Levensmiddelentechnoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een levensmiddelentechnoloog is een onderzoeker en/of wetenschapper, die zich gespecialiseerd heeft in levensmiddelentechnologie. Levensmiddelentechnologie heeft betrekking op de productie van voedsel, de samenstelling van voedsel, de kwaliteit van voedsel, de opslag van voedsel en de algemene voedselveiligheid van levensmiddelen. In het kort kunnen we stellen dat een levensmiddelentechnoloog gespecialiseerd is in voedsel en alles wat daar bij komt kijken. Dit houdt in dat een levensmiddelentechnoloog ook verantwoordelijk kan zijn voor het bedenken van voedsel, het verbeteren van voedingsproducten en het verbeteren van de productiemethoden. Als levensmiddelentechnoloog begeleid je het productieproces, waarbij grondstoffen tot levensmiddel verwerkt worden. Binnen de levensmiddelentechnologie bestaan er verschillende opleidingen, die kunnen variëren van een Hbo-opleiding tot universitaire studie. Levensmiddelentechnologie is een breed vakgebied dat betrekking kan hebben op verschillende levensmiddelentechnologieën en dus betrekking kan hebben op verschillende levensmiddelentechnologen. Over het algemeen is een levensmiddelentechnoloog niet alleen verantwoordelijk voor het bedenken en/of aanpassen van voeding, omdat een levensmiddelentechnoloog ook verantwoordelijk kan zijn voor voedselveiligheid en hygiëne. Binnen de levensmiddelentechnologie zijn er verschillende richtingen, zoals levensmiddelenchemie (smaak, geur, kleur), levensmiddelennatuurkunde (dikte, schuimen, structuur), productontwikkeling en industriële productbereiding. Daarnaast kan een levensmiddelentechnoloog zich gespecialiseerd hebben in levensmiddelenmicrobiologie. Levensmiddelenmicrobiologie heeft betrekking op nuttige bacteriën, voedselbederf en voedselveiligheid. Afhankelijk van het vakgebied kan een levensmiddelentechnoloog dus op verschillende manieren werkzaam zijn met voedsel.

Een levensmiddelentechnoloog is dus verantwoordelijk voor het samenstellen van voeding, voedselveiligheid en de productie van voeding. Levensmiddelentechnologie heeft betrekking op al het voedsel dat een bewerking ondergaat. De melk en akkerbouwproducten van boeren vallen dus onder de levensmiddelentechnologie als de producten een bewerking ondergaan binnen een fabriek. Dit is ook het geval bij andere producten, zoals fruit van een fruitteler. Wat een levensmiddelentechnoloog inhoudelijk doet kan verschillen per vakgebied, omdat de opleiding voedingsmiddelentechnologie verschillende richtingen kent. Een levensmiddelentechnoloog die grondstoffen of levensmiddelen onderzoekt binnen laboratorium op moleculair niveau, hoeft zich bijvoorbeeld niet bezig te houden met het productieproces. Hiervoor kan ook een procestechnoloog verantwoordelijk zijn. Daarnaast kan een levensmiddelentechnoloog verantwoordelijk zijn voor producttesten, door het opstellen van proeflocaties, waarbinnen nieuwe levensmiddelen getest worden door product testers. Naast het ontwikkelen van levensmiddelproducten behoort het verbeteren van het productieproces tot de taken van een levensmiddelentechnoloog. Een verbetering kan bijvoorbeeld inhouden het goedkoper produceren van levensmiddelen of het veranderen van het productieproces, waardoor een product lekkerder wordt. Het beroep levensmiddelentechnoloog is dan ook een breed beroep dat verschillende disciplines kent.

Wat doet een levensmiddelentechnoloog allemaal

Een levensmiddelentechnoloog kan verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van voedsel op voedselallergie (pinda's, gluten, melk), het ontwikkelen van nieuwe drankjes, het ontwikkelen van nieuwe kaas of aan het ontwikkelen van speciale voeding voor bepaalde doelgroepen. Denk hierbij aan babyvoeding, voeding voor zieke mensen of aan voeding voor mensen die moeten afvallen. Een andere belangrijk onderzoeksgebied is het onderzoeken hoe voedsel langer houdbaar gehouden kan worden, het toepassen van nuttige bacteriën en voedselveiligheid. In de meeste gevallen is een levensmiddelentechnoloog werkzaam binnen een bepaalde productgroep, zoals drank, vlees, zuivel, brood of gebak. Als levensmiddelentechnoloog kan je in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als scheikundige, omdat je te maken hebt met scheikundige processen.

Vakgebieden levensmiddelentechnologie:

  • Levensmiddelenchemie (geur, smaak, kleur, samenstelling)
  • Levensmiddelennatuurkunde (structuur, dikte, schuim)
  • Levensmiddelenmicrobiologie (bacteriën, voedselbederf, voedselveiligheid)
  • Productontwikkeling en productontwerpen
  • Procesontwikkeling en procesontwerpen
  • Industriële productbereiding
  • Hygiëne en kwaliteitssystemen bij levensmiddelenbedrijven

Opleiding Voedingsmiddelentechnologie:

Opleidingen tot levensmiddelentechnoloog

Wie een carrière ambieert als levensmiddelentechnoloog kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding voedingsmiddelentechnologie of de universitaire studie levensmiddelentechnologie. Beide opleidingen zullen ongeveer vier jaar in beslag nemen. Als levensmiddelentechnoloog bestaan er diverse richtingen waarbinnen je kan specialiseren, zoals de richting food technology en product, food technology en production, food technology en quality en de richting food technology en business. Als levensmiddelentechnoloog zijn de vakken scheikunde, biologie en natuurkunde aan te merken als belangrijke vakken. Welke opleiding het beste past is persoonlijk en is ook afhankelijk van je vooropleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een levensmiddelentechnoloog werkzaam kan zijn

Een levensmiddelentechnoloog is over het algemeen werkzaam binnen de levensmiddelenindustrie. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken die snoep maken, soep maken, zuivelproducten maken, aardappelproducten maken, of aan fabrieken die vleesproducten maken. Daarnaast kan een levensmiddelentechnoloog werkzaam zijn voor de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werken diverse mensen op het gebied van voedselveiligheid, die aangemerkt kunnen worden als keurmeester van waren. Daarnaast kan een levensmiddelentechnoloog werkzaam zijn binnen de agrarische sector. In dat geval kan ook de benaming biotechnoloog van toepassing zijn.

Competenties levensmiddelentechnoloog

De competenties van een levensmiddelentechnoloog kunnen verschillen per vakgebied. Over het algemeen kunnen we stellen dat een levensmiddelentechnoloog een onderzoeker is en dus over onderzoeksvaardigheden moet beschikken. Ook algemene managementvaardigheden kunnen van toepassing zijn op dit beroep, als je andere medewerkers aanstuurt. In dat geval moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, analytisch, analyseren, samenwerken, wet- en regelgeving, plannen, organiseren, doorzettinsvermogen en kwaliteit. Zoals eerder aangeven zijn de competenties binnen dit beroep lastig aan te geven, omdat binnen dit beroep verschillende opleidingsniveaus bestaan, die ook van invloed zijn op de competenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als levensmiddelentechnoloog

Het arbeidsmarktperspectief van een levensmiddelentechnoloog is goed te noemen. De levensmiddelenindustrie is een grote sector, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen enkel problemen is. De doorgroeimogelijkheden van een levensmiddelenindustrie moeten gezien gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie productmanager. Als productmanager ben je verantwoordelijk voor het bedenken en realiseren van nieuwe producten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris levensmiddelentechnoloog

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als levensmiddelentechnoloog, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een levensmiddelentechnoloog zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker niet ondenkbaar als je beschikt over een universitaire opleiding, of als je over veel verantwoordelijkheid beschikt.

Mijnzzp.nl