Hydrauliek monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hydrauliek monteur is verantwoordelijk voor het maken en onderhouden van hydraulische systemen. Hydrauliek is een aandrijftechniek die gebruikmaakt van vloeistof, die onder hoge druk zijn werk doet. Hydraulische systemen komen binnen de industrie en bij voertuigen veel voor en kennen verschillende toepassingsgebieden. Het opbouwen en onderhouden van een hydraulisch systeem is aan te merken als specialistenwerk, omdat hydraulische systemen behoorlijk complex kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde industriële systemen die draaien op hydrauliek. Hydraulische systemen zoals die voorkomen bij mobiele werktuigen vallen meestal onder de simpele hydraulische systemen. Een groot voordeel van hydrauliek is dat de krachten die dit systeem kan opkweken groot zijn. Een relatief kleine machine kan grote krachten verwerken door middel van hydrauliek. Een nadeel van hydraulische systemen is dat hydraulische systemen nog wel eens lekken, omdat ze met druk werken. De werkzaamheden van een hydrauliek monteur behoren toe tot de werktuigbouwkunde. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hydrauliek monteur het beste omschrijven als het zelfstandig uitvoeren van de meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden, inclusief het uitvoeren van reparaties aan hydraulische systemen. Het beroep hydrauliek monteur is aan te merken als technisch beroep, waarbinnen kennis en ervaring belangrijk zijn. Als hydrauliek monteur zal je te maken krijgen met verschillende systemen, waardoor het belangrijk is dat een hydrauliek monteur aangemerkt kan worden als allround hydrauliek monteur. Een hydrauliek monteur die zich bezighoudt met hydrauliek zal meestal veel op locatie werkzaam zijn, zoals in fabrieken of op bouwlocaties, omdat het vaak om grote en zware machines gaat, die niet makkelijk verplaatst kunnen worden. Om machines, die werken met hydrauliek goed te kunnen laten functioneren is het belangrijk dat machines voldoende onderhoud krijgen.

Een hydrauliek monteur is dus verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van hydraulische systemen. Omdat een hydrauliek monteur met verschillende hydraulische systemen te maken krijgt is het belangrijk dat we spreken van een allround monteur. Hydraulische systemen zijn onderhoudsgevoelig en moeten regelmatig gecontroleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van lekkages of aan het vervangen van verstopte filters. Maar ook het controleren van de installatie door het uitvoeren van metingen behoort tot de werkzaamheden van een hydrauliek monteur. Het is de verantwoordelijkheid van een hydrauliek monteur om hydraulische systemen zo te onderhouden dat machines en/of installaties niet kunnen uitvallen. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een hydrauliek monteur alleen te maken heeft met mobiele werktuigen. Denk ook aan fabrieken, die veel gebruikmaken van complexe hydraulische systemen.

Gebruik hydrauliek in eenvoudige systemen

  • Hier kan men denken aan het gebruik in vuilniswagens en betonmixers . Deze systemen werken onder een druk tot 120 bar. De onderdelen die in deze machine gebruikt worden zijn vaak niet te repareren wanneer ze stuk gaan.

Gebruik hydrauliek in mobiele systemen

  • Hier kan men denken aan vliegtuigen en kranen. De techniek in deze machines mag niet kunnen uitvallen en werken tot wel 400 bar. De installaties die in deze machines worden toegepast moeten altijd werken en ondergaan dan ook uitgebreide testen. Vaak zijn het ook complexe systemen die werken via verschillende systemen.

Gebruik hydrauliek in de industrie

  • Hier kan men denken aan bruggen, sluizen en schepen. De systemen die hier gebruikt worden staan onder zeer grote druk. Omdat deze systemen onder hoge druk werken zijn het vaak erg dure machines. Omdat deze machines duur zijn en onder hoge druk werken is het belangrijk dat deze systemen een lange levensduur hebben.

Informatiefilm over hydrauliek:

Opleidingen tot hydrauliek monteur

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor het beroep hydrauliek monteur. Wel kennen we de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw voor monteurs of onderhoudsspecialisten, die meer kennis willen opdoen over het werken met hydrauliek. Tijdens deze opleiding is er aandacht voor verschillende onderwerpen, zoals de algemene hydrauliek kennis, hydraulische drukregelventielen, schakelventielen, cilinders en pompen. Maar ook het inregelen of afstellen van machines zal uitgebreid aan bod komen tijdens de opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hydrauliek monteur werkzaam kan zijn

Een hydrauliek monteur is in de meeste gevallen werkzaam voor een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op hydraulische systemen. In veel gevallen zal een hydrauliek monteur ook aangemerkt kunnen worden als storingsmonteur. Het is denkbaar dat een hydrauliek monteur werkzaam is als ondernemer.

Competenties hydrauliek monteur

De belangrijkste competentie van een hydrauliek monteur is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet een hydrauliek monteur aangemerkt kunnen worden als allround technicus. Omdat een hydrauliek monteur veel te maken heeft met verschillende opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, bijscholing, controleren, monitoren, inspecteren en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hydrauliek monteur

Het arbeidsmarktperspectief van een hydrauliek monteur is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Wel is het zo dat bij de meeste bedrijven hydrauliek maar een klein onderdeel van de werkzaamheden is, en je dus ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden. Specifieke doorgroeimogelijkheden van een hydrauliek monteur zijn er verder niet, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Het is wel denkbaar dat een ervaren hydrauliek monteur kan doorgroeien tot de functie chef-werkplaats, afhankelijk van de werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur zijn je arbeidsvoorwaarden niet aan te geven, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Een hydrauliek monteur of onderhoudsspecialist zal in loondienst doorgaans tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Er zijn ook wel zelfstandig ondernemers te vinden met het beroep hydrauliek monteur, maar dat zijn er niet veel. Het werk is daar doorgaans te specialistisch voor.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hydrauliek monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hydrauliek monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl