Team Mijnzzp

Hovenier aan het werk

Start je als zzp’er een bedrijf dan is het verplicht om een financiële administratie bij te houden. Daarmee leg je namelijk verantwoording af over de stroom van inkomsten en uitgaven. Dat is nodig als je verplicht bent om btw-aangifte te doen en ook nodig om de winst uit onderneming voor de inkomstenbelasting vast te stellen. Er zijn ondernemers die vanaf de start van het bedrijf een boekhouder inschakelen. Bijvoorbeeld vanwege gebrek aan kennis over de boekhouding. Het is echter de vraag of je wel echt een boekhouder nodig hebt.

Online boekhoudprogramma

Als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma dan kan je als zzp’er prima zelf je boekhouding bijhouden. De boekhoudsoftware is zo ontwikkeld dat alles in principe voor je klaarstaat. Het is alleen een kwestie van het invoeren van gegevens, zoals inkopen en facturen. Het is zelfs zo dat het doen van de btw-aangifte aan de hand van het boekhoudprogramma heel eenvoudig is. Bovendien heb je geen diepgaande kennis nodig van het bijhouden van de administratie en het boekhouden zelf. Wat je wel nodig hebt, is discipline omdat je consequent moet zijn in het bijhouden van de boekhouding. De opkomst van online boekhoudprogramma’s hebben ervoor gezorgd dat een groot aantal zzp’ers zelf de boekhouding doet.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen:

Online boekhouden

Een online boekhoudpakket voor zzp'ers is speciaal gemaakt voor zzp'ers en werkt eenvoudig. Online boekhouden maakt eenvoudig boekhouden voor zzp'ers mogelijk. Denk hierbij aan onbeperkt factureren, het versturen van e-facturen en aan het makkelijk doen van de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) bij de Belastingdienst. Hierdoor is de zzp boekhouding veel sneller en beter bij te houden. Dit geeft veel voordelen ten opzicht van een offline boekhoudprogramma, zoals in Excel. Boekhouden door middel van een automatische bankkoppeling geeft je ook direct beter inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. In veel gevallen is het mogelijk om jouw boekhouding ook gewoon zelf te doen. Meestal is er ook een handige app die extra ondersteuning geeft. De beste boekhoudprogramma's beschikken allemaal over verschillende extra functies.

‘‘Zelf de boekhouding bijhouden bespaart aanzienlijk op de kosten’’

Eenvoudig boekhoudpakket

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouding, en het is meer dan waarschijnlijk dat ook jij een soort online boekhoudprogramma gebruikt. Hierdoor is de administratie vele malen efficiënter uit te voeren door de slimme software. Ook startende zzp'ers kiezen steeds vaker voor een boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode aan, zodat je eerst kunt uitproberen of het programma echt bij je bedrijf past. Daarnaast moet er sprake zijn van goede ondersteuning en een gratis helpdesk. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers is ook te gebruiken wanneer je geen boekhoudkennis hebt. Een compleet boekhoudpakket voorziet daarnaast ook in extra hulp. De kosten van een online boekhoudpakket zijn erg laag, dus het is het proberen waard!

Meerwaarde van een boekhouder

Een online boekhoudprogramma is een uitstekende basis om zelfstandig de administratie bij te houden. Dat betekent niet dat boekhouders overbodig zijn. Deze beroepsgroep heeft namelijk wel een meerwaarde. Zo heeft een boekhouder compleet inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Op basis daarvan zijn er adviezen te geven. Bijvoorbeeld als het gaat om het profiteren van fiscale voordelen. Of door advies te geven om een bepaalde investering wel of niet te doen. Verder zijn er ondernemers die echt helemaal niets hebben met de boekhouding. Voor deze groep is het natuurlijk eveneens een uitkomst dat er boekhouders zijn om de financiële administratie aan uit te besteden. Overigens is een combinatie ook nog mogelijk. Als zzp’er verstuur je dan zelf de facturen en boek je deze in, maar dan laat je de controle ervan en de btw-aangifte aan de boekhouder over.

Populaire boekhoudprogramma's

Startende ondernemers kunnen het beste kiezen voor e-boekhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl behoort tot de beste boekhoudpakketten op de markt. De software van e-boekhouden heeft een grote meerwaarde voor de boekhouding van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het doen van aangiftes of aan het geautomatiseerd verzorgen van de facturering. Een ander groot voordeel van e-boekhouden is dat starters met hun actie 15 maanden geheel kosteloos gebruik kunnen maken van de boekhoudsoftware. E-boekhouden beschikt over een helpdesk en verschillende functionaliteiten en modules. Vanzelfsprekend zijn er ook andere boekhoudprogramma's. Het vinden van het juiste boekhoudprogramma kan door middel van onze boekhoudprogramma's vergelijkingspagina.

‘‘Kijkt niet alleen naar welk boekhoudprogramma andere zzp'ers gebruiken. Het is veel belangrijker dat een pakket bij jouw bedrijf past.’’

‘‘Het is mogelijk om een boekhoudpakket eerst voor een beplaalde periode uit te proberen.’’

Minder tijd aan de boekhouding besteden is meer tijd voor je bedrijf!

De boekhouding bijhouden is lang niet voor alle zzp'ers hun favoriete bezigheid. Voor deze groep zzp'ers is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Het komt tegenwoordig wel vrij veel voor dat dienstverlenende zzp'ers de boekhouding doen in samenspraak met een boekhouder. Dit kan voor sommige zzp'ers belangrijk zijn met betrekking tot betrouwbaar boekhouden.

Wanneer een boekhouder inhuren

Er zijn verschillende momenten waarop je een boekhouder nodig kunt hebben. Een boekhouder kan je helpen met je belastingen, je boekhouding, de winst- en verliesrekening en andere financiële zaken. Als je zelfstandige bent, kan een boekhouder je helpen je zakelijke uitgaven en inkomsten bij te houden. Je kunt ook een boekhouder nodig hebben als je een nieuw bedrijf begint. Hier zijn enkele momenten waarop je ook een boekhouder nodig kunt hebben.

  • 1) Als het je eerste bedrijfsjaar is

Als je net een nieuwe zaak begonnen bent, zul je heel wat op je bordje krijgen. Een nieuw bedrijf betekent een heleboel dingen om te regelen. Je zult moeten uitzoeken hoe je uitgaven en inkomsten kunt beheren, en je hebt misschien geen tijd om dit in je eentje te doen. Een boekhouder kan je helpen alles bij te houden en ervoor te zorgen dat je belastingen correct worden ingediend.

  • 2) Als je niet goed bent met cijfers

Als je niet goed bent met cijfers, kan het een goed idee zijn om een boekhouder in te huren. Een boekhouder kan je helpen je uitgaven en inkomsten bij te houden. Een goede boekhouder kan je ook helpen je bestanden zo te ordenen dat ze gemakkelijk te begrijpen zijn als het tijd is om de belastingen in te dienen. Als je ooit te horen hebt gekregen dat je niet goed met cijfers bent, is een boekhouder een prima optie om geld te besparen en je financiën te kunnen beheren. Ook voor de btw-aangifte en het afsluiten van het boekjaar kan een boekhouder helpen.

  • 3) Als je niet goed met computers bent

Als je niet goed met computers bent, kan het een goed idee zijn om een boekhouder in te huren. De boekhouder kan je helpen je computer zo in te stellen dat hij gemakkelijk te gebruiken is. Een boekhouder weet hoe de software werkt en kan je helpen snel aan de slag te gaan met online boekhouden.

BedrijfMeerwaarde boekhouder

Een boekhouder heeft zeker meerwaarde, echter kun je veel werkzaamheden ook prima zelf uitvoeren.

Het is ook mogelijk om de boekhouding voor een deel zelf te doen.

Lees ook ons artikel: Hoe vind ik een goede boekhouder?

Mijnzzp.nl