Ongediertebestrijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ongediertebestrijder is een vakman of vakvrouw die gespecialiseerd is in het voorkomen en bestrijden van ongedierte, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten ongedierte en plaagdieren. Ongediertebestrijding, oftewel plaagdierbestrijding, is iets dat beter overgelaten kan worden aan een specialist zoals een ongediertebestrijder. Plaagdieren zijn in het kort alle beesten die door de mens als hinderlijk, onprettig of vies bevonden kunnen worden. Binnen Nederland moet een professionele ongediertebestrijder over een vakbekwaamheidsdiploma beschikken om te mogen werken als ongediertebestrijder. Voor het beroep ongediertebestrijder worden verschillende soorten opleidingen aangeboden, die inhoudelijk verschillen per soort plaagdier. Daarnaast worden er opleidingen aangeboden die gericht zijn op het bestrijden en voorkomen van schimmels. Een goede ongediertebestrijder kan ook preventieve adviezen geven om overlast te voorkomen. In de meeste gevallen zal een ongediertebestrijder eerst een inspectie moeten uitvoeren bij opdrachtgevers om te kunnen bepalen hoe groot het probleem precies is, voordat een ongediertebestrijder met een gericht plan van aanpak kan komen. Afhankelijk van de soort plaag kan het belangrijk zijn dat een ongediertebestrijder snel zal werken, omdat plaagdieren in sommige gevallen ook een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. Er bestaat wel een belangrijk verschil tussen hinder van plaagdieren en gevaarzetting door plaagdieren. Daarnaast is hinder van plaagdieren ook erg persoonlijk, omdat iedereen hinder op een ander manier zal ervaren.

Ongedierte wordt door veel mensen als onprettig ervaren en ze willen er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Zo kan het voorkomen dat er steeds spinnenwebben voor het raam zitten omdat er een spinnenplaag is, of kan men niet rustig in de tuin zitten zonder last te hebben van ongedierte. Maar ook insecten zoals bijen en wespen kunnen erg vervelend zijn en veel overlast geven. Bijen kunnen bijvoorbeeld in de spouwmuur van een huis gaan zitten en daar hun nest bouwen. In veel gevallen komen de bijen via gaatjes in de spouw binnen, zoals ventilatiegaten. Buiten het feit dat ze erg veel overlast kunnen geven brengen de bijen vaak ook schade toe. Het isolatiemateriaal eten de bijen zo weg maar ook hout en steen zijn geen probleem voor de bijen. Wanneer er veel bijen in de spouw zitten kan men zelfs binnen last krijgen van de beesten, zoals het hoorbare zoemende geluid van de bijen.

Muizen en ratten

Maar ook muizen en zelfs ratten kunnen erg vervelend zijn in een woning. Muizen vinden het vaak ideaal in een woning, omdat er veel eten te halen is en ze relatief makkelijk kunnen schuilen. Muizen en ratten komen het vaakst voor bij huizen met houten vloeren, omdat ze daar relatief makkelijk binnen kunnen komen en veel ruimte hebben om tussen vloer en plafonds te kunnen lopen. Wanneer er muizen tussen de vloer en plafond lopen kan men de muizen vaak horen lopen. De sporen zijn vaak de volgende dag te vinden, zoals uitwerpselen. Muizen zijn heel klein en hebben echt maar hele kleine gaten nodig om ergens doorheen te kunnen kruipen. Vooral in binnensteden komen muizen en ratten erg veel voor, omdat de omstandigheden zo goed zijn voor de muizen en ratten. Vaak zijn er veel winkels in de omgeving met woningen erboven. Wanneer er sprake is van een plaag helpt alleen gif vaak niet meer en zal er een specialistisch bedrijf ingeschakeld moeten worden. In veel gevallen kan men ook de gemeente raadplegen om te helpen, maar het is niet de bedoeling om de gemeente te bellen bij één muis in huis. Muizen en ratten kunnen erg vervelend zijn in huis omdat het niet hygiënisch is en de beesten schade aan kunnen brengen aan het huis, maar ook aan meubels omdat ze daar aan kunnen gaan knagen.

Ongedierte tegen gaan

Ook kan men zelf maatregelen nemen om overlast van muizen of ratten te voorkomen, zoals het verwijderen van vuil in de tuin, het verwijderen van etensresten binnen en buiten en het dicht maken van gaten in de gevel. Maar ook het opstapelen van brandhout tegen de gevel kan al een prima plek zijn voor muizen die vervolgens hun weg gaan zoeken. Vooral eten trekt muizen en ratten aan. Zorg er dan ook voor dat eten opgeslagen is in dichte bussen of dozen. Het tegen gaan van plaagdieren hoeft niet meteen te betekenen dat er allerlei gif soorten of vallen geplaatst hoeven te worden. Soms kan een oorzaak verwijderd worden zoals vuil of gaten in een gevel.

Ongedierte in huis

Om ongedierte tegen te gaan is het belangrijk om vliegen en ander kruipend ongedierte geen kans te geven, door het afsluiten van ramen en deuren. Tegenwoordig zijn de zilvervisjes een veel voorkomend probleem in huizen, door vochtproblemen in het huis. Zilvervisjes zijn moeilijk weg te krijgen uit een huis. Om zilvervisjes te verwijderen moet men de woning goed luchten, en de woning niet te warm stoken. Muizen en ratten zijn helemaal vervelend in een woning. Dat geldt al helemaal in oude woningen, met een houten balklaag waar ze tussen de vloer en het plafond kunnen gaan rondlopen. Dat maakt ze dan ook nog moeilijk te vangen. Ook is het hoorbaar lopen van de ratten en muizen in de avond erg vervelend. Een extra gevaar kan zijn als de muizen of ratten aan de stroomkabels in het plafond knagen, wat kortsluiting kan veroorzaken.

Ongediertebestrijding studentenhuis:

Film over ongediertebestrijding:

Opleidingen tot ongediertebestrijder

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep ongediertebestrijder. Wel zijn er op diverse locatie cursussen te vinden voor wie als ongediertebestrijder aan het werk wil gaan. Er zijn diverse disciplines binnen het vak ongediertebestrijder zoals mollenplagen, woelrattenplagen en algemene bestrijding. Tijdens de cursussen is er onder meer aandacht voor het opstellen van een bestrijdingsplan, inspecteren van gebieden, het vangen van dieren en het geven van advies aan mensen. Wie binnen Nederland professioneel ongedierte wil gaan bestrijden moet verplicht het vakbekwaamheidsdiploma bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels behalen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook dit handige boek over plaagdieren.

Bedrijven waar een ongediertebestrijder werkzaam kan zijn

Een ongediertebestrijder kan op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals voor een ongediertebestrijdingsbedrijf, of kan werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast komt het beroep ongediertebestrijder voor in meer algemene vorm, zoals wanneer we spreken van openbaar groen. In dat geval kan een ongediertebestrijder wellicht ook aangemerkt worden als medewerker groenvoorziening, die verantwoordelijk is voor het bestrijden van plaagdieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegzuigen van eikenprocessierupsen in bomen of aan het bestrijden van andere soorten overlast gevende plagen in het openbaar groen. In sommige gevallen kan een ongediertebestrijder dus ook gezien worden als een ambtenaar.

Competenties ongediertebestrijder

De belangrijkste competentie van een ongediertebestrijder is de vakinhoudelijke kennis van ongedierte, plaagdieren en het bestrijden van ongedierte en plaagdieren. Daarnaast kan een ongediertebestrijder gezien worden als een soort educatief medewerker met betrekking tot het geven van voorlichting om problemen te voorkomen. Omdat een ongediertebestrijder over het algemeen met veel verschillende mensen te maken krijgt kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als ongediertebestrijder zal je over het algemeen ook regelmatig contact onderhouden met medewerkers van verschillende volksgezondheidsdiensten. Dit is vooral van toepassing als het om grotere opdrachten gaat, die de bevolking in het algemeen kunnen raken. Andere belangrijke competenties als ongediertebestrijder zijn de algemene veiligheid en hygiëne, omdat het bestrijden van plaagdieren alles te maken heeft met veiligheid en hygiëne. Algemeen belangrijke woorden als ongediertebestrijder zijn waakzaamheid, wet- en regelgeving, controleren, monitoren, doorzettingsvermogen, dienstbaarheid, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ongediertebestrijder

Het arbeidsmarktperspectief van een ongediertebestrijder is over het algemeen redelijk goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat er relatief gezien veel ongediertebestrijders werkzaam zijn als ondernemer. Het arbeidsmarktperspectief kan dus ook gezien worden in het starten van een eigen onderneming. Het beroep ongediertebestrijder komt ook voor in loondienst, echter kan het bestrijden van plaagdieren dan ook gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Denk bijvoorbeeld aan een hovenier, die ook gespecialiseerd is in het voorkomen en/of bestrijden van plaagdieren. Lang niet alle ongediertebestrijders zijn fulltime werkzaam als ongediertebestrijder, omdat ongediertebestrijders het vooral binnen bepaalde periodes van het jaar drukker zullen hebben. De doorgroeimogelijkheden als ongediertebestrijder zijn over het algemeen beperkt. Wel is het denkbaar dat een ongediertebestrijder als educatief medewerker voor een gemeente zal fungeren als afvalcoach. Een afvalcoach is een voorlichter die burgers op verschillende manieren kennis kan bijbrengen over het veilig opslaan van afval, waardoor problemen voorkomen kunnen worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ongediertebestrijder

Een ongediertebestrijder in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand. Wel kan het zijn dat er andere werkzaamheden naast gedaan worden, omdat het moeilijk zal zijn om alleen met ongediertebestrijding rond te komen. Voor het werk is het vaak nodig om lange afstanden te rijden, wat dus zeker bij het beroep hoort.

Mijnzzp.nl