Circusartiest

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Circusartiest is een algemene benaming voor vaklieden die werkzaam zijn binnen een circus. Een circus is een gezelschap van artiesten dat rondtrekt van plaats naar plaats in een grote tent, met in het midden een soort arena waarin de artiesten optreden. Per circus kunnen verschillende soorten optredens gegeven worden door verschillende soorten circusartiesten, zoals door clowns, jongleurs, acrobaten, goochelaars en door dierentemmers. Circusartiest is dan ook een algemene benaming voor mensen die werkzaam zijn voor een circus. Als circusartiest maak je onderdeel uit van een rondtrekkend gezelschap waarbinnen meerdere circusartiesten werkzaam zijn, die allemaal één of meerdere acts of voorstellingen uitvoeren voor het circus. Het beroep circusartiest valt onder de podiumkunsten, waarbinnen de circusartiest gezien kan worden als een uitvoerend kunstenaar of artiest. Circussen die rondtrekken van plaats naar plaats noemt men ook wel reizende circussen. Het doel van circussen is het vermaken van toeschouwers door middel van het uitvoeren van verschillende circusacts. Het circus is lang populair geweest onder mensen, echter komen rondreizende circussen vandaag de dag steeds minder voor omdat de populariteit is afgenomen. Er zijn tegenwoordig dan ook een stuk minder circussen dan in het verleden. De benaming circusartiest moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat deze benaming betrekking kan hebben op verschillende soort circusartiesten.

Binnen een circus komen verschillende soorten artiesten voor, zoals de bekende clowns en bijvoorbeeld acrobaten, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Daarnaast kan er binnen een circus gewerkt worden met dieren, waarvoor speciale dompteurs gebruikt worden. Het gebruik van wilde dieren binnen circussen is tegenwoordig niet meer in alle landen toegestaan, omdat landen hiervoor regels kunnen hebben. Het is dus niet zo dat in alle circussen een dompteur werkzaam zal zijn, omdat dit per circus en land kan verschillen. Een circus kan ook gezien worden als een rondreizend theater, waarbinnen verschillende circusartiesten mensen proberen te vermaken. Hoe circusartiesten dit precies doen kan per circus en circusartiest verschillen.

Circusartiest worden

Er zijn circusopleidingen te vinden voor wie daar interesse in heeft. Om in een circus te kunnen werken moet iemand er van houden om mensen te kunnen vermaken. Het entertainen moet in het bloed zitten. Naast het optreden alleen is het ook nog hard werken in een circus. Zo zal er eindeloos geoefend moeten worden en zijn er daarnaast ook nog genoeg andere klusjes in een circus, zoals schoonmaken en onderhoud. Een artiest zal ook meereizen met het circus en moet daar tegen kunnen.

Acrobatiek

  • Dit is het balanceren van een of meerdere personen met of zonder apparaten zoals een fiets. Er zijn verschillende vormen van acrobatiek zoals luchtacrobatiek. Acrobatiek heeft vaak veel raakvlakken met atletiek, gymnastiek, dans, acrogym, capoeira en acroyoga.

Vuurspuwen

  • Dit is het uitblazen van een brandstof uit de mond om bijvoorbeeld fakkels aan te steken. Door het uitblazen van een brandstof kunnen grote steekvlammen ontstaan. Het uitblazen van een brandbare vloeistof is niet zonder gevaar. Dit is niet alleen omdat er met vuur gespeeld wordt maar ook omdat er giftige stoffen opgenomen worden wat weer kankerverwekkend kan zijn.

Diabolo

  • Dit is een voorwerp waarmee artiesten kunnen jongleren. Dit zijn twee stokken verbonden met een touw waarop een of meerdere voorwerpen worden gebalanceerd. De kunst is om de voorwerpen in de lucht te gooien en weer op te vangen. De truc is om alles steeds in beweging te houden zonder iets te laten vallen.

Jongleren

  • Dit is het in de lucht gooien van meerdere voorwerpen en deze dan weer opvangen. De moeilijkheidsgraad zit hem in de hoeveelheid artikelen waarmee dit gedaan wordt en de soort voorwerpen. Enkele bekende voorwerpen waarmee dit gedaan kan worden zijn kegels, ballen of borden.

Film over een circusopleiding:

Opleidingen tot circusartiest

Wie als circusartiest wil gaan werken kan het beste de vierjarige Hbo-opleiding Circus and Performance Art volgen of de Hbo-opleiding Circus Arts volgen. Tijdens het eerste jaar van de opleiding is de opleiding nog heel breed, en daarna maak je als toekomstig circusartiest een specifieke keus binnen het vak. Tijdens de opleiding tot circusartiest is er ook veel aandacht voor muziek en dans. Na de opleiding mag je jezelf zelfstandig circusartiest noemen.

Bedrijven waar een circusartiest werkzaam kan zijn

Als circusartiest werk je in een circus. Dit kan een reizend circus zijn of een vast circus.

Competenties circusartiest

Als circusartiest ben je steeds bezig met je optredens te verbeteren of vernieuwen. Energie, lef, doorzettingsvermogen en prestatiegericht werken zijn belangrijke woorden als circusartiest. Naast het werken als artiest ben je doorgaans ook veel tijd kwijt met oefenen en andere werkzaamheden, zoals opbouwen en afbouwen. De meeste circusartiesten werken in een team en moeten onderling blindelings op elkaar kunnen vertrouwen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als circusartiest

Als circusartiest is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het belangrijk om echt goed te zijn voordat je kans maakt op een baan bij een circus. Meestal zijn er vele jaren van ervaring nodig voordat de grote bekende circussen een artiest aan willen nemen. Het doorgroeien als circusartiest moet gezien worden in het steeds beter worden in je optredens, en zo meer publiek weten te trekken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris circusartiest

Als circusartiest reis je doorgaans met het circus mee en slaap je bij het circus. Binnen het vakgebied van een circusartiest zijn de juiste verzekeringen belangrijk om jezelf in te dekken, mocht er een keer iets fout gaan. Het salaris van een circusartiest is erg specifiek, en niet zomaar aan te geven. Wil je als circusartiest echt goed verdienen dan moet je werkzaam zijn voor de grote circussen die veel publiek trekken. De kleinere circussen betalen doorgaans een stuk minder dan de grote.

Mijnzzp.nl