Assistent filiaalmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een assistent filiaalmanager is de rechter hand van de filiaalmanager. Als assistent filiaalmanager ben je meestal de vervanger van de filiaalmanager als deze niet aanwezig is in de winkel. In de meeste winkels is het niet ongebruikelijk dat er ook een verkoopmedewerker aangesteld wordt als assistent filiaalmanager. Dit betreft dan meestal een ervaren verkoopmedewerker, zoals een verkoopspecialist. Binnen de praktijk kan dit ook betekenen dat de verkoopspecialist of assistent filiaalmanager in opleiding is tot filiaalmanager. Als assistent filiaalmanager voer je meestal zelfstandig verschillende werkzaamheden uit, maar sta je wel onder toezicht van de filiaalmanager. Als de filiaalmanager aanwezig is krijgt de assistent filiaalmanager meestal diverse taken van de filiaalmanager, die niet alleen met verkoop te maken hebben. Daarnaast is de assistent filiaalmanager meestal één van de sleutelhouders, samen met de filiaalmanager. Dit betekent dat de assistent filiaalmanager zelfstandig de winkel mag openen en sluiten. Dit betekent meestal ook dat er verwacht zal worden dat de assistent filiaalmanager oproepbaar is als er mogelijke calamiteiten zijn buiten de reguliere openingsuren, zoals een inbraakpoging. Dit kan wel per winkel verschillen, omdat de meeste winkelketens hun eigen regels hebben die onderling kunnen verschillen.

Als assistent filiaalmanager ben je meestal een verkoopspecialist in opleiding tot filiaalmanager. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat de functie assistent filiaalmanager in de praktijk ook voorkomt zonder dat de betreffende medewerker een specifieke opleiding volgt. Welke taken een assistent filiaalmanager precies heeft kan per winkel verschillen, omdat er nu eenmaal verschillende soorten winkels bestaan. Als assistent filiaalmanager zal je over meer verantwoordelijkheden beschikken dan andere winkelmedewerkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een personeelsplanning, het waken over de omzet, het bijhouden van voorraad, aan het inventariseren van de voorraad, het zelfstandig afhandelen van klachten en aan het aansturen van andere medewerkers. Daarnaast zal je regelmatig met de filiaalmanager overleggen.

Andere verantwoordelijkheden als assistent filiaalmanager kunnen weer zijn dat je extra opleidingen volgt op het gebied van veiligheid. Denk hierbij aan een opleiding tot bedrijfshulpverlener of aan een cursus EHBO. Tegenwoordig is het voor bedrijven verplicht dat er minimaal één goed opgeleide bedrijfshulpverlener op de werkvloer aanwezig is. Binnen winkels betreft dit meestal de assistent filiaalmanager of de filiaalmanager zelf. Deze opleidingen zijn zeker meegenomen als het aankomt op een mogelijke carrière binnen de detailhandel.

Kan iedereen assistent filiaalmanager worden

De functie assistent filiaalmanager is meestal alleen voorbehouden aan commerciële talenten die passie hebben voor de retailsector. Dit betekent dat je als verkoopmedewerker, zoals een verkoopspecialist, meestal alleen kan doorgroeien tot de functie assistent filiaalmanager als je beschikt over de juiste instelling. De juiste instelling heeft vooral betrekking op commercieel  inzicht en op leidinggevende capaciteiten. Als je liever alleen op de werkvloer staat zonder verdere verantwoordelijkheden zal het beroep assistent filiaalmanager niet geschikt voor je zijn.

Film over een filiaalmanager:

Opleidingen tot assistent filiaalmanager

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep assistent filiaalmanager, die over het algemeen allemaal op Mbo-niveau zijn. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat ervaren verkoopmedewerkers automatisch door groeien tot assistent filiaalmanager zonder dat ze een opleiding volgen. Dit kan overigens wel per winkelketen verschillen, omdat er ook winkelketens zijn die wel een opleiding verlangen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat er intern een opleiding gevolgd kan worden tot assistent filiaalmanager.

Bedrijven waar een assistent filiaalmanager werkzaam kan zijn

Als assistent filiaalmanager kan je werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten winkels, wat niet alleen betrekking hoeft te hebben op detailhandel. Denk bijvoorbeeld ook aan groothandelsbedrijven en aan bouwmarkten. Wel zal je over het algemeen werkzaam zijn voor de grotere bedrijven die over meerdere filialen beschikken.

Competenties assistent filiaalmanager

Als assistent filiaalmanager heb je meer verantwoordelijkheden dan een gewone winkelverkoper. Als assistent filiaalmanager zal je ook regelmatig achter de computer plaatsnemen om bestellingen door te geven, weekstaten door te nemen en de planning in orde te maken. Echt moeilijke beslissingen neem je in overleg met de filiaalmanager. Ook het opmaken van de kassa is meestal je verantwoordelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assistent filiaalmanager

Als assistent filiaalmanager is het doorgaans geen probleem om werk te vinden. Er zijn veel winkels en ander soort bedrijven op zoek naar goed personeel. Als assistent filiaalmanager kan je doorgroeien tot filiaalmanager en zelfs regiomanager, mits je op school zit en een opleiding volgt. Als filiaalmanager krijg je de volledige leiding over de winkel. De grotere winkelketens hebben meestal ook intern de mogelijkheid om door te leren in het vak.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assistent filiaalmanager

Als assistent filiaalmanager verdien je meestal net iets meer dan als verkoopspecialist, maar een stuk minder dan de filiaalmanager. Een assistent filiaalmanager verdient afhankelijk van de dienstjaren, leeftijd en opleiding tussen de 1600 en 2100 euro bruto per maand. Het salaris als assistent filiaalmanager kan wel sterk verschillen per bedrijf.

Mijnzzp.nl