Drogist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep drogist
Werken als zelfstandig drogist
Werken in een drogisterij
Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen
Wat doet een drogist:
Drogisterij & Parfumerie:
Opleidingen tot drogist
Bedrijven waar een drogist werkzaam kan zijn
Competenties drogist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drogist
Arbeidsvoorwaarden en salaris drogist
Eigen bedrijf starten als Drogist
Boekhoudprogramma vergelijken Drogist

Beroep drogist

Een drogist is een filiaalmanager of eigenaar van een drogisterij, waarbinnen verschillende medicinale en chemische producten verkocht worden. Omdat binnen een drogisterij medicinale en chemische producten verkocht worden moet een drogist over een speciaal vakdiploma beschikken en aanwezig zijn in de drogisterij. Als een drogist tijdelijk niet aanwezig is moet er een assistent-drogist aanwezig zijn, die beschikt over de vakopleiding assistent-drogist. De reden hiervoor is dat er binnen een drogisterij zogenaamde zelfzorggeneesmiddelen verkocht worden, die om de nodige vakkennis vragen. Deze vakkennis heeft vooral betrekking op het verplicht moeten adviseren van klanten, die vragen hebben over zelfzorggeneesmiddelen. Het is binnen Nederland niet toegestaan om te werken als drogist of als assistent-drogist zonder dat je beschikt over de vakopleiding drogist of assistent-drogist. Tijdens de vakopleiding leer je onder andere passend zelfzorgadvies te verstrekken, zoals bij pijn- en koortsklachten en bij maag- en darmklachten. Een drogist is geen apotheek, echter worden er binnen een drogisterij wel veel producten verkocht, die aan te merken zijn als geneesmiddel. Dit betreft in alle gevallen geneesmiddelen die zonder recept vrij te verkrijgen zijn. Binnen een drogisterij worden ook andere producten verkocht, die verder niks met geneesmiddelen te maken hebben. Een drogist moet dus over een speciale vakopleiding beschikken om te mogen werken als drogist. In algemene zin is een drogist werkzaam binnen de detailhandel en verschillen de werkzaamheden niet met de werkzaamheden van andere middenstanders. Als drogist is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling en heb je te maken met verschillende verkoopmedewerkers. Het zijn alleen de verkoopmedewerkers die beschikken over het speciale vakdiploma, die mogen adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. Als drogist is het verplicht dat je jaarlijks nascholing volgt met betrekking tot de zelfzorggeneesmiddelen.

Werken als zelfstandig drogist

Een drogist is dus een middenstander en/of filiaalmanager, die leiding geeft aan een drogisterij. Gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten moeten ieder jaar verplichte nascholing volgen om hun kennis van zelfzorggeneesmiddelen op peil te houden. Binnen Nederland bestaan er bijna geen zelfstandige drogisterijen meer. De meeste drogisterijen zijn landelijke ketens, die ook andere producten verkopen. Denk hierbij aan schoonmaakartikelen, cosmetica, parfums en aan huidverzorgingsproducten. Als drogist ben je dus de filiaalmanager van een drogisterij en zal je naast het verkopen van zelfzorggeneesmiddelen en andere producten andere taken hebben. Denk hierbij aan het bewaken van de omzetdoeleinden, de personeelsplanning, de financiële administratie, het aansturen van personeel, het houden van functioneringsgesprekken en aan het begeleiden van stagiairs. De werkzaamheden van een drogist zijn niet anders dan die van een gewone filiaalmanager, maar de drogist zal wel een extra opleiding moeten volgen om in een drogisterij te mogen werken. De meeste landelijke ketens bieden de opleiding drogist of assistent-drogist aan via externe opleiders. Een drogisterij heeft raakvlakken met een apotheek, maar ze zijn niet zomaar te vergelijken, omdat het beroep apotheker een zware opleiding betreft. Ook de functie apothekersassistent is niet zomaar te vergelijken met een assistent-drogist, omdat de opleiding apothekersassistent een Mbo-opleiding niveau vier betreft met specifieke vakkennis.

Werken in een drogisterij

Het is niet verplicht dat alle verkoopmedewerkers binnen een drogisterij beschikken over het speciale vakdiploma. Alleen de filiaalmanager en de assistent-drogist moeten beschikken over het vakdiploma. Dit houdt wel in dat gewone verkoopmedewerkers geen advies mogen geven met betrekking tot de zelfzorggeneesmiddelen. Het is ook niet nodig dat alle winkelmedewerkers over het vakdiploma beschikken, omdat binnen een drogisterij ook andere producten verkocht worden. Dit houdt wel in dat verkoopmedewerkers minder snel aan de kassa werkzaam zijn. Het is de filiaalmanager of de assistent-drogist, die meestal bij het afrekenen vraagt of klanten behoefte hebben aan extra informatie over zelfzorggeneesmiddelen.

Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen

Zelfzorggeneesmiddelen zijn medicijnen die vrij te verkrijgen zijn zonder recept van een arts of huisarts. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, neusdruppels, hoestdrankjes, anti-diarreemiddelen en aan smeermiddelen tegen spierpijn. Naast zelfzorggeneesmiddelen worden er binnen een drogisterij medische zelfzorgmiddelen verkocht. Denk bijvoorbeeld aan apparaten om de bloeddruk te meten. Tegenwoordig mogen sommige zelfzorggeneesmiddelen ook verkocht worden binnen supermarkten. Dit zijn alleen zelfzorggeneesmiddelen die onder de algemene verkoop vallen, waardoor supermarktmedewerkers niet hoeven te beschikken over het speciale vakdiploma.

Wat doet een drogist:

Drogisterij & Parfumerie:

Opleidingen tot drogist

Wie een carrière ambieert als drogist kan in eerste instantie het beste de Mbo-opleiding filiaalmanager volgen op niveau vier. Na deze opleiding is het nog verplicht om de vakopleiding drogist te volgen, die ongeveer één jaar in beslag zal nemen. Deze extra opleiding is vooral gericht op het geven van advies met betrekking tot zelfzorggeneesmiddelen. Ook voor de functie eerste verkoopmedewerker of de functie assistent-drogist is het verplicht om een vakopleiding te volgen. Deze vakopleiding zal over het algemeen zes maanden in beslag nemen. De opleidingen worden door diverse externe opleidingsinstituten aangeboden. Zie voor meer informatie ook de website Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een drogist werkzaam kan zijn

Een drogist is werkzaam binnen een drogisterij. De meeste drogisten zijn werkzaam als filiaalmanager voor een landelijke keten en niet als ondernemer. Een drogist kan wel werkzaam zijn als franchisenemer. Dit houdt in dat een drogist verbonden is aan een landelijke drogisterijketen. Franchisenemers moeten wel aangemerkt worden als ondernemer.

Competenties drogist

De belangrijkste competentie van een drogist is dat je beschikt over het speciale vakdiploma, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als drogist. Daarnaast moet een drogist beschikken over managementvaardigheden. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je te maken hebt met verschillende klanten. Algemeen belangrijke woorden zijn productkennis, adviseren, wet- en regelgeving, delegeren, motiveren, commercieel en bijscholing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drogist

Het arbeidsmarktperspectief van een drogist is afhankelijk van je vooropleidingen en eerdere werkervaring. Een drogist is een filiaalmanager, die een extra opleiding moet volgen. Als je beschikt over de juiste opleidingen zal het verkrijgen van een baan als drogist in de meeste gevallen geen problemen zijn. De doorgroeimogelijkheden van een drogist moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals de functie regiomanager. Ook het starten als franchisenemer behoort tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drogist

De arbeidsvoorwaarden van een drogist zijn vastgelegd in de cao drogisterijbranche. Een drogist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2700 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Als drogist is het denkbaar dat je bepaalde bonussen kunt verdienen wanneer de omzet doeleinden behaald worden.

Eigen bedrijf starten als Drogist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Drogist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Drogist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Drogist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Drogist.

Mijnzzp.nl