Horecaportier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een horecaportier is een beveiliger die gespecialiseerd is in het beveiligen van horecagelegenheden. Een andere benaming voor een horecaportier is ook wel uitsmijter. Als horecaportier ben je meestal werkzaam tijdens de avonduren, wanneer cafés, discotheken of ander soort evenementen veel bezoekers trekken. Het is de taak van de horecaportier om toe te zien op de algemene veiligheid. Dit kan inhouden het weigeren van bezoekers of het naar buiten werken van bezoekers. Het naar buiten werken van bezoekers is meestal nodig als bezoekers zich niet gedragen omdat ze bijvoorbeeld dronken zijn. Tegenwoordig is het verplicht dat horecaportiers en uitsmijters beschikken over een speciaal diploma, omdat ze andere niet mogen werken als horecaportier. Tijdens deze opleiding is er onder andere aandacht voor veiligheidspreventie, recht- en wetskennis, alcoholmisbruik, drugsgebruik en sociale vaardigheden. De meeste horecaportiers werken tegenwoordig ook samen met de politie bij mogelijke vervelende situaties. Als  horecaportier kan je alleen werkzaam zijn of werk je samen met andere collega's.

Een uitsmijter die voor de deur staat let goed op wat voor soort gasten er naar binnen willen gaan. Soms kan iemand geweigerd worden omdat de uitsmijter ziet dat de persoon te dronken is of een lastige indruk maakt. Ook zal de uitsmijter er op toezien dat er binnen in de zaak zich geen praktijken voordoen die niet door de beugel kunnen zoals drugsgebruik, vervelend gedrag, extreem dronken mensen of mensen die wapens mee naar binnen hebben genomen. Een portier zal altijd proberen vervelende mensen naar buiten te krijgen door middel van praten en soms lichte dwang toepassen wanneer dit nodig is. Tegenwoordig hebben de meeste portiers de mogelijkheid om direct of heel snel contact te kunnen leggen met de politie.

Een portier moet dan ook goed kunnen omgaan met diverse soorten mensen. Een van de veelvoorkomende problemen is dat mensen vaak anders zijn wanneer ze dronken zijn. Wanneer iemand dronken is kunnen er veel emoties loskomen. Het is de taak van de portier om hier op een professionele manier mee om te gaan.

Moderne portiers

Portiers krijgen dan ook steeds betere opleidingen, om geweld uit de weg te kunnen gaan. In veel gevallen is de aanwezigheid van een portier voldoende om problemen te voorkomen, maar wanneer mensen dronken of in groepen zijn kan men zich weleens anders gedragen. Soms is men gewoon opzoek naar problemen en staat de portier ineens voor een vervelende situatie. De meeste portiers staan tegenwoordig met minimaal twee man voor de deur en wordt voor de zaak alles in de gaten gehouden met camera's als afschrikmiddel en, mocht het nodig zijn, om bewijs te hebben.

Ook het fouilleren door de portiers is een belangrijke taak om problemen in de zaak te voorkomen. Meestal wordt dit gedaan door detectiepoortjes en soms met de hand. Vooral het tegenhouden van wapens, zoals messen, is erg belangrijk voor de veiligheid. Maar ook drugs kan een probleem vormen. De portier loop regelmatig een rondje door de zaak om een oogje toe te houden. Door het regelmatig rondlopen laat men duidelijk zien dat men er is.

Vraag naar goed opgeleide portiers

Er is een groeiende vraag naar goed opgeleide portiers die op een goede manier omgaan met hun vak. Er zijn dan ook heel veel opleidingen te vinden waar men dit vak onder de knie kan krijgen. Wie een opleiding tot portier wenst te volgen moet niet bang aangelegd zijn. In heel veel gevallen zal er niet veel gebeuren. Maar wanneer dit wel het geval is moet men zich goed realiseren wat de gevolgen kunnen zijn. Zo kan het voorkomen dat je een keer alleen staat tegenover een agressieve groep mensen en versterking even op zich laat wachten.

Informatiefilm over een Horecaportier:

Opleidingen tot horecaportier

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden op reguliere scholen voor het beroep horecaportier. Wel zijn er veel externe bedrijven te vinden die opleidingsmogelijkheden aanbieden voor het vak horecaportier. Wie als horecaportier wil gaan werken zal het diploma horecaportier moeten bezitten. Met het diploma laat je zien dat je het vak van horecaportier verstaat. De wet die bepaalt aan welke voorwaarden je moet voldoen als horecaportier is de wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De instantie die het examen afneemt en de diploma's uitreikt is de SVH. Een andere opleiding die veel raakvlakken heeft met het vak horecaportier is de Mbo-opleiding tot beveiliger.

Bedrijven waar een horecaportier werkzaam kan zijn

Als horecaportier ben je natuurlijk werkzaam in de horecabranche. De meeste horecaportiers zijn zelfstandig ondernemer en werken alleen tijdens de avonduren, die meestal in het weekend zullen vallen. Een horecaportier is doorgaans te vinden bij cafés, kroegen, discotheken en op evenementen.

Competenties horecaportier

Tijdens de opleiding horecaportier is er veel aandacht voor de verschillende competenties die moet bezitten als horecaportier. Als horecaportier ben je in staat om zelfstandig te werken en moet je goede sociale vaardigheden bezitten. Daarnaast ben je communicatief sterk ingesteld en beschik je als horecaportier over een natuurlijk overwicht. Vanzelfsprekend let je zeer goed op de algemene veiligheid van de bezoekers en op die van jezelf. De belangrijkste competentie als horecaportier is communicatie. Pas als niks meer werkt of helpt wordt er door een professionele horecaportier aan andere oplossingen gedacht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als horecaportier

Als goed opgeleide horecaportier met diploma is het vinden van werk meestal niet heel moeilijk. Wel is het zo dat er steeds vaker reguliere beveiligingsbedrijven worden ingeschakeld door de grotere clubs, zoals discotheken, die de markt voor de horecaportier mogelijk een stuk verdringen. De horecaportier is nog wel volop te vinden bij de kleinere kroegen en cafés. Het doorgroeien als horecaportier moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zoals de opleiding persoonsbeveiliger, zodat je breder inzetbaar bent voor een eventuele werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris horecaportier

Als horecaportier ben je doorgaans een zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor dit beroep zeker aan te raden, omdat de risico's te groot zijn om er geen af te sluiten. Het salaris van een horecaportier is moeilijk in te schatten, omdat de salarissen nogal kunnen verschillen. Er zijn beruchte cafés en kroegen waar veel publiek op afkomt, die doorgaans meer over hebben voor de beveiliging dan kleine lokale dorpskroegen. Maar over het algemeen zal een horecaportier minimaal 500 euro bruto per avond vragen voor zijn diensten, en natuurlijk verdient de horecaportier doorgaans ook extra door de fooien.

Mijnzzp.nl