Voedingsassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een voedingsassistent is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die te maken hebben met het eten en drinken van cliënten die verblijven binnen een verpleeghuis, wooncentrum of verpleegafdeling van een ziekenhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opmaken van bestellijsten, het bestellen van eten en drinken en het verdelen van het eten en drinken. Andere belangrijke werkzaamheden zijn weer het registreren van de temperaturen en het toezien op de algemene hygiëne. Afhankelijk van waar een voedingsassistent precies werkzaam is kan een voedingsassistent ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals toedienen van eten en drinken aan patiënten die zelf niet meer goed kunnen eten of drinken. Ook het overleggen met verpleegkundigen en diëtisten kan als als voedingsassistent voorkomen. In de meeste gevallen zal een voedingsassistent werkzaam zijn onder de hoofd voeding of teamleider voeding, echter kan dit per instelling verschillen. De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn verder niet heel moeilijk maar wel aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat je als voedingsassistent veel te maken zal krijgen met inwoners en/of patiënten die niet goed meer zelfstandig kunnen eten en drinken. Daarnaast kunnen patiënten in sommige gevallen ook niet meer zelfstandig rechtop zitten, waardoor er extra hulp nodig zal zijn.

Als voedingsassistent heb je over het algemeen niet alleen met inwoners en/of patiënten te maken omdat een voedingsassistent ook zal samenwerken met keukenpersoneel en verzorgers. Buiten het eten en drinken rondbrengen is het ook de taak van de voedingsassistent om dagelijks de patiënten te vragen wat ze precies willen eten. Vervolgens zorgt de voedingsassistent dat deze bestellingen op de juiste manier verwerkt worden. Patiënten kunnen doorgaans kiezen uit een menu, waar de voedingsassistent bij helpt. Als voedingsassistent coördineer je dus alles wat met eten en drinken te maken heeft van patiënten in samenwerken met de patiënten, de coördinerend zorg- of voedingsassistent en de eventuele hoofd voeding. De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn zeker aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat niet alle patiënten alles mogen eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan dieetpatiënten die alleen mogen kiezen uit speciale kaarten.

Als voedingsassistent zal je over het algemeen met verschillende soorten patiënten te maken krijgen afhankelijk van waar je precies werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan patiënten binnen een ziekenhuis die niet rechtop kunnen zitten waardoor het eten lastig kan zijn voor de patiënt. Als voedingsassistent zal je in dit soort situaties meestal overleggen moeten met andere verzorgers binnen het ziekenhuis, zoals verplegers, over wat er precies wel mogelijk is. Ook de omgang met ernstig zieke patiënten die natuurlijk ook moeten eten zal meestal in overleg uitgevoerd worden.

De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn verder niet heel moeilijk maar vragen wel om de juiste persoon, omdat verantwoordelijkheidsgevoel een belangrijke rol speelt binnen het beroep. Daarnaast ben je als voedingsassistent een soort van gastheer of gastvrouw waarbij geduld een belangrijke woord is. Ook hygiëne is als voedingsassistent een belangrijk woord. Binnen ziekenhuizen kan een voedingsassistent ook een extra opleiding tot ziekenhuishygiënist volgen.

Werkzaamheden van een voedingsassistent zijn:

  • Het bereiden van binnenkomende bestellingen
  • Het bestellen van eten en drinken
  • Het bijhouden van vochtlijsten
  • Het controleren van bestellingen
  • Het helpen met bestellen en eventueel het eten en drinken
  • Het overleggen met zorgverleners
  • Het rondbrengen van eten en drinken
  • Het toezien op hygiëne

Film over een voedingsassistente:

Opleidingen tot voedingsassistent

Om als voedingsassistent te kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding facilitair medewerker (voedingsassistent) gevolgd worden op Mbo-niveau niveau twee. De opleiding duurt over het algemeen twee jaar en zal gecombineerd worden met de praktijk en theorie. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor alle onderdelen van de facilitaire dienstverlening met als extra aandachtspunt voedingsleer en dieetleer. Naast erkende opleidingen zijn er ook cursussen mogelijk die je klaar stomen voor het werk als voedingsassistent. Als facilitair voedingsassistent ben je verantwoordelijk voor de maaltijdvoorziening in een instelling. Om de opleiding tot voedingsassistent te mogen volgen moet je minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een voedingsassistent werkzaam kan zijn

Als voedingsassistent kan je werkzaam zijn in verschillende soorten instellingen, zoals een verpleeghuis, een verzorgingshuis of een ziekenhuis.

Competenties voedingsassistent

Als voedingsassistent bereid en serveer je maaltijden en tussendoortjes. Ook geef je informatie over voeding aan patiënten of bewoners. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de algemene hygiëne rondom de maaltijdverstrekking en het onderhoud van de keuken, zoals de schoonmaak. Ook beheer je voorraden en je verzorgt de administratie van de producten die je gebruikt op de dag. Als voedingsassistent moet je wel tegen enige druk kunnen, omdat het beroep soms lastig kan zijn als mensen niet tevreden zijn met het eten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voedingsassistent

Als voedingsassistent is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat het om een relatief korte opleiding gaat en er dus veel concurrentie kan zijn. Wie verder wil komen en dus wil doorgroeien zal een vervolgopleiding moeten volgen tot wellicht leidinggevende facilitair voedingsassistent op Mbo drie niveau. Maar ook dan kan je nog verder leren tot bijvoorbeeld verpleegkundige. In de verzorging draait alles om de juiste opleidingen om verder te kunnen groeien in het vakgebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voedingsassistent

Als voedingsassistent zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven, omdat je bij verschillende soorten instellingen werkzaam kunt zijn. Als voedingsassistent kan het voorkomen dat je onregelmatige werktijden hebt en soms in het weekend zal moeten werken. Het salaris als voedingsassistent zal ergens tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Als voedingsassistent kan je extra verdienen door te gaan werken tijdens de avond en in het weekend, al zal het niet heel veel extra salaris opleveren omdat het deels bij je beroep hoort als voedingsassistent.

Mijnzzp.nl