Allergoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een allergoloog is een internist die gespecialiseerd is in allergologie, wat betrekking heeft op allergieën. Een andere modernere benaming voor een allergoloog is ook wel internist-allergoloog. Een allergoloog werkt met patiënten van alle leeftijden die allergische aandoeningen hebben. De meest voorkomende allergische aandoeningen waarvan mensen last kunnen hebben worden veroorzaakt door huisstofmijt, dieren, pollen, medicijnen, voedsel en insectengif. Deze allergische aandoeningen kunnen weer diverse klachten veroorzaken zoals astma, hooikoorts, eczeem of voedselintolerantie, waardoor mensen problemen kunnen ondervinden in hun dagelijks functioneren. Daarnaast bestaat er nog de zogenaamde beroepsallergie, die kan ontstaan door de arbeidsomstandigheden van mensen. Een beroepsallergie kan een nieuwe allergie betreffen of verergert bijvoorbeeld een bestaande allergie van mensen. Bij een allergie reageert het lichaam overgevoelig op bepaalde stoffen en prikkels uit de omgeving. Allergieën kunnen op veel manieren veroorzaakt worden en zijn in veel gevallen erg vervelend en in sommige gevallen gevaarlijk. Een allergie kan in het kort het beste omschreven worden als een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Als het immuunsysteem deze allergie onschadelijk probeert te maken kan er in sommige gevallen een allergische reactie ontstaan doordat het immuunsysteem overdreven reageert op de lichaamsvreemde stof.

Als allergoloog ben je dus een internist die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van allergieën. De meeste problemen die mensen ondervinden door allergieën ontstaan door het inademen van lucht, omdat de lucht vol zit met stoffen die allergie kunnen veroorzaken bij mensen. Daarnaast kan een allergie veroorzaakt worden door de inname van stoffen zoals voedsel en geneesmiddelen. Ook kunnen mensen allergisch reageren op bijensteken en wespensteken (insectengif).

Ongeveer vijfentwintig procent van alle mensen heeft last van allergie. Een allergie is niks anders dan een heftige reactie op bepaalde stoffen, waardoor het lichaam een overdreven reactie geeft. Het meest wrange van een allergie is nog wel dat de stoffen die allergie veroorzaken meestal onschadelijke stoffen zijn waarvan de meeste mensen geen hinder zullen ondervinden. Het immuunsysteem van mensen die last hebben van allergie reageert dan ook op lichaamsvreemde stoffen, wat zich uit in een allergie.

Ondanks dat de meeste allergieën alleen hinderlijk zijn, zoals hooikoorts, kan een allergie ook ernstige vormen aannemen die zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Een ernstige allergie is anafylaxie die levensbedreigende situaties kan veroorzaken. Een allergische reactie ontstaan door anafylaxie kan een anafylactische schock veroorzaken bij mensen, omdat het lichaam extreem reageert op de lichaamsvreemde stoffen. Denk hierbij aan pinda's, latex en aan insectensteken. Een anafylactische schock kan zelf zo heftig zijn dat er zwellingen ontstaan in en rond de luchtwegen, waardoor er sprake kan zijn van levensgevaar. Mensen die de aandoening anafylaxie hebben dragen dan ook een injectiespuit bij zich met adrenaline om zichzelf een injectie te kunnen geven. Adrenaline is een lichaamseigen hormoon dat zorgt voor het samenknijpen van de vaten in de huid.

Verschillende soorten allergieën:

  • Anafylaxie
  • Contactallergie
  • Geneesmiddelenallergie
  • Huisdierenallergie
  • Huisstofmijtenallergie
  • Insectenallergie
  • Latexallergie
  • Pollenallergie
  • Urticaria en Angioedeem
  • Voedselallergie

Allergologisch onderzoek:

Wespen, Allergie, Insecten, Allergologie:

Opleidingen tot allergoloog

Allergoloog worden is alleen mogelijk door het volgen van de universitaire studie geneeskunde. Na het afronden van de studie geneeskunde zal er gesolliciteerd moeten worden op de afdeling Allergologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen of het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Deze opleiding heeft formeel de opleiding internist-allergoloog. Tijdens deze opleiding werkt de allergoloog zelfstandig maar sta je wel onder toezicht van een ervaren internist-allergoloog. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een allergoloog werkzaam kan zijn

Een allergoloog is over het algemeen werkzaam op de polikliniek binnen een ziekenhuis. Daarnaast is het denkbaar dat een allergoloog werkzaam kan zijn voor gespecialiseerde klinieken. Ook kan een allergoloog werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties allergoloog

Als allergoloog zal je over heel veel competenties moeten beschikken en is het medisch handelen aan te merken als de belangrijkste competentie. Daarnaast speelt binnen dit beroep het diagnosticeren een belangrijke rol. Algemeen belangrijke woorden zijn resultaatgerichtheid, samenwerken, communicatie, onderzoeksvaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat een allergoloog ook vaak met kinderen zal werken moet een allergoloog ook geduld en inlevingsvermogen hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als allergoloog

Het arbeidsmarktperspectief als allergoloog is goed te noemen, mede omdat het een zware en langdurige studie betreft. Als internist-allergoloog zal het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verder specialiseren, bijvoorbeeld tot immunoloog of het eventueel promoveren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris allergoloog

Als een allergoloog werkzaam is in loondienst zal deze in veel gevallen onder de cao ziekenhuizen vallen of de cao medisch specialist, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het salaris als allergoloog in loondienst zal doorgaans tussen de 6500 en 11000 bruto per maand bedragen, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Als een allergoloog werkzaam is als zelfstandig ondernemer in bijvoorbeeld een maatschap kan het salaris vele malen hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl