Buschauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep buschauffeur
Een beroep met aantrekkingskracht
Werken op de lijnbus
Verschil touringcar en stadsbus
Wat doet een buschauffeur:
Buschauffeur worden
Film: Buschauffeur worden:
Opleidingen tot buschauffeur
Bedrijven waar een buschauffeur werkzaam kan zijn
Competenties buschauffeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buschauffeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris buschauffeur
Eigen bedrijf starten als Buschauffeur
Boekhoudprogramma vergelijken Buschauffeur

Beroep buschauffeur

Een buschauffeur is een chauffeur van een autobus en zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als beroepschauffeur. Een autobus heeft betrekking op motorvoertuigen, die zo ingericht zijn dat er meer dan acht personen vervoerd mogen worden. Een andere benaming voor autobus is bus of touringcar. Autobussen kunnen op verschillende manieren ingezet worden, zoals voor het openbaar vervoer, groepsvervoer of als vakantievervoer. Omdat er verschillende autobussen bestaan kunnen de werkzaamheden per buschauffeur verschillen. Zo zijn de werkzaamheden van een buschauffeur binnen het stads- of streekvervoer anders dan de werkzaamheden van een touringcarchauffeur. Een buschauffeur in het openbaar vervoer maakt vaak dezelfde rondes, en zal regelmatig moeten stoppen bij bushaltes om passagiers op te pikken of uit te laten stappen. Een touringcarchauffeur is in de meeste gevallen lang onderweg voordat de bestemming bereikt is. De belangrijkste taak van een buschauffeur is in alle gevallen het veilig vervoeren van reizigers. Naast het veilig vervoeren is het belangrijk om passagiers comfortabel te vervoeren. Het beroep buschauffeur brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee, omdat je te maken kan hebben met veel buspassagiers. Omdat buschauffeurs te maken hebben met passagiers is het verplicht dat buschauffeurs beschikken over het chauffeursdiploma (code 95) naast het busrijbewijs. Zonder het chauffeursdiploma is het niet toegestaan om beroepsmatig werkzaam te zijn op de bus. Ook is het verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen en een medische keuring te ondergaan. Er kan ook sprake zijn van een aanvullende psychologische test. Dit heeft betrekking op het testen van de stressbestendigheid, het ruimtelijk inzicht en het reactievermogen. Het zijn vooral de buschauffeurs, die werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer, die hiermee te maken krijgen. Om het busrijbewijs te behalen zal je minimaal achttien jaar oud moeten zijn.

Een beroep met aantrekkingskracht

Een buschauffeur is dus verantwoordelijk voor het besturen van een bus, wat betrekking kan hebben op een lijnbus of touringcar. De meeste buschauffeurs rijden op de lijnbus en zijn werkzaam binnen het openbaar vervoer. Het beroep buschauffeur is een populair beroep, omdat je als buschauffeur veel vrijheden hebt. Ondanks dat een buschauffeur veel vrijheden heeft, is het beroep buschauffeur wel aan te merken als verantwoordelijk beroep, omdat je verantwoordelijk bent voor personenvervoer. Een buschauffeur die personen vervoert moet dan ook beschikken over het chauffeursdiploma. Als een buschauffeur wel beschikt over het busrijbewijs, maar niet beschikt over het chauffeursdiploma mag hij of zij alleen zonder passagiers rijden. Dit komt veel voor als we spreken van bedrijfswagenmonteurs, die proefritjes maken met een bus. Ook particulieren die een bus omgebouwd hebben tot camper hoeven niet te beschikken over het chauffeursdiploma. De inhoudelijke werkzaamheden van een lijnbuschauffeur kunnen niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een touringcarchauffeur, omdat touringcarchauffeurs veel langer contact onderhouden met de passagiers. Binnen het openbaar vervoer heeft een buschauffeur te maken met verschillende passagiers. Ook is een lijnbuschauffeur iedere avond thuis. Een touringcarchauffeur kan in sommige gevallen een week of langer van huis zijn. Als touringcarchauffeur beschik je in de meeste gevallen ook over een luxere bus. Binnen het openbaar vervoer is de functionaliteit belangrijker dan luxe.

Werken op de lijnbus

Als lijnbuschauffeur ben je werkzaam binnen het openbaar vervoer en ben je verantwoordelijk voor het vervoeren van passagiers. Als lijnbuschauffeur ben je ook verantwoordelijk voor het controleren van vervoersbewijzen. Dit houdt in dat een lijnbuschauffeur alleen passagiers zal vervoeren, die in bezit zijn van een geldig vervoersbewijs. Buschauffeurs die werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer kunnen ook aangemerkt worden als servicemedewerker. Het beroep lijnbuschauffeur is een beroep dat bij je moet passen. De meeste lijnbuschauffeurs krijgen vroeg of laat te maken met agressieve passagiers. Het zelfstandig oplossen van conflicten komt regelmatig voor als lijnbuschauffeur. In sommige gevallen krijgen lijnbuschauffeurs hulp van beveiligers. Dit is meestal het geval op buslijnen, die bekend staan als risicolijn. Daarnaast staan lijnbuschauffeur in contact met de centrale, waardoor hulp ingeroepen kan worden. Dit heeft meestal betrekking op handhavers of de politie.

Verschil touringcar en stadsbus

Het belangrijkste verschil tussen een touringcar en stadsbus is de luxe. Daarnaast is het zo dat touringcars veel meer zitplaatsen hebben. Stadsbussen zijn meer ingericht op staanplaatsen om zoveel mogelijk passagiers te kunnen vervoeren. Omdat reizigers binnen een touringcar langer onderweg zijn is het zo dat touringcars uitgerust worden met een toilet, televisie, koelkast en koffiebar. Een ander belangrijk verschil is dat de passagiers binnen een touringcar hoger zitten, vanwege de bagageruimte. Vanzelfsprekend zijn de meeste touringcars ook uitgerust met een slaapcabine voor de chauffeur.

Wat doet een buschauffeur:

  • Het veilig en comfortabel vervoeren van passagiers.
  • Het informeren van passagiers.
  • Het toezien op mogelijk wangedrag.
  • Het melden van defecten of storingen aan de bus.
  • Het eventueel schoonhouden van de bus.
  • Het controleren van vervoersbewijzen.

Buschauffeur worden

Het beroep van buschauffeur is tegenwoordig populair en trekt de interesse van veel mensen die graag achter het stuur van een bus willen zitten. Er zijn verschillende redenen waarom het beroep van buschauffeur aantrekkelijk is voor velen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid die je hebt als buschauffeur, maar ook aan de omgang met verschillende mensen. Ook de variatie kan voor sommige mensen een belangrijke overweging zijn om buschauffeur te worden. Een buschauffeur opleiding is tegenwoordig op verschillende manieren te volgen.

Film: Buschauffeur worden:

Opleidingen tot buschauffeur

Wie een carrière ambieert als buschauffeur zal in de eerste plaats het busrijbewijs moeten halen. Daarnaast zal een buschauffeur het chauffeursdiploma moeten behalen. Zonder het chauffeursdiploma mag een buschauffeur geen passagiers vervoeren. Ook het ondergaan van een medische keuring is verplicht. Als een buschauffeur werkzaam wil zijn op een lijnbus zal er ook een psychologische test ondergaan moeten worden. Ook het volgen van een EHBO-cursus is in de meeste gevallen verplicht. Een buschauffeur moet minimaal achttien jaar oud zijn om een bus te mogen besturen. Er worden tegenwoordig ook beroepsopleidingen aangeboden voor buschauffeurs, die binnen het openbaar vervoer werkzaam willen zijn. In dat geval kan het beste gekozen worden voor de Mbo-opleiding buschauffeur openbaar vervoer. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp buschauffeur is het ook belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een buschauffeur werkzaam kan zijn

Een buschauffeur is in de meeste gevallen werkzaam voor een openbaarvervoerbedrijf. Daarnaast kan een buschauffeur werkzaam zijn voor een touroperator, die vakantiereizen met de bus aanbiedt. Een buschauffeur kan ook werkzaam zijn voor een taxibedrijf. In dat geval ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vervoeren van schoolkinderen. Veruit de meeste buschauffeurs kunnen aangemerkt worden als lijnbuschauffeur.

Competenties buschauffeur

De belangrijkste competentie van een buschauffeur is dat je beschikt over de bevoegdheid om passagiers te vervoeren, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als buschauffeur. Daarnaast is het belangrijk dat je sociaal bent en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is aan te merken als belangrijke competentie, omdat een buschauffeur met passagiers te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden zijn conflictbeheersing, motivatie, plezier, energie, passie, zelfstandigheid, plannen, organiseren, veiligheid, gastheerschap, professioneel en ruimtelijk inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buschauffeur

Het arbeidsmarktperspectief van een buschauffeur is goed te noemen. Er is over het algemeen veel vraag naar buschauffeurs die willen werken binnen het openbaar vervoer. Omdat een buschauffeur aangemerkt moet worden als beroepschauffeur kan niet iedereen zomaar buschauffeur worden. Met andere woorden is het niet zomaar mogelijk om buschauffeur te worden. Er zijn als buschauffeur geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een buschauffeur kan gaan werken voor een touroperator, maar het beroep touringcarchauffeur komt wel minder voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buschauffeur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een buschauffeur voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. De arbeidsvoorwaarden van een buschauffeur in dienst bij een openbaarvervoerbedrijf zijn anders dan bij een touroperator. Meestal zal de cao Openbaar Vervoer van toepassing zijn, echter hoeft dit niet het geval te zijn. Een buschauffeur zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Buschauffeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Buschauffeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Buschauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Buschauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Buschauffeur.

Mijnzzp.nl