Opleiding tot Dietist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Voeding en Diëtetiek
VooropleidingCursus & Opleiding gewichtsconsulent
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingVerpleegkundige (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding voeding en diëtetiek

De Hbo-opleiding voeding en diëtetiek is een praktijkgerichte opleiding die breder is dan alleen voedingsleer. Het eerste jaar van de opleiding moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je ook al stage zal lopen. Het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je te maken met verschillende thema's, zoals ondervoeding en voeding en energie, en zal je diverse praktijkopdrachten moeten uitvoeren zoals het geven van voorlichting over gezonde voeding aan bepaalde doelgroepen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het opstellen van een voorlichtingsprogramma voor scholen of verengingen. Vanaf het tweede leerjaar van deze Hbo-opleiding begint de hoofdfase van de opleiding, die in het teken staat van een verdere verbreding qua leerstof en verdiept zal ingaan op de leerstof vanuit het eerste schooljaar.

Tijdens de hoofdfase van de opleiding leer je onder andere hoe je cliënten kunt adviseren over hun leefstijl, overgewicht, diabetes of voedselallergie. Maar denk ook aan het opnieuw opstellen van een voorlichtingsprogramma en deze uitvoeren in de praktijk, het adviseren van diverse instellingen op het gebied van kwaliteitszorg en het schrijven van een ondernemingsplan. Binnen de Hbo-opleiding voeding en diëtetiek bestaan er verschillende soorten minors waaruit je zal moeten kiezen, zoals de minor klinische voeding, de minor kind en omgeving en de minor sport en voeding. Deze minors moeten gezien worden als een specialistenopleiding, die voor een belangrijk deel zullen bepalen waar je uiteindelijk zal komen te werken.

Opleidingsduur en niveau voeding en diëtetiek

De Hbo-opleiding voeding en diëtetiek zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen.

Vervolgopleidingen voeding en diëtetiek

Na de Hbo-opleiding voeding en diëtetiek is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding voeding en diëtetiek

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding voeding en diëtetiek. De vakken biologie en scheikunde zijn erg belangrijk binnen deze opleiding. Wanneer je geen kennis het van deze vakken of over onvoldoende kennis beschikt, is het op de meeste scholen mogelijk om een snelcursus te volgen om het gewenste niveau te behalen. De Hbo-opleiding voeding en diëtetiek is een populaire Hbo-opleiding, die tegenwoordig dan ook een numerus fixus kent omdat er ieder jaar meer aanmeldingen zijn dan plaatsen.

Mijnzzp.nl