Acrobaat

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een acrobaat behoort tot de artiesten die vaak te vinden zijn in een circus. Een acrobaat kan solo optreden of een groepsoptreden verzorgen met meerdere acrobaten. Een belangrijk kenmerk van een acrobaat is dat deze zeer lenig en behendig moet zijn om verschillende optredens uit te kunnen voeren op een veilige manier. De werkplek van een acrobaat hoeft zeker niet alleen in een circus te zijn, maar kan op diverse locaties. Over het algemeen wordt een acrobaat wel aan een circus gekoppeld. Enkele bekende optredens die een acrobaat kan verzorgen zijn aan de trapeze of het koorddansen. De algemene term van een acrobaat is acrobatiek en kan uit meerdere disciplines bestaan.

Over het algemeen zal een acrobaat optredens verzorgen die aangemerkt kunnen worden als bijzonder en zeker niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. Een acrobaat is dan ook zeer geoefend in de zogenaamde bewegingskunst waarbij balans en behendigheid een zeer grote rol spelen. Het beroep acrobaat heeft dan ook zeker raakvlakken met de beroepen danser, atletiek en gymnastiek. De tegenwoordige optredens zijn vaak niet ongevaarlijk. Het wereldwijd het meest bekendste circus met acrobaten en andere artiesten is toch wel het Chinese staatscircus, dat bekend staat om hun uitzonderlijke en grote optredens. De bekendste acrobaat in Nederland is toch wel de acrobaat Adriaan van het duo Bassie en Adriaan, die  ook een echte artiest te noemen was.

Zoal eerder omschreven hoeft een acrobaat zeker niet alleen in een circus op te treden maar kan deze ook zijn kunsten vertonen op straat of andere willekeurige locatie. Voor een acrobaat is goed en veel oefenen een vereiste, omdat de trucs die uitgehaald worden meestal zeer moeilijk zijn en veel doorzettingsvermogen vragen. Een groep acrobaten moet  goed op elkaar ingespeeld zijn. Het beroep acrobaat is zeker niet ongevaarlijk en er komen nog steeds grote ongelukken voor die ernstige gevolgen kunnen hebben. Vooral in het circus proberen acrobaten het voor het publiek nogal eens extra spannend te maken door het niet toepassen van veiligheidsvoorschriften, zoals bijvoorbeeld het gebruik van vangnetten.

De acrobaten van Circus Sijm:

Circus Bassie en Adriaan:

Opleidingen tot acrobaat

Wie een carrière ambieert als acrobaat kan tegenwoordig terecht bij de sportopleiding CIOS die tegenwoordig ook een opleiding biedt voor aanstaande acrobaten, genoemd Cirque Cios. Maar natuurlijk zijn er meer opleidingen beschikbaar die grote raakvlakken hebben met het beroep acrobaat zoals een dans- of toneelschoolopleiding. Wie echt als acrobaat wil gaan werken zal vooral over heel veel doorzettingsvermogen moeten beschikken omdat de opleiding zeker niet gemakkelijk zal zijn en veel inzet vraagt, zoals het dagelijks repeteren. Zie voor meer informatie ook de Nationale Akrobatiek federatie (NAF).

Bedrijven waar een acrobaat werkzaam kan zijn

Als acrobaat ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer maar kan je natuurlijk wel gebonden zijn aan een circus of andere artiestengroep. Zoals eerder omschreven kan je als acrobaat overal wel optreden maar is de circusacrobaat de bekendste.

Competenties acrobaat

De belangrijkste competenties voor een acrobaat zijn toch wel doorzettingsvermogen en de algemene veiligheid omdat de trucs natuurlijk in veel gevallen gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast moet je natuurlijk over een uitstekende conditie beschikken en zeer lenig zijn. Afhankelijk van je optredens kan het zijn dat je in de schijnwerpers zal staan als acrobaat en je wellicht ook communicatief sterk onderlegd moet zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acrobaat

Het arbeidsmarktperspectief als acrobaat is niet echt van toepassing omdat je doorgaans werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en je in dat opzicht overal kan optreden. Wie als acrobaat in een circus wenst te gaan werken zal zeker zijn best moeten doen omdat het aantal circussen de laatste toch wel aan het afnemen is. De doorgroeimogelijkheden als acrobaat moeten gezien worden in het uitvoeren van unieke bijzondere optredens die  een grote naamsbekendheid zullen opleveren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acrobaat

Omdat wij er vanuit gaan dat je als acrobaat werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep omdat je die immers zelf zal bepalen. Het zal iedereen duidelijk zijn dat een acrobaat zich heel goed moet verzekeren omdat het beroep zeker gevaarlijk kan zijn. Wat een acrobaat precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven en zal ook sterk afhankelijk zijn van het soort optredens dat je geeft als acrobaat. Een acrobaat die de meeste moeilijke en gevaarlijke optredens zal geven kan gemakkelijk een maandsalaris verdienen tot wel 5.000 bruto maar dit zal lang niet voor iedere acrobaat weggelegd zijn.

Mijnzzp.nl