Voedingsassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een voedingsassistent is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die te maken hebben met het eten en drinken van bewoners of patiënten, die verblijven binnen een verpleeghuis, wooncentrum of verpleegafdeling van een ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van bestellijsten, het bestellen van eten en drinken en aan het verdelen van het eten en drinken. Andere belangrijke werkzaamheden zijn het registreren van de temperaturen, het bijhouden van vochtlijsten en het toezien op de algemene hygiëne. Afhankelijk van waar een voedingsassistent precies werkzaam is kan een voedingsassistent ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het toedienen van eten en drinken aan patiënten, die zelf niet meer goed kunnen eten of drinken. In dat geval kan het ook voorkomen dat je samen met de patiënten het menu zal samenstellen. Ook het overleggen met verpleegkundigen en diëtisten zal als voedingsassistent regelmatig voorkomen. De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn verder niet heel moeilijk maar wel aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat je als voedingsassistent veel te maken krijgt met inwoners en/of patiënten, die niet goed meer zelfstandig kunnen eten en drinken. Daarnaast kunnen patiënten in sommige gevallen niet meer zelfstandig rechtop zitten, waardoor er extra hulp nodig is. Vanzelfsprekend is een voedingsassistent ook verantwoordelijk voor het bijhouden wat inwoners of patiënten eten en drinken. Dit kan voor medisch specialisten of diëtisten belangrijke informatie zijn met betrekking tot mogelijke behandelingen. In de meeste gevallen zal een voedingsassistent werkzaam zijn onder het hoofd-voeding of teamleider voeding, echter kan dit per instelling verschillen. Als voedingsassistent is het belangrijk dat je goed kan samenwerken, omdat je in de meeste gevallen een belangrijke coördinerende rol hebt tussen de patiënten, de keuken en verschillende zorgprofessionals.

Als voedingsassistent heb je dus niet alleen met inwoners en/of patiënten te maken, omdat een voedingsassistent ook zal samenwerken met keukenpersoneel, verzorgers, begeleiders. Buiten het eten en drinken rondbrengen is het de taak van de voedingsassistent om dagelijks de patiënten te vragen wat ze precies willen eten. Vervolgens zorgt de voedingsassistent dat deze bestellingen op de juiste manier verwerkt worden. Patiënten kunnen meestal kiezen uit een menu, waar de voedingsassistent bij helpt. Als voedingsassistent coördineer je dus alles, wat met eten en drinken te maken heeft in samenwerken met de patiënten, de coördinerend zorg- of voedingsassistent en de eventuele hoofd voeding. De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat niet alle patiënten alles mogen eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan dieetpatiënten, die alleen mogen kiezen uit speciale kaarten. Daarnaast kan je te maken krijgen met patiënten die een allergie hebben.

Werken als voedingsassistent

Als voedingsassistent zal je over het algemeen met verschillende soorten patiënten te maken krijgen afhankelijk vanwaar je precies werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan patiënten binnen een ziekenhuis die niet rechtop kunnen zitten, waardoor het eten lastig is. Als voedingsassistent zal je in dit soort situaties meestal overleggen moeten met andere verzorgers binnen het ziekenhuis, zoals verplegers, over wat er precies wel mogelijk is. Ook de omgang met ernstig zieke patiënten, die ook moeten eten en drinken, zal meestal in overleg uitgevoerd worden. De werkzaamheden van een voedingsassistent zijn verder niet heel moeilijk maar vragen wel om de juiste persoon, omdat verantwoordelijkheidsgevoel een belangrijke rol speelt binnen het beroep. Daarnaast ben je als voedingsassistent een soort van gastheer of gastvrouw, waarbij geduld een belangrijk woord is. Ook hygiëne is als voedingsassistent een belangrijk woord. Ook weerbaarheid speelt als voedingsassistent meestal een belangrijke rol. Dit heeft meestal betrekking op inwoners of patiënten die klachten hebben over het eten. Met andere woorden moeten een voedingsassistent op sommige momenten over een sterke professionele instelling beschikken.

Werkzaamheden van een voedingsassistent zijn:

  • Het bereiden van binnenkomende bestellingen
  • Het bestellen van eten en drinken
  • Het bijhouden van vochtlijsten
  • Het controleren van bestellingen
  • Het helpen met bestellen en eventueel het eten en drinken
  • Het overleggen met zorgverleners
  • Het rondbrengen van eten en drinken
  • Het toezien op hygiëne

Film over een voedingsassistente:

Opleidingen tot voedingsassistent

Om als voedingsassistent te kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding facilitair medewerker (voedingsassistent) gevolgd worden op Mbo-niveau niveau twee. De opleiding duurt over het algemeen twee jaar en zal gecombineerd worden met de praktijk en theorie. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor alle onderdelen van de facilitaire dienstverlening met als extra aandachtspunt voedingsleer en dieetleer. Als facilitair voedingsassistent ben je verantwoordelijk voor de maaltijdvoorziening in een instelling. Om de opleiding tot voedingsassistent te mogen volgen moet je minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een voedingsassistent werkzaam kan zijn

Als voedingsassistent kan je werkzaam zijn in verschillende soorten instellingen, zoals een verpleeghuis, een verzorgingshuis of een ziekenhuis. Over het algemeen is een voedingsassistent alleen werkzaam binnen de grotere instellingen, waarvan de bewoners of patiënten sterk afhankelijk zijn van extra hulp. Binnen gewone woongroepen is er meestal geen sprake van voedingsassistenten.

Competenties voedingsassistent

De belangrijkste competentie van een voedingsassistent is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je te maken krijgt met patiënten die niet zomaar alles mogen eten en drinken. Ook kan je te maken krijgen met patiënten, die juist meer moeten eten en drinken. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de algemene hygiëne rondom de maaltijdverstrekking en eventueel het onderhoud van de keuken, zoals de schoonmaak. Ook beheer je voorraden en je verzorg de administratie van de producten die je gebruikt op de dag. Als voedingsassistent moet je wel tegen enige druk kunnen, omdat het beroep soms lastig is als mensen niet tevreden zijn met het eten. Algemeen belangrijke woorden zijn voedingskunde, sociaal, communicatie, energie, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voedingsassistent

Het arbeidsmarktperspectief van een voedingsassistent is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het een functie op lager beroepsonderwijs, waardoor er sprake is van veel concurrentie. De doorgroeimogelijkheden van een voedingsassistent moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan het worden van verpleegkundige of aan het worden van helpende. In de verzorging draait alles om de juiste opleidingen, omdat er anders niet veel doorgroeimogelijkheden zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voedingsassistent

Als voedingsassistent zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven, omdat je bij verschillende soorten instellingen werkzaam kunt zijn. Als voedingsassistent kan het voorkomen dat je onregelmatige werktijden hebt en soms in het weekend zal moeten werken. Het salaris als voedingsassistent zal ergens tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Als voedingsassistent kan je extra verdienen door te gaan werken tijdens de avond en in het weekend, al zal het niet heel veel extra salaris opleveren omdat het deels bij je beroep hoort als voedingsassistent.

Mijnzzp.nl