Team Mijnzzp

Verkeerde weg

Je doet als zzp-er natuurlijk altijd je best om klanten tevreden te laten zijn. De meesten zijn dat waarschijnlijk ook gewoon, maar dat geldt niet voor iedereen. Een ontevreden klant kan met een klacht bij je komen. Bijvoorbeeld omdat de dienst niet geleverd is volgens afspraak of omdat een product niet aan de verwachtingen voldoet. Als er een klant komt met een klacht is het belangrijk deze serieus te nemen. Dat is nu eenmaal onderdeel van een goede service. Om klachten op de juiste manier af te handelen, volgen hier enkele tips.

Toon begrip voor de situatie

Het is als eerste belangrijk om begrip te tonen voor de klant die met een klacht bij je komt. De klant voelt zich eerder begrepen als je begrip hebt voor de situatie. Daarmee haal je de angel eruit en is er ruimte om de klacht concreet te krijgen. Dat is namelijk wel van belang. Als het probleem duidelijk is vastgesteld, is het mogelijk om een gerichte oplossing te zoeken.

Reageer snel

Er is niets zo vervelend voor een klant die een klacht heeft om maar lang te moeten wachten op een antwoord. Daarom is het aan te raden om zo snel mogelijk met een reactie te komen. Dat hoeft niet te betekenen dat je de klacht meteen ook afhandelt. Het is wat dat betreft voldoende om contact op te nemen en duidelijkheid te geven over de verdere afhandeling en tijdsperiode.

Voorzie in een oplossing

Het is uiteraard belangrijk om de klacht te beoordelen en te bepalen of de klant gelijk heeft. Zo helpt het als je algemene voorwaarden hebt met daarin de spelregels die betrekking hebben op je product of dienst. Dat een klant een klacht indient, hoeft niet te betekenen dat jij degene bent die fout zit. Heeft de klant wel gelijk dan is het belangrijk om in een oplossing te voorzien. Daarbij is het aan te raden om een korte termijn te hanteren om het probleem op te lossen. Als de klacht naar tevredenheid is opgelost, is het aan te raden om de klager te vragen een beoordeling over de service te geven.

Mijnzzp.nl