Dietist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Dietist?

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en behandelt cliënten of patiënten met een op maat gemaakt voedingsadvies of dieetadvies. Het beroep diëtist kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep gewichtsconsulent, omdat een diëtist gespecialiseerd is in voeding in relatie tot ziekte. De werkzaamheden van een diëtist gaan dan ook verder dan alleen het geven van voedingsadvies, omdat een diëtist te maken kan hebben met patiënten die een bepaalde ziekte hebben. Denk bijvoorbeeld aan diabetespatiënten of aan mensen die een allergie hebben. Dit soort patiënten wordt in veel gevallen door een huisarts of arts doorverwezen naar een diëtist. De werkzaamheden van een diëtist kunnen in het kort het beste omschreven worden als het bevorderen van de lichamelijke gezondheid van patiënten. Een diëtist heeft daarnaast een grote adviserende en motiverende rol op het gebied van voeding en gezondheid. Het beroep diëtist is een wettelijk beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zomaar diëtist noemen. Het is niet nodig om een verwijzing te krijgen van een huisarts of andere specialist om bij een diëtist terecht te kunnen. Een diëtist krijgt dus niet alleen te maken met mensen die overgewicht hebben, omdat ook andere mensen terechtkunnen bij een diëtist, bijvoorbeeld, omdat ze een ziekte hebben. Mensen kunnen dus om verschillende redenen te maken krijgen met een diëtist. Denk bijvoorbeeld aan sporters die extra begeleiding nodig hebben, omdat ze een goed voedingsadvies nodig hebben om een bepaalde prestatie te behalen. Daarnaast kunnen mensen tijdelijk te maken krijgen met een diëtist, zoals na een operatie. Het kan namelijk voorkomen dat geopereerde mensen tijdelijk moeilijk kunnen eten of bepaald eten niet mogen nuttigen om gezondheidsredenen. Ook diabetespatiënten hebben over het algemeen extra begeleiding nodig als ze te horen hebben gekregen dat ze diabetes hebben. Het is dus niet zo dat een diëtist alleen met cliënten en/of patiënten te maken krijgt, die overgewicht hebben.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Dietist

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Dietist

Welke opleiding is nodig om Dietist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Dietist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Dietist

Wat is het salaris en tarief van een Dietist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Dietist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Dietist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dietist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl