Tegelzetter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een tegelzetter is gespecialiseerd in het zetten van wandtegels en in het leggen van vloertegels. In de meeste gevallen kan een tegelzetter ook andere werkzaamheden uitvoeren die met het tegelen te maken hebben. Denk hierbij aan het stukadoren en aan het aanbrengen van een cementdekvloer, als het om een tegelvloer gaat. Daarnaast is het de tegelzetter die de wandtegels en de vloertegels zal voegen als de tegelwerkzaamheden klaar zijn. Het vakgebied van tegelzetter is een mooi vakgebied, waar veel kennis en ervaring bij komt kijken. Dit heeft vooral betrekking op het goed en vlak tegelen. Ondanks dat de meeste tegelzetters wanden tegelen met tegellijm moet een tegelzetter ook tegels kunnen zetten in de specie. Dit heeft tegenwoordig meestal betrekking op vloertegels, omdat deze meestal niet de lijm gelegd worden maar in de vloerspecie of de cementdekvloer gelegd worden. Het leggen of zetten van tegels is een aparte specialisatie die om veel vakmanschap vraagt.

Als tegelzetter zal je over het algemeen badkamers en toiletruimtes betegelen echter. Maar er zijn ook andere ruimtes denkbaar die je als tegelzetter kan betegelen, zoals doucheruimtes in zwembaden, zwembaden en een hal of woonkamer. Daarnaast zijn er veel industriële ruimtes denkbaar die voorzien kunnen zijn van tegels. Industriële ruimtes worden over het algemeen betegeld als hygiëne belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan een slachthuis of aan een melkruimte bij de boer. Door het toepassen van tegels kunnen dit soort ruimtes makkelijker schoongemaakt worden.

Vandaag de dag gebruiken de meeste tegelzetters tegellijm voor de wanden, omdat dit veel sneller en makkelijker werkt dan het zetten van tegels in de specie. Vloertegels worden over het algemeen nog steeds in de specie gelegd, omdat dit in veel gevallen niet anders kan. Een goede tegelzetter kan dus niet alleen tegelen maar ook cementdekvloeren aanbrengen in combinatie met het leggen van vloertegels. Het vlak leggen van een cementdekvloer in combinatie met het leggen van vloertegels is niet makkelijk en kan beter aan een vakman of vakvrouw over gelaten worden. Datzelfde geldt voor het maken van de juiste schot naar het doucheputje.

Een tegelzetter zorgt vaak ook voor het inwassen van de voegen die door het tegelwerk ontstaan. Wanneer er een goede tegelzetter aan het werk is geweest zullen de voegen tussen de tegels erg klein zijn. Het voordeel van kleine voegen is dat er minder snel vuil zichtbaar wordt op de voegen. Tegenwoordig worden de hoeken van tegelwerk vaak gekit om lekkage te voorkomen door werking tussen muren en vloeren. Tegels worden gebruikt in natte ruimtes of op plaatsen die regelmatig smerig worden zoals een achterwand van een keuken. Doordat de tegels een glad oppervlak hebben is het schoonmaken hiervan een koud kunstje.

Om echt netjes tegels te kunnen zetten is veel ervaring nodig, en zal de tegelzetter nauwkeurig moeten werken. Om een strakke badkamer te kunnen maken is het belangrijk dat voor het tegelzetten de wanden netjes strak zijn, en dat het stukwerk ook echt goed hecht op de ondergrond.

Tegels klinken hol

Een veel voorkomend probleem bij onervaren tegelzetters is nogal eens dat de tegels vast geplakt worden en ze later niet goed vast zitten. De tegels zelf zitten dan wel wast maar niet goed genoeg. Als er dan later op geklopt wordt met een schoenendraaier of knikker klinken de tegels hol. Als er een hol geluid is met het tikken betekent dit dat de tegels niet goed geplakt zijn. Dit kan de tegel zelf zijn die niet goed geplakt is, of het stukwerk dat niet aan de ondergrond hecht. Voor het oog kan het tegelwerk er dan goed uitzien, maar op den duur kan het zo zijn dat de tegels gaan scheuren zoals haarscheurtjes. Deze scheuren kunnen ontstaan omdat de tegels gaan werken en dan scheuren omdat ze niet egaal geplakt zijn.

Advies van een tegelzetter

Een tegelzetter kan ook goed advies geven over tegelwerk. Denk hierbij aan het geven van advies over de juiste tegels of aan advies met betrekking tot de materiaalsoort. Naast keramische tegels bestaan er andere materialen die gebruikt kunnen worden, zoals natuursteen en granito. Granito heeft betrekking op aanrechtbladen en op vloeren. Natuursteen kan worden toegepast voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. Welke materiaalsoort het beste gekozen kan worden is afhankelijk van de wensen en mogelijkheden. Daarnaast kan het advies betrekking hebben op de keuze van het sanitair.

Zelf tegelen

Zorg voor het juiste gereedschap zoals een troffel, lijmkam, haakse slijper, waterpas, potlood en een duimstok. Zorg dat de ondergrond vlak en vetvrij is voor het tegelen. Gipsplaten en gasbeton moeten eerst voorzien worden van een voorstrijkmiddel.

Zorg ervoor dat het tegelwerk symmetrisch wordt. Kien het tegelwerk zo uit dat eventuele pastegels links en recht even groot zijn. Het is belangrijk dat de onderste rij tegels horizontaal loopt. Kijk daarom eerst of de vloer waterpas is. Plaats een hele tegel op het laagste punt van de vloer tegen de wand en teken de hoogte af. Trek nu een exact horizontale lijn. U kunt nu omhoog tegelen. Na de eerste rij horizontale tegels, trekt u een verticale loodlijn vanuit de linker of rechter tegel.  Plak vervolgens langs deze loodlijn een verticale rij tegels. Vanuit de horizontale rij tegels kunt u nu de rest van de tegels plakken.

Afschot van de vloer tot het putje

Een douchevloer moet goed aflopen, zodat er geen plassen water ontstaan tijdens het douchen en dat na het douchen de vloer goed kan opdrogen. Het is daarom belangrijk dat het doucheputje goed geplaatst is. Als stelregel kan men aanhouden dat per meter een douchevloer een centimeter moet aflopen. Ook de grootte van het doucheputje is belangrijk. Wanneer er een te kleine doucheput geplaatst is, kan deze nooit het water op tijd afvoeren en zal de douchevloer vol met water stromen. Ook het kiezen van de afvoer speelt hier een rol bij.

Over het algemeen worden doucheputjes aangesloten op een 40 millimeter afvoer. Echter wie de mogelijkheid heeft kan nog beter voor 50 millimeter afvoeren kiezen om verstoppingen te voorkomen. Ook afvoeren moeten per meter een centimeter aflopen om het water goed af te kunnen voeren.

Haakse bochten in een afvoer is echt af te raden bij het aanleggen. Het is veel beter om een haakse bocht te maken door het gebruiken van twee keer 45 graden bochten, zodat er een haakse hoek ontstaat. In haakse hoeken ontstaan meestal verstoppingen. Het is ook belangrijk om een beluchting te maken in de afvoeren zodat er geen geklots ontstaat tijdens het douchen.

Enkele belangrijke tips voor het tegelen:

  • Wrijf de tegels in de lijm voor een goede hechting
  • Tegels die na het lijmen hol klinken wanneer men er op tikt zitten los
  • Haal tegellijm meteen van de tegel
  • Controleer of er geen maat of kleurafwijkingen zijn
  • Gebruik de juiste gipsplaatsoort voor tegelwerk (groen)
  • Tegelen op een gipsplaat moet gedaan worden met flexibele tegellijm
  • Tegels over tegel plakken kan als deze vetvrij zijn en goed vast zitten
  • Koop ongeveer 10 procent extra tegels om snijverlies goed te maken
  • Controleer de tegels na het plakken op zakken of gebruik kruisjes

Waterdicht tegelwerk:

Voegen van tegels:

Inloopdouche maken:

Opleidingen tot tegelzetter

Een tegelzetter leert het vak tegelzetter tijdens de vakopleiding. Naast het tegelzetten worden ook andere onderdelen geleerd die raakvlakken hebben met het werk als tegelzetter, zoals metselen en stukadoren. De meeste tegelzetters kunnen ook een muurtje metselen en stukadoren. De opleiding tot tegelzetter duurt ongeveer twee jaar. Tijdens de opleiding leert de tegelzetter tegels zetten in tegellijm, maar ook in specie. Ondanks dat het zetten van wandtegels in specie niet veel meer voorkomt leert de tegelzetter dit wel. Vloertegels worden nog steeds vaak in de specie gelegd. Tijdens de opleiding zal de tegelzetter vier dagen in de week werkzaam zijn bij een tegelzettersbedrijf en één dag theorieles krijgen op school. Tijdens de opleiding worden er verschillende examens afgelegd, voor zowel de praktijk als theorie.

Bedrijven waar een tegelzetter werkzaam kan zijn

Een tegelzetter werkt doorgaans voor een tegelzettersbedrijf. Maar ook bedrijven die regelmatig een tegelzetter nodig hebben kunnen een tegelzetter in dienst hebben, zoals een keukenbedrijf, stukadoorsbedrijf of aannemersbedrijf. Er zijn veel zelfstandig ondernemers aan het werk in de tegelzetters branche.

Competenties tegelzetter

Als tegelzetter is het belangrijk om nauwkeurig te kunnen werken. Het zetten van tegels is vakwerk en het resultaat moet goed zijn, omdat het bij tegelzetters altijd om zichtwerk gaat. Ook is het belangrijk dat de tegelzetter verstand heeft van andere belangrijke taken, zoals het kunnen aarden van badkamers en het waterdicht maken van de badkamer. Er zijn als tegelzetter veel verschillende soorten materialen die hij tegen kan komen tijdens het werk. Niet alle materialen kunnen op de zelfde manier verwerkt worden. Ze vragen soms om speciale lijm om kleurverschil of scheuren te voorkomen. Marmer en natuursteen vragen bijvoorbeeld om een speciale behandeling tijdens het verwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tegelzetter

Als goede tegelzetter is er voldoende werk te vinden in de renovatie en nieuwbouw. Als tegelzetter kom je op veel verschillende locaties, die door het hele land kunnen zijn. Een tegelzetter werkt doorgaans zelfstandig aan een badkamer of toilet. Als een tegelzetter voldoende vakkennis heeft opgedaan kan hij als zelfstandig tegelzetter aan het werk gaan en complete badkamers aannemen. Het doorgroeien als tegelzetter zit hem voornamelijk in het aannemen van complete renovaties van badkamers, zoals de sloop van de bestaande badkamer en het opbouwen van de nieuwe badkamer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tegelzetter

Een tegelzetter in loondienst verdient tussen de 1800 euro tot 2600 euro per maand, afhankelijk van zijn ervaring en werkzaamheden. Bij tegelzetters komt het ook voor dat ze een extra bedrag kunnen verdienen als ze een bepaald aantal vierkante meters tegelwerk gezet hebben. Maar dit is geheel afhankelijk van het bedrijf waar de tegelzetter werkzaam is. Als zelfstandig tegelzetter is er vaak meer te verdienen, omdat dan de badkamers meestal aangenomen worden. Een zelfstandig tegelzetter die complete badkamers aanneemt heeft dan met veel meer werkzaamheden te maken dan alleen het plakken van tegels. Ook is het als tegelzetter mogelijk om scherp te onderhandelen over de inkoop van tegels, die dan natuurlijk weer verkocht kunnen worden met een winst.

Mijnzzp.nl