Installateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep installateur
Werken als installateur
Wat doet een installateur allemaal
Wat doen installatiebedrijven allemaal
Wat doet een installateur:
Koeling servicemonteur:
Opleidingen tot installateur
Bedrijven waar een installateur werkzaam kan zijn
Competenties installateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als installateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris installateur
Eigen bedrijf starten als Installateur
Boekhoudprogramma vergelijken Installateur

Beroep installateur

Een installateur is een installatietechnicus, die zich gespecialiseerd heeft in het aanleggen, aanpassen, onderhouden en moderniseren van technische installaties. Daarnaast kan een installateur verantwoordelijk zijn voor het keuren van technische installaties. De installatietechniek omvat diverse vakgebieden, zoals de bouw, de wegenbouw, de industrie en infrastructurele installaties. Als installateur kan je dus in verschillende vakgebieden werkzaam zijn, maar hebben de werkzaamheden altijd met installatietechniek of techniek te maken. Welke werkzaamheden een installateur precies uitvoert, is afhankelijk van de genoten opleiding en het vakgebied, waarbinnen de installateur werkzaam is. De installatietechniek bestaat dan ook uit verschillende beroepen, die niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Het monteren van luchtkanalen is bijvoorbeeld heel wat anders dan het installeren van een koelinstallatie. Omdat er verschillende installaties bestaan, bestaan er ook verschillende installateurs. Afhankelijk van de installaties kan een installateur aan simpele installaties werken of juist aan complexe installaties. Een simpele installatie is bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie, die een woning kan verwarmen. Een complexe installatie is bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie, die een compleet kantoorgebouw moet verwarmen. Deze verschillende installaties worden gemaakt en onderhouden door gespecialiseerde installateurs, die in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Een installateur is dus een monteur van technische installaties, die kunnen variëren van eenvoudige tot complexe installaties. Vooral in grote gebouwen en op fabriekslocaties wordt er gebruikgemaakt van complexe installaties, die alleen door gespecialiseerde installateurs opgebouwd en onderhouden mogen worden. Deze installaties zijn meestal zo complex dat ze ontworpen worden door gespecialiseerde ingenieurs. Als installateur werk je meestal vanaf een werktekening als het om grote complexe installaties gaat.

Werken als installateur

Installateur is dus een algemene term voor vaklieden die werkzaam zijn in de installatietechniek. De totale installatietechniek is een grote branche, die bestaat uit verschillende beroepen. De meeste installatiebedrijven hanteren verschillende disciplines, zodat ze meerdere diensten kunnen aanbieden, die wel raakvlakken hebben met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter, die niet alleen verwarmingsleidingen installeert, maar ook andere werkzaamheden uitvoert, zoals zinkwerk en rioleringswerk. Daarnaast kan een loodgieter waterleidingen en gasleidingen aanleggen of aanpassen als dat nodig is. De meeste installateurs moeten gezien worden als allround medewerkers, die werkzaam kunnen zijn binnen verschillende disciplines in de installatietechniek. Het opbouwen van nieuwe complexe installaties is meestal wel een samenspel van verschillende installateurs, omdat installaties meestal bestaan uit diverse technische onderdelen, zoals leidingen, pompen, elektronica en de software voor de aansturing. Grote technische installaties bestaan meestal uit verschillende technische componenten, die moeten samenwerken om te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de airco-installatie, die in verbinding moet staan met het centrale ketelhuis om een gebouw te kunnen koelen als dat nodig is. Om een gebouw te kunnen koelen is het nodig dat ventilatiemonteurs ventilatiekanalen aanbrengen. Ventilatiekanalen worden ook geïnstalleerd om luchtverversing mogelijk te maken in gebouwen. Het aanbrengen van ventilatiekanalen is meestal niet makkelijk, omdat het om grote gebouwen gaat.

Wat doet een installateur allemaal

Wat een installateur precies doet, is afhankelijk van het specifieke beroep. Een installateur kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het installeren en onderhouden van koelinstallaties, liftinstallaties, beveiligingsinstallaties of antenne-installaties. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende installateurs, die werkzaam zijn binnen de installatiebranche. De installatietechniek is een belangrijke branche voor iedereen, omdat zonder goede installateurs veel niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het koelen of verwarmen van gebouwen, aan verkeersinstallaties, aan roltrappen en aan het veilig gebruiken van stroom. De installatiebranche is een complexe branche, waarbinnen voortdurend sprake is van innovatie. Denk bijvoorbeeld aan ingenieurs, die iedere dag bezig zijn om nieuwe warmte kracht installatie te ontwerpen om een hoger rendement te behalen. Dit soort complexe installaties is ook voorzien van regelpanelen, die opgebouwd worden door paneelbouwers. Een paneelbouwer is een elektrotechnische installateur. De installatiebranche is een branche waarbinnen het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen, omdat er steeds nieuwe technieken bedacht en toegepast worden.

Wat doen installatiebedrijven allemaal

Installatiebedrijven zijn verantwoordelijk voor het aanleggen, aanpassen, onderhouden, moderniseren en keuren van technische installaties. Technische installaties komen op veel verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld ook aan zonnepanelen, scheepsinstallaties, fabrieksinstallaties en aan windmolens. Het is dus niet zo dat installatiebedrijven alleen verantwoordelijk zijn voor het installeren van verwarmingsketels of wastafels. Binnen de installatietechniek bestaan er veel meer specialisaties, die om verschillende vaklieden vragen.

Wat doet een installateur:

Koeling servicemonteur:

Opleidingen tot installateur

Het beroep installateur is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Er bestaan dan ook verschillende opleidingen, die meestal op Mbo-niveau drie of vier zijn. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat er zoveel verschillende beroepen bestaan binnen de installatietechniek. Als een installateur op hoger niveau werkzaam is, zal meestal de hbo-opleiding werktuigbouwkunde van toepassing zijn. Over het algemeen ben je als installateur nooit uitgeleerd, omdat er zoveel mogelijkheden bestaan binnen de installatietechniek. Nieuwe technieken en mogelijkheden volgen elkaar snel op, waardoor bijscholing belangrijk is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een zzp'er bent in de installatietechniek, is het verstandig een online boekhoudprogramma te gebruiken voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een installateur werkzaam kan zijn

Een installateur is over het algemeen werkzaam voor een installatiebedrijf, die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het is niet mogelijk om een specifiek bedrijf te benoemen, omdat er zoveel verschillende bedrijven bestaan binnen de installatietechniek. Daarnaast is het als installateur prima mogelijk om werkzaam te zijn als ondernemer. De meeste installateurs, die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, beschikken over veel kennis en ervaring. Dit is belangrijk, omdat een installateur met verschillende installaties te maken krijgt.

Competenties installateur

De belangrijkste competentie van een installateur is de vakinhoudelijke kennis van technische installaties. Een installateur moet zelfstandig in staat zijn om technische installaties aan te leggen en te onderhouden. Ook bijscholing is belangrijk, omdat er steeds sprake is van vernieuwing binnen de installatiebranche. Vanzelfsprekend moet een installateur aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Omdat een installateur in veel gevallen zal samenwerken met verschillende collega's zul je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, kennis, inzicht, veiligheid, plannen, organiseren, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur, flexibiliteit, overleggen en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als installateur

Het arbeidsmarktperspectief van een goed opgeleide installateur is goed te noemen. Een installateur zal niet snel zonder werk komen te zitten, omdat de vraag naar installateurs groot is. Daarnaast bestaan er veel verschillende beroepen binnen de installatietechniek, waardoor het vinden van een passend bedrijf geen enkel probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een installateur zijn afhankelijk van je eigen competenties en het opleidingsniveau. Een leidinggevende functie kan vroeg of laat tot de mogelijkheden behoren. Ook het starten van je eigen bedrijf kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris installateur

Als installateur zal je doorgaans onder de cao klein metaal of de cao installatietechniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Wat een installateur precies zal verdienen kan verschillen per beroep, maar over het algemeen zal een installateur een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende installateur kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, afhankelijk van het aantal en soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Installateur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Installateur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Installateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Installateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Installateur.

Mijnzzp.nl