Buschauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een buschauffeur is over het algemeen een beroepschauffeur, die verantwoordelijk is voor het besturen van een autobus. Een autobus heeft betrekking op motorvoertuigen, die zo ingericht zijn dat er meer dan acht personen mee vervoerd mogen worden. Een andere benaming voor een autobus is ook wel bus of touringcar. Als buschauffeur ben je de bestuurder of bestuurster van een autobus, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten (auto)bussen. Omdat er zoveel verschillende soorten bussen bestaan kunnen de werkzaamheden als buschauffeur ook verschillen per werkgever. Zo zijn de werkzaamheden van een buschauffeur binnen het stads- of streekvervoer anders dan de werkzaamheden van een touringcarchauffeur. Beide buschauffeurs besturen een bus, maar de werkzaamheden binnen het openbaar vervoer zijn anders dan in de reisbranche. Bussen kunnen op verschillende manieren ingezet worden, zoals voor het openbaar vervoer, groepsvervoer of als vakantievervoer. Omdat een buschauffeur met verschillende doelgroepen te maken krijgt zijn er dan ook verschillende inrichtingen mogelijk qua bus. De belangrijkste taak van een buschauffeur is in alle gevallen wel het veilig vervoeren van personen. Afhankelijk van het soort bedrijf waar de buschauffeur werkzaam is kunnen de werkzaamheden dus nogal verschillen. Zo rijdt een buschauffeur in het openbaar vervoer vaak de zelfde ronde, en moet de buschauffeur regelmatig stoppen bij de verschillende bushaltes om de passagiers op te pikken of uit te laten stappen. Een buschauffeur met passagiers voor een vakantiereis is in de meeste gevallen juist lang onderweg voordat de bestemming bereikt is.

Het werken als buschauffeur brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee, omdat een buschauffeur doorgaans veel mensen vervoert, die allemaal een comfortabele en veilige reis verwachten. Een buschauffeur die passagiers naar een buitenlandse vakantiebestemming brengt zal goed op de hoogte moeten zijn van de regels in het buitenland, en bekend moeten zijn met de verschillende bestemmingen die aangedaan worden in het buitenland. Ook het kennen van de snelste en goede route is erg belangrijk, omdat een bus makkelijk vast kan komen te staan in drukke steden. Het beroep buschauffeur is een redelijk populair beroep onder chauffeurs, omdat je als buschauffeur over het algemeen veel vrijheden hebt. Ondanks dat een buschauffeur veel vrijheden heeft is het beroep buschauffeur wel aan te merken als een verantwoordelijk beroep, omdat je als buschauffeur verantwoordelijk bent voor personenvervoer. Een buschauffeur die personen vervoert moet dan ook beschikken over het chauffeursdiploma om personen te mogen vervoeren. Als een buschauffeur wel beschikt over het busrijbewijs maar niet beschikt over het chauffeursdiploma mag hij of zij alleen zonder passagiers rijden. Dit komt over het algemeen veel voor als we spreken van bedrijfswagenmonteurs, die proefritjes of andere soorten ritten moeten maken met een bus.

De inhoudelijke werkzaamheden van een buschauffeur die werkzaam is voor een openbaarvervoerbedrijf kunnen over het algemeen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een touringcarchauffeur, omdat een touringcarchauffeur veel langer contact zal onderhouden met de passagiers. Binnen openbaarvervoerbedrijven heeft een buschauffeur juist veel meer te maken met verschillende passagiers. Ook is een buschauffeur, die werkzaam is voor een openbaarvervoerbedrijf, iedere avond thuis. Een touringcarchauffeur kan in sommige gevallen een week of langer van huis zijn. Beide buschauffeurs zijn verantwoordelijk voor het veilige vervoeren passagiers, maar de beroepen kunnen verder niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat ze inhoudelijk verschillen. Over het algemeen zal een touringcarchauffeur ook de beschikking hebben over een luxere bus of touringcar. Binnen openbaarvervoerbedrijven is functionaliteit over het algemeen belangrijker dan luxe.

Enkele soorten bussen:

Touringcar

  • Een touringcar is een bus die over het algemeen lux is ingericht. Een touringcar heeft vaak veel zitplaatsen met smalle gangpaden. Dit soort bussen is vaak ingericht op veel comfort omdat de passagiers vaak lange tijd moeten vertoeven in de bus. Tevens hebben deze bussen vaak een toilet, koelkast en televisie aan boord. Tevens is tijdens de reis vaak een reisleider aanwezig in de bus om de passagiers te voorzien van informastie.

Stadsbus

  • Een stadsbus heeft veel minder stoelen als een touringcar. Een stadsbus heeft vaak zelfs meer staanplaatsen dan zitplaatsen. De stadsbus wordt dan ook heel anders gebruikt als een touringcar en vervoert mensen vaak maar kleine stukken. Iedereen kan in en uit stappen op de vaste haltes van een maatschappij. Door het betalen van een bepaald bedrag per zone kan men met de stadsbus mee reiden. Wanneer men uit wenst te stappen bij de volgende halte hoeft de persoon alleen maar op het knopje te drukken. De chauffeur ziet dit door middel van een lampje en zal dus stoppen bij de eerst volgende halte.

Trolleybussen

  • Arnhem is de enige gemeente in Nederland die nog gebruikt maakt van zogenaamde trolleybussen. Deze bussen maken gebruik van elektriciteit om voort te bewegen. Deze bussen worden dan ook aangedreven door middel van een elektromotor. Wanneer er een storing optreedt hebben de bussen nog de mogelijkheid om verder te rijden door het gebruik van een noodaggregaat.

Dubbeldekker

  • Een dubbeldekker biedt aan nog veel meer mensen plaats als een gewone bus. In Engeland zijn vooral de rode bussen bekend die gebruikt worden voor het openbaar vervoer. Van oudsher hadden deze bussen een tweede verdieping zonder dak. Later kwam ook op deze verdieping een dak. Een dubbeldekker zonder dak wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor toeristische rondritten.

Buschauffeur worden:

Opleidingen tot buschauffeur

Wie een carrière ambieert als buschauffeur zal in de eerste plaats het busrijbewijs moet halen. Om het busrijbewijs te kunnen behalen moet een buschauffeur al beschikken over het autorijbewijs. Daarnaast zal een buschauffeur het chauffeursdiploma moeten behalen. Een andere benaming voor het chauffeursdiploma is tegenwoordig ook wel code 95. Zonder het chauffeursdiploma mag een buschauffeur geen passagiers vervoeren. Om een bus te mogen besturen met passagiers moet de buschauffeur ook een geldige medische verklaring van een arboarts kunnen overleggen. Een buschauffeur moet minimaal achttien jaar oud zijn om een bus te mogen besturen. Als een buschauffeur met een touringcar rondrijdt kan het ook belangrijk zijn dat hij of zij beschikt over het aanhanger rijbewijs voor de bus. Er worden tegenwoordig ook beroepsopleidingen aangeboden voor buschauffeurs die binnen het openbaar vervoer willen gaan werken. In dat geval kan een toekomstig buschauffeur het beste kiezen voor de Mbo-opleiding buschauffeur openbaar vervoer. Als een buschauffeur werkzaam wil zijn binnen het openbaar vervoer zal de buschauffeur in de meeste gevallen ook een psychologische test moeten ondergaan. Ook het volgen van een EHBO-cursus is in de meeste gevallen verplicht. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een buschauffeur werkzaam kan zijn

Een buschauffeur is over het algemeen werkzaam voor een openbaarvervoerbedrijf of is werkzaam voor een touroperator, die vakantiereizen met de bus aanbiedt. Daarnaast kan een buschauffeur voor taxibedrijven werkzaam zijn, die bijvoorbeeld schoolkinderen vervoeren door middel van een bus. Zoals eerder omschreven kan een buschauffeur ook een monteur zijn, die verder geen passagiers vervoert. Een monteur hoeft dan ook niet over het chauffeursdiploma te beschikken.

Competenties buschauffeur

De competenties waarover een buschauffeur moet beschikken kunnen verschillen per werkgever, omdat de competenties van een buschauffeur binnen het openbaar vervoer verschillen van de competenties van een touringcarchauffeur. In het algemeen is het zo dat een buschauffeur stressbestendig moet zijn. Daarnaast moet een buschauffeur over ruimtelijk inzicht beschikken. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is aan te merken als belangrijke competentie, omdat een buschauffeur met passagiers te maken heeft. Daarnaast is een buschauffeur een beroepschauffeur, die met een groot voertuig onderweg is. Daarom speelt veiligheid een belangrijke rol bij een buschauffeur. Omdat een buschauffeur met veel verschillende passagiers te maken heeft kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een buschauffeur werkzaam is binnen het openbaar vervoer kan het ook belangrijk zijn dat hij of zij kennis heeft van conflictbeheersing. Algemeen belangrijke woorden als buschauffeur zijn reactievermogen, inzicht, professionaliteit, zelfstandigheid, passie, energie en gastheerschap.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buschauffeur

Het arbeidsmarktperspectief als buschauffeur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Er is over het algemeen een redelijk grote vraag naar buschauffeurs die willen werken binnen het openbaar vervoer. Omdat een buschauffeur gezien moet worden als beroepschauffeur kan niet iedereen zomaar buschauffeur worden, omdat je moet beschikken over de juiste papieren om te kunnen werken als buschauffeur. Met andere woorden is het niet zomaar mogelijk om buschauffeur te worden. Er zijn als buschauffeur geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een buschauffeur kan gaan werken voor een touroperator, maar het beroep touringcarchauffeur komt wel minder voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris buschauffeur

De precieze arbeidsvoorwaarden als buschauffeur zijn moeilijk aan te geven, omdat dit per bedrijf enorm kan verschillen. De arbeidsvoorwaarden van een buschauffeur in dienst bij een openbaar vervoersbedrijf zullen heel anders zijn dan bij een touroperator. Een buschauffeur in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand. Het salaris kan per soort bedrijf wel erg verschillen, zoals door weekendtoeslagen en andere toeslagen.

Mijnzzp.nl