiekeurmerk veilig wonen beschikken. De werkzaamheden van een slotenmaker zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het opbouwen en installeren van sloten volgens de juiste richtlijnen uitgevoerd moeten worden. Dit omdat sloten anders niet de juiste veiligheid bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van de juiste schroeven (lengte en sterkte) met betrekking tot sloten en aan het toepassen van sluitkommen die bij de sloten horen.

Een slotenmaker moet gezien worden als een allround vakman die beschikt over alle kennis met betrekking tot sloten en beveiligingsmaatregelen. De benaming slotenmaker is tegenwoordig eigenlijk niet helemaal de juiste benaming, omdat de slotenmaker van tegenwoordig geen sloten meer maken. Wel verkoopt een slotenmaker sloten, adviseert hij klanten die sloten willen kopen en maakt hij deuren open wanneer dit nodig mocht zijn. De meeste slotenmakers zijn tegenwoordig eigenlijk meer beveiligingsspecialisten, die veel meer diensten aanbieden dan het alleen verkopen van sloten. Bij de meeste slotenmakers zijn uiteenlopende soorten beveiligingssystemen te koop, zoals alarminstallaties en beveiliging op het gebied van winkelpanden en kantoorpanden. Ook het namaken van sleutels is natuurlijk een dienst die prima bij het vak slotenmaker past.

Deur openen slotenmaker

Een slotenmaker kan om verschillende redenen een deur open maken, zoals wanneer iemand zijn sleutels is vergeten of wanneer er een uitzetting plaats vindt door een gerechtsdeurwaarder. De slotenmaker heeft doorgaans veel specialistisch gereedschap om sloten open te kunnen maken. Maar in veel gevallen zal de slotenmaker gebruik maken van een boormachine en het slot of de cilinder uitboren. Het is de kunst van een slotenmaker om een deur open te krijgen zonder schade te te brengen aan de deur. Door de moderne veiligheidssloten is het openen van een deur soms echt geen gemakkelijke opgave, en soms ook niet mogelijk zonder schade.

Adviserende rol van een slotenmaker

Een goede slotenmaker is ook een adviseur op het gebied van veilig wonen en is gecertificeerd door de politie als inbraakpreventiemedewerker. Het adviseren als inbraakpreventiemedewerker gaat een stuk verder dan het alleen proberen te verkopen van veiligheidssloten. Inbraakpreventie heeft ook te maken met de algemene veiligheid in een woonwijk en bijvoorbeeld de verlichting in en om een woning. Voor meer informatie over inbraakpreventie verzoeken wij u bij het beroep adviseur veilig wonen (PKVW) te kijken.

Soorten sloten

Er zijn tegenwoordig veel veiligheidssloten te koop, maar ook andere voorzorgsmaatregelen die te maken hebben met veiligheid, zoals raamstangen en alarminstallaties. De meeste nieuwe voordeuren worden tegenwoordig voorzien van zogenaamde driepunts sluitingen, zodat het forceren van voordeuren bijna niet meer mogelijk is. Wel is het belangrijk dat ook het deurbeslag inbraakwerend is, evenals de cilinder in het slot. Goed hang- en sluitwerk is te herkennen aan de drie sterren die afgebeeld staan op het beslag. Een slotenmaker heeft doorgaans heel veel verschillende soorten sloten en andere veiligheidsmaatregelen die een woning inbraak bestendig kunnen maken, zoals bijzetsloten, veiligheidsscharnieren en veiligheidscilinders. Maar als slotenmaker heb je tegenwoordig met veel meer sluittechnieken te maken dan alleen de sloten in woningen. De sluittechnieken van bijvoorbeeld bedrijfspanden worden meestal gecombineerd met een uitgebreid bewakingssysteem, en houden dus meer in dan het alleen plaatsen of onderhouden van veiligheidssloten.

Slotenmaker:

Opleidingen tot slotenmaker

Er zijn binnen Nederland enkele opleidingen voor het beroep slotenmaker. Daarnaast zijn er natuurlijk ook diverse beroepen die grote raakvlakken hebben met het beroep slotenmaker, zoals de beroepen timmerman, klusjesman en aannemer.  In Nederland zal je als slotenmaker meestal praktijkervaring opdoen binnen beroepen die raakvlakken hebben met het vak slotenmaker, of door directe praktijkervaring op te doen.

Bedrijven waar een slotenmaker werkzaam kan zijn

Als slotenmaker werk je doorgaans voor een beveiligingsbedrijf, deurbeslagwinkel, slotenmaker, groothandel of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer. Binnen dit beroep werken redelijk veel zelfstandig ondernemers die hun werkzaamheden en diensten vaak combineren met andere werkzaamheden, zoals eerder omschreven.

Competenties slotenmaker

Als slotenmaker is het natuurlijk belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je veel met klanten te maken zal krijgen die je op een goede manier moet kunnen adviseren. Daarnaast moet je affiniteit hebben met het slotenmakers vak en voldoende vakinhoudelijke kennis bezitten.  Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook een commerciële instelling bezitten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als slotenmaker

Het arbeidsmarktperspectief als slotenmaker in loondienst is niet heel groot. Er zijn redelijk veel slotenmakers te vinden, maar die werken in veel gevallen alleen of hebben enkele personeelsleden. De meeste slotenmakers zijn dan ook werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen hun eigen bedrijf of winkel. De doorgroeimogelijkheden als slotenmakers zullen beperkt zijn en moeten gezien worden in het beginnen van je eigen slotenmakers- of beveiligingsbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris slotenmaker

Omdat wij er vanuit gaan dat de meeste slotenmakers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder voor dit beroep geen voorbeelden te geven van je arbeidsvoorwaarden. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris als slotenmaker zal sterk afhankelijk zijn van het aantal opdrachten dat je weet binnen te halen. Mocht je als slotenmaker in loondienst werken, dan zal je salaris in veel gevallen sterk overeenkomen met het salaris van een verkoopmedewerker.

Mijnzzp.nl