Hydrauliek monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hydrauliek monteur is een vakman die verantwoordelijk is voor het maken en onderhouden van hydraulische systemen. Hydrauliek is een aandrijftechniek, die mogelijk is door het gebruik van vloeistof die onder hoge druk zijn werk doet. Tegenwoordig komen hydraulische systemen overal voor en kent het veel toepassingsgebieden. Het onderhouden en opbouwen van een hydraulisch systeem is aan te merken als specialistenwerk, omdat hydraulische systemen behoorlijk complex kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingewikkelde industriële systemen, die draaien op hydrauliek. Hydraulische systemen zoals die voorkomen bij mobiele werktuigen vallen doorgaans onder de simpele hydraulische systemen. Een groot voordeel van hydrauliek is dat de krachten die dit systeem kan opkweken groot zijn. Een relatief kleine machine kan dan ook grote krachten verwerken. Een nadeel van hydraulische systemen is dat hydraulische systemen nog wel eens wil lekken, omdat ze met druk werken. De werkzaamheden van een hydrauliek monteur behoren toe tot de werktuigbouwkunde. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een  hydrauliek monteur het beste omschrijven als het zelfstandig uitvoeren van de meeste voorkomende onderhoudswerkzaamheden, inclusief het uitvoeren van reparaties aan hydraulische systemen. Het beroep hydrauliek monteur is aan te merken als een technisch beroep, waarbinnen kennis en ervaring belangrijk zijn. Als hydrauliek monteur zal je over het algemeen te maken krijgen met uiteenlopende soorten systemen, waardoor het belangrijk is dat een hydrauliek monteur aangemerkt kan worden als allround hydrauliek monteur.

Een hydrauliek monteur die zich bezig houdt met hydrauliek zal meestal veel op locatie werkzaam zijn, zoals in fabrieken of op bouwlocaties, omdat het vaak om grote en zware machines gaat die niet makkelijk verplaatst kunnen worden. Om machines die werken met hydrauliek goed te kunnen laten functioneren is het belangrijk dat machines voldoende onderhoud krijgen. Lekkages en verstopte filters kunnen regelmatig voorkomen bij hydrauliek als machines en/of installaties niet goed onderhouden worden. Maar ook het controleren van  de installatie door het uitvoeren van metingen behoort tot de werkzaamheden van een hydrauliek monteur. Het is de verantwoordelijkheid van een hydrauliek monteur om hydraulische systemen zo te onderhouden dat machines en/of installaties niet kunnen uitvallen.

Gebruik hydrauliek in eenvoudige systemen

  • Hier kan men denken aan het gebruik in vuilniswagens en betonmixers . Deze systemen werken onder een druk tot 120 bar. De onderdelen die in deze machine gebruikt worden zijn vaak niet te repareren wanneer ze stuk gaan.

Gebruik hydrauliek in mobiele systemen

  • Hier kan men denken aan vliegtuigen en kranen. De techniek in deze machines mag niet kunnen uitvallen en werken tot wel 400 bar. De installaties die in deze machines worden toegepast moeten ten alle tijden werken en ondergaan dan ook uitgebreide testen. Vaak zijn het ook complexe systemen die werken via verschillende systemen.

Gebruik hydrauliek in de industrie

  • Hier kan men denken aan bruggen, sluizen en schepen. De systemen die hier gebruikt worden staan onder zeer grote druk. Omdat deze systemen onder hoge druk werken zijn het vaak erg dure machines. Omdat deze machines duur zijn en onder hoge druk werken is het belangrijk dat deze systemen een lange levensduur hebben.

Informatiefilm over hydrauliek:

Opleidingen tot hydrauliek monteur

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor het beroep hydrauliek monteur. Wel kennen we de Mbo-opleiding onderhoudstechnicus werktuigbouw voor monteurs of onderhoudsspecialisten, die meer kennis willen opdoen over het werken met hydrauliek. Tijdens deze opleiding is er aandacht voor verschillende onderwerpen, zoals de algemene hydrauliek kennis, hydraulische drukregelventielen, schakelventielen, cilinders en pompen. Maar ook het inregelen of afstellen van machines zal uitgebreid aan bod komen tijdens de opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een hydrauliek monteur werkzaam kan zijn

Als hydrauliek monteur ben je doorgaans aan het werk bij een onderhoudsbedrijf of machinebouwer. Je werkzaamheden kunnen zowel op locatie plaatsvinden, in geval van storingen, als in een werkplaats uitgevoerd worden.

Competenties hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur is de vakinhoudelijke kennis aan te merken als de belangrijkste competentie. Daarnaast moet een hydrauliek monteur aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Omdat een hydrauliek monteur veel te maken zal hebben met verschillende opdrachtgevers kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, bijscholing, controleren, monitoren en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur is er voldoende werk te vinden, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. Wel is het zo dat bij de meeste bedrijven de hydrauliek maar een klein onderdeel van je werkzaamheden zal zijn, en je dus ook gewoon een machinebouwer of algemeen onderhoudsspecialist bent. Het doorgroeien moet gezien worden in het volgen van meer opleidingen of cursussen. Specifieke doorgroeimogelijkheden als hydrauliek monteur zijn er verder niet, omdat het werk daar te specialistisch voor is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hydrauliek monteur

Als hydrauliek monteur zijn je arbeidsvoorwaarden niet aan te geven, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Een hydrauliek monteur of onderhoudsspecialist zal in loondienst doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Er zijn ook wel zelfstandig ondernemers te vinden met het beroep hydrauliek monteur, maar dat zijn er niet veel. Het werk is daar doorgaans te specialisatisch voor.

Mijnzzp.nl