Team Mijnzzp

KOR regeling

De kleineondernemersregeling afgekort tot KOR betekent dat je als zzp'er vrijstelling krijgt voor de btw ofwel omzetbelasting. Blijft je omzet per jaar beneden € 20.000 in een kalenderjaar? In dat geval kan je vrijwillig meedoen met de kleineondernemersregeling. Het is dan nog wel de vraag of het voor jou interessant is om aan KOR mee te doen.

Inhoudsopgave
Hogere marge bij diensten aan particulieren
Als je minstens drie jaar mee wilt doen

Hogere marge bij diensten aan particulieren

Lever je vooral diensten aan particulieren, bijvoorbeeld als schilder dan is het interessant om mee te doen aan de kleineondernemersregeling. Het voordeel van KOR is namelijk dat je geen btw in rekening hoeft te brengen. Particulieren betalen normaal gesproken de rekening inclusief btw en zijn dan duurder uit, omdat er voor deze groep geen btw-aftrek bestaat. Dit is bijvoorbeeld wel het geval als je btw aan bedrijven rekent die de te betalen btw in mindering mogen brengen op de btw-aangifte. Hierdoor is het bij het leveren van diensten aan particulieren voor deze groep voordeliger om een KOR-ondernemer in te huren. Je kan als zzp'er van het verschil gebruikmaken door met een hogere marge rekening te houden. Op deze manier profiteer jij ervan, maar de particuliere klant eveneens.

Als je minstens drie jaar mee wilt doen

Het is bij aanmelding voor de kleineondernemersregeling de bedoeling dat je meedoet voor een periode van minimaal drie jaar. Dat is dan ook het uitgangspunt. Mocht blijken dat je in het tweede jaar boven de grens van € 20.000 uitkomt dan vervalt de regeling direct. Het is dus wel belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je in principe minimaal drie jaar meedoet. Als je nu al weet dat je dit jaar of volgend jaar boven het grensbedrag uitkomt, is het niet interessant om aan de kleineondernemersregeling mee te doen. Ben je van plan om een grote investering te doen en wil je profiteren van btw-aftrek? Let dan op, want bij de KOR mag je geen btw berekenen, maar ook niet aftrekken. Het is wat dat betreft niet mogelijk om zelf in de periode van drie jaar de deelname te beëindigen om van een btw-voordeel te profiteren.

Mijnzzp.nl