Hydrauliek monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hydrauliek monteur maakt en onderhoudt hydraulische systemen. Hydrauliek is een aandrijftechniek, die mogelijk is door het gebruik van vloeistof die onder hoge druk zijn werk doet. Tegenwoordig kom je deze techniek overal tegen. Het onderhouden en opbouwen van een hydraulisch systeem is aan te merken als specialistenwerk, omdat hydraulische systemen behoorlijk complex kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingewikkelde industriële systemen, die draaien op hydrauliek. Hydraulische systemen zoals die voorkomen bij mobiele werktuigen vallen doorgaans onder de simpele systemen. Een groot voordeel van hydrauliek is dat de krachten die dit systeem kan opkweken groot zijn. Een relatief kleine machine kan grote krachten verwerken. Een nadeel van hydrauliek is dat het nog wel eens wil lekken.

Een monteur die zich bezig houdt met hydrauliek zal ook veel op locatie werken zoals in fabrieken of op bouwlocaties, omdat het vaak om grote en zware machines gaat die niet makkelijk verplaatst kunnen worden. Om machines die werken met hydrauliek goed te laten functioneren is het belangrijk dat deze voldoende onderhoud krijgen. Lekkages en verstopte filters komen dan ook regelmatig voor bij hydrauliek. Maar ook het controleren van de installatie door middel van metingen is een onderdeel van het werk. Als monteur is een goed inzicht en oplossingsgericht kunnen werken erg belangrijk omdat de klant geen machines stil wil hebben staan.

Gebruik hydrauliek in eenvoudige systemen

  • Hier kan men denken aan het gebruik in vuilniswagens en betonmixers . Deze systemen werken onder een druk tot 120 bar. De onderdelen die in deze machine gebruikt worden zijn vaak niet te repareren wanneer ze stuk gaan. Ook hoeft de kwaliteit niet extreem goed te zijn van de onderdelen. Wanneer ze een keer lekken is dit geen ramp en vaak gemakkelijk te repareren.

Gebruik hydrauliek in mobiele systemen

  • Hier kan men denken aan vliegtuigen en kranen. De techniek in deze machines mag niet kunnen uitvallen en werken tot wel 400 bar. De installaties die in deze machines worden toegepast moeten ten alle tijden werken en ondergaan dan ook uitgebreide testen. Vaak zijn het ook complexe systemen die werken via verschillende systemen.

Gebruik hydrauliek in de industrie

  • Hier kan men denken aan bruggen, sluizen en schepen. De systemen die hier gebruikt worden staan onder zeer grote druk. Omdat deze systemen onder hoge druk werken zijn het vaak erg dure machines. Omdat deze machines duur zijn en onder hoge druk werken is het belangrijk dat deze systemen een lange levensduur hebben.

Hydrauliek toepassingen

  • Aandrijving vuilniswagenskranen, graafmachines, heftrucks
  • Aandrijving walsen
  • Aandrijving bagger en offshore vaartuigen
  • Aandrijving turbines
  • Aandrijving persen

Informatiefilm over hydrauliek:

Opleidingen tot hydrauliek monteur

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor het beroep hydrauliek monteur. Wel kennen we de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw voor monteurs of onderhoudsspecialisten, die meer kennis willen opdoen over het werken met hydrauliek. Tijdens deze opleiding is er aandacht voor verschillende onderwerpen, zoals de algemene hydrauliek kennis, hydraulische drukregelventielen, schakelventielen, cilinders en pompen. Maar ook het inregelen of afstellen van machines zal uitgebreid aan bod komen tijdens de opleiding.

Bedrijven waar een hydrauliek monteur werkzaam kan zijn

Als hydrauliek monteur ben je doorgaans aan het werk bij een onderhoudsbedrijf of machinebouwer. Je werkzaamheden kunnen zowel op locatie plaatsvinden, in geval van storingen, als in een werkplaats uitgevoerd worden.

Competenties hydrauliek monteur

Als onderhoudsspecialist op het gebied van hydrauliek moet je beschikken over specialistische kennis om je werkzaamheden op goede manier uit te kunnen voeren. Maar ook het bouwen van nieuwe systemen vanaf een werktekening mag geen probleem voor je zijn. Omdat je een machines zelden alleen zal bouwen zal je ook communicatief goed onderlegd moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur is er voldoende werk te vinden, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. Wel is het zo dat bij de meeste bedrijven de hydrauliek maar een klein onderdeel van je werkzaamheden zal zijn, en je dus ook gewoon een machinebouwer of algemeen onderhoudsspecialist bent. Het doorgroeien moet gezien worden in het volgen van meer opleidingen of cursussen. Specifieke doorgroeimogelijkheden als hydrauliek monteur zijn er verder niet, omdat het werk daar te specialistisch voor is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur zijn je arbeidsvoorwaarden niet aan te geven, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Een hydrauliek monteur of onderhoudsspecialist zal in loondienst doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Er zijn ook wel zelfstandig ondernemers te vinden met het beroep hydrauliek monteur, maar dat zijn er niet veel. Het werk is daar doorgaans te specialisatisch voor.

Mijnzzp.nl