Drogist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een drogist is een filiaalmanager van een drogisterij waarbinnen verschillende medicinale en chemische producten verkocht worden. Omdat binnen een drogisterij ook medicinale en chemische producten verkocht worden moet een drogist over een speciaal vakdiploma beschikken en aanwezig zijn in de drogisterij. Als een drogist tijdelijk zelf niet aanwezig is binnen de drogisterij moet er een assistent-drogist aanwezig zijn die beschikt over de vakopleiding assistent-drogist. De reden hiervoor is dat er binnen een drogisterij zogenaamde zelfzorggeneesmiddelen verkocht worden, die om de nodige vakkennis vragen met betrekking tot het adviseren aan klanten. Het is niet toegestaan binnen Nederland om te werken als drogist of als assistent-drogist zonder dat je beschikt over de vakopleiding drogist of assistent-drogist. Tijdens deze vakopleiding leer je onder andere passend zelfzorgadvies te verstrekken, zoals bij pijn- en koortsklachten en bij maag- en darmklachten. Een drogist is geen apotheek, echter worden er binnen een drogisterij wel veel producten verkocht die aan te merken zijn als geneesmiddelen. Dit betreft in alle gevallen wel geneesmiddelen die zonder recept vrij te verkrijgen zijn. Binnen een drogisterij worden ook andere producten verkocht die verder niks met geneesmiddelen te maken hebben. Een drogist moet dus over een speciale vakopleiding beschikken om te mogen werken als drogist.

Gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten moeten iedere vijf jaar verplichte nascholing volgen over zelfzorggeneesmiddelen. Binnen Nederland bestaan er bijna geen zelfstandige drogisterijen meer. De meeste drogisterijen zijn landelijke ketens die ook andere producten verkopen. Denk hierbij aan schoonmaakartikelen, cosmetica, parfums en bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten.

Als drogist ben je dus de filiaalmanager van een drogisterij en zal je naast zelfzorggeneesmiddelen en andere artikelen ook andere taken hebben. Denk hierbij aan het bewaken van de omzetdoeleinden, personeelsplanning maken, financiële administratie voeren, het voeren van de dagelijkse leiding, personeel aannemen of ontslaan en begeleiden van stagiairs. De werkzaamheden van een drogist zijn niet anders dan die van een reguliere filiaalmanager, maar de drogist zal wel een extra opleiding moeten volgen om in een drogisterij te mogen werken. De meeste landelijke ketens bieden de opleiding drogist of assistent-drogist aan via externe opleiders.

Een drogisterij heeft raakvlakken met een apotheek, maar ze zijn niet zomaar te vergelijken omdat het beroep apotheker een zware opleiding betreft. Ook de functie apothekersassistent is niet zomaar te vergelijken met een assistent-drogist, omdat de opleiding apothekersassistent een Mbo-opleiding niveau vier betreft met specifieke vakkennis.

Werken in een Drogisterij & Parfurmerie:

Opleidingen tot drogist

Wie een carrière ambieert als drogist kan in eerste instantie het beste de Mbo-opleiding filiaalmanager volgen op niveau vier. Na deze opleiding is het nog verplicht om de vakopleiding drogist te volgen, die ongeveer één jaar in beslag zal nemen. Deze extra opleiding is vooral gericht op het geven van advies met betrekking tot zelfzorggeneesmiddelen. Ook voor de functie eerste verkoopmedewerker of de functie assistent-drogist is het verplicht om een vakopleiding te volgen. Deze vakopleiding zal over het algemeen zes maanden in beslag nemen. De opleidingen worden door diverse externe opleidingsinstituten aangeboden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook de website Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Bedrijven waar een drogist werkzaam kan zijn

Een drogist is werkzaam in een drogisterij zoals die overal te vinden zijn. De meeste drogisten werken voor landelijke ketens en niet als zelfstandig ondernemer. Een franchiseformule als drogist is wel denkbaar.

Competenties drogist

Als drogist ben je een soort manager en zal je dan ook over managementvaardigheden moeten beschikken. Daarnaast zijn je communicatieve vaardigheden als drogist erg belangrijk, omdat binnen een drogisterij zelfzorggeneesmiddelen verkocht worden. Het kunnen adviseren en productkennis zijn dan ook belangrijk competenties als drogist. Ook leergierigheid is een belangrijk woord, omdat je als drogist regelmatig bijscholing zal volgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drogist

Het arbeidsmarktperspectief als drogist is over het algemeen afhankelijk van je vooropleidingen en eerdere werkervaring. Een drogist is een filiaalmanager die een extra opleiding zal moeten volgen. Wanneer je beschikt over de juiste opleidingen zal het verkrijgen van een baan als drogist mogelijk moeten zijn. De doorgroeimogelijkheden als drogist moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals de functie regiomanager. Ook het starten als franchisenemer behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drogist

De arbeidsvoorwaarden van een drogist zijn vastgelegd in de cao drogisterijbranche. Een drogist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2700 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Als drogist is het niet ondenkbaar dat je bepaalde bonussen kunt verdienen wanneer de omzetdoeleinden behaald worden.

Mijnzzp.nl