Ongediertebestrijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ongediertebestrijder is gespecialiseerd in het voorkomen en bestrijden van ongedierte, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten ongedierte en plaagdieren. Ongediertebestrijding of te wel plaagdieren bestrijden is iets dat beter overgelaten kan worden aan de specialist. Plaagdieren zijn in het kort alle beesten die door de mens als hinderlijk, onprettig of vies bevonden kunnen worden. Binnen Nederland moet een professionele ongediertebestrijder over een vakbekwaamheidsdiploma beschikken om te mogen werken als ongediertebestrijder. Voor het beroep ongediertebestrijder worden verschillende soorten opleidingen aangeboden, die inhoudelijk verschillen per soort plaagdier. Daarnaast worden er opleidingen aangeboden die gericht zijn op het bestrijden en voorkomen van schimmels. Een goede ongediertebestrijder kan ook preventieve adviezen geven om overlast te voorkomen.

Ongedierte wordt door veel mensen als onprettig ervaren en ze willen er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Zo kan het voorkomen dat er steeds spinnenwebben voor het raam zitten omdat er een spinnenplaag is, of kan men niet rustig in de tuin zitten zonder last te hebben van ongedierte. Maar ook insecten zoals bijen en wespen kunnen erg vervelend zijn en veel overlast geven. Bijen kunnen bijvoorbeeld in de spouwmuur van een huis gaan zitten en daar hun nest bouwen. In veel gevallen komen de bijen via gaatjes in de spouw binnen, zoals ventilatiegaten. Buiten het feit dat ze erg veel overlast kunnen geven brengen de bijen vaak ook schade toe. Het isolatiemateriaal eten de bijen zo weg maar ook hout en steen zijn geen probleem voor de bijen. Wanneer er veel bijen in de spouw zitten kan men zelfs binnen last krijgen van de beesten, zoals het hoorbare zoemende geluid van de bijen.

Muizen en ratten

Maar ook muizen en zelfs ratten kunnen erg vervelend zijn in een woning. Muizen vinden het vaak ideaal in een woning, omdat er veel eten te halen is en ze relatief makkelijk kunnen schuilen. Muizen en ratten komen het vaakst voor bij huizen met houten vloeren, omdat ze daar relatief makkelijk binnen kunnen komen en veel ruimte hebben om tussen vloer en plafonds te kunnen lopen. Wanneer er muizen tussen de vloer en plafond lopen kan men de muizen vaak horen lopen. De sporen zijn vaak de volgende dag te vinden, zoals uitwerpselen. Muizen zijn heel klein en hebben echt maar hele kleine gaten nodig om ergens doorheen te kunnen kruipen. Vooral in binnensteden komen muizen en ratten erg veel voor, omdat de omstandigheden zo goed zijn voor de muizen en ratten. Vaak zijn er veel winkels in de omgeving met woningen erboven. Wanneer er sprake is van een plaag helpt alleen gif vaak niet meer en zal er een specialistisch bedrijf ingeschakeld moeten worden. In veel gevallen kan men ook de gemeente raadplegen om te helpen, maar het is niet de bedoeling om de gemeente te bellen bij één muis in huis. Muizen en ratten kunnen erg vervelend zijn in huis omdat het niet hygiënisch is en de beesten schade aan kunnen brengen aan het huis, maar ook aan meubels omdat ze daar aan kunnen gaan knagen.

Ongedierte tegen gaan

Ook kan men zelf maatregelen nemen om overlast van muizen of ratten te voorkomen, zoals het verwijderen van vuil in de tuin, het verwijderen van etensresten binnen en buiten en het dicht maken van gaten in de gevel. Maar ook het opstapelen van brandhout tegen de gevel kan al een prima plek zijn voor muizen die vervolgens hun weg gaan zoeken. Vooral eten trekt muizen en ratten aan. Zorg er dan ook voor dat eten opgeslagen is in dichte bussen of dozen.

Het tegen gaan van plaagdieren hoeft niet meteen te betekenen dat er allerlei gif soorten of vallen geplaatst hoeven te worden. Soms kan een oorzaak verwijderd worden zoals vuil of gaten in een gevel.

Ongedierte in huis

Om ongedierte tegen te gaan is het belangrijk om vliegen en ander kruipend ongedierte geen kans te geven, door het afsluiten van ramen en deuren. Tegenwoordig zijn de zilvervisjes een veel voorkomend probleem in huizen, door vochtproblemen in het huis. Zilvervisjes zijn moeilijk weg te krijgen uit een huis. Om zilvervisjes te verwijderen moet men de woning goed luchten, en de woning niet te warm stoken. Muizen en ratten zijn helemaal vervelend in een woning. Dat geldt al helemaal in oude woningen, met een houten balklaag waar ze tussen de vloer en het plafond kunnen gaan rondlopen. Dat maakt ze dan ook nog moeilijk te vangen. Ook is het hoorbaar lopen van de ratten en muizen in de avond erg vervelend. Een extra gevaar kan zijn als de muizen of ratten aan de stroomkabels in het plafond knagen, wat kortsluiting kan veroorzaken.

Geïntroduceerde dieren

  • Dit zijn dieren die ergens geïmporteerd zijn en nu overlast veroorzaken. In Australië hebben ze bijvoorbeeld veel last van het Europese konijn.

Gevaarlijke dieren

  • Ratten
  • Vlooien
  • Muggen die malaria overbrengen
  • Slangen
  • Spinnen

Vervelende beestjes

  • Kakkerlakken
  • Pissebedden
  • Mieren
  • Huisvliegen

Film over ongediertebestrijding in een studentenhuis:

Film over ongediertebestrijding:

Opleidingen tot ongediertebestrijder

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep ongediertebestrijder. Wel zijn er op diverse locatie cursussen te vinden voor wie als ongediertebestrijder aan het werk wil gaan. Er zijn diverse disciplines binnen het vak ongediertebestrijder zoals mollenplagen, woelrattenplagen en algemene bestrijding. Tijdens de cursussen is er onder meer aandacht voor het opstellen van een bestrijdingsplan, inspecteren van gebieden, het vangen van dieren en het geven van advies aan mensen. Wie binnen Nederland professioneel ongedierte wil gaan bestrijden moet verplicht het vakbekwaamheidsdiploma bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels behalen.

Bedrijven waar een ongediertebestrijder werkzaam kan zijn

Als ongediertebestrijder kan je werkzaam zijn bij een ongediertebestrijdingsbedrijf of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties ongediertebestrijder

Als ongediertebestrijder zal je doorgaans op veel verschillende plekken werkzaam zijn en moet je meestal snel schakelen na een opdracht. Naast het bestrijden van ongedierte is ook het adviseren een belangrijke taak binnen je beroep. Het is daarom belangrijk dat je communicatieve vaardigheden bezit. Ook zal je regelmatig overleggen met medewerkers van volksgezondheidsdiensten en andere ambtenaren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ongediertebestrijder

Als ongediertebestrijder is redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat bepaalde periodes drukker zullen zijn dan andere. Als ongediertebestrijder kan je ook prima je eigen bedrijf starten. Wie echter wil doorgroeien zal wel extra opleidingen moeten volgen, omdat met alleen het bestrijden van ongedierte de kansen over het algemeen te klein zijn om door te kunnen groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ongediertebestrijder

Een ongediertebestrijder in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand. Wel kan het zijn dat er andere werkzaamheden naast gedaan worden, omdat het moeilijk zal zijn om alleen met ongediertebestrijding rond te komen. Voor het werk is het vaak nodig om lange afstanden te rijden, wat dus zeker bij het beroep hoort.

Mijnzzp.nl