Opleiding tot Ongediertebestrijder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauCursus & Opleiding
NiveauNiet van toepassing
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding bestrijdingstechnicus

Wie binnen Nederland professioneel ongedierte wil gaan bestrijden moet verplicht het vakbekwaamheidsdiploma bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels behalen. Het examen bestaat uit een theoriegedeelte en praktijkgedeelte. Tijdens het theorie-examen worden ongeveer negentig vragen afgenomen binnen een periode van twee uur. Het praktijkexamen bestaat uit de onderdelen knaagdieren en bestrijding kruipende en/of vliegende insecten en zal ongeveer zeventig minuten in beslag nemen. Wanneer beide onderdelen voldoende afgelegd zijn krijgt men het vakbekwaamheidsdiploma bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels, dat vijf jaar geldig is. Om in aanmerking te komen voor een verlening van het vakbekwaamheidsdiploma is het wel belangrijk om de regels te volgen, omdat de ongediertebestrijder bijvoorbeeld een logboek moet bijhouden en regelmatig bijscholing moet volgen. De meeste opleidingen/cursussen bestrijdingstechnicus duren maximaal één dag en behandelen onder andere wetgeving, biociden, etikettering, arbeidsveiligheid, gezondheid- en milieuaspecten en het opstellen van rapporten. Het examen bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels zal worden afgenomen door de stichting Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierpreventie (EVM).

Opleidingsduur en niveau bestrijdingstechnicus

De opleiding/cursus bestrijdingstechnicus zal ongeveer één dag in beslag nemen, waarna nog een examendag zal volgen.

Vervolgopleidingen bestrijdingstechnicus

Er bestaan geen echte vervolgopleidingen na de opleiding bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels. Wel is het denkbaar dat er extra cursussen worden geboden om de algemene kennis te vergroten. Het is overigens wel verplicht om regelmatig bijscholing te volgen als ongediertebestrijder.

Vooropleiding bestrijdingstechnicus

Er zijn geen eisen qua vooropleiding voor de opleiding/cursus bestrijdingstechnicus dierplagen en houtrotverwekkende schimmels.

Mijnzzp.nl