Danser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een danser of danseres is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het dansen. Dansen is een ruim begrip dat betrekking kan hebben op verschillende dansstijlen zoals balletdansen, tapdansen, buikdansen, breakdance en het vrijdansen. Dansen is bewegen op muziek en kan gezien worden als een kunstvorm. Hoe iemand danst en op welke muziek iemand danst is geheel aan de voorkeur van de danser en aan de gelegenheid. Zo kan dansen vermaak zijn als vrijetijdsbesteding voor mensen of kan dansen een extra dimensie geven tijdens een show met publiek. Voor iedereen heeft dansen een eigen betekenis of brengt dansen een bepaalde emotie met zich mee. De belangrijkste categorieën waarin dansen ingedeeld kunnen worden zijn de solodans, de partnerdans en de groepsdans. Er bestaan veel verschillende dansstijlen zoals salsa, ballet en hip hop. Voor iedereen is er wel een bepaalde muzieksoort of stijl te vinden waarin de danser zich kan herkennen en lekker op kan dansen. Dansen is een kunstvorm dat men ook wel kan omschrijven als een vorm van emotionele expressie en sociale interactie. Het dansen kan in de meeste gevallen niet los gezien worden van muziek, omdat dans en muziek elkaar op een belangrijke manier aanvullen. Het beroep danser moet verder vrij algemeen gezien worden omdat iedereen kan dansen op alle niveaus.

Dansen is onder veel mensen populair. Het dansen van vandaag de dag is niet meer te vergelijken met het dansen van vroeger. Tegenwoordig kan bijna alles wanneer het op dansen aankomt. Dit neemt niet weg dat er een belangrijk verschil zit tussen hobbydansers en beroepsdansers zoals balletdansers. Het beroepsmatig dansen is niet voor veel mensen weggelegd, omdat de eisen en verwachtingen over het algemeen hoog zijn. Lang niet alle beroepsdansers zullen dan ook doorbreken als danser.

Dansschool

Er zijn overal in het land dansscholen te vinden waar mensen les kunnen krijgen in een bepaalde dansstijlen. Tijdens de danslessen zijn meestal meerdere mensen aanwezig die allemaal binnen een groep dansles krijgen onder begeleiding van een dansleraar of danslerares. De moeilijkheid van dansen is voor iedereen verschillend en meestal afhankelijk van de soort dans. Veel jonge meisjes hebben bijvoorbeeld hun eerste danservaring opgedaan bij de lokale dansmarietjes en groeien zo door in het dansen. Er zijn veel verschillende soorten dansstijlen die gevolgd kunnen worden. De leerlingen kunnen via de dansschool afdansen op verschillende niveaus zoals basis, brons, brons met ster, zilver, zilver met ster, goud en de gouden ster.

Dansen als beroep

Wie van dansen echt zijn beroep wil maken kan ook naar erkende scholen gaan om les te volgen, zoals een balletschool of een muziekschool waar (vaak) een afdeling dans te vinden is. Er zit wel een groot verschil tussen hobbymatig dansen en het beroepsmatig dansen. Professionele dansers moeten over veel doorzettingsvermogen beschikken, omdat professioneel dansen aangemerkt kan worden als moeilijk en zwaar.

Film over een danser:

Opleidingen tot danser

Wie van dansen zijn beroep wil maken kan het beste de Hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans) volgen. Tijdens deze dansopleiding leer je alle kneepjes van de danstechniek en mag je ook dansles geven na het behalen van je diploma. De opleiding bestaat niet alleen uit dansen; ook andere vakken worden gegeven zoals Nederland en Engels. Andere meer specifieke theorieles voor de opleiding zijn onder andere anatomie, didactiek en methodiek. Gedurende de opleiding tot danser zal er ook regelmatig stage gelopen worden, maar het merendeel van de tijd zal je op school les krijgen. Om toegelaten te worden tot de dansschool heb je minimaal het vmbo diploma nodig en zal je auditie moeten doen. Naast de auditie zal er ook een medische test afgenomen worden.

Bedrijven waar een danser werkzaam kan zijn

Als danser kan je dansles geven op een dansschool, werken bij een theatershow of jezelf verhuren via een artiestenbureau voor kleinere opdrachten, zoals reclamespotjes, of als achtergronddanser optreden voor artiesten.

Competenties danser

Als danser zijn er veel zaken belangrijk zoals energiek zijn, stressbestendig zijn, doorzettingsvermogen, creatief zijn en flexibel zijn. Als danser is het belangrijk om nooit op te geven, hoe moeilijk het vak soms ook kan zijn. Dansen is natuurlijk meer dan de dans alleen die het publiek zal zien. Meestal zijn er maanden aan voorbereiding vooraf gegaan voordat de echte dans klaar is voor het publiek.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danser

Het vinden van werk als danser is doorgaans niet heel makkelijk. Meestal moeten er meerdere audities gedaan worden voordat er een opdracht binnengehaald kan worden. Dansers werken vaak voor een bepaald project en moeten daarna weer op zoek naar een volgende opdracht. Het is belangrijk om je breed bekend te maken als danser, zodat de opdrachtgevers weten dat je bestaat. De doorgroeimogelijkheden als danser zijn beperkt en sterk afhankelijk van de wensen van de danser. Wel kan je als danser les gaan geven op een dansschool.

Arbeidsvoorwaarden en salaris danser

Als danser maak je meestal lange dagen en werk je doorgaans in de avonduren. Naast het optreden in de avond moet je meestal ook overdag oefenen of repeteren als danser. Het inkomen van een danser wordt vaak per project afgesproken en kan zeer verschillend zijn per opdracht. Ook het belang van de danser zal een belangrijke factor zijn voor het salaris. Wanneer je alleen danst en dus een grotere rol speelt dan in een dansgroep zal het inkomen doorgaans hoger zijn. Een danser verdient afhankelijk van de verantwoordelijkheid een salaris tussen de 1500 en 3500 euro bruto per maand. Het inkomen van een danser kan per project enorm verschillen.

Mijnzzp.nl