Badkamermonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een badkamermonteur is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Denk hierbij aan het slopen van bestaande badkamers, het opbouwen van nieuwe badkamers en aan het aanleveren van alle benodigde materialen die nodig zijn om een badkamer te kunnen opbouwen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een badkamermonteur het beste omschrijven als het uit handen nemen van alle werkzaamheden die te maken hebben met nieuwe badkamers. Het vernieuwen van badkamers is meestal geen simpele opgave omdat het vernieuwen van badkamers relatief gezien veel werk is. Daarnaast is het zo dat er in de meeste gevallen verschillende vaklieden ingeschakeld moeten worden bij een nieuwe badkamers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sloper, tegelzetter, elektricien en loodgieter die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Een badkamermonteur beschikt over het algemeen over een heel netwerk van vaklieden, waardoor een badkamer verbouwing in de meeste gevallen sneller uitgevoerd kan worden, omdat de verschillende vaklieden op elkaar ingespeeld zijn. Het grote voordeel van een badkamermonteur is dat de klanten één aanspreekpunt hebben en dat klanten niet zelf op zoek hoeven naar alle verschillende vakmensen. Het is de badkamermonteur die alle begeleidende werkzaamheden uit handen neemt voor de klanten. Als badkamermonteur zal je in de meeste gevallen ook zelf verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van verschillende werkzaamheden, zoals het slopen van badkamers en het installeren van alle badkamervoorzieningen. De inhoudelijke werkzaamheden van een badkamermonteur kunnen verschillen per opdracht, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere vaklieden die allemaal specifieke werkzaamheden uitvoeren.

Het beroep badkamermonteur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een badkamermonteur betrekking kan hebben op verschillende soorten vaklieden. In alle gevallen is het belangrijk dat een badkamermonteur gezien moet kunnen worden als allround vakman, die zelfstandig in staat is verschillende werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast kan het als badkamermonteur belangrijk zijn om over leidinggevende capaciteiten te beschikken, omdat het niet ondenkbaar is dat een badkamermonteur te maken zal krijgen met verschillende andere vaklieden zoals tegelzetters, loodgieters en stukadoors. Het verbouwen van badkamers is in veel gevallen een samenspel met verschillende vaklieden die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Omdat het opbouwen van nieuwe badkamers in de meeste gevallen betrekking zal hebben op verschillende vaklieden is het belangrijk dat een badkamermonteur beschikt over een goed netwerk van vakmensen. In de meeste gevallen zal een badkamermonteur niet alleen werken, omdat het verbouwen van badkamers veel werk is. Denk hierbij aan sloopwerkzaamheden, het verleggen van leidingen, het stukadoren van wanden en aan het tegelen van de badkamer. Voor al deze verschillende werkzaamheden zal een badkamermonteur verschillende vaklieden inschakelen. Het is niet ondenkbaar dat een badkamermonteur zelf ook meerdere disciplines hanteert, maar meestal heeft het verbouwen van badkamers betrekking op verschillende vaklieden.

De inhoudelijke werkzaamheden van een badkamermonteur zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat een badkamermonteur ook andere werkzaamheden kan uitvoeren dan het compleet vernieuwen van badkamers. Denk bijvoorbeeld aan een badkamermonteur die alleen verantwoordelijk is voor het installeren van douchecabines of aan een badkamermonteur die alleen sanitair vernieuwt. Als badkamermonteur zal je over het algemeen werkzaam zijn voor een badkamerwinkel die alle voorkomende werkzaamheden met betrekking tot badkamers uitvoert. In het algemeen is het belangrijk dat een badkamermonteur een allround vakman is, omdat een badkamermonteur in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten werkzaamheden.

Badkamer opbouwen:

Opleidingen tot badkamermonteur

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep badkamermonteur. De meeste badkamermonteurs zijn ervaren vaklieden die meerdere disciplines hanteren, maar dit kan per badkamermonteur verschillen. Daarnaast komt het beroep badkamermonteur in de praktijk op verschillende manieren voor. Er bestaat een belangrijk verschil tussen vaklieden die complete badkamers verbouwen en renoveren en badkamermonteurs die alleen douchecabines installeren. In het algemeen is het belangrijk dat een badkamermonteur een allround monteur en installateur is. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende badkamermonteur.

Bedrijven waar een badkamermonteur werkzaam kan zijn

Een badkamermonteur kan op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een badkamermonteur die werkzaam is voor een groothandel, aan een badkamermonteur die werkzaam is voor een badkamerwinkel of aan een badkamermonteur die werkzaam is als ondernemer. Daarnaast kan een badkamermonteur betrekking hebben op een allround klusjesman of bouwvakker.

Competenties badkamermonteur

De belangrijkste competentie van een badkamermonteur is de vakinhoudelijke kennis van badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is het belangrijk dat een badkamermonteur een allround adviseur is, omdat advies over het installeren van nieuwe badkamers belangrijk kan zijn. In dat opzicht is het ook belangrijk dat een badkamermonteur beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn overleggen, samenwerken, nauwkeurigheid, delegeren, controleren, presteren, betrouwbaarheid en presteren. Als een badkamermonteur werkzaam is als ondernemer kunnen ook het onderhandelen en netwerken gezien worden als belangrijke competenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als badkamermonteur

Het arbeidsmarktperspectief als badkamermonteur is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat de meeste bedrijven zitten te springen om goede badkamermonteurs. Het verkrijgen van een baan als badkamermonteur zal in de meeste gevallen dan ook geen enkel probleem zijn als je beschikt over de juiste vakkennis. De doorgroeimogelijkheden als badkamermonteur kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Ook kan het starten van een eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris badkamermonteur

Een badkamermonteur in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring, leeftijd en verantwoordelijkheden ongeveer tussen 1800 en 2600 euro bruto per maand. Een zelfstandig werkende badkamermonteur kan doorgaans een stuk meer verdienen dan in loondienst, mits er voldoende klussen worden aangenomen en de aanneemprijs goed is.

Mijnzzp.nl