Assistent filiaalmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep assistent filiaalmanager
Van verkoper doorgroeien naar assistent-filiaalmanager
Werken als assistent-filiaalmanager
Wat doet een assistent-filiaalmanager:
Beroepsfilm assistent-filiaalmanager:
Film over een filiaalmanager:
Opleidingen tot assistent-filiaalmanager
Bedrijven waar een assistent-filiaalmanager werkzaam kan zijn
Competenties assistent-filiaalmanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assistent-filiaalmanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris assistent-filiaalmanager
Eigen bedrijf starten als Assistent filiaalmanager
Boekhoudprogramma vergelijken Assistent filiaalmanager

Beroep assistent filiaalmanager

Een assistent-filiaalmanager is een commercieel medewerker, die aangemerkt moet worden als de rechterhand van de filiaalmanager. Als assistent-filiaalmanager ben je meestal de vervanger van de filiaalmanager als deze niet aanwezig is in de winkel. In de meeste winkels is het gebruikelijk dat een verkoopmedewerker aangesteld wordt als assistent-filiaalmanager. Dit betreft meestal ervaren verkoopmedewerkers, die eventueel ook een opleiding aan het volgen zijn tot filiaalmanager. Als assistent-filiaalmanager voer je zelfstandig verschillende werkzaamheden uit, maar sta je wel onder toezicht van de filiaalmanager. Als de filiaalmanager aanwezig is krijgt de assistent-filiaalmanager verschillende taken, die niet alleen met verkoopwerkzaamheden te maken hebben. Daarnaast is de assistent-filiaalmanager meestal één van de sleutelhouders, samen met de filiaalmanager. Dit betekent dat de assistent-filiaalmanager zelfstandig de winkel mag openen en afsluiten en dat de assistent-filiaalmanager oproepbaar is bij mogelijke calamiteiten, zoals bij een inbraakpoging. Dit kan wel per winkel verschillen, omdat de meeste winkelketens hun eigen regels hebben, die onderling kunnen verschillen. Als assistent-filiaalmanager ben je meestal een verkoopspecialist in opleiding tot filiaalmanager. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat de functie assistent-filiaalmanager in de praktijk ook voorkomt zonder dat de medewerker een opleiding aan het volgen is. Als assistent-filiaalmanager beschik je in alle gevallen wel over meer verantwoordelijkheden dan andere winkelmedewerkers. Denk hierbij aan het maken van de personeelsplanning, het waken over de omzet, het bijhouden van voorraad, het inventariseren van de voorraad, het zelfstandig afhandelen van klachten en aan het aansturen van andere winkelmedewerkers. Daarnaast zal je regelmatig met de filiaalmanager overleggen over de voortgang van de winkel en het functioneren van de andere winkelmedewerkers.

Van verkoper doorgroeien naar assistent-filiaalmanager

Een assistent-filiaalmanager is dus een verkoopmedewerker of verkoopspecialist, die over meer verantwoordelijkheden beschikt dan gewone verkoopmedewerkers. Daarnaast kan een assistent-filiaalmanager meestal aangemerkt worden als bedrijfshulpverlener. Tegenwoordig is het voor bedrijven verplicht dat er minimaal één opgeleide bedrijfshulpverlener op de werkvloer aanwezig is. Binnen winkels betreft dit meestal de assistent-filiaalmanager of de filiaalmanager. De functie assistent-filiaalmanager is over het algemeen alleen voorbehouden aan commerciële talenten, die passie hebben voor de retailsector. Dit betekent dat je alleen kan doorgroeien tot de functie assistent-filiaalmanager als je beschikt over de juiste instelling. De juiste instelling heeft vooral betrekking op commercieel inzicht en op leidinggevende capaciteiten. Als je liever op de werkvloer staat zonder verdere verantwoordelijkheden zal de functie assistent-filiaalmanager niet geschikt zijn voor je. Daarnaast is een assistent-filiaalmanager niet alleen verantwoordelijk voor verkoopwerkzaamheden. Denk juist ook aan het opstellen van de personeelsplanning, het trainen van nieuwe winkelmedewerkers en aan het overleggen met de district manager of de regiomanager.

Werken als assistent-filiaalmanager

Als assistent-filiaalmanager ben je de rechterhand van de filiaalmanager en komt het voor dat je zelfstandig de regie voert over de winkel. Dit is bijvoorbeeld het geval als de filiaalmanager meerdere filialen aanstuurt of als de filiaalmanager een dag vrij heeft. Het is niet zo dat alle assistent-filiaalmanagers over een speciale opleiding beschikken om werkzaam te zijn als tijdelijke filiaalmanager. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels, die veel gebruikmaken van assistent-filiaalmanagers. Binnen bepaalde winkels, zoals binnen een drogisterij, mag een assistent-filiaalmanager niet zomaar werkzaam zijn als filiaalmanager. Dit is het geval, omdat binnen een drogisterij zelfzorggeneesmiddelen verkocht worden. De functie assistent-filiaalmanager draait niet alleen om het behalen van voldoende sales. Een assistent-filiaalmanager heeft ook een belangrijke controlerende functie om de kwaliteit van de winkel te bewaken. Ook het trainen van minder ervaren verkoopmedewerkers maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden.

Wat doet een assistent-filiaalmanager:

  • Het meewerken op de winkelvloer.
  • Het maken van de personeelsplanning.
  • Het afhandelen van klachten.
  • Het fungeren als bedrijfshulpverlener.
  • Het openen en sluiten van de winkel.
  • Het bijstaan en trainen van winkelpersoneel.
  • Het overleggen met de filiaalmanager.

Beroepsfilm assistent-filiaalmanager:

Film over een filiaalmanager:

Opleidingen tot assistent-filiaalmanager

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep assistent filiaalmanager, die over het algemeen allemaal op Mbo-niveau zijn. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat ervaren verkoopmedewerkers automatisch door groeien tot assistent-filiaalmanager zonder dat ze een opleiding volgen. Dit kan overigens wel per winkelketen verschillen, omdat er ook winkelketens zijn die wel een opleiding verlangen. Daarnaast is het denkbaar dat er intern een opleiding gevolgd kan worden tot assistent-filiaalmanager. Ook zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een assistent-filiaalmanager werkzaam kan zijn

Een assistent-filiaalmanager kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten winkels binnen de detailhandel. Over het algemeen zal een assistent-filiaalmanager werkzaam zijn voor middenstanders, echter kan een assistent-filiaalmanager ook werkzaam zijn voor groothandelsbedrijven. Als assistent-filiaalmanager ben je over het algemeen werkzaam voor de grotere winkelketens, die beschikken over meerdere filialen. Naast gebruikelijke winkels kan een assistent-filiaalmanager werkzaam zijn voor bouwmarkten en voor supermarkten. Het beroep assistent-filiaalmanager komt niet alleen voor binnen de detailhandel.

Competenties assistent-filiaalmanager

Een van de belangrijke competenties van een assistent-filiaalmanager is dat een assistent-filiaalmanager beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel en leidinggevende capaciteiten. Als assistent-filiaalmanager heb je meer verantwoordelijkheden dan gewone winkelverkopers. Daarnaast mag van een assistent-filiaalmanager een goede proactieve commerciële instelling verwacht worden. Omdat een assistent-filiaalmanager veel zal samenwerken met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, controleren, motiveren, zelfstandigheid, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assistent-filiaalmanager

Het arbeidsmarktperspectief van een assistent-filiaalmanager is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat niet iedereen zomaar assistent-filiaalmanager kan worden, omdat een assistent-filiaalmanager over bepaalde vaardigheden moet beschikken. Daarnaast kan de vooropleiding een belangrijke rol spelen. De functie assistent-filiaalmanager komt in de praktijk redelijk veel voor, waardoor het arbeidsmarktperspectief goed te noemen is. De doorgroeimogelijkheden van assistent-filiaalmanager moeten gezien worden in het uiteindelijk worden van filiaalmanager. Het worden van filiaalmanager is over het algemeen alleen mogelijk als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Het is denkbaar dat je eerst een periode werkzaam zal zijn als floormanager om ervaring op te doen. Binnen grotere winkelketens is het denkbaar dat er intern een opleiding aangeboden wordt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assistent-filiaalmanager

Als assistent-filiaalmanager verdien je meestal net iets meer dan als verkoopspecialist, maar een stuk minder dan de filiaalmanager. Een assistent-filiaalmanager verdient afhankelijk van de dienstjaren, leeftijd en opleiding tussen de 1600 en 2100 euro bruto per maand. Het salaris als assistent-filiaalmanager kan wel sterk verschillen per bedrijf.

Eigen bedrijf starten als Assistent filiaalmanager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Assistent filiaalmanager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Assistent filiaalmanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Assistent filiaalmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Assistent filiaalmanager.

Mijnzzp.nl