Servicetechnicus windturbines

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep servicetechnicus windturbines
Wat doet een servicetechnicus windturbines
Werken als servicetechnicus windturbines
Film: beroep servicetechnicus windturbines:
Opleidingen tot servicetechnicus windturbines
Bedrijven waar een servicetechnicus windturbines werkzaam kan zijn
Competenties servicetechnicus windturbines
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicetechnicus windturbines
Arbeidsvoorwaarden en salaris servicetechnicus windturbines
Eigen bedrijf starten als Servicetechnicus windturbines
Boekhoudprogramma vergelijken Servicetechnicus windturbines

Beroep servicetechnicus windturbines

Een servicetechnicus windturbines is een monteur die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het installeren van windturbines, het inspecteren van windturbines, het repareren van windturbines en het onderhouden van windturbines. De specifieke werkzaamheden van een servicetechnicus windturbines zijn meestal wel afhankelijk van de werkervaring en het opleidingsniveau, omdat het daadwerkelijk stellen van diagnoses, het uitvoeren van reparaties en het onderhouden van windturbines over het algemeen alleen voorbehouden is aan vaklieden die beschikken over de juiste opleidingen. Een technische opleiding als servicetechnicus windturbines zal meestal verwacht worden, inclusief goede IT-vaardigheden. Een meer algemene benaming voor servicetechnicus windturbines kan afhankelijk van de soort werkzaamheden ook zijn onderhoudsmonteur of elektromonteur. Windturbines zijn over het algemeen grote installaties, waarbij verschillende vaklieden betrokken kunnen zijn. Zoals eerder omschreven zal een servicetechnicus windturbines meestal aangemerkt moeten worden als elektromonteur. Het opbouwen van windmolens en/of windturbines zal in de meeste gevallen tot de verantwoordelijkheid behoren van allround monteurs. Als servicetechnicus windturbines ben je dan ook verantwoordelijk voor technische werkzaamheden, zoals het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden aan windturbines. Als servicetechnicus windturbines heb je te maken met elektrische installaties, mechanische installaties en hydraulische installaties. Het beroep servicetechnicus windturbines is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat windturbines alleen goed kunnen werken als windturbines goed onderhouden worden. Met de opkomst van steeds meer nieuwe windturbines is de vraag naar goed opgeleide servicetechnici windturbines dan ook steeds groter aan te worden.

Wat doet een servicetechnicus windturbines

Als servicetechnicus windturbines ben je dus een monteur en technicus op het gebied van windturbines. Ondanks dat een servicetechnicus windturbines een technicus is, kan een servicetechnicus windturbines ook gezien worden als een monteur of installateur, omdat je ook verantwoordelijk kan zijn voor het helpen opbouwen van de windmolens. Het opbouwen van windmolens zal meestal door diverse vaklieden uitgevoerd worden die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het maken van de fundering van een windmolen zal bijvoorbeeld door andere vaklieden uitgevoerd worden, omdat deze werkzaamheden niet echt passen binnen het beroep servicetechnicus windturbines. Een servicetechnicus windturbines is juist verantwoordelijk voor het installeren en aansluiten van de windturbine, inclusief het verhelpen van mogelijke storingen of het vervangen van versleten onderdelen. Als servicetechnicus windturbines kan het dus ook zo zijn dat je niet betrokken bent bij het opbouwen van windmolens, afhankelijk van de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Het onderhouden van windmolens en de windturbines is erg belangrijk, zodat mogelijke storingen voorkomen kunnen worden. De meeste windmolens worden meerdere keren per jaar gecontroleerd om storingen te voorkomen.

Werken als servicetechnicus windturbines

De werkzaamheden als servicetechnicus windturbines kunnen dus per bedrijf verschillen. Over het algemeen zal een servicetechnicus windturbines verantwoordelijk zijn voor het installeren van windturbines, het preventief uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en het opsporen en verhelpen van mogelijke storingen. Omdat windmolens vol zitten met moderne techniek is het als servicetechnicus windturbines belangrijk dat je ook beschikt over IT-kennis. Zoals eerder omschreven kan het ook belangrijk zijn dat een servicetechnicus windturbines aangemerkt kan worden als hydrauliek monteur, omdat windturbines ook gebruikmaken van hydraulische systemen. Over het algemeen is het dus zo dat een servicetechnicus windturbines aangemerkt kan worden als allround technicus, omdat een servicetechnicus windturbines niet alleen te maken krijgt met elektrotechniek. Daarnaast zal een servicetechnicus windturbines over voldoende kennis van meet, regel- en energietechniek moeten beschikken. Het is denkbaar dat een servicetechnicus windturbines ook aangemerkt kan worden als industrieel klimmer.

Film: beroep servicetechnicus windturbines:

Opleidingen tot servicetechnicus windturbines

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot servicetechnicus windturbines. Een servicetechnicus windturbines heeft meestal een technische Mbo-opleiding genoten, zoals een opleiding Elektrotechniek of Werktuigkunde. Daarnaast kan er sprake zijn van aanvullende eisen voordat je mag werken aan windturbines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het behalen van een VCA-diploma die gericht is op het werken op hoogte. Als je offshore werkzaamheden uitvoert kan een medische keuring ook verplicht zijn. Het is ook denkbaar dat nieuwe medewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Dit kan het geval zijn, omdat het onderhouden van windturbines zeer specifieke werkzaamheden betreft. Lang niet alle elektromonteurs of andere soorten technici hebben eerder gewerkt met windturbines. In dat geval zal een interne opleiding tot de mogelijkheid behoren. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een servicetechnicus windturbines werkzaam kan zijn

Een servicetechnicus windturbines zal over het algemeen werkzaam zijn voor een energieonderneming of voor een windturbine installatiebedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van windturbines. Dit soort bedrijven kan over het algemeen niet gezien worden als gewone installatiebedrijven, omdat het ontwerpen, bouwen en onderhouden van windturbines zeer specialistische werkzaamheden betreft. Als servicetechnicus windturbines ben je over het algemeen onshore en offshore werkzaam.

Competenties servicetechnicus windturbines

De belangrijkste competentie van een servicetechnicus windturbines is je vakinhoudelijke kennis van elektrotechniek. Een servicetechnicus windturbines moet dan ook aangemerkt kunnen worden als allround elektrotechnicus. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een servicetechnicus windturbines aangemerkt kan worden als servicemonteur (ICT), omdat ICT een belangrijke rol speelt voor een servicetechnicus windturbines. Ook veiligheid in het algemeen moet gezien worden als belangrijke competentie, omdat je als servicetechnicus windturbines veel op hoogte werkzaam kan zijn. Ook het samenwerken kan gezien worden als een belangrijke competentie, omdat je regelmatig met collega's te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden als servicetechnicus windturbines zijn verantwoordelijkheidsgevoel, diagnosticeren, bijscholing, zelfstandigheid, lef, energie, motivatie en rapporteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicetechnicus windturbines

Het arbeidsmarktperspectief als servicetechnicus windturbines is over het algemeen goed te noemen, afhankelijk van het opleidingsniveau. Er worden steeds meer windmolens geplaatst, waardoor de vraag naar specialisten alleen maar zal toenemen. Omdat deze bestaande en nieuwe windmolens allemaal onderhouden moeten worden zal het verkrijgen van werk als goed opgeleide servicetechnicus windturbines meestal geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als servicetechnicus windturbines zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Een leidinggevende functie als senior service monteur zal vroeg of laat zeker tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicetechnicus windturbines

Er zijn geen voorbeelden te geven van de specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. In de meeste gevallen zal een servicetechnicus windturbines onder de cao metaal & techniek vallen, maar dit kan per bedrijf verschillen. Een servicetechnicus windturbines zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Servicetechnicus windturbines

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Servicetechnicus windturbines, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Servicetechnicus windturbines

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Servicetechnicus windturbines bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Servicetechnicus windturbines.

Mijnzzp.nl