Sanitair specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een sanitair specialist is een retailer, groothandelaar of installateur, die zich gespecialiseerd heeft in het betere sanitair en aanverwante producten, zoals douchecabines, douchebakken, baden, spiegels, toiletten, wastafels, badkamermeubels en bijzondere radiatoren. Daarnaast is het denkbaar dat een sanitair specialist gespecialiseerd is in tegelwerk. De meeste sanitair winkels bieden verschillende producten en diensten aan en zijn op een brede manier gespecialiseerd. Naast het aanbieden van sanitair kan een sanitair specialist andere losse accessoires aanbieden, zoals toiletrolhouders, toiletmatten, grepen, badmatten, planchetten of douchezitjes. Tegenwoordig bieden de meeste sanitair specialisten ook luxe wellness producten aan, zoals sauna's of buitenbaden. Als sanitair specialist heb je meestal te maken met installateurs en particulieren, die op zoek zijn naar kwalitatief goed sanitair en aanverwante producten. In de meeste gevallen kan een sanitair adviseur aangemerkt worden als specialist, die mensen kan voorzien van advies. Het adviseren van mensen is belangrijk, omdat er tegenwoordig veel mogelijkheden bestaan als het aankomt op technische installaties en het bijbehorende sanitair. In de praktijk is het denkbaar dat een sanitair specialist beschikt over een eigen montagedienst of dat een sanitair specialist zal samenwerken met vaste installateurs. Daarnaast zijn er sanitair specialisten, die zich gespecialiseerd hebben in het uitvoeren van complete badkamer verbouwingen en keuken verbouwingen. Ook de betere installatiebedrijven kunnen beschikken over een eigen showroom, waarbinnen verschillende installaties en sanitair verkocht worden. Het beroep sanitair specialist moet dus wel vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende winkels, groothandels en andere specialisten. Zoals eerder omschreven betreft dit meestal het betere sanitair en aanverwante artikelen, die niet overal te koop zijn.

Een sanitair specialist heeft dus te maken met ondernemers en/of particulieren, die op zoek zijn naar advies en inspiratie. Dit betreft meestal het betere sanitair en aanverwante artikelen. Een sanitair specialist zal over het algemeen niet het kwalitatieve mindere sanitair verkopen dat te vinden is in de bouwmarkten. Over het algemeen heeft een sanitair specialist juiste maken met installateurs, badkamermonteurs, loodgieters of architecten, die samen met een klant op zoek zijn naar het betere en luxere sanitair. Als het een groothandel betreft is het denkbaar dat een sanitair specialist ook tegels zal verkopen. Daarnaast is het denkbaar dat een sanitair specialist sauna's zal verkopen. Als sanitair specialist is het niet alleen belangrijk dat je kennis hebt van prijzen of modellen. Een sanitair specialist moet ook kennis hebben van technische installaties, omdat bijvoorbeeld thermostaatkranen alleen goed functioneren als ze voorzien worden van voldoende water. Een cv-ketel die niet in staat is om voldoende warm water aan te leveren zal ervoor zorgen dat er geen harde straal uit de kraan komt. Een ander belangrijk punt is dat de sanitair specialist vraagt om de capaciteit van het afvoerputje. Het heeft geen zin om een kraan te kiezen, die veel water zal doorlaten als het afvoerputje dit niet aankan. In het ergste geval zal de douche steeds overstromen.

Advies over sanitair

Sanitair advies heeft in de meeste gevallen ook te maken met stijl en trends. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden als het aankomt op nieuw sanitair. Wie bijzondere wensen heeft, zal in een vroeg stadium moeten bepalen welk sanitair toegepast wordt. Dit is belangrijk, omdat de meeste installateurs in een vroeg stadium moeten weten waar leidingen geplaatst moeten worden in de muur. Bij standaard sanitair is dit over het algemeen minder belangrijk, omdat er dan meestal sprake is van standaardhoogtes. Vooral bij luxe badkranen, douchekranen en douchekoppen is het belangrijk om alle specificaties te kennen. Dit heeft ook te maken met de diameter leiding, die toegepast moet worden en de capaciteit van de ketel of andere installatie.

Installatie Badkraan:

Opleidingen tot sanitair specialist

Het beroep sanitair specialist is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Over het algemeen moet een sanitair specialist aangemerkt worden als verkoopadviseur, die zich gespecialiseerd heeft in sanitair. Daarnaast kan het gaan om de betere installatiebedrijven, die beschikken over een eigen showroom. In alle gevallen kan een sanitair specialist aangemerkt worden als commercieel medewerker. Het beroep sanitair specialist kan dus betrekking hebben op verschillende vaklieden, die werkzaam binnen de retailsector, groothandelssector of installatiebranche. Ook de boekhouding opzetten en bijhouden is belangrijk als ondernemer. Dit kan vandaag de dag het beste gedaan worden met behulp van een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een sanitair specialist werkzaam kan zijn

Een sanitair specialist kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan installatiebedrijven, groothandelsbedrijven, middenstanders en aan webshophouders. Daarnaast kan een sanitair specialist werkzaam zijn voor een aannemersbedrijf. In dat geval heb je bijvoorbeeld te maken met kopers van nieuwbouwwoningen, die samen met de kopersbegeleider het sanitair komen uitzoeken.

Competenties sanitair specialist

De belangrijkste competentie van een sanitair specialist is de algemene kennis van de installatiebranche. Daarnaast moet het adviseren van klanten aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het is daarom belangrijk dat een sanitair specialist beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ook productkennis speelt een belangrijke rol als het aankomt op sanitair. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, doorvragen, demonstreren, voorlichting, plannen, organiseren en commercieel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sanitair specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een sanitair specialist is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifiek werkzaamheden betreft. Daarnaast is het denkbaar dat een sanitair specialist andere werkzaamheden uitvoert, afhankelijk van het bedrijf. De doorgroeimogelijkheden van een sanitair specialist kunnen gezien worden in het verkrijgen van een eigen vestiging als filiaalmanager of bedrijfsleider. Vanzelfsprekend is dit wel afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkzaam bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sanitair specialist

Een sanitair specialist in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en ervaring tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Bij de meeste managers of verkopers is het wel zo dat het salaris afhankelijk kan zijn van de behaalde jaaromzet. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat dit te specifiek is.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Sanitair specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sanitair specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl