Verkoopspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verkoopspecialist is een allround winkelmedewerker die over de nodige kennis en ervaring beschikt over winkelvaardigheden. Dit heeft niet alleen betrekking op het kunnen adviseren van klanten. Het heeft ook betrekking op andere belangrijke zaken, zoals de juiste commerciële instelling en productkennis. Productkennis heeft weer betrekking op het gehele assortiment van de winkel. Om hier goed van op de hoogte te zijn en blijven zal de verkoopspecialist trends volgen en als het nodig is beurzen bezoeken. Het geven van advies aan klanten moet voor een verkoopspecialist geen enkel probleem zijn. Buiten de kennis van producten weet de verkoopspecialist ook hoe de producten het beste getoond kunnen worden in de winkel. Ook kan de verkoopspecialist nieuwe verkoopmedewerkers leren om op de juiste manier verkoopgesprekken te voeren. De verkoopspecialist heeft vaak een filiaalmanager boven zich staan, die de eindverantwoordelijke is van de winkel. Het zelfstandig kunnen werken en het hebben van eigen inzicht is erg belangrijk binnen dit beroep. Als verkoopspecialist kan je werkzaam zijn voor verschillende winkels, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden van een verkoopspecialist per werkgever kunnen verschillen. In alle gevallen hebben de werkzaamheden van een verkoopspecialist wel te maken met verkoopwerkzaamheden en het op de juiste manier adviseren van klanten. Het is niet ondenkbaar dat een verkoopspecialist ook over andere verantwoordelijkheden zal beschikken, maar dit kan per verkoopspecialist en werkgever verschillen.

Als verkoopspecialist ben je een allround winkelmedewerker, die bekend is met het gehele assortiment van de winkel. Van een verkoopspecialist mag verwacht worden dat hij of zij zelfstandig kan werken zonder dat begeleiding nodig is. Een verkoopspecialist kan binnen de praktijk ook aangemerkt worden als de assistent filiaalmanager, maar dit kan per winkel verschillen en hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit is meestal afhankelijk van de grootte van de winkel en het aantal medewerkers.

Het beroep verkoopspecialist moet gezien worden als de vervolgfunctie na het beroep verkoopmedewerker. Als verkoopspecialist zal je over meer verantwoordelijkheden beschikken dan een verkoopmedewerker, omdat het een hogere functie betreft. De werkzaamheden hebben wel grote raakvlakken met elkaar, maar de functies zijn niet helemaal hetzelfde omdat je als verkoopspecialist meer initiatief zal moeten tonen. Dit betekent het zelf nadenken en handelen wanneer jij denkt dat bepaalde zaken anders moeten of beter kunnen in de winkel. Als verkoopspecialist ben je meestal ook een soort leermeester voor de minder ervaren medewerkers.

Het is niet ondenkbaar dat je als verkoopspecialist ook ingezet zal worden binnen verschillende filialen om verkoopmedewerkers te trainen. Deze trainingen kunnen bijvoorbeeld inhouden het leren voeren van verkoopgesprekken op de juiste manier, of het aanleren van de juiste omgangsvormen met klanten. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat je als verkoopspecialist ook een preventiemedewerker bent en dat je andere verkoopmedewerkers duidelijk maakt wat deze werkzaamheden precies inhouden. In het kort kunnen we dus stellen dat een verkoopspecialist een ervaren winkelmedewerker is die meer verantwoordelijkheden heeft dan ander winkelpersoneel, omdat hij of zij over veel winkelervaring beschikt.

Zoals eerder omschreven heeft winkelervaring niet alleen betrekking op algemene winkelvaardigheden. Het heeft ook betrekking op de juiste commerciële instelling. Met de juiste commerciële instelling bedoelen we dus dat je begrijpt hoe een winkel werkt en hoe belangrijk de omzet van een winkel is. Daarnaast begrijp je als geen ander dat het behalen van de juiste omzet iedere dag een uitdaging moet zijn.

Eigenschappen van een verkoopspecialist:

  • Commerciële instelling
  • Dienstverlenende instelling
  • Initiatief nemen
  • Klantvriendelijk zijn
  • Leiderschap tonen
  • Ondernemend zijn
  • Over goede omgangsvormen beschikken
  • Stressbestendig zijn
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Zelfstandig kunnen werken

Beroep verkoopspecialist:

Opleidingen tot verkoopspecialist

Om als verkoopspecialist te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding verkoopspecialist volgen. De opleiding tot verkoopspecialist duurt over het algemeen twee jaar, wat afhankelijk is van je vooropleiding. In het eerste jaar ga je voornamelijk naar school en in het tweede jaar ga je volop stage lopen bij erkende leerbedrijven. Tijdens de opleiding leer je als verkoopspecialist collega's begeleiden, het geven van adviesgesprekken, analyseren van verkoopcijfers en het aannemen en afhandelen van klachten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de handige boeken: verkoper, assistent verkoop retail, commercieel rekenen, commercieel basisboek en vertrouw me, ik ben verkoper.

Bedrijven waar een verkoopspecialist werkzaam kan zijn

Als verkoopspecialist in de detailhandel kan je bij veel winkelketens werkzaam zijn. Over het algemeen gaat het om winkels met meerdere filialen. Maar een verkoopspecialist kan ook werkzaam zijn voor een bepaald merk en advies geven aan winkels over het merk.

Competenties verkoopspecialist

Als verkoopspecialist is het belangrijk dat je precies weet hoe goederen aan de man moeten worden gebracht. Naast het kunnen verkopen weet je eigenlijk alles op winkelgebied, zoals het op een juiste manier adviseren van klanten en hoe je producten het beste kan tonen. Als verkoopspecialist heb je ook een controlerende taak als het op de verkoop aankomt. Personeel dat je traint probeer je te motiveren, zodat de verkoop stijgt in de winkel. Een van de belangrijkste competenties als verkoopspecialist is dat een verkoopspecialist aan te merken moet zijn als allround commercieel medewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, kennis, leergierigheid, inspireren, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopspecialist

Als verkoopspecialist is er voldoende werk te vinden, als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Winkelketens zijn over het algemeen op zoek naar commerciële talenten, waardoor het arbeidsmarktperspectief als verkoopspecialist goed te noemen is. De doorgroeimogelijkheden als verkoopspecialist moeten gezien worden in doorgroeien naar het beroep filiaalmanager of het beroep regiomanager. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat je vroeg of laat een eigen winkel zal starten, als ondernemer of als franchisenemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopspecialist

Een verkoopspecialist verdient in loondienst afhankelijk van de leeftijd en ervaring tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand. Wel is het salaris sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheid en soort organisatie waar iemand werkzaam is.

Mijnzzp.nl