Team Mijnzzp

Mensen onderweg naar werk

Wil je per 1 januari 2022 in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR)? In dat geval is het belangrijk om de aanvraag voor 3 december in te dienen, want dan gaat vanaf de KOR vanaf 1 januari 2022 in. Doe je de aanvraag later dan geldt dat de KOR een aangiftetijdvak later ingaat. Als je gebruik wilt maken van KOR is het natuurlijk handig om dat direct in het eerste tijdvak te laten gebeuren.

Wanneer is KOR van toepassing?

De kleineondernemersregeling is een aantrekkelijke regeling voor zzp-ers die met een lage omzet te maken hebben. Denk daarbij aan een omzet die beneden € 20.000 uitkomt in een kalenderjaar. Mocht je dit jaar weinig omzet hebben gedraaid en denk je in 2022 minder dan het genoemde bedrag aan omzet te draaien? Overweeg dan om van KOR gebruik te maken, want in dat geval hoef je drie jaar lang niets met btw te doen. Je bent geen btw verschuldigd, hoeft geen btw in rekening te brengen bij klanten en hoeft geen btw-aangifte te doen. Dat maakt ondernemen als kleine ondernemer een stukje gemakkelijker. Overigens dien je als ondernemer wel in Nederland gevestigd te zijn of hier een vaste inrichting te hebben. Verder dien je wel als ondernemer voor de btw te zijn aan te merken.

Wat zijn de nadelen?

Het voordeel is dat je niets met btw te maken hebt, maar er zijn ook nadelen. Bijvoorbeeld dat je ook geen btw mag aftrekken die op inkoopfacturen zijn vermeld. Bovendien geldt de regeling voor drie jaar, maar overschrijd je de grens van € 20.000 eerder dan dien je vanaf het tijdvak daarna wel weer een btw-administratie bij te houden met de verplichtingen die daarbij horen.

Voordeel bij particuliere klanten

Het is niet altijd gunstig om de KOR aan te vragen, maar bijvoorbeeld wel als je vooral particuliere klanten hebt. Die hebben rechtstreeks voordeel, omdat je geen btw over het in rekening te brengen bedrag hoeft toe te passen. Bij zakelijke klanten kan het een nadeel zijn, omdat er in dat geval mogelijk wat wantrouwen is of dat je minder serieus wordt genomen.

Mijnzzp.nl