Team Mijnzzp

Hovenier aan het werk

Start je als zzp’er een bedrijf dan is het wettelijk verplicht om een financiële administratie bij te houden. Daarmee leg je namelijk verantwoording af over de stroom van inkomsten en uitgaven. Dat is nodig als je verplicht bent om btw-aangifte te doen en ook nodig om de winst uit onderneming voor de aangifte inkomstenbelasting vast te stellen. Er zijn ondernemers die vanaf de start van het bedrijf een boekhouder inschakelen. Bijvoorbeeld vanwege gebrek aan kennis over de boekhouding. Een goede boekhouder ondersteunt je bij het bewaken van de financiële situatie en geeft ook gedegen advies. Het is echter de vraag of je wel echt een zzp boekhouder nodig hebt.

Kleine ondernemers zijn niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. Het kan om verschillende redenen slim zijn om zelf de boekhouding bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan lagere boekhoudkosten, zelf beter financieel overzicht houden en aan het verbreden van de eigen boekhoudkennis. Ondernemers met eenmanszaak zijn dus niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. Vanzelfsprekend is een goede boekhouder wel op de hoogte van alle fiscale voordelen en geeft een boekhouder ook rust. Vanuit de belastingdienst is het echter niet noodzakelijk om gebruikt te maken van een boekhouder.

Inhoudsopgave:

Online boekhoudprogramma of boekhouder?

RekeningenAls je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma dan kan je als zzp’er prima zelf je boekhouding bijhouden. De boekhoudsoftware is zo ontwikkeld dat alles in principe voor je klaarstaat. Het is alleen een kwestie van het invoeren van gegevens, zoals inkopen en facturen. Het is zelfs zo dat het doen van de btw-aangifte aan de hand van het boekhoudpakket heel eenvoudig is. Bovendien heb je geen diepgaande kennis nodig van het bijhouden van de administratie en het boekhouden zelf. Wat je wel nodig hebt, is discipline omdat je consequent moet zijn in het bijhouden van de boekhouding. De opkomst van online boekhoudprogramma’s hebben ervoor gezorgd dat een groot aantal zzp’ers zelf de boekhouding doet

Zelf de zzp btw-aangifte berekenen

  • Als zzp'er kun je met behulp van een goed boekhoudpakket eenvoudig de btw-aangifte berekenen. Na het inboeken van alle facturen kan de software automatisch de btw-aangifte berekenen. Door middel van een beveiligde koppeling met de Belastingdienst verstuur je de btw-aangifte met een druk op de knop. Hier heb je dus zeker een boekhouder voor nodig.

Btw-calculator 

Kleineondernemersregeling zzp

  • Wanneer je maar een beperkte omzet hebt, dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling. Deze regeling moet je wel aanvragen bij de Belastingdienst. Wanneer je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling heb je niet meer te maken met btw. De kleineondernemersregeling is alleen voor bepaalde ondernemers interessant.

Boekhouder aangifte inkomstenbelasting

  • Wanneer je gebruikmaakt van online boekhoudsoftware, dan is het tegenwoordig om hiermee de aangifte inkomstenbelasting op te stellen en in te dienen bij de Belastingdienst. Ook voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting heb je dus geen boekhouder meer nodig. Het boekhoudpakket moet voor de aangifte inkomstenbelasting wel over de module Automatische Winstaangifte beschikken. Natuurlijk kun je dit ook nog steeds laten verzorgen door een goede boekhouder.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen:

Online boekhouden

  • Een online boekhoudpakket voor zzp'ers is speciaal gemaakt voor zzp'ers en werkt eenvoudig. Online boekhouden maakt eenvoudig boekhouden voor zzp'ers mogelijk. Denk hierbij aan onbeperkt factureren, het versturen van e-facturen en aan het makkelijk doen van de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) bij de Belastingdienst. Hierdoor is de zzp boekhouding veel sneller en beter bij te houden. Dit geeft veel voordelen ten opzicht van een offline boekhoudpakket, zoals in Excel. 

Eenvoudig boekhouden als zzp'er

  • Boekhouden door middel van een automatische bankkoppeling geeft je ook direct beter inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. In veel gevallen is het mogelijk om jouw boekhouding ook gewoon zelf te doen. Meestal is er ook een handige app die extra ondersteuning geeft. De beste boekhoudprogramma's beschikken allemaal over verschillende extra functies. Hiermee kun je eenvoudig allerlei cijfers inzien en berekenen. Een goed boekhoudpakket geeft je de mogelijkheid om de boekhouding zelfstandig bij te houden.

‘‘Zelf de boekhouding bijhouden bespaart aanzienlijk op de kosten’’ 

Eenvoudig boekhoudpakket zzp

Aan het werkenDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouding, en het is meer dan waarschijnlijk dat ook jij een soort online boekhoudpakket gebruikt. Hierdoor is de administratie vele malen efficiënter uit te voeren door de slimme software en je kunt eenvoudig allerlei cijfers inzien. Ook startende zzp'ers kiezen steeds vaker voor een boekhoudpakket. De meeste boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode aan, zodat je eerst kunt uitproberen of het programma echt bij je bedrijf past. Daarnaast moet er sprake zijn van goede ondersteuning en een gratis helpdesk. Een boekhoudpakket voor zzp'ers is ook te gebruiken wanneer je geen boekhoudkennis hebt. Een compleet boekhoudpakket voorziet daarnaast ook in extra hulp. De kosten van een online boekhoudpakket zijn erg laag, dus het is het proberen waard! 

Meerwaarde van een boekhouder

  • Een online boekhoudprogramma is een uitstekende basis om zelfstandig de administratie bij te houden. Dat betekent niet dat boekhouders overbodig zijn. Deze beroepsgroep heeft namelijk wel een meerwaarde. Zo heeft een boekhouder compleet inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Op basis daarvan zijn er adviezen te geven. Bijvoorbeeld als het gaat om het profiteren van fiscale voordelen. Of door advies te geven om een bepaalde investering wel of niet te doen. Verder zijn er ondernemers die echt helemaal niets hebben met de boekhouding. Voor deze groep is het natuurlijk eveneens een uitkomst dat er boekhouders zijn om de financiële administratie aan uit te besteden. Overigens is een combinatie ook nog mogelijk. Als zzp’er verstuur je dan zelf de facturen en boek je deze in, maar dan laat je de controle ervan en de btw-aangifte aan de boekhouder over.

Fiscale voordelen als zzp'er

  • Administratie online aan het bekijkenZzp'ers hebben te maken met verschillende fiscale regelingen die de netto-omzet kunnen verlagen. Door het toepassen van de regelingen hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek maar bijvoorbeeld ook aan de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waarmee je de winst kunt verlagen. Het toepassen van de mkb-winstvrijstelling is aan regels gebonden en de mkb-winstvrijstelling zul je zelf moeten berekenen. Zie hiervoor ook onze boekwaarde en afschrijvingen calculator.

Boekwaarde en afschrijvingen berekenen 

Een goede boekhouder ondersteunt je waar nodig

  • Het inschakelen van een boekhouder kan om verschillende redenen raadzaam zijn en lang niet alle ondernemers doen zelf de boekhouding. Grote bedrijven en financiële instellingen kunnen zelfs verplicht zijn om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Daarnaast kan goed advies ook heel erg belangrijk zijn. Als zzp'er heb je in de kern geen boekhouder nodig omdat je alle werkzaamheden zelf mag uitvoeren. Wanneer je een boekhouder inhuurt kun je wel rekenen op gedegen advies. Het gedegen advies kan ook gewoon veel rust geven en gedegen advies kan je geld besparen. Een boekhouder helpt waar nodig en het inhuren van een boekhouder kan om praktische redenen ook gewoon slim zijn.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

  • Als zzp'er heb je meestal geen boekhouder of accountant nodig. Je mag zelf de boekhouding bijhouden en alle berekeningen kun je zelf maken. Het opstellen van de jaarlijkse balans en het maken van de winst- en verliesrekening kun je doen met online boekhoudsoftware. Het is ook mogelijk om deels gebruik te maken van een boekhouder. Een goede boekhouder ondersteunt je dan op de belangrijkste punten. Overigens kan ook het inschakelen van een accountant verplicht zijn voor zzp'ers. Dit is afhankelijk van de bedrijfactiviteiten, de omvang van de onderneming en de rechtsvorm. Het beroep accountant betreft een beschermde titel en kan niet zomaar vergeleken worden met een boekhouder. Kleine ondernemers hebben hiermee meestal niet te maken, maar dit is deels wel afhankelijk van de financiële situatie en de soort financiële transacties.

Populaire boekhoudprogramma's

Startende ondernemers kunnen het beste kiezen voor e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden.nl behoort tot de beste boekhoudpakketten op de markt. De software van e-boekhouden heeft een grote meerwaarde voor de boekhouding van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het doen van aangiftes of aan het geautomatiseerd verzorgen van de facturering. Een ander groot voordeel van e-boekhouden is dat starters met hun actie 15 maanden geheel kosteloos gebruik kunnen maken van de boekhoudsoftware. E-boekhouden beschikt over een helpdesk en verschillende functionaliteiten en modules. Vanzelfsprekend zijn er ook andere boekhoudpakketten. Het vinden van het juiste boekhoudpakket kan door middel van onze boekhoudsoftware vergelijkingspagina. Een boekhoudpakket geeft rust en bespaart aanzienlijk op de boekhoudkosten. Zie hiervoor ook onze boekhoudkosten calculator.

Boekhoudkosten calculator

‘‘Kijkt niet alleen naar welk boekhoudpakket andere zzp'ers gebruiken. Het is veel belangrijker dat een pakket bij jouw bedrijf past.’’

‘‘Het is mogelijk om een boekhoudpakket eerst voor een beplaalde periode uit te proberen.’’ 

Minder tijd aan de boekhouding besteden is meer tijd voor je bedrijf!

  • De boekhouding bijhouden is lang niet voor alle zzp'ers hun favoriete bezigheid. Voor deze groep zzp'ers is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Het komt tegenwoordig wel vrij veel voor dat dienstverlenende zzp'ers de boekhouding doen in samenspraak met een boekhouder. Dit kan voor sommige zzp'ers belangrijk zijn met betrekking tot betrouwbaar boekhouden. Daarnaast kan het gewoon om andere praktische redenen zinvol zijn om een boekhouder in te huren.

Wanneer een boekhouder inhuren?

Mensen aan het werkEr zijn verschillende momenten waarop je een boekhouder nodig kunt hebben. Een boekhouder kan je helpen met je belastingen, je boekhouding, de winst- en verliesrekening en andere financiële zaken. Als je zelfstandige bent, kan een boekhouder je helpen je zakelijke uitgaven en inkomsten bij te houden. Je kunt ook een boekhouder nodig hebben als je een nieuw bedrijf begint of grote toekomstige plannen hebt. Hier zijn enkele momenten waarop je ook een boekhouder nodig kunt hebben.

1) Als het je eerste bedrijfsjaar is

Als je net een nieuwe zaak begonnen bent, zul je heel wat op je bordje krijgen. Een nieuw bedrijf betekent een heleboel dingen om te regelen. Je zult moeten uitzoeken hoe je uitgaven en inkomsten kunt beheren, en je hebt misschien geen tijd om dit in je eentje te doen. Een boekhouder kan je helpen alles bij te houden en ervoor te zorgen dat je belastingen correct worden ingediend en waakt over de financiële gegevens en de financiële transacties. Dit kan ook belangrijk zijn voor het maken van goede financiële overzichten.

2) Als je niet goed bent met cijfers

Als je niet goed bent met cijfers, kan het een goed idee zijn om een boekhouder in te huren. Een boekhouder kan je helpen je uitgaven en inkomsten bij te houden. Een goede boekhouder kan je ook helpen je bestanden zo te ordenen dat ze gemakkelijk te begrijpen zijn als het tijd is om de belastingen in te dienen. Als je ooit te horen hebt gekregen dat je niet goed met cijfers bent, is een boekhouder een prima optie om geld te besparen en je financiën te kunnen beheren. Ook voor de btw-aangifte en het afsluiten van het boekjaar kan een boekhouder helpen.

3) Als je niet goed met computers bent

Als je niet goed met computers bent, kan het een goed idee zijn om een boekhouder in te huren. De boekhouder kan je helpen je computer zo in te stellen dat hij gemakkelijk te gebruiken is. Een boekhouder weet hoe de software werkt en kan je helpen snel aan de slag te gaan met online boekhouden.

Is het verstandig om geen boekhouder in te huren?

Werken op laptopEen boekhouder helpt waar nodig en het kan zeker slimmer zijn om wel gebruik te maken van een boekhouder. Dit alles neemt niet weg dat je jaarlijks veel geld kunt besparen door de werkzaamheden geheel of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Alles wat je nodig hebt, is boekhoudsoftware dat speciaal gemaakt is voor zzp'ers. Hiermee kun je de complete administratie bijhouden en ook de aangiftes indienen bij de Belastingdienst. Je bent als zzp'er ook niet verplicht om ieder jaar een verplichte jaarrekening te laten opstellen. Er zijn boekhouder die dit beweren en je hiermee extra kosten in rekening brengen. Een jaarrekening is niet verplicht met een eenmanszaak.

Geen kennis van belastingregels?

Wanneer je niet thuis bent in de boekhoudregels, dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een zzp boekhouder. Een boekhouder kan ook helpen bij het maken van complexe berekeningen en andere zaken die wellicht niet duidelijk zijn. Wanneer je binnen het ondernemerschap toe bent aan grote uitdagingen kan het zeker raadzaam zijn om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Denk bijvoorbeeld aan het doorberekenen van investeringen door middel van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit. In dat geval kan de boekhouding complexer worden en heb je vaak extra mogelijkheden nodig.

GBR berekenen investering

BedrijfMeerwaarde boekhouder

Een boekhouder heeft zeker meerwaarde, echter kun je veel werkzaamheden ook prima zelf uitvoeren.

Het is ook mogelijk om de boekhouding voor een deel zelf te doen.

Lees ook ons artikel: Hoe vind ik een goede boekhouder?

Mijnzzp.nl