Team Mijnzzp

Beveiliger

De zzp beveiliging is een branche, waarin er verschillende mogelijkheden zijn om als beveiliger te werken. Wil je een zzp beveiligingsbedrijf starten dan is het vaak nodig om een vergunning particulier beveiligingsbedrijf aan te vragen. Als de aanvraag voor de vergunning is goedgekeurd, krijg je een zogenoemd Nederlandse Dienstnummer (ND). Het is voor zzp'ers in de beveiliging in het kader van freelancewerk echter niet altijd nodig om over een ND nummer te beschikken. Als zzp'er in de beveiliging moet je je vanzelfsprekend wel inschrijven bij de kamer van koophandel. Als beveiliger kan je afhankelijk van de werkzaamheden ook over een vergunning moeten beschikken. Dit is afhankelijk van hoe je werkzaam bent in de beveiligingssector.

Inhoudsopgave
Zzp'er beveiliging zonder ND vergunning
Werken als freelance beveiliger
ND-vergunning verplicht voor zzp'er beveiliging
Werken als zzp'er in de beveiliging
Inschrijving bij KvK

Zzp'er beveiliging zonder ND vergunning

Er is een optie voor freelance beveiligers om zonder ND vergunning werkzaamheden te verrichten. Het is wel belangrijk te weten dat dit voor zzp'ers beveiliging alleen geldt als de freelance beveiliger bij het uitvoeren van werkzaamheden onder de verantwoordelijkheid valt van de inhurende partij. Ook is het nodig om zowel een legitimatiebewijs van het inhurende bedrijf te hebben als een uniform van de betreffende partij te dragen. Indien dat niet zo is dan is er sprake van een zelfstandig beveiligingsbedrijf dat wel dient te beschikken over een ND vergunning om te starten.

Werken als freelance beveiliger

KettingGa je als freelance beveiliger aan de slag onder verantwoordelijkheid van een opdrachtgever dan gelden er vaak wel enkele eisen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld eisen dat je niet alleen in het bezit bent van het diploma Beveiliger 2 of gelijkwaardige opleiding, maar ook dat je een verzekering hebt afgesloten in de vorm van bijvoorbeeld een WA-polis beveiliging. Een gewone aansprakelijkheidsverzekering is meestal niet voldoende.

ND-vergunning verplicht voor zzp'er beveiliging

Als je voor jezelf beveiligingsopdrachten wilt aannemen, is het belangrijk om wel over een ND vergunning te beschikken. De aanvraag daarvoor betreft een zogenoemde Wpbr-aanvraag en deze is in te dienen bij Justis. Het is zowel mogelijk om dat schriftelijk als online te doen en de vergunning heeft doorgaans een geldigheid van vijf jaar. Ben je leidinggevende van het bedrijf dan dien je ook nog toestemming aan te vragen bij de minister van Justitie en Veiligheid.

Werken als zzp'er in de beveiliging

WinkelWanneer je van plan bent om je eigen bedrijf te starten als zzp-beveiliger, is het belangrijk om in gedachten te houden dat je ook te maken krijgt met financiële administratie voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Het starten als zzp-beveiliger vereist dus de nodige voorbereiding die verder gaat dan alleen het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast kun je binnen de zzp beveiliging te maken krijgen met aanvullende voorwaarden. Ook moet je er rekening mee houden dat je geen pensioen opbouwt als zzp'er. Wat dat betreft moet je met een eigen bedrijf wel goed nadenken over alle financiële gevolgen.

Inschrijving bij KvK

Wil je in de beveiliging werken als zzp'er dan schrijf je het bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Het is dan ook aan te raden om een zakelijke rekening te openen en een administratie op te zetten of een boekhouder te zoeken. De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit kan natuurlijk wel per zzp'er verschillen. Wil je een zzp beveiligingsbedrijf starten, dan is het belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. Als zzp beveiliger kan dit het beste gedaan worden door middel van online boekhouden. Zie de verschillende boekhoudpakketten voor meer informatie en neem contact op met de aanbieders wanneer je vragen hebt.

Straat met kantoorgebouwenEr zijn steeds meer beveiligers die een eigen bedrijf starten als zzp'er.

Als zzp'er is het ook belangrijk om de boekhouding goed te regelen. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl