Beveiliger openbaar vervoer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beveiliger openbaar vervoer is verantwoordelijk voor de algemene veiligheid in het openbaar vervoer. In de meeste gevallen zal het gaan om zogenaamde risicolijnen of om beveiligingswerkzaamheden tijdens drukke evenementen, op momenten dat veel mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. Als beveiliger openbaar vervoer kan je te maken krijgen met alle vormen van openbaar vervoer, inclusief stations zoals treinstations of tramstations. Over het algemeen beschikken vervoersdiensten zelf over handhavers, maar het is niet ondenkbaar dat er gebruik gemaakt wordt van externe beveiligers bij risicolijnen of tijdens drukke periodes. Als beveiliger openbaar vervoer ben je dan ook een belangrijke toezichthouder. Het kan ook voorkomen dat je overlastgevers of overtreders zoals zwartrijders staande moet houden. De belangrijkste taak als beveiliger openbaar vervoer is het waken over de algemene veiligheid van mensen. Dit betreft niet alleen de veiligheid van passagiers maar ook de veiligheid van verschillende medewerkers zoals conducteurs, chauffeurs en winkelmedewerkers op de stations. Als beveiliger openbaar vervoer zal je over het algemeen werkzaam zijn op de grotere stations en tijdens drukke evenementen waar veel mensen op af komen.

Vooral in de grote steden is er regelmatig overlast op stations, waardoor mensen zich niet meer veilig voelen. De beveiligers die werkzaam zijn op stations staan over het algemeen zichtbaar voor het publiek op stations om de mensen te laten zien dat ze aanwezig zijn. Door het effectief aanpakken van zwartrijders en overlastplegers dragen de beveiligers op een belangrijke manier bij aan de algemene veiligheid. Openbaarvervoerbedrijven en gemeentes beschikken over het algemeen ook over handhavers, echter maken openbaarvervoerbedrijven en gemeentes ook gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven wanneer dat nodig mocht zijn. Dit betreft dus over het algemeen speciale risicotrajecten en evenementen.

Voor dit soort specifieke beveiligingswerkzaamheden kunnen dus ook particuliere beveiligers ingehuurd worden. Het is niet zo dat particuliere beveiligers over de zelfde bevoegdheden beschikken als buitengewoon opsporingsambtenaren, omdat buitengewoon opsporingsambtenaren ook mensen mogen beboeten als ze een overtreding begaan. De werkzaamheden van een beveiliger openbaar vervoer moeten dus gezien worden als belangrijke ondersteunende werkzaamheden. Voor welke specifieke werkzaamheden een beveiliger openbaar vervoer ingezet wordt kan per opdracht verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het toezien op de algemene veiligheid op stations of aan het bijstaan van conducteurs tijdens hun werkzaamheden.

Beveiliging openbaar vervoer

Binnen het openbaar vervoer zijn veel verschillende vaklieden werkzaam, die allemaal toezien op de veiligheid van mensen. Denk bijvoorbeeld ook aan servicemedewerkers openbaar vervoer en aan gespecialiseerde medewerkers cameratoezicht, die vanuit een controlekamer via camera's waken over de veiligheid van mensen. Ondanks dat niet alle medewerkers binnen het openbaar vervoer specifiek aangemerkt kunnen worden als beveiliger staan alle medewerkers binnen het openbaar vervoer wel in contact met handhavers en/of de politie om hulp in te roepen als dat nodig mocht zijn. Omdat een beveiliger openbaar vervoer niet aangemerkt kan worden als opsporingsambtenaar zal een beveiliger openbaar vervoer in de meeste gevallen samenwerken met opsporingsambtenaren die wel over deze bevoegdheid beschikken. Als beveiliger openbaar vervoer zal je vroeg of laat ook te maken krijgen met vervelende en/of agressieve mensen.

Beveiliger openbaar vervoer:

Opleidingen tot beveiliger openbaar vervoer

Wie als beveiliger openbaar vervoer wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Er zijn ook particuliere instellingen waar de opleiding gevolgd kan worden. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig een beveiliger openbaar vervoer aanstellen willen alleen goed opgeleide beveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen, zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen.

Bedrijven waar een beveiliger openbaar vervoer werkzaam kan zijn

Als beveiliger openbaar vervoer werk je doorgaans voor een regulier beveiligingsbedrijf dat ingehuurd zal worden om toezicht te houden op de veiligheid. Dit komt overigens bijna alleen voor op de grote stations waar veel mensen komen. Naast de externe beveiligers zijn er doorgaans ook eigen medewerkers actief die toezien op de veiligheid.

Competenties beveiliger openbaar vervoer

Tijdens de opleiding als beveiliger is er veel aandacht voor de verschillende competenties die je moet bezitten als beveiliger. Als beveiliger moet je in staat zijn zelfstandig te werken en over goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingericht en beschik je als beveiliger over een natuurlijk overwicht. Maar ook het stressbestendig en integer zijn is belangrijk als beveiliger. Als beveiliger ben je zeker niet alleen maar bezig met beveiligen of het houden van toezicht. Ook het adviseren van reizigers behoort tot je taken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beveiliger openbaar vervoer

Voor de specifieke functie beveiliger openbaar vervoer zal niet heel veel werk te vinden zijn. Doorgaans worden er alleen beveiligers ingeschakeld op drukke dagen of op plekken waar het altijd druk is, zoals op de grote stations. Als algemeen beveiliger is er natuurlijk wel veel werk te vinden, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. Het doorgroeien als beveiliger moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je breder inzetbaar bent voor werkgevers. Ook kan je doorstromen naar de politieopleiding, mits je voldoende ervaring hebt en over de juiste papieren beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beveiliger openbaar vervoer

Als beveiliger openbaar vervoer zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een beveiliger openbaar vervoer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Mijnzzp.nl