Buschauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een buschauffeur is de bestuurder van een autobus. Een autobus heeft betrekking op motorvoertuigen die zo ingericht zijn dat er meer dan acht personen mee vervoerd mogen worden. Een andere benaming voor een autobus is ook wel bus of touringcar. Als buschauffeur ben je de bestuurder of bestuurster van een autobus, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten (auto)bussen. Omdat er zoveel verschillende soorten bussen bestaan kunnen de werkzaamheden als buschauffeur ook verschillen per werkgever. Zo zijn de werkzaamheden van buschauffeur binnen het stads- of streekvervoer anders dan de werkzaamheden van een touringcarchauffeur. Beide buschauffeurs besturen een bus, maar de werkzaamheden binnen het openbaar vervoer zijn anders dan binnen de reisbranche. Bussen kunnen dan ook op verschillende manieren ingezet worden, zoals voor het openbaar vervoer, groepsvervoer of als vakantie vervoer. De bussen zijn vaak verschillend ingericht per activiteit. De belangrijkste taak van een buschauffeur is in alle gevallen het veilig vervoeren van personen.

Afhankelijk van het soort bedrijf waar de buschauffeur werkzaam is kunnen de werkzaamheden dus nogal verschillen. Zo rijdt een buschauffeur in het openbaar vervoer vaak de zelfde ronde, en moet regelmatig stoppen bij de verschillende bushaltes om de passagiers op te pikken of uit te laten stappen. Een buschauffeur met passagiers voor een vakantie is vaak lang onderweg voordat de bestemming bereikt is.

Het werken als buschauffeur brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee, omdat de chauffeur doorgaans veel mensen vervoert die allemaal een comfortabele en veilige reis verwachten. Een buschauffeur die passagiers naar een buitenlandse vakantiebestemming brengt zal ook goed op de hoogte moeten zijn van de regels in het buitenland, en natuurlijk bekend moeten zijn met de verschillende bestemmingen die aangedaan worden in het buitenland. Ook het kennen van de snelste en goede route is erg belangrijk, omdat een bus makkelijk vast kan komen te staan in drukke steden.

Enkele soorten bussen:

Touringcar

  • Een touringcar is een bus die over het algemeen lux is ingericht. Een touringcar heeft vaak veel zitplaatsen met smalle gangpaden. Dit soort bussen is vaak ingericht op veel comfort omdat de passagiers vaak lange tijd moeten vertoeven in de bus. Tevens hebben deze bussen vaak een toilet, koelkast en televisie aan boord. Tevens is tijdens de reis vaak een reisleider aanwezig in de bus om de passagiers te voorzien van informastie.

Stadsbus

  • Een stadsbus heeft veel minder stoelen als een touringcar. Een stadsbus heeft vaak zelfs meer staanplaatsen dan zitplaatsen. De stadsbus wordt dan ook heel anders gebruikt als een touringcar en vervoert mensen vaak maar kleine stukken. Iedereen kan in en uit stappen op de vaste haltes van een maatschappij. Door het betalen van een bepaald bedrag per zone kan men met de stadsbus mee reiden. Wanneer men uit wenst te stappen bij de volgende halte hoeft de persoon alleen maar op het knopje te drukken. De chauffeur ziet dit door middel van een lampje en zal dus stoppen bij de eerst volgende halte.

Trolleybussen

  • Arnhem is de enige gemeente in Nederland die nog gebruikt maakt van zogenaamde trolleybussen. Deze bussen maken gebruik van elektriciteit om voort te bewegen. Deze bussen worden dan ook aangedreven door middel van een elektromotor. Wanneer er een storing optreedt hebben de bussen nog de mogelijkheid om verder te rijden door het gebruik van een noodaggregaat.

Dubbeldekker

  • Een dubbeldekker biedt aan nog veel meer mensen plaats als een gewone bus. In Engeland zijn vooral de rode bussen bekend die gebruikt worden voor het openbaar vervoer. Van oudsher hadden deze bussen een tweede verdieping zonder dak. Later kwam ook op deze verdieping een dak. Een dubbeldekker zonder dak wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor toeristische rondritten.

Om een bus te besturen moet men aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Men moet minimaal 18 jaar oud zijn
  • Het rijbewijs B en D bezitten
  • Een chauffeursdiploma CCV-B bezitten
  • Tevens moet men een medische verklaring kunnen overleggen van een arbo arts
  • Als de bus ook nog een aanhanger vervoert moet men tevens E achter D hebben.

Buschauffeur worden:

Opleidingen tot buschauffeur

Om als buschauffeur te kunnen werken zal men in de eerste plaats het rijbewijs voor de bus moeten halen. De opleiding voor de bus lijkt erg op dat van vrachtwagenchauffeur. Eerst zullen er verschillende onderdelen voldaan moeten worden die theoretisch zijn zoals verkeer, techniek, administratie en praktische voorbeelden. Daarnaast zal de rijopleiding gevolgd moeten worden die bestaat uit drie onderdelen, namelijk de praktische toets, toets besloten terrein en de rijopleiding op de weg. Naast het behalen van het bus rijbewijs is ook het chauffeursdiploma nodig om personen te mogen vervoeren. Afhankelijk van de precieze taken van de buschauffeur kunnen werkgevers ook extra cursussen verlangen of interne opleidingen aanbieden.

Bedrijven waar een buschauffeur werkzaam kan zijn

Als buschauffeur kan je bij verschillende bedrijven werkzaam zijn zoals bij een touroperator of vervoersbedrijf dat dienstbaar is in de openbaarvervoersector.

Competenties buschauffeur

De competenties als buschauffeur kunnen nogal verschillen per precieze taak van de buschauffeur. Wel zijn de competenties voor het besturen van een bus allemaal hetzelfde. Net zo als een vrachtwagen is een bus een groot voertuig dat andere handelingen vereist dan een personenauto. Als buschauffeur ben je een beroepsbestuurder en besef je je dat veiligheid een grote rol speelt. De veiligheid is dan ook de belangrijkste taak als buschauffeur. Daarnaast is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan, omdat je daar natuurlijk de hele dag mee te maken krijgt. Ook kan het voorkomen dat je op busreizen gaat als chauffeur en je dus een langere periode van huis bent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buschauffeur

Als buschauffeur is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel kunnen werkgevers extra opleidingen verlangen, zoals wanneer je in het openbaar vervoer gaat werken. Doorgroeien als buschauffeur is niet echt mogelijk, omdat de taak als buschauffeur te specifiek is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buschauffeur

De precieze arbeidsvoorwaarden als buschauffeur zijn moeilijk aan te geven, omdat dit per bedrijf enorm kan verschillen. De arbeidsvoorwaarden van een buschauffeur in dienst bij een openbaar vervoersbedrijf zullen heel anders zijn dan bij een touroperator. Een buschauffeur in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand. Het salaris kan per soort bedrijf wel erg verschillen, zoals door weekendtoeslagen en andere toeslagen.

Mijnzzp.nl