Dietist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en behandelt patiënten met een op maat gemaakt voedingsadvies of dieetadvies. Het beroep diëtist kan niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een gewichtsconsulent, omdat een diëtist gespecialiseerd is in voeding in relatie tot ziekte. De werkzaamheden van een diëtist gaan dan ook verder dan alleen het geven van voedingsadvies, omdat een diëtist te maken zal krijgen met patiënten die een bepaalde ziekte hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetespatiënten of aan mensen die een allergie hebben. Dit soort patiënten wordt in veel gevallen door een huisarts of arts doorverwezen naar een diëtist. De werkzaamheden van een diëtist kunnen in het kort het beste omschreven worden als het bevordering van de lichamelijke gezondheid van patiënten. Een diëtist heeft daarnaast een grote adviserende en motiverende rol op het gebied van voeding en gezondheid. Het beroep diëtist is een wettelijk beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zomaar diëtist noemen. Het is niet nodig om een verwijzing te krijgen van een huisarts of andere soort specialist om bij een diëtist terecht te kunnen. Diëtisten zijn dus gespecialiseerd in voeding in relatie tot ziekte. Een diëtist krijgt dus niet alleen te maken met mensen die overgewicht hebben omdat ook andere mensen terecht kunnen bij een diëtist, bijvoorbeeld omdat ze een ziekte hebben.

Mensen kunnen dus om verschillende redenen te maken krijgen met een diëtist. Denk bijvoorbeeld aan sporters die extra begeleiding nodig hebben omdat ze een goed voedingsadvies nodig hebben om een bepaalde prestatie te kunnen behalen. Daarnaast kunnen mensen ook tijdelijk te maken krijgen met een diëtist, zoals na een operatie. Het kan zijn dat pas geopereerde mensen moeilijk kunnen eten of bepaald eten niet mogen nuttigen om gezondheidsredenen. Ook diabetespatiënten hebben over het algemeen extra begeleiding nodig als ze te horen hebben gekregen dat ze diabetes hebben. Het is dus niet zo dat een diëtist alleen met mensen en/of patiënten te maken zal krijgen die overgewicht hebben. Met welke soort mensen of patiënten een diëtist precies te maken zal krijgen is afhankelijk van waar de diëtist precies werkzaam is.

Overgewicht overwinnen

Overgewicht is voor heel veel mensen een probleem en soms ook een dagelijks terugkerende strijd die alleen vaak moeilijk te winnen is. De diëtist is de aangewezen persoon om deze strijd te overwinnen. Een diëtist zal zeker niet alleen wijzen op het eetgedrag van iemand maar ook zeer motiverend werken zodat de cliënt er niet alleen voor staat en deze dat ook beseft. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook bij de beroepen voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en voedingsassistent kijken die zeker raakvlakken hebben met het beroep diëtist.

Welke taken heeft een diëtist allemaal

  • Een diëtist analyseert voedingsbehoeftes.
  • Een diëtist ontwikkelt dieetplannen.
  • Een diëtist geeft adviezen met betrekking tot voeding en andere relevante zaken.
  • Een diëtist houdt gegevens bij over het dieetplan.
  • Een diëtist monitort de vooruitgang en gesteldheid van cliënten.
  • Een diëtist overlegt met andere professionals in de gezondheidszorg.
  • Een diëtist kan educatief bezig zijn voor bepaalde groepen.
  • Een diëtist voert onderzoeken uit en beoordeelt onderzoeken op bruikbaarheid.

Voeding en Diëtetiek:

Opleidingen tot diëtist

Wie een carrière als diëtist ambieert kan het beste een Hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek volgen van ongeveer vier jaar afhankelijk van je vooropleidingen. Enkele onderwerpen die tijdens de opleiding behandeld zullen worden zijn voedingswetenschappen, sociale wetenschappen en psychologie, algemene natuurwetenschappen, ziekteleer en Informatica. Er is overigens ook een Nederlandse vereniging van diëtisten waar veel meer informatie te vinden is over het beroep. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer. Zie ook de handige boeken: herstel je hormonen, killerbody dieet en diabetes type twee. Zie ook de website afslank receptenbijbel om op een gezonde manier af te vallen.

Bedrijven waar een diëtist werkzaam kan zijn

Een diëtist is werkzaam binnen de gezondheidszorg en kan werkzaam zijn voor verschillende soorten instellingen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, huisartsenposten, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg en aan een obesitaskliniek. Daarnaast komt het beroep diëtist voor binnen de sportsector. Een diëtist kan ook werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen praktijk. Ook buiten de gezondheidszorg kan je als diëtist prima werkzaam zijn, zoals voor de voedingsindustrie.

Competenties diëtist

Als diëtist zal je over een groot inlevingsvermogen moeten beschikken en goed moeten kunnen luisteren. Omdat je veel zal overleggen en adviseren als diëtist moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Naast het overleggen en adviseren zal je als diëtist ook heel goed moeten kunnen motiveren. Maar ook overtuigingsvermogen is heel belangrijk zodat cliënten de ernst van hun klachten inzien en deze ook begrijpen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diëtist

Een goed opgeleide diëtist met de afgeronde Hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek zal doorgaans geen enkel probleem hebben om werk te verkrijgen. Als diëtist kan je bij heel veel verschillende instellingen gericht op de gezondheidszorg werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden als het volgen van extra opleidingen of het starten van je eigen praktijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris diëtist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep diëtist omdat je voor verschillende gezondheidsorganisaties werkzaam kan zijn en tevens buiten de gezondheidszorg werkzaam kan zijn. Daarnaast is het prima denkbaar dat je als diëtist werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een Hbo opgeleide diëtist zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3800 euro per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er als diëtist doorgaans meer te verdienen mits je voldoende opdrachten binnen weet te halen.

Mijnzzp.nl