Apotheker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een apotheker is een zorgprofessional op het gebied van geneesmiddelen. Een andere benaming voor apotheker is soms ook wel farmaceut. De titel apotheker is binnen Nederland een beschermde titel, die niet zomaar gebruikt mag worden. Een apotheker moet ingeschreven staan bij het BIG-register om de titel apotheker te mogen voeren. Als apotheker zijn er diverse specialisaties mogelijk, zoals industriële farmacie, ziekenhuisfarmacie, ziekenhuisapotheker en apotheker toxicoloog. Deze specialisaties kunnen behaald worden door het volgen van extra opleidingen na de opleiding farmacie en nemen, afhankelijk van de specialisatie, één tot vijf jaar in beslag. In vroegere dagen was een apotheker meer dan een geneesmiddelenspecialist en was ook kruidenier. Een kruidenier verkocht onder andere ook suiker en kruidenwijnen. Tegenwoordig is een apotheker geen kruidenier meer en is deze alleen nog gespecialiseerd in geneesmiddelen. Het beroep apotheker is een beroep waarbinnen je grote verantwoordelijkheden hebt, omdat het verstrekken van de juiste informatie en medicatie aan mensen belangrijk is. Een apotheker is dus een specialist in medicijnen, die ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het bevorderen van het juiste medicijngebruik, het ontwikkelen van medicijnen en het uitvoeren van onderzoek naar de werking van medicijnen. Omdat een apotheker binnen verschillende soorten apotheken werkzaam kan zijn, kunnen de inhoudelijke werkzaamheden per apotheek verschillen. De meeste apothekers zijn werkzaam binnen openbare apotheken. Apothekers zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het verzorgen van eerstelijnsgezondheidszorg aan mensen, door het verstrekken van de juiste medicijnen. Denk hierbij aan het controleren of medicijnen geschikt zijn voor mensen en aan het geven van voorlichting aan mensen. Ook het begeleiden van mensen die medicijnen gebruiken behoort tot de verantwoordelijkheden van de apotheker.

Een apotheker is dus gespecialiseerd in geneesmiddelen en kan aangemerkt worden als farmacoloog. Als apotheker overleg je regelmatig met huisartsen, artsen en de cliënten met betrekking tot de voorgeschreven medicijnen. Het controleren van voorgeschreven recepten en het informeren van cliënten over de medicijnen is een van de belangrijkste taken van de apotheker. Daarnaast heb je als apotheker te maken met zorgverleners en bijvoorbeeld zorgverzekeraars. De meeste apothekers hebben één of meerdere apothekersassistenten in dienst. Als apotheker moet je in staat zijn om zelfstandig medicijnen te bereiden aan de hand van strikte protocollen. Het is niet zo dat apothekers alleen kant-en-klare medicijnen verstrekken. Een apotheker heeft juist ook veel met maatwerk te maken. Een apotheker kan afhankelijk van de cliënt dus ook zelfstandig geneesmiddelen bereiden. Dit betreft vooral geneesmiddelen die niet beschikbaar zijn, geneesmiddelen die niet voldoen aan de juiste sterkte, of geneesmiddelen die niet voorzien zijn van de juiste stoffen.

Wat doet een apotheker allemaal

In de eerste plaatst, is een apotheker verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste geneesmiddelen aan cliënten. Daarnaast kan een apotheker aangemerkt worden als manager, omdat de meeste apothekers beschikken over meerdere personeelsleden. Andere belangrijke werkzaamheden van een apotheker zijn het bijhouden van de patiëntenadministratie, het beheren van de voorraad, het doen van onderzoek, het distribueren van geneesmiddelen en het samenstellen van geneesmiddelen. De meeste apothekers die werkzaam zijn binnen een openbare apotheek kunnen ook aangemerkt worden als bedrijfsleider, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de apotheek. Een apotheker is voor de medicijnen vooral afhankelijk van de farmaceutische industrie die de medicijnen ontwikkelen en maken. De farmaceutische industrie en apothekers zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Het beroep apotheker gaat verder dan het alleen vertrekken van medicijnen. Denk bijvoorbeeld ook aan wetenschappelijk onderzoek om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen. Nieuwe geneesmiddelen zijn natuurlijk belangrijk.

De taken van een apotheker zijn:

  • Het aansturen en begeleiden van andere medewerkers
  • Het bereiden van medicijnen
  • Het bijhouden van de administratie met betrekking tot personeel, medicijnen en cliënten
  • Het controleren en beoordelen van uitgeschreven recepten
  • Het leveren van medicijnen aan cliënten
  • Het op de juiste manier opslaan en beheren van medicijnen
  • Het toezien op wettelijke voorschriften
  • Het voeren van overleg met zorgverleners, artsen en zorgverzekeraars

Beroep Apotheker (W.o.):

Wat doet een apotheker:

Opleidingen tot apotheker

Wie een carrière ambieert als apotheker zal de universitaire studie farmacie moeten volgen. De totale studie farmacie zal minimaal zes jaar in beslag nemen. De eerste drie jaar is de bacheloropleiding en de laatste drie jaar betreft de masteropleiding. Na het afronden van de studie farmacie zijn er nog diverse specialisaties mogelijk die, afhankelijk van de gekozen specialisatie, nog eens één tot vijf jaar in beslag zullen nemen. Tijdens de studie farmacie is er onder andere aandacht voor biologie, chemie en biochemie. De studie farmacie is een zware studie te noemen die zeker niet voor iedereen geschikt zal zijn. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers.

Bedrijven waar een apotheker werkzaam kan zijn

Een apotheker werkt in een apotheek als ondernemer of is de apotheekmanager van de apotheek. Daarnaast kan een apotheker werkzaam zijn in een ziekenhuisapotheek, farmaceutische industrie of universiteit, of voert wetenschappelijk onderzoek uit. Als apotheker kan je afhankelijk van je specialisaties op meerdere plekken werkzaam zijn. De meeste apothekers zijn werkzaam binnen openbare apotheken. De farmaceutische industrie kan onder andere betrekking hebben op cosmetica-industrie, levensmiddelenindustrie en bedrijven, die medische hulpmiddelen ontwikkelen. De meeste apothekers zijn werkzaam binnen een openbare apotheek. Een openbare apotheek heeft betrekking op apotheken die door het hele land te vinden zijn. Het beroep apotheker komt ook voor als zelfstandig apotheker.

Competenties apotheker

De competenties als apotheker kunnen per specialisatie onderling verschillen, maar over het algemeen kunnen we stellen dat een apotheker over brede kennis en vaardigheden moet beschikken binnen zijn vakgebied. Daarnaast is het belangrijk dat de apotheker op een ethisch verantwoorde manier zijn werkzaamheden uitvoert, waarbij patiëntenzorg centraal staat. Ook het leergierig zijn en het blijven doorleren is een belangrijke competentie als apotheker. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel als apotheker, omdat binnen dit vakgebied alles draait om communicatie met betrekking tot cliënten, zorgverleners, zorgverzekeraars en medewerkers van de apotheker. Algemeen belangrijke woorden zijn wet- en regelgeving, onderzoeken, zorgplicht, plannen, samenwerken, overleggen, professioneel, controleren, waakzaamheid, integriteit, monitoren en farmaceutisch handelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als apotheker

Het arbeidsmarktperspectief als apotheker is zeer goed te noemen. De studie farmacie is een zware studie, waardoor de arbeidskansen goed te noemen zijn. Daarnaast kan een apotheker zich verder specialiseren na de studie farmacie, waardoor er voldoende doorgroeimogelijkheden bestaan. Het starten van een eigen apotheek is voor veel apothekers een droom, maar dit is niet makkelijk door strenge regelgeving en het financiële plaatje.

Arbeidsvoorwaarden en salaris apotheker

Als apotheker kan je onder verschillende soorten cao's vallen afhankelijk van je werkgever en je eigen specialisatie. Zie voor meer informatie de richtlijnen van de KNMP. Een apotheker in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 6500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specialisaties. Een hoger salaris als apotheker is zeker denkbaar als de apotheker over veel ervaring beschikt en bijvoorbeeld in een ziekenhuisapotheek werkzaam is. Wat een zelfstandige apotheker precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal apotheken, het aantal cliënten en de omzet minus de kosten.

Read this information on Pharmacist in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Apotheker auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Farmaceutico en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Apotheker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Apotheker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl