Vuilnisman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een vuilnisman is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die afhankelijk zijn van de specifieke taken van de vuilnisman. Het beroep heeft wel in alle gevallen te maken met het opruimen of ophalen van afval, zoals huisafval of bedrijfsafval. Tegenwoordig is het beroep vuilnisman meer gemoderniseerd vergeleken met vroeger, en worden vuilnismannen ook wel gezien als milieuambtenaren. Het vuilnis wordt tegenwoordig met vuilniswagens aan huis in zogenaamde kliko's of ondergrondse containers opgehaald op vaste dagen. Ook zijn er tegenwoordig duidelijke regels voor bewoners en bedrijven als het aankomt op hoe vuilnis precies moet worden aangeboden. De meeste huishoudens en bedrijven hebben meerdere kliko's bij huis staan, zodat huisvuil op een goede manier aangeboden kan worden. De werkzaamheden als vuilnisman zijn verder niet heel moeilijk maar kunnen wel redelijk zwaar zijn, omdat je als vuilnisman veel zal lopen en tillen. De juiste instelling en persoonlijkheid zijn daarom belangrijk als vuilnisman. Het beroep vuilnisman moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het niet zo is dat een vuilnisman alleen verantwoordelijk hoeft te zijn voor het ophalen van huisafval. Een vuilnisman kan ook werkzaam zijn op andere manieren met betrekking tot afval. Het op de juiste manier inzamelen en sorteren van afval komt tegenwoordig op veel verschillende manieren voor. De klassieke vuilnisman is wel de vuilnisman die iedere week het huisafval komt ophalen.

Een vuilnisman kan ook op een gemeentewerf werkzaam zijn, waar doorgaans het grof vuil wordt aangeboden door particulieren en bedrijven. Het vuil dat wordt aangeboden op gemeentewerven betreft doorgaans grof afval, zoals puin dat is overgebleven na een verbouwing of grotere voorwerpen zoals banken en bedden. De vuilnismannen of milieuambtenaren werkzaam bij een milieustraat houden toezicht op het inzamelen van afval, zodat alles netjes verwerkt kan worden. Er zijn binnen Nederland ongeveer 25 duizend vuilnismannen werkzaam die dagelijks onderweg zijn met een vuilniswagen om huisvuil bij mensen thuis op te halen. Naast de vuilnismannen zijn er natuurlijk nog veel meer mensen en bedrijven actief met afvalverwerking. Tegenwoordig houden vuilnismannen ook toezicht op het aangeboden vuilnis, zoals het controleren van de inhoud van een kliko, omdat afvalscheiding steeds meer aandacht krijgt om het milieu te besparen en de kosten te drukken. Ook kennen we tegenwoordig de zogenaamde milieupolitie, die illegale dumping van afval kan onderzoeken of mensen kan aanspreken of kan bekeuren bij het verkeerd aanbieden van afval.

Een vuilnisman werkt doorgaans in vaste loondienst als gemeenteambtenaar. Maar het komt tegenwoordig ook wel voor dat vuilnismannen werkzaam zijn via een uitzendbureau, omdat gemeenten vaak moeten bezuinigen en minder personeel op de vaste loonlijst willen hebben staan. Er bestaan tegenwoordig strenge arbeidsregels waar werkgevers en vuilnismannen zich aan moeten houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het beroep vuilnisman is zeker geen licht beroep en kan fysiek nogal zwaar genoemd worden. Er bestaand dan ook strenge regels hoeveel gewicht een vuilnisman per dag mag tillen, afhankelijk van de leeftijd van de vuilnisman. Het is wel zo dat er steeds minder traditionele vuilnismannen nodig zijn, omdat het beroep en de branche in zijn geheel sterk te maken heeft met automatisering, zoals moderne vuilniswagens die automatisch kliko's kunnen oppakken. Ook is het zo dat er steeds meer bedrijven zijn die hun afval beter scheiden en waar mogelijk het afval verkopen voor hergebruik aan andere bedrijven. Door nieuwe verwerkingsmethodes lukt het tegenwoordig steeds meer bedrijven geld te verdienen met afvalverwerking, en wordt het vuil niet zomaar meer aan de weg gezet.

Het belang van een vuilnisman

Ondanks dat veel mensen neerkijken op het werk van een vuilnisman is het beroep zeker belangrijk binnen de maatschappij. Het beroep heeft bij veel mensen een negatief imago omdat het zwaar werk is, smerig werk is en niet het meeste zal betalen. Toch is dit jammer omdat de werkzaamheden van een vuilnisman van levensbelang zijn om een maatschappij op een gezonde manier draaiend te kunnen houden. Als er geen vuilnismannen zouden zijn, of deze een tijdje zouden staken, stromen de straten al snel vol met afval wat niet alleen hinderlijk is maar ook nog eens gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zoals eerder omschreven worden vuilnismannen tegenwoordig ook wel milieuambtenaren genoemd, omdat een vuilnisman meer doet dan alleen afval ophalen. Het beroep van een vuilnisman is misschien dan wel geen sjiek beroep maar wel een beroep dat zeer noodzakelijk is.

Vuilnisman als beroep:

Opleiding tot vuilnisman

Er bestaan enkele opleidingen voor het beroep vuilnisman via reguliere scholen. Het beroep vuilnisman zal doorgaans geleerd worden in de praktijk door collega vuilnismannen. Het beroep vuilnisman is dus meestal ongeschoold werk. Wel is het belangrijk dat nieuwe vuilnismannen en bestaande vuilnismannen cursussen volgen op het gebied van de werkomstandigheden, zoals het op een juiste manier tillen en het herkennen van mogelijke schadelijke afvalstoffen zoals asbest. Wel kan het handig zijn als een vuilnisman ook zijn vrachtwagenrijbewijs en chauffeursdiploma behaalt, zodat de vuilnisman ook een vuilniswagen mag besturen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een vuilnisman werkzaam kan zijn

Een vuilnisman kan in loondienst werkzaam zijn bij een gemeente of werkzaam zijn via een uitzendbureau. Daarnaast komt het beroep vuilnisman bij meerdere bedrijven voor, zoals bij de spoorwegen die ook prullenbakken moeten legen en te maken hebben met mogelijk zwerfafval. Maar ook andere grote bedrijven kunnen te maken hebben met afval en speciaal personeel in dienst hebben op het gebied van afvalverwerking.

Competentie vuilnisman

De belangrijkste competentie van een vuilnisman is dat deze fysiek gezond is en ook blijft. Tevens is het belangrijk dat de vuilnisman in staat is mogelijke gevaren te herkennen, zoals gevaarlijke afvalstoffen. Daarnaast zal je als vuilnisman veel op de weg zitten en veel op straat lopen, wat natuurlijk ook de benodigde veiligheidsrisico's met zich mee zal brengen. Omdat je als vuilnisman veel met collega's zal werken zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn. Tevens werkt een vuilnisman niet alleen bij mooi weer, maar gaat het werk ook door wanneer het regent, stormt of vriest.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vuilnisman

Het arbeidsmarktperspectief van een vuilnisman is redelijk te noemen. Er zijn nog steeds genoeg vacatures voor het beroep vuilnisman, maar de concurrentie is doorgaans groot te noemen omdat er meestal voldoende mensen zijn die solliciteren. Daarnaast zijn er steeds meer gemeentes die personeel inhuren via een uitzendbureau, omdat ze minder mensen op de loonlijst willen hebben staan. Doorgroeimogelijkheden als vuilnisman zijn er eigenlijk niet zonder verdere opleidingen. Wie wil doorgroeien als vuilnisman zal dus door moeten leren zodat er meer mogelijkheden zijn, zoals het behalen van het vrachtwagenrijbewijs zodat de vuilnisman ook een vuilniswagen kan besturen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vuilnisman

De arbeidsvoorwaarden als vuilnisman zijn doorgaans prima geregeld. De meeste vuilnismannen zijn ambtenaren en hebben prima arbeidsvoorwaarden. Ook de ingehuurde vuilnismannen werken meestal via prima regelingen, omdat de gemeentes daar op toezien. Een vuilnisman zal in loondienst doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

Mijnzzp.nl