Badkamermonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een badkamermonteur is een allround vakman die zich heeft gespecialiseerd in badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van badkamers, het opbouwen van badkamers en aan het aanleveren van alle benodigde materialen die nodig zijn om een badkamer te kunnen opbouwen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een badkamermonteur het beste omschrijven als het uit handen nemen van alle werkzaamheden die te maken hebben met nieuwe badkamers. Het vernieuwen van badkamers is meestal geen simpele opgave omdat het vernieuwen van badkamers relatief gezien veel werk is. Daarnaast is het zo dat er in de meeste gevallen verschillende vaklieden ingeschakeld moeten worden om een nieuwe badkamer te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een sloper, tegelzetter, elektricien en loodgieter die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Een badkamermonteur beschikt meestal over een netwerk van vaklieden, waardoor een badkamer verbouwing relatief snel uitgevoerd kan worden, omdat de verschillende vaklieden op elkaar ingespeeld zijn. Het grote voordeel van een badkamermonteur is dat de opdrachtgever één aanspreekpunt heeft en dat de klant niet zelf op zoek hoeft naar verschillende vakmensen. Het is de badkamermonteur die alle begeleidende werkzaamheden uit handen neemt voor de klant. Als badkamermonteur zul je in de meeste gevallen ook zelf verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden, zoals het slopen van badkamers en het installeren van alle badkamervoorzieningen. De inhoudelijke werkzaamheden van een badkamermonteur kunnen verschillen per opdracht, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere vaklieden die allemaal specifieke werkzaamheden uitvoeren. Een badkamermonteur moet aangemerkt worden als allround vakman die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden.

Een badkamermonteur is dus verantwoordelijk voor het in het geheel aannemen van badkamer verbouwingen. Het beroep badkamermonteur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een badkamermonteur betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. In alle gevallen is het belangrijk dat een badkamermonteur gezien moet kunnen worden als allround vakman, die zelfstandig in staat is alle voorkomende werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast kan het belangrijk zijn om over leidinggevende capaciteiten te beschikken, omdat het denkbaar is dat een badkamermonteur andere vaklieden zal inhuren. De meeste badkamermonteurs maken gebruik van verschillende tegelzetters, loodgieters en stukadoors. Het verbouwen van badkamers is meestal een samenspel tussen de verschillende vaklieden die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Omdat het opbouwen van nieuwe badkamers in de meeste gevallen betrekking zal hebben op verschillende vaklieden is het belangrijk dat een badkamermonteur beschikt over een goed netwerk van vakmensen. In de meeste gevallen zal een badkamermonteur niet alleen werken, omdat het verbouwen van badkamers veel werk is. Denk hierbij aan sloopwerkzaamheden, aan het verleggen van leidingen, aan het stukadoren van wanden en aan het tegelen van de badkamer. Voor al deze werkzaamheden zal een badkamermonteur verschillende vaklieden inschakelen. Het is denkbaar dat een badkamermonteur zelf ook meerdere disciplines hanteert, maar meestal heeft het verbouwen van badkamers betrekking op verschillende vaklieden.

Wat doet een badkamermonteur?

Een badkamermonteur is dus een vakman die gespecialiseerd is in het installeren, renoveren en onderhouden van badkamers. Ze voeren verschillende taken uit om ervoor te zorgen dat de badkamer goed functioneert en esthetisch aantrekkelijk is. Hier zijn enkele specifieke taken die een badkamermonteur kan uitvoeren:

 • Installatie van sanitaire voorzieningen: Een badkamermonteur installeert en sluit verschillende sanitaire voorzieningen aan, zoals toiletten, wastafels, douches, badkuipen en bidets. Ze zorgen ervoor dat de waterleidingen, afvoersystemen en sanitaire armaturen correct zijn geïnstalleerd en goed werken.
 • Tegelwerk: Badkamermonteurs zijn vaak verantwoordelijk voor het betegelen van vloeren, wanden en douches in de badkamer. Ze zorgen voor een goede waterdichtheid, egaliteit en een mooi uiterlijk van de tegels.
 • Loodgieterswerk: Een badkamermonteur kan ook loodgieterswerk uitvoeren, zoals het aanleggen en aansluiten van waterleidingen, afvoersystemen en ventilatiekanalen. Ze zorgen ervoor dat alle leidingen goed zijn aangesloten en dat er geen lekkages of verstoppingen zijn.
 • Elektrische installaties: In sommige gevallen kan een badkamermonteur ook elektrische werkzaamheden uitvoeren, zoals het installeren van verlichting, stopcontacten, verwarmde handdoekhouders en andere elektrische apparatuur in de badkamer. Ze zorgen ervoor dat alle elektrische componenten veilig en volgens de geldende voorschriften zijn geïnstalleerd.
 • Badkamerrenovatie: Naast installatiewerkzaamheden kan een badkamermonteur ook betrokken zijn bij het renoveren van bestaande badkamers. Ze kunnen helpen bij het demonteren van oude badkamerinrichting, het vervangen van beschadigde tegels, het upgraden van sanitair en het herinrichten van de ruimte om een nieuwe en frisse uitstraling te creëren.
 • Onderhoud en reparaties: Een badkamermonteur kan ook verantwoordelijk zijn voor het periodieke onderhoud en de reparatie van sanitair, leidingen en andere componenten in de badkamer. Ze identificeren problemen zoals lekkages, verstoppingen of defecte onderdelen en voeren de noodzakelijke reparaties uit om de functionaliteit van de badkamer te herstellen.

Over het algemeen zorgt een badkamermonteur ervoor dat alle elementen in de badkamer correct worden geïnstalleerd, goed functioneren en voldoen aan de wensen en specificaties van de klant. Ze hebben vaak een combinatie van technische vaardigheden, kennis van bouwvoorschriften en oog voor detail om hoogwaardig werk te leveren. Meestal zal een allround badkamermonteur ook aangemerkt kunnen worden als badkamer installateur.

Badkamer verbouwen

Het verbouwen van een badkamer is meestal een kostbare aangelegenheid. Vooral badkamers die compleet gekocht worden vanuit een showroom zijn niet goedkoop. Wie te maken heeft met een beperkt budget kan er ook voor kiezen om een badkamermonteur in te huren. Het is niet zo dat alle badkamermonteurs werkzaam zijn voor een badkamerwinkel. Er zijn ook veel zelfstandig werkende badkamermonteurs actief. De inhoudelijke werkzaamheden van een badkamermonteur zijn verder niet aan te geven, omdat een badkamermonteur ook andere werkzaamheden kan uitvoeren dan het compleet vernieuwen van badkamers. Denk bijvoorbeeld aan een badkamermonteur die alleen verantwoordelijk is voor het installeren van douchecabines of aan een badkamermonteur die alleen sanitair vernieuwt. Afhankelijk van de badkamermonteur kan het wel belangrijk zijn om interieuradvies te geven aan klanten.

Taken als badkamermonteur:

 • Het compleet demonteren van badkamers.
 • Het aanpassen van leidingwerk.
 • Het stukadoren van wanden en plafond.
 • Het opbouwen van complete badkamers.
 • Het netjes afkitten van badkamers en sanitair.
 • Het begeleiden van alle werkzaamheden.
 • Het eventueel geven van stylingadvies.

Badkamer opbouwen:

Opleidingen tot badkamermonteur

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep badkamermonteur. De meeste badkamermonteurs zijn ervaren vaklieden die meerdere disciplines hanteren, maar dit kan per badkamermonteur verschillen. Daarnaast komt het beroep badkamermonteur in de praktijk op verschillende manieren voor. Er bestaat een belangrijk verschil tussen vaklieden die complete badkamers verbouwen en renoveren en badkamermonteurs die alleen douchecabines installeren. In het algemeen is het belangrijk dat een badkamermonteur een allround monteur en installateur is. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding correct bijhouden belangrijk als zelfstandig werkende badkamermonteur. Voor de bouw zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een badkamermonteur werkzaam kan zijn

Een badkamermonteur kan op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een badkamermonteur die werkzaam is voor een groothandel, aan een badkamermonteur die werkzaam is voor een badkamerwinkel of aan een badkamermonteur die werkzaam is als ondernemer. Daarnaast kan een badkamermonteur betrekking hebben op een allround klusjesman of bouwvakker.

Competenties badkamermonteur

De belangrijkste competentie van een badkamermonteur is de vakinhoudelijke kennis van badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is het belangrijk dat een badkamermonteur een allround-adviseur is, omdat advies over het installeren van nieuwe badkamers belangrijk kan zijn. In dat opzicht is het ook belangrijk dat een badkamermonteur beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn overleggen, samenwerken, nauwkeurigheid, delegeren, controleren, presteren, betrouwbaarheid en presteren. Als een badkamermonteur werkzaam is als ondernemer kunnen ook het onderhandelen en netwerken gezien worden als belangrijke competenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als badkamermonteur

Het arbeidsmarktperspectief als badkamermonteur is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat de meeste bedrijven zitten te springen om goede badkamer installateurs. Het verkrijgen van een baan als badkamermonteur zal in de meeste gevallen dan ook geen enkel probleem zijn als je beschikt over de juiste vakkennis. De doorgroeimogelijkheden als badkamermonteur kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Ook kan het starten van een eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris badkamermonteur

Een badkamermonteur in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring, leeftijd en verantwoordelijkheden ongeveer tussen 1800 en 2600 euro bruto per maand. Een zelfstandig werkende badkamermonteur kan doorgaans een stuk meer verdienen dan in loondienst, als er voldoende klussen worden aangenomen en de aanneemprijs goed is.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Badkamermonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Badkamermonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl