Acrobaat

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep acrobaat
Wat doet een acrobaat
Verschillende vormen van acrobatiek
Werken als acrobaat
Acrobatische kunsten
Acrobaat circus
Film: de acrobaten van circus Sijm
Film: circus Bassie en Adriaan
Opleidingen tot acrobaat
Bedrijven waar een acrobaat werkzaam kan zijn
Competenties acrobaat
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acrobaat
Arbeidsvoorwaarden en salaris acrobaat
Eigen bedrijf starten als Acrobaat
Boekhoudprogramma vergelijken Acrobaat

Beroep acrobaat

Een acrobaat is een artiest die verantwoordelijk is voor geven van een strakke choreografische show in een circus. Een acrobaat kan solo-optredens geven of groepsoptreden verzorgen met meerdere acrobaten en andere soorten artiesten. Een belangrijk kenmerk van een acrobaat is dat een acrobaat zeer lenig en behendig moet zijn om de verschillende optredens uit te kunnen voeren op een veilige manier. Het is niet zo dat een acrobaat alleen werkzaam kan zijn in een circus, omdat dit per acrobaat kan verschillen. In de meeste gevallen zal een acrobaat wel werkzaam zijn voor een circus. Enkele bekende optredens die een acrobaat kan verzorgen zijn het trapeze hangen en/of zwaaien en het koorddansen. De algemene term voor de kunsten die een acrobaat uitvoert is acrobatiek, wat uit meerdere disciplines bestaat. Acrobatiek kan het beste omschreven worden als het uitvoeren van uitzonderlijke bewegingskunsten waarbij balans, behendigheid en coördinatie een belangrijke rol spelen. Acrobatiek is aan te merken als een bijzondere kunstvorm, die alleen aangeleerd kan worden door veel te oefenen. Het worden van een goede acrobaat is dan ook niet voorbehouden aan iedereen, omdat een acrobaat over verschillende disciplines moet beschikken. Het beroep acrobaat moet vrij algemeen gezien worden, omdat een acrobaat ook gespecialiseerd kan zijn in bepaalde vormen van acrobatiek, zoals evenwichtskunst, rekstok acrobatiek (trapeze), luchtacrobatiek of in duo acrobatiek. Ook de bekende slangenmensen moeten aangemerkt worden als acrobaat. Slangenmensen zijn gespecialiseerd in het buigen en strekken van ledematen, waardoor onnatuurlijk houdingen aangenomen kunnen worden. Een ander voorbeeld van acrobatiek is voltige. Voltige heeft betrekking op het uitvoeren van acrobatiek op een bewegend paard. Een acrobaat die voltige beoefent, noemt men ook wel een voltigeur.

Wat doet een acrobaat

Een acrobaat is dus een artiest, die zich gespecialiseerd heeft in acrobatiek en het uitvoeren van acrobatische toeren. Acrobatische toeren is verder niet eenduidig te omschrijven, omdat acrobatiek betrekking kan hebben op verschillende vormen van acrobatiek. Denk bijvoorbeeld ook aan acrobaten, die aangemerkt kunnen worden als jongleur. Over het algemeen zal een acrobaat optredens verzorgen die aangemerkt kunnen worden als bijzondere optredens, die zeker niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. Een acrobaat is dan ook zeer geoefend in de zogenaamde bewegingskunst, waarbij balans en behendigheid een grote rol spelen. Het beroep acrobaat heeft dan ook raakvlakken met dansen, atletiek en gymnastiek. De optredens die een acrobaat kan geven zijn in veel gevallen niet ongevaarlijk. Het bekendste circus waarbinnen de beste acrobaten en ander soort artiesten optreden is het Chinese staatscircus, dat bekend staat om de uitzonderlijke en grote optredens. De bekendste acrobaat in Nederland is de acrobaat Adriaan van het duo Bassie en Adriaan. Acrobaten treden vaak op als duo-team, omdat acrobaten hierdoor op elkaar kunnen inspelen. Ook kan een duo-team op een bredere manier optredens verzorgen. Een ander belangrijk kenmerk van acrobaten is dat acrobaten meestal bijzondere kleding dragen. Denk bijvoorbeeld aan matrozenpakken, glitterpakken en aan andere soorten opvallende kleding. Acrobaten kunnen over het algemeen verschillende acts uitvoeren en wellicht verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van complete shows.

Verschillende vormen van acrobatiek

Een acrobaat is een artiest die zich bezighoudt met acrobatiek, een vorm van lichamelijke kunst die draait om het uitvoeren van indrukwekkende en vaak spectaculaire bewegingen, sprongen, stunts en trucs. Acrobaten treden meestal op in circusshows, variétévoorstellingen, theaters, festivals en andere entertainmentevenementen. Hun optredens combineren kracht, flexibiliteit, balans, coördinatie en artistieke expressie. Enkele van de activiteiten die acrobaten kunnen uitvoeren zijn:

  • Luchtacrobatiek: Sommige acrobaten voeren hun acts uit op grote hoogtes, zoals aan een trapeze, doeken, luchtringen of een touw. Ze maken gebruik van verschillende technieken en poses terwijl ze zich door de lucht bewegen, zoals draaien, zwaaien, hangen en vallen. Deze vorm van acrobatiek vereist zowel kracht als elegantie.
  • Bodem acrobatiek: Bodem acrobatiek omvat acrobatische bewegingen die op de grond worden uitgevoerd. Dit kan bestaan uit indrukwekkende gymnastische elementen, zoals salto's, handstanden, radslagen, koprollen, evenwichtsoefeningen en menselijke piramides. Acrobaten gebruiken vaak samenwerking en timing om complexe choreografieën uit te voeren.
  • Hand-naar-hand acrobatiek: Bij hand-naar-hand acrobatiek werken twee acrobaten nauw samen, waarbij de ene acrobaat, de andere in de lucht gooit, vangt of ondersteunt met behulp van hun handen en armen. Deze stijl vereist een combinatie van kracht, balans en vertrouwen tussen de acrobaten.
  • Evenwichtsoefeningen: Acrobaten kunnen evenwichtsoefeningen uitvoeren op verschillende objecten, zoals een koord, een bal, een ladder of een stapel stoelen. Ze gebruiken hun lichaam en vaardigheden om in evenwicht te blijven en vaak ook acrobatische bewegingen uit te voeren terwijl ze in balans zijn.
  • Contorsie: Contorsie omvat flexibiliteit en lichaamsbeheersing, waarbij acrobaten hun lichaam in ongebruikelijke en vaak zeer lenige posities buigen en kronkelen. Dit kan bijvoorbeeld het buigen van de rug, splitsingen, handstanden op de ellebogen en andere indrukwekkende poses omvatten.

Werken als acrobaat

Zoal eerder omschreven hoeft een acrobaat niet in een circus werkzaam te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan acrobaten, die hun kunsten op straat vertonen als straatartiest. Daarnaast worden acrobaten soms ingezet tijdens grote feesten en/of concerten als bijzondere aanvulling op het geheel. Het is dus niet zo dat acrobaten alleen werkzaam kunnen zijn voor een circus. Als een acrobaat werkzaam is voor een circus kan hij of zij ook aangemerkt worden als circusartiest. Voor een acrobaat is goed en veel oefenen een vereiste, omdat de trucs die uitgehaald worden door acrobaten meestal zeer moeilijk zijn en om veel doorzettingsvermogen vragen. Ook het op een goede manier inspelen op elkaar als het duo-optredens betreft zal om veel oefening vragen. Het beroep acrobaat is aan te merken als potentieel gevaarlijk beroep, omdat acrobaten ook te maken kunnen krijgen met ongelukken. Het is daarom zo belangrijk dat acrobaten veel oefenen, zodat vervelende ongelukken voorkomen worden.

Acrobatische kunsten

acrobatische kunsten kunnen ook omschreven worden als acrobatische toeren, echter treden acrobaten wel op volgens vastgestelde moeilijke gymnastische toeren. Vanzelfsprekend moet een acrobaat over uitzonderlijke lenigheid beschikken. In sommige gevallen worden acrobaten ook aangemerkt als uitvoerend kunstenaar. Daarnaast is er vaak sprake van twee acrobaten tijdens een show. Een acrobaat werkt regelmatig met meerdere acrobaten samen. Ook kan er sprake zijn van een dansgroep. Ook het koorddansen of werken als straatartiest komt regelmatig voor. Een acrobaat tentoonspreidt uitzonderlijke lenigheid, dat betrekking kan hebben op verschillende manieren van lenige kunsten.

Acrobaat circus

Een acrobaat in het circus is dus een artiest die het publiek verbaast en verwondert met zijn indrukwekkende lichamelijke vaardigheden en adembenemende stunts. Met veel lenigheid, kracht, balans en coördinatie voert de acrobaat moedige en verbluffende acts uit, zoals menselijke piramides, luchtacrobatiek, salto's, evenwichtsoefeningen en nog veel meer. De acrobaat traint veel om zijn lichaam en geest op topniveau te brengen en werkt nauw samen met andere circusartiesten om naadloos en synchroon te kunnen optreden. Het publiek wordt meegenomen in een wereld van spanning, terwijl ze getuige zijn van bijzondere acrobatische prestaties.

Film: de acrobaten van circus Sijm

Film: circus Bassie en Adriaan

Opleidingen tot acrobaat

Wie een carrière ambieert als acrobaat kan tegenwoordig terecht bij de sportopleiding CIOS die tegenwoordig ook een opleiding biedt voor aanstaande acrobaten, genoemd Cirque Cios. Maar natuurlijk zijn er meer opleidingen beschikbaar die grote raakvlakken hebben met het beroep acrobaat zoals een dans- of toneelschoolopleiding. Wie echt als acrobaat wil gaan werken zal vooral over heel veel doorzettingsvermogen moeten beschikken, omdat de opleiding zeker niet gemakkelijk zal zijn en veel inzet vraagt, zoals het dagelijks repeteren. Zie voor meer informatie ook de Nationale Akrobatiek federatie (NAF). Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een acrobaat werkzaam kan zijn

Een acrobaat is over het algemeen werkzaam als ondernemer en kan bijvoorbeeld voor een circus werkzaam zijn. Het is niet ongebruikelijk dat artiesten zoals acrobaten zich verbinden aan een circus voor een bepaalde periode. Het is niet zo dat acrobaten alleen werkzaam kunnen zijn voor een circus, omdat ze ook werkzaam kunnen zijn tijdens theatervoorstellingen en festivals. In de meeste gevallen zal een acrobaat niet werkzaam zijn voor bedrijven. Het is wel denkbaar dat acrobaten gebruikmaken van speciale artiesten bemiddelingsbureaus of gebruikmaken van een impresariaat. Artiesten bemiddelingsbureaus en impresariaten zijn gespecialiseerd in het behartigen van de belangen van verschillende artiesten. Acrobaten zijn ook artiesten, die aangesloten kunnen zijn bij verschillende bemiddelingsbureaus.

Competenties acrobaat

De belangrijkste competenties voor een acrobaat zijn doorzettingsvermogen en veiligheid, omdat het beroep acrobaat aangemerkt kan worden als potentieel gevaarlijk beroep. Daarnaast is het zo dat acrobaten moeten beschikken over een zeer goed concentratievermogen. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de meeste acrobaten in duo-vorm optreden. Daarnaast moet je over een uitstekende conditie beschikken en lenig zijn. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als acrobaat, omdat het worden van een goede acrobaat alles te maken heeft met motivatie. Algemeen belangrijke woorden zijn spierkracht, dynamiek, dans, innovatie, inspiratie, samenwerken, oefenen en stressbestendigheid. Als laatste kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het netwerken als artiest belangrijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acrobaat

Het arbeidsmarktperspectief als acrobaat is niet echt van toepassing, omdat het beroep acrobaat niet gezien kan worden als gewoon beroep waarvoor zomaar vacatures te vinden zijn. Een circus acrobaat vacature zal dan ook niet zomaar te vinden zijn. Een acrobaat is een bijzondere artiest die aangemerkt kan worden als kunstenaar. Over het algemeen zal een acrobaat zijn of haar eigen arbeidsmarktperspectief bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als acrobaat kunnen gezien worden in het mogen optreden tijdens belangrijke voorstellingen, waardoor de naamsbekendheid zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acrobaat

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste acrobaten werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Als acrobaat is het wel belangrijk om een goede arbeidsongeschiktheid verzekering af te sluiten. Over het algemeen zal een fulltime acrobaat een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, ervaring en soort voorstellingen. Een hoger salaris als acrobaat is denkbaar als we speken van de gevaarlijke stunts. Het salaris als acrobaat kan ook geheel anders uitvallen, omdat lang niet alle acrobaten fulltime werkzaam zijn als acrobaat.

Eigen bedrijf starten als Acrobaat

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Acrobaat, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Acrobaat

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Acrobaat bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Acrobaat.

Mijnzzp.nl