Vochtbestrijder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een vochtbestrijder is gespecialiseerd in het bestrijden van vochtproblemen, die op diverse manieren veroorzaakt kunnen worden. In de meeste gevallen ontstaan vochtproblemen op maaiveldniveau of in de kelder. Naast het kunnen oplossen van vochtproblemen is het belangrijk dat de vochtbestrijder de echte oorzaak van het vochtprobleem weet te lokaliseren. Het opsporen van vochtproblemen is lang niet altijd even makkelijk. Vaak zijn er diverse oplossingen mogelijk die om verschillende behandelmethodes kunnen vragen afhankelijk van de situatie. Over het algemeen ontstaan vochtproblemen meestal in oude woningen, maar ook nieuwere woningen kunnen last hebben van vochtproblemen. Het oplossen van vochtproblemen is meestal een kostbare klus, afhankelijk van de situatie. Bij grote vochtproblemen is het bijvoorbeeld denkbaar dat ook de houten balklaag aangetast is en vervangen moet worden. Vochtproblemen ontstaan meestal door vochtige muren en optrekkend vocht.

Vooral oude kelders kunnen nogal eens last hebben van vocht, die in extreme gevallen de kelder onbruikbaar kunnen maken en ook ongezond kunnen maken voor de mens. Wanneer een kelder grote vochtproblemen heeft kan er schimmelvorming optreden, waardoor er ongedierte aanwezig kan zijn zoals pissebedden en zilvervisjes. Vochtproblemen in de kelder worden over het algemeen veroorzaakt door grondwater, dat binnen kan komen via de muren of de keldervloer. Hiervoor zijn diverse oplossingen mogelijk zoals het injecteren van vochtwerende producten of het coaten van de vloer en de muren. Wanneer een kelder waterdicht gemaakt moet worden door het toepassen van een vlakafdichtingssysteem of coating is het meestal nodig om de oude verflagen en stuclaag in zijn geheel te verwijderen voordat de daadwerkelijke behandeling kan beginnen. Oude gemetselde keldermuren en keldervloeren zijn meestal erg gevoelig voor vocht, omdat bakstenen vocht opzuigen en vocht kunnen doorlaten naar binnen wanneer ze verzadigd zijn. Het afsluiten of waterdicht maken van dit soort muren en vloeren is meestal de enige oplossing om de vochtproblemen te voorkomen of te stoppen.

Vochtproblemen boven het maaiveld

Vochtproblemen boven het maaiveld worden meestal veroorzaakt door optrekkend vocht vanuit de grond. Wanneer het vochtprobleem langdurig aanhoudt kan het vochtprobleem hoog optrekken in de muren. Wanneer een muur niet ademend is aan de binnenkant, door niet ademende verf op de muur, zal het vocht meestal steeds hoger optrekken in de muur totdat het vocht een weg naar binnen kan vinden. Daarnaast is het mogelijk dat de stuclaag loskomt van de muur door het vochtprobleem. Bladerende verf aan de binnenkant van de muur is meestal een duidelijke aanwijzing van te veel vocht in de muur. Een beschadigde stuclaag is meestal makkelijk te herkennen door te kloppen op de stuclaag. Wanneer er een hol geluid te horen is tijdens het kloppen betekent dit dat de stuclaag los gekomen is van de muur, wat veroorzaakt kan zijn door te veel vocht in de muren.

Vochtproblemen boven het maaiveld zijn te voorkomen door de muren te injecteren en het toepassen van een natuurlijk ventilatiesysteem in de muren. Een natuurlijk ventilatiesysteem is mogelijk door het toepassen van speciale ventilatiestenen in de gevel, die het vocht in de muren vermindert, zodat vocht geen kans meer krijgt om naar binnen te trekken. In sommige gevallen is het alleen toepassen van een natuurlijk ventilatiesysteem al voldoende om vochtproblemen te voorkomen of te bestrijden.

Waarom hebben niet alle huizen last van vochtproblemen

Vochtproblemen ontstaan lang niet bij alle huizen of ander soort gebouwen. Dit is vaak afhankelijk van de grondwaterstand, de opbouw van een huis en de weerkant van bepaalde gevels, in samenwerking met de vochtgevoeligheid van de gevel. Daarnaast kan de aanleg van een tuin mede bepalend zijn of er vochtproblemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de grondsoort en drainagemogelijkheid van de grond die het al dan niet mogelijk maken om snel regenwater door te laten. Tegels of een ander soort bestrating (tegen de gevel) kan al een veroorzaker zijn van vochtproblemen in de gevel. Moderne huizen worden over het algemeen opgebouwd met een cementraam in de gevel die vochtproblemen moeten voorkomen. Een cementraam bestaat over het algemeen uit vijf lagen onder het maaiveld en vijf lagen boven het maaiveld die bestaat uit dubbel hard gebakken metselstenen die geen vocht op kunnen nemen. Deze zogenaamde cementraam is vaak te herkennen aan een andere kleur metselsteen. Een cementraam is een effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen.

Bij oude gevels kan het ook raadzaam zijn om het voegwerk te controleren. Voegwerk is een belangrijke vochtvreter om te veel vocht in de gevel te voorkomen. Wanneer voegwerk slecht is kan het nodig zijn om het te vernieuwen om vochtproblemen in de gevel te voorkomen. Daarnaast is het mogelijk om een gevel in zijn geheel te impregneren, zodat vocht niet meer in de muur kan trekken. Het impregneren van een gevel moet over het algemeen om de vijf jaar opnieuw uitgevoerd worden. Het impregneren van een gevel wordt uitgevoerd door deze te bespuiten met een speciaal impregneermiddel.

Vochtproblemen kruipruimte

Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen vervelende gevolgen hebben omdat deze lang niet altijd op tijd ontdekt worden. Vooral oude woningen die opgebouwd zijn met een houten balklaag en houten vloerdelen zijn erg gevoelig voor vocht. Het tegengaan van vocht in dit soort kruipruimtes is zeer belangrijk om houtrot te voorkomen. Voor dit soort kruipruimtes is het belangrijk om te kunnen ventileren. Wanneer een kruipruimte niet kan ventileren in combinatie met vocht is de kans op houtrot zeer groot. Ook is het niet verstandig om dit soort vloeren van bovenaf af te sluiten zodat deze niet meer kan ademen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tegelvloer die het ademen van de vloer onmogelijk maakt.

Muren injecteren tegen opstijgend vocht:

Vochtige kruipruimte:

Opleidingen tot vochtbestrijder

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden als vochtbestrijder. Een vochtbestrijder kan verschillende opleidingen genoten hebben, zoals de opleiding allround timmerman of de opleiding allround metselaar, of kan werkzaam zijn als aannemer. Een vochtbestrijder is over het algemeen een allround vakman die zich gespecialiseerd heeft in vochtproblemen.

Bedrijven waar een vochtbestrijder werkzaam kan zijn

Een vochtbestrijder kan werkzaam zijn voor een gespecialiseerd vochtbestrijdingsbedrijf of werkzaam zijn voor een aannemersbedrijf. Waar een vochtbestrijder precies werk is afhankelijk van de soort werkzaamheden die er precies uitgevoerd worden.

Competenties vochtbestrijder

De belangrijkste competentie als vochtbestrijder is je vakinhoudelijke kennis, omdat het kunnen lokaliseren van vochtproblemen niet altijd even makkelijk zal zijn. Daarnaast moet je secuur kunnen werken, zodat de vochtproblemen ook daadwerkelijk opgelost worden. De verder competenties zijn afhankelijk van de andere werkzaamheden die je uitvoert. Binnen dit beroep speelt communicatie wel een belangrijke rol, omdat je op een duidelijke manier zal moeten kunnen uitleggen wat de vochtproblemen nu precies veroorzaakt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vochtbestrijder

Het arbeidsmarktperspectief als vochtbestrijder is over het algemeen redelijk te noemen. Lang niet alle huizen hebben te maken met vochtproblemen en de meeste vochtbestrijders voeren ook andere werkzaamheden uit. De doorgroeimogelijkheden als vochtbestrijder zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen bedrijf te starten wanneer je voldoende kennis en ervaring opgedaan hebt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vochtbestrijder

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor veel verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie voor dit beroep te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. De meeste vochtbestrijders voeren ook andere werkzaamheden uit.

Mijnzzp.nl