Badkamermonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een badkamermonteur is een specialist op het gebied van badkamers en alles wat daarbij komt kijken. Denk hierbij aan het slopen van de badkamers tot aan de oplevering van de nieuwe badkamer. Vaak regelt de badkamermonteur de hele begeleiding van A tot Z voor de klant. Een badkamer vernieuwen is meestal geen simpele en goedkope klus, waardoor het voor klanten fijn is als ze met een specialist te maken hebben. Het grote voordeel van een badkamermonteur is dat de klanten één aanspreekpunt hebben en dat ze dus niet zelf op zoek hoeven te gaan naar verschillende vakmensen. De badkamermonteur heeft meestal een heel netwerk van specialisten, waardoor de badkamer verbouwing meestal sneller uitgevoerd kan worden, omdat de specialisten op elkaar ingespeeld zijn. Een badkamer verbouwen neemt doorgaans al snel twee weken in beslag. De badkamermonteur kan meestal ook een tijdelijke douchevoorziening realiseren, zodat de klanten gewoon kunnen douchen tijdens de bouw periode. In de praktijk is het niet ondenkbaar dat een badkamermonteur ook sanitair en tegels verkoopt.

Steeds meer klanten kopen een badkamer compleet vanuit een showroom. In de showroom staan complete badkamers getoond, waar de klant uit kan kiezen. De meeste showrooms met badkamers hebben vaak ook een showroom met sanitair. Iedere badkamer is anders, en moet voor de klant op maat gemaakt worden zodat er een mooie badkamer ontstaat. Dit soort bedrijven regelen voor de klant alles wat er bij komt kijken om een nieuwe badkamer te bouwen. Ze werken vaak met veel onderaannemers om de badkamer te kunnen bouwen.

Het uitzoeken van een nieuwe badkamer begint vaak met een idee dat uitgewerkt moet worden. De badkamermonteur heeft vaak de mogelijkheid, door middel van een tekening of computermodel, om de badkamer te visualiseren voor de klant. Door het zichtbaar maken van een nieuw ontwerp kan er al snel gezien worden of alles op de juiste plek komt te staan in de badkamer en of de klant hier tevreden mee is.

Badkamers worden steeds belangrijker in een huishouden, en de bedrijven spelen daar dan ook op in. Badkamers zijn vandaag de dag zo luxe te maken als de klant wil. De kosten van een badkamer kunnen nogal variëren van laag tot hoog. Een simpele badkamer kost ongeveer vijfduizend euro en een dure luxe badkamer kan oplopen tot wel dertigduizend euro.

Om tot een mooie badkamer te komen is het erg belangrijk om de juiste vakmensen in te huren. Als de stukadoor de muren niet netjes recht gemaakt heeft, zal de tegelzetter veel moeite moeten doen om de tegels netjes verwerkt te krijgen en kan dit het eindresultaat beïnvloeden. Vooral bij de moderne grote tegels is het heel belangrijk dat de wanden vlak zijn voor het tegelen. Maar ook het startpunt van het tegelen is heel belangrijk, om niet met gekke kleine stukjes uit te komen waar je dat niet wilt.

Badkamer verbouwen

Een badkamer verbouwen begint meestal met het uitzoeken van nieuwe tegels en sanitair. Het uitzoeken van alle materialen kan het beste in een vroeg stadium gedaan worden, omdat lang niet alle materialen op voorraad leverbaar zijn en soms weken op zich laten wachten. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat voor de sloop alle nieuwe materialen in huis zijn.

In de meeste gevallen zal er eerst loodgieter ingeschakeld moeten worden die het water afsluit, zodat het bestaande sanitair verwijderd kan worden. Vervolgens kan de badkamer gestript worden. Omdat er meestal veranderingen uitgevoerd moeten worden aan de bestaande leidingen zullen de loodgieter en de elektricien ingeschakeld moeten worden om alle leidingen en stroompunten op het juiste punt te brengen, zodat later het sanitair en schakelmateriaal aangesloten kan worden.

Vervolgens zal er een stukadoor ingeschakeld moeten worden om de badkamer opnieuw te stukadoren. Het kan zelfs nodig zijn dat er een nieuwe vloer gestort wordt. Als de gestukadoorde muren droog zijn kan de tegelzetter komen om de tegels te zetten. Als dit klaar is kan het sanitair geplaatst worden en kan de loodgieter alles weer netjes aansluiten.

Inrichting badkamer film:

Opleidingen tot badkamermonteur

Er is geen specifieke opleiding beschikbaar voor het beroep badkamermonteur, maar er zijn wel cursussen beschikbaar voor wie zelfstandig een badkamer wil kunnen opbouwen. Het beroep badkamermonteur is dan ook afgeleid van het beroep tegelzetter, die zich gespecialiseerd heeft in complete badkamers. Of we hebben het over een badkamerwinkel die complete badkamers verkoopt en alle specialisaties in huis heeft om de badkamer te kunnen bouwen.

Bedrijven waar een badkamermonteur werkzaam kan zijn

Een badkamermonteur werkt doorgaans als zelfstandig tegelzetter of bij een badkamerwinkel.

Competenties badkamermonteur

Als badkamermonteur komt er nogal wat op je af, omdat de opdrachten nogal eens kunnen verschillen: van een simpele badkamer tot de meest luxe badkamers. Natuurlijk maakt de soort badkamer voor de werkzaamheden niet veel uit, omdat ze allemaal goed moeten zijn. Wel is het zo dat een luxe badkamer vaak veel meer voorbereiding nodig heeft qua inkoop van de materialen en qua wegwerken van alle leidingen in de vloer en muren. Een badkamermonteur moet naast kunnen tegelen ook goed kunnen delegeren, omdat er vaak veel verschillende bedrijven nodig zijn om de badkamer te kunnen bouwen. De badkamermonteur kan ook veel zelf doen, maar meestal kost dat te veel tijd en worden daarom meerdere bedrijven ingeschakeld. Een complete badkamer bouwen kost al snel een paar weken werk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als badkamermonteur

Als badkamermonteur is er voldoende werk te vinden, omdat badkamers doorgaans na tien jaar wel aan vernieuwing toe zijn en de mensen vaak bij een verbouwing of verhuizing de badkamer laten veranderen. Ook als zelfstandig ondernemer zijn er voldoende mogelijkheden om klussen binnen te halen. Als badkamermonteur zijn er niet echt doorgroeimogelijkheden binnen het vak. Wel kan een ervaren badkamermonteur ook optreden als adviseur in nieuwe badkamers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris badkamermonteur

Een badkamermonteur in loondienst verdient afhankelijk van zijn ervaring, leeftijd en verantwoordelijkheden ongeveer tussen 1800 en 2600 euro bruto per maand. Een zelfstandig werkende badkamermonteur kan doorgaans een stuk meer verdienen dan in loondienst, mits er voldoende klussen worden aangenomen en de aanneemprijs goed is.

Mijnzzp.nl