Docent chauffeursdiploma

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een docent chauffeursdiploma geeft les aan cursisten die beroepsmatig een vrachtwagen of bus wensen te besturen. Het chauffeursdiploma is een vakbekwaamheidscertificaat waarmee een beroepschauffeur kan aantonen dat hij of zij over alle geschikte opleidingen beschikt. Een beroepschauffeur heeft niet genoeg aan alleen het vrachtwagenrijbewijs en/of busrijbewijs om beroepsmatig te kunnen werken. Een beroepschauffeur zal ook moeten beschikken over het chauffeursdiploma CCV-C en/of CCV-D om te kunnen werken als beroepschauffeur. CCV staat voor Contactcommissie Vakbekwaamheid, dat een onderdeel is van het CBR. Het chauffeursdiploma bestaat uit verschillende certificaten die samen goed zijn voor het chauffeursdiploma. Omdat de lesstof voor het chauffeursdiploma behoorlijk pittig kan zijn bieden diverse partijen lessen aan voor cursisten. Een docent chauffeursdiploma kan beroepschauffeurs ook helpen met hun verplichte nascholing. Een andere benaming voor het chauffeursdiploma kan ook zijn het Europees Vakbekwaamheidsdiploma. Alle beroepschauffeurs in Europa moeten tegenwoordig de code 95 op het rijbewijs kunnen laten zien, wat aantoont dat het om een beroepschauffeur gaat. Als docent chauffeursdiploma ben je dus verantwoordelijk voor het onderwijzen van cursisten die beroepsmatig een voertuig willen gaan besturen. De inhoudelijke opleiding van toekomstige beroepschauffeurs kan niet zomaar vergeleken worden met het behalen van een regulier rijbewijs, omdat beroepschauffeurs aan veel meer voorwaarden moeten voldoen om beroepsmatig te mogen werken als chauffeur.

Het chauffeursdiploma is verplicht voor alle personen die beroepsmatig als vrachtwagenchauffeur of als buschauffeur willen gaan werken. Het chauffeursdiploma bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk theorie verkeer, theorie techniek en theorie administratie. Een beroepschauffeur moet slagen voor alle drie de onderdelen, die dan samen het chauffeursdiploma vormen. Het behalen van het chauffeursdiploma is relatief gezien niet heel makkelijk, omdat de verschillende onderdelen behoorlijk pittig te noemen zijn. Als toekomstig beroepschauffeur is het dan ook in veel gevallen belangrijk om les te volgen om de slagingskans te vergroten. Het is de docent chauffeursdiploma, die over alle werkmaterialen en kennis beschikt om cursisten klaar te stomen voor de verschillende examens.

Vervoeren gevaarlijke goederen

Als een beroepschauffeur gevaarlijke goederen wil vervoeren is het ook verplicht dat de beroepschauffeur het ADR diploma behaalt. Zonder het ADR diploma mag een beroepschauffeur geen gevaarlijke goederen vervoeren op de weg. Er zijn verschillende gevarenklassen die tijdens de opleiding aan bod komen. Met gevaarlijke goederen kan het ook zijn dat een beroepschauffeur andere routes moet rijden, omdat de beroepschauffeur bijvoorbeeld niet door een woonwijk mag rijden of juist niet door een tunnel mag rijden met gevaarlijke goederen. Tijdens de opleiding is er ook veel aandacht aan het veilig laden, en hoe te handelen als er toch iets mis mocht gaan. Aan de bekende bordjes aan de buitenkant van vrachtwagens kunnen de hulpdiensten snel zien in welke klasse de gevaarlijke goederen zich precies bevinden.

Waarom een chauffeursdiploma behalen

Het chauffeursdiploma moet gezien worden als een kwaliteitskeurmerk dat wil aangeven dat het om beroepschauffeurs gaat. Tegenwoordig hebben alle beroepschauffeurs op hun rijbewijs de melding CODE 95 staan. CODE 95 is de nieuwe internationale aanduiding voor het chauffeursdiploma. Met andere woorden weten toezichthouders door de vermelding CODE 95 dat het om een beroepschauffeur gaat. Het is erg belangrijk dat beroepschauffeurs beschikken over een goede opleiding, omdat het werken als beroepschauffeur om bepaalde vaardigheden en kennis vraagt, die niet zomaar aangeleerd worden door het behalen van een regulier rijbewijs. Een beroepschauffeur heeft met veel meer verschillende zaken te maken, zoals de rijtijdenwet, verplichte administratie, het handelen in noodsituaties en bijvoorbeeld het vervoeren van potentieel gevaarlijke goederen.

Dag van een vrachtwagen chauffeur:

Opleidingen tot docent chauffeursdiploma

Er zijn geen specifieke opleidingen tot docent chauffeursdiploma. Een docent chauffeursdiploma zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een rijinstructeur voor de vrachtwagen of een rijinstructeur voor de bus, afhankelijk van de soort beroepsopleiding. Daarnaast is het denkbaar dat een docent chauffeursdiploma verbonden is aan een beroepsinstelling als onderwijzer, omdat beroepschauffeurs een vakopleiding aan het volgen kunnen zijn. In de praktijk zal een docent chauffeursdiploma in veel gevallen verbonden zijn aan een verkeersschool. Enkele belangrijke aandachtsgebieden tijdens de verschillende opleidingen zijn voertuigdocumenten, voertuigtechniek, arbeidsvoorwaarden, gevaarlijk stoffen, economie, milieu, zuinig rijden en het handelen bij een ongeval. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een docent chauffeursdiploma werkzaam kan zijn

Een docent chauffeursdiploma zal over het algemeen werkzaam zijn voor een verkeersschool, die wellicht ook andere rijopleidingen aanbiedt. Daarnaast is het als docent chauffeursdiploma denkbaar dat je werkzaam bent voor een opleidingsinstituut, omdat toekomstige beroepschauffeurs een beroepsopleiding aan het volgen kunnen zijn. Een docent chauffeursdiploma kan op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende soorten werkgevers.

Competenties docent chauffeursdiploma

De belangrijkste competentie van een docent chauffeursdiploma is de algemene vakinhoudelijke kennis van de transportsector en de beroepsvervoerssector. Daarnaast moet een docent chauffeursdiploma beschikken over didactische vaardigheden om de leerstof op de juiste manier over te kunnen brengen op de cursisten. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het motiveren van cursisten kan wellicht aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het behalen van het chauffeursdiploma niet voor iedereen heel makkelijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, analytisch, presteren, monitoren, oefenen, controleren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent chauffeursdiploma

Het arbeidsmarktperspectief als docent chauffeursdiploma is over het algemeen redelijk te noemen. Het beroep docent chauffeursdiploma betreft een zeer specifiek beroep dat niet zomaar toegankelijk is voor iedereen. Over het algemeen moeten de werkzaamheden als docent chauffeursdiploma gezien worden als aanvullende werkzaamheden van een rijinstructeur. De doorgroeimogelijkheden als docent chauffeursdiploma kunnen wellicht gezien worden in het mogen werken voor het CBR. In dat geval kan een docent chauffeursdiploma werkzaam zijn als rijexaminator en dan de verschillende theorie-examens afnemen. Daarnaast mag een door de CBR erkende docent chauffeursdiploma de verplichte praktijktoetsen en nascholingscursussen afnemen. Welke doorgroeimogelijkheden een docent chauffeursdiploma precies heeft is afhankelijk van de soort werkzaamheden en de werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent chauffeursdiploma

Als docent verkeerstheorie werk je doorgaans veel in de avonduren, als de cursisten geen school of werk verplichtingen meer hebben. De theorielessen worden over het algemeen naast de gewone rijlessen gegeven. Een rijinstructeur en/of docent verkeerstheorie in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring tussen de 2000 en 2700 euro bruto verdienen. Een rijinstructeur en/of docent verkeerstheorie werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen als er genoeg lesuren gemaakt worden, wat door de concurrentie soms moeilijk is.

Mijnzzp.nl