Beveiliger openbaar vervoer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beveiliger openbaar vervoer is verantwoordelijk voor de algemene veiligheid in het openbaar vervoer. In de meeste gevallen zal het gaan om zogenaamde risicolijnen of om beveiligingswerkzaamheden tijdens drukke evenementen, op momenten dat veel mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. Als beveiliger openbaar vervoer kan je te maken krijgen met alle vormen van openbaar vervoer, inclusief stations zoals treinstations of tramstations. Over het algemeen beschikken vervoersdiensten zelf over handhavers, maar het is niet ondenkbaar dat er gebruik gemaakt wordt van externe beveiligers bij risicolijnen of tijdens drukke periodes. Als beveiliger openbaar vervoer ben je dan ook een belangrijke toezichthouder. Het kan ook voorkomen dat je overlastgevers of overtreders staande zal houden. De belangrijkste taak als  beveiliger openbaar vervoer is het waken over de algemene veiligheid van mensen.

In de grote steden is er vaak veel overlast op stations waardoor mensen zich niet meer veilig voelen. De beveiligers staan vaak zichtbaar voor het publiek op stations om de mensen te laten zien dat ze aanwezig zijn. Door het effectief aanpakken van zwartrijders en overlastplegers brengen de beveiligers rust terug op de stations. De aanbieders van het openbaar vervoer hebben vaak zelf ook mensen in dienst om de veiligheid te waarborgen echter kan het soms nodig zijn om op speciale trajecten extra mensen neer te zetten.

Hiervoor worden dan vaak particuliere beveiligers ingehuurd. Ook hier nemen de particuliere beveiligers weer veel taken uit handen van de politie. De beveiligers staan in verbinding met de politie om deze direct te kunnen inschakelen wanneer het nodig mocht zijn. Buiten het bieden van een stuk veiligheid kan de beveiliger ook reizigers voorzien van een stukje informatie.

De meeste vervoerders of gemeentes hebben zelf handhavers of controleurs in dienst die dit soort werkzaamheden kunnen uitvoeren. Deze mensen zijn vaak bevoegd om boetes uit te schrijven en kunnen de politie inschakelen wanneer dit nodig is. Maar het komt ook wel voor dat er extra beveiligers ingehuurd worden om dit soort mensen te ondersteunen tijdens hun werkzaamheden. Dit wordt dan over het algemeen gedaan op zogenaamde risicolijnen. Op deze zogenaamde risicolijnen is het bekend dat er veel overlast is of juist veel mensen zwartrijden.

Agressie komt op dit soort lijnen redelijk vaak voor tegen handhavers en die krijgen dan extra steun van beveiligers die hun ondersteunen. De beveiligers hebben geen bevoegdheden om bekeuringen uit te schrijven maar zijn er alleen om de handhavers bij te staan. Zo kan de beveiliger een groepje mensen uit elkaar halen zodat de handhaver zijn werk kan doen.

Ook tijdens hele drukke dagen zoals koninginnendag worden vaak extra beveiligers ingehuurd die dan bijvoorbeeld op het centraal stadion staan. Wanneer het extreem druk is op een station, omdat iedereen feest wil gaan vieren in een stad kan een klein opstootje al snel leiden tot grote paniek en raken er wellicht mensen gewond. Door het snel optreden en raddraaiers te verwijderen kan dit voorkomen worden.

Informatiefilm over een beveiliger openbaar vervoer:

Opleidingen tot beveiliger openbaar vervoer

Wie als beveiliger openbaar vervoer wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig een beveiliger openbaar vervoer aanstellen willen alleen goed opgeleide beveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen, zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een beveiliger openbaar vervoer werkzaam kan zijn

Als beveiliger openbaar vervoer werk je doorgaans voor een regulier beveiligingsbedrijf dat ingehuurd zal worden om toezicht te houden op de veiligheid. Dit komt overigens bijna alleen voor op de grote stations waar veel mensen komen. Naast de externe beveiligers zijn er doorgaans ook eigen medewerkers actief die toezien op de veiligheid.

Competenties beveiliger openbaar vervoer

Tijdens de opleiding als beveiliger is er veel aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten als beveiliger. Als beveiliger moet je in staat zijn zelfstandig te werken en over goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als beveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig en integer zijn is belangrijk als beveiliger. Als beveiliger ben je zeker niet alleen maar bezig met beveiligen of het houden van toezicht. Ook het adviseren van reizigers behoort tot je taken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beveiliger openbaar vervoer

Voor de specifieke functie beveiliger openbaar vervoer zal niet heel veel werk te vinden zijn. Doorgaans worden er alleen beveiligers ingeschakeld op drukke dagen of op plekken waar het altijd druk is, zoals op de grote stations. Als algemeen beveiliger is er natuurlijk wel veel werk te vinden, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. Het doorgroeien als beveiliger moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers. Ook kan je doorstromen naar de politieopleiding, mits je voldoende ervaring hebt en over de juiste papieren beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beveiliger openbaar vervoer

Als beveiliger openbaar vervoer zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een beveiliger openbaar vervoer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Mijnzzp.nl