Medewerker cameratoezicht

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een medewerker cameratoezicht bekijkt camerabeelden van openbare gebieden die voorzien zijn van camera's. Als medewerker cameratoezicht bekijk je meestal diverse camerabeelden van een bepaalde regio, wijk of industrieterrein. De belangrijkste taak voor een medewerker cameratoezicht is het in de gaten houden van afwijkend gedrag, zoals mogelijke criminaliteit of overtredingen. Wanneer de medewerker cameratoezicht afwijkend gedrag signaleert zal hij of zij een supervisor raadplegen over mogelijke vervolgstappen. Een mogelijke vervolgstap kan inhouden dat de camerabeelden live doorgegeven worden aan de meldkamer van de politie. Het is de politie die zal bepalen of vervolgmaatregelen nodig zijn en niet de medewerker cameratoezicht of de supervisor, omdat de bevoegdheid hiervoor bij de politie ligt.

Een medewerker cameratoezicht kan een buitengewoon opsporingsambtenaar zijn in dienst van een gemeente, of is een medewerker van een beveiligingsbedrijf. Wanneer een medewerker cameratoezicht toebehoort tot een beveiligingsbedrijf kan het ook zijn dat er eerst een mobiele surveillant ter plaatsten gaat als er verdachte situaties geconstateerd worden. Ook beveiligingsbedrijven kunnen camerabeelden live doorgeven aan de meldkamer van de politie als dit nodig mocht zijn. Beveiligingsbedrijven noteren alle verdachte situaties en geven dagelijks hun bevindingen door aan de politie. Denk bijvoorbeeld aan een verdachte situatie waarbij de medewerker cameratoezicht of de mobiele surveillant het kenteken noteert van een voertuig en deze doorgeeft aan de politie in een dagelijks rapport. Een andere benaming voor een medewerker cameratoezicht is ook wel centralist.

Cameratoezicht gemeentes

Ook gemeentes maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van cameratoezicht om criminaliteit te voorkomen. Een medewerker cameratoezicht maakt onderdeel uit van het team stadstoezicht, dat uit verschillende functies bestaat. Het is de medewerker cameratoezicht die in contact staat met andere medewerkers, zoals boa's en de politie, als dit nodig mocht zijn. De medewerker cameratoezicht is getraind in het signaleren van verdacht gedrag en kan in een vroeg stadium ingrijpen om een mogelijke misdaad of overtreding te voorkomen of te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van een mogelijke vechtpartij in een uitgaansgebied of aan het in de gaten houden van mogelijke zakkenrollers. Toezicht op mogelijke overtredingen heeft meer betrekking op het voorkomen van illegale afvaldumpringen of het voorkomen van verkeersovertredingen.

Cameratoezicht kent globaal gezien drie functies, namelijk vooraf en preventief, rechtstreeks en proactief en achteraf en repressief. Achteraf en repressief heeft betrekking op camerabeelden die gebruikt kunnen worden door de politie of justitie als bewijsmateriaal. Over het algemeen mogen camerabeelden vier weken bewaard worden, maar als de beelden nodig zijn als bewijsmateriaal in een strafzaak mogen ze langer bewaard worden. Camera's die hangen in openbare ruimtes, zoals in steden, behoren tot de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur en de burgemeester.

Waarom zijn camerabeelden nuttig

Het gebruik van camerabeelden is om verschillende redenen nuttig. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van criminaliteit, het stoppen van criminaliteit, het voorkomen van onveilige situaties en het efficiënt inzetten van hulpdiensten. Daarnaast zijn camerabeelden erg nuttig waar het aankomt op mogelijke strafvervolging. Ook het algemene veiligheidsgevoel van mensen wordt vergroot door cameratoezicht.

Cameratoezicht Almere:

Beveiligingsbedrijf:

Opleidingen tot medewerker cameratoezicht

Wie een carrière ambieert als medewerker cameratoezicht zal in de meeste gevallen een interne opleiding moeten volgen, die ongeveer zes maanden in beslag neemt. Andere mogelijke opleidingen zijn de Mbo-opleiding Beveiliger of de Mbo-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Binnen de functie  medewerker cameratoezicht moet je wel een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen (VOG).

Bedrijven waar een medewerker cameratoezicht werkzaam kan zijn

Een  medewerker cameratoezicht is over het algemeen werkzaam voor een gemeente of is werkzaam voor een beveiligingsbedrijf.

Competenties medewerker cameratoezicht

Als medewerker cameratoezicht moet je over verschillende competenties beschikken, zoals stressbestendigheid en flexibiliteit, en zal je een teamspeler moeten zijn. Daarnaast is oplettendheid en observatievermogen belangrijk binnen deze functie. Vanzelfsprekend zal je over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker cameratoezicht

Het arbeidsmarktperspectief als medewerker cameratoezicht is over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Wel is het zo dat dit een redelijk populaire functie betreft, waarvoor geen echte vooropleidingen nodig is. Dit alles maakt het dat de concurrentie bij een mogelijke sollicitatie groot kan zijn. Er zijn binnen deze functie geen echte doorgroeimogelijkheden zonder verdere opleidingen te volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker cameratoezicht

Binnen dit beroep kunnen verschillende arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn, afhankelijk van de werkgever. Werk je voor een gemeente dan zal je in de meeste gevallen een ambtenaar zijn. Werk je voor een beveiligingsbedrijf dan zal je onder de cao beveiliging vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Als medewerker cameratoezicht zal je over een flexibele instelling moeten beschikken, omdat de werktijden in veel gevallen onregelmatig zijn. Ook zal je vaak werkzaam zijn tijdens weekenden of tijdens feestdagen. Een medewerker cameratoezicht zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Overigens betreft de functie medewerker cameratoezicht in lang niet alle gevallen een fulltime functie.

Mijnzzp.nl