Acrobaat

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een acrobaat is een bijzondere artiest die in veel gevallen werkzaam is in een circus. Een acrobaat kan solo optredens geven of groepsoptreden verzorgen met meerdere acrobaten en andere artiesten. Een belangrijk kenmerk van een acrobaat is dat een acrobaat zeer lenig en behendig moet zijn om de verschillende optredens uit te kunnen voeren op een veilige manier. Het is niet zo dat een acrobaat alleen werkzaam is in een circus, omdat dit per acrobaat kan verschillen. In de meeste gevallen zal een acrobaat werkzaam zijn voor een circus. Enkele bekende optredens die een acrobaat kan verzorgen zijn aan de trapeze hangen en/of zwaaien en het koorddansen. De algemene term voor de kunsten die een acrobaat uitvoert is acrobatiek, wat uit meerdere disciplines bestaat. Acrobatiek kan het beste omschreven worden als het uitvoeren van uitzonderlijke bewegingskunsten waarbij balans, behendigheid en coördinatie een belangrijke rol spelen. Acrobatiek is aan te merken als een bijzondere kunstvorm, die alleen aangeleerd kan worden door veel te oefenen. Het worden van een goede acrobaat is dan ook zeker niet voorbehouden aan iedereen, omdat een acrobaat over verschillende disciplines moet beschikken. Het beroep acrobaat moet vrij algemeen gezien worden, omdat een acrobaat ook weer gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende vormen van acrobatiek zoals evenwichtskunst, rekstok acrobatiek (trapeze), luchtacrobatiek of in duo acrobatiek.

Over het algemeen zal een acrobaat optredens verzorgen die aangemerkt kunnen worden als bijzondere optredens, die zeker niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. Een acrobaat is dan ook zeer geoefend in de zogenaamde bewegingskunst, waarbij balans en behendigheid een grote rol spelen. Het beroep acrobaat heeft dan ook raakvlakken met dansen, atletiek en gymnastiek. De optredens die een acrobaat kan geven zijn in veel gevallen niet ongevaarlijk. Het bekendste circus waarbinnen de beste acrobaten en ander soort artiesten optreden is het Chinese staatscircus, dat bekend staat om de uitzonderlijke en grote optredens. De bekendste acrobaat in Nederland is de acrobaat Adriaan van het duo Bassie en Adriaan.

Zoal eerder omschreven hoeft een acrobaat zeker niet alleen in een circus op te treden, maar kan een acrobaat zijn kunsten ook vertonen op straat als straatartiest of ander soort locatie. Waar een acrobaat precies optreedt maakt verder niet uit. Een acrobaat kan overal werkzaam zijn. Als een acrobaat werkzaam is voor een circus kan hij of zij ook aangemerkt worden als circusartiest. Voor een acrobaat is goed en veel oefenen een vereiste, omdat de trucs die uitgehaald worden door acrobaten meestal zeer moeilijk zijn en om veel doorzettingsvermogen zullen vragen. Ook het op een goede manier inspelen op elkaar als het duo optredens betreft zal om veel oefening vragen. Het beroep acrobaat is geen ongevaarlijk beroep. Een acrobaat kan met ongelukken te maken krijgen.

De acrobaten van Circus Sijm:

Circus Bassie en Adriaan:

Opleidingen tot acrobaat

Wie een carrière ambieert als acrobaat kan tegenwoordig terecht bij de sportopleiding CIOS die tegenwoordig ook een opleiding biedt voor aanstaande acrobaten, genoemd Cirque Cios. Maar natuurlijk zijn er meer opleidingen beschikbaar die grote raakvlakken hebben met het beroep acrobaat zoals een dans- of toneelschoolopleiding. Wie echt als acrobaat wil gaan werken zal vooral over heel veel doorzettingsvermogen moeten beschikken omdat de opleiding zeker niet gemakkelijk zal zijn en veel inzet vraagt, zoals het dagelijks repeteren. Zie voor meer informatie ook de Nationale Akrobatiek federatie (NAF).

Bedrijven waar een acrobaat werkzaam kan zijn

Een acrobaat is over het algemeen werkzaam als ondernemer en kan bijvoorbeeld voor een circus werkzaam zijn. Het is niet ongebruikelijk dat artiesten zoals acrobaten zich verbinden aan een circus voor een bepaalde periode. Het is niet zo dat acrobaten alleen werkzaam kunnen zijn voor een circus, omdat ze ook werkzaam kunnen zijn tijdens theatervoorstellingen en festivals. In de meeste gevallen zal een acrobaat niet werkzaam zijn voor bedrijven.

Competenties acrobaat

De belangrijkste competenties voor een acrobaat zijn toch wel doorzettingsvermogen en de algemene veiligheid omdat de trucs natuurlijk in veel gevallen gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast moet je natuurlijk over een uitstekende conditie beschikken en zeer lenig zijn. Afhankelijk van je optredens kan het zijn dat je in de schijnwerpers zal staan als acrobaat en je wellicht ook communicatief sterk onderlegd moet zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acrobaat

Het arbeidsmarktperspectief als acrobaat is niet echt van toepassing, omdat het beroep acrobaat niet gezien kan worden als regulier beroep waarvoor zomaar vacatures te vinden zijn. Een acrobaat is een bijzondere artiest die aangemerkt kan worden als kunstenaar. Over het algemeen zal een acrobaat zijn of haar eigen arbeidsmarktperspectief bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als acrobaat kunnen gezien worden in het mogen optreden tijdens belangrijke voorstellingen, waardoor de naamsbekendheid zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acrobaat

Omdat wij er vanuit gaan dat je als acrobaat werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep omdat je die immers zelf zal bepalen. Het zal iedereen duidelijk zijn dat een acrobaat zich heel goed moet verzekeren omdat het beroep zeker gevaarlijk kan zijn. Wat een acrobaat precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven en zal ook sterk afhankelijk zijn van het soort optredens dat je geeft als acrobaat. Een acrobaat die de meeste moeilijke en gevaarlijke optredens zal geven kan gemakkelijk een maandsalaris verdienen tot wel 5.000 bruto maar dit zal lang niet voor iedere acrobaat weggelegd zijn.

Mijnzzp.nl