Parkeerwachter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een parkeerwachter is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden binnen en buiten een parkeergarage, zoals het houden van toezicht in de parkeergarage en daarbuiten, het schoonhouden van de parkeergarage en directe omgeving en het toezien op een vlotte afhandeling van het inkomende en uitgaande verkeer. Daarnaast is een parkeerwachter verantwoordelijk voor het bedienen van diverse technische installaties die aanwezig zijn binnen de parkeergarage. Het daadwerkelijk afrekenen van de parkeerkosten van bezoekers behoort over het algemeen alleen toe tot de werkzaamheden van een parkeerwachter als de parkeerautomaten kapot zijn of als er een ander probleem is waardoor bezoekers niet kunnen betalen. Andere werkzaamheden zijn het afhandelen van abonnementsaanvragen of het opnemen van eventuele schade aan auto's. De werkzaamheden van een parkeerwachter zijn over het algemeen niet heel moeilijk en kunnen gezien worden als beheerswerkzaamheden. Andere benamingen voor een parkeerwachter zijn soms ook wel parkeermeester of parking host.

Het toezien op de parkeergarage, de installaties binnen de parkeergarage, de auto's van bezoekers en de bezoekers zelf zijn over het algemeen de belangrijkste taken van een parkeerwachter. Binnen de meeste parkeergarages zijn één of meerdere parkeerwachters aanwezig, afhankelijk van de grootte van de parkeergarage, om een vlotte afhandeling te kunnen garanderen. Daarnaast zijn parkeerwachters aanwezig om toe te zien op de algemene veiligheid. In de meeste gevallen zal een parkeerwachter vanuit zijn kantoor toezien op de gehele parkeergarage. Ook het opstellen van dagrapportages behoort meestal tot de werkzaamheden van een parkeerwachter, zodat andere collega's precies weten wat er allemaal gebeurd is in de voorgaande dienst.

Als parkeerwachter ben je in de eerste plaatst een servicemedewerker, en zal veiligheid een belangrijke rol spelen. Deze veiligheid heeft betrekking op de algemene veiligheid zoals een schone parkeergarage en op de aanwezigheid van personen binnen de parkeergarage. Een ander belangrijk onderdeel van de veiligheid heeft juist weer betrekking op het toezicht op de aanwezige voertuigen binnen de parkeergarage. Als er onverhoopt brand ontstaan is het de taak van de parkeerwachter om de hulpdiensten en de bezoekers te waarschuwen. Een parkeerwachter kan dan ook gezien worden als een soort brandwacht.

Werken in een parkeergarage:

Werken in een parkeergarage:

Opleidingen tot parkeerwachter

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep parkeerwachter. In de meeste gevallen is een Mbo-opleiding voldoende om te kunnen werken als parkeerwachter. Wel is het zo dat de meeste parkeergaragehouders verwachten dat je de Engelse taal machtig bent. Het is niet ondenkbaar dat er wel cursussen gevolgd moeten worden, zoals een EHBO-cursus, een VCA-cursus of een cursus preventiemedewerker.

Bedrijven waar een parkeerwachter werkzaam kan zijn

Als parkeerwachter ben je over het algemeen werkzaam voor een particuliere parkeerorganisatie of ben je werkzaam voor een gemeentelijke parkeergarage. Als je werkzaam bent voor een gemeente is het niet ondenkbaar dat een parkeerwachter ook werkzaam kan zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Competenties parkeerwachter

De belangrijkste competentie als parkeerwachter is dat je klantvriendelijk en servicegericht werkt. Daarnaast moet je over technisch inzicht beschikken, omdat je kleine storingen zelfstandig zal moeten kunnen verhelpen. Algemeen belangrijke woorden als parkeerwachter zijn verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, communicatie, waakzaamheid en conflictbeheersing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parkeerwachter

Het arbeidsmarktperspectief als parkeerwachter is over het algemeen niet heel erg groot te noemen, omdat er relatief gezien niet veel parkeergarages zijn. Daarnaast is het zo dat moderne parkeergarages in veel gevallen voorzien zijn van moderne apparatuur, waardoor de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door één parkeerwachter. Dit kan wel per parkeergarage verschillen. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als parkeerwachter, afhankelijk van de organisatie waarvoor je precies werkzaam bent. Als je voor een gemeente werkt bestaan er over het algemeen wel doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van je eigen wensen en competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parkeerwachter

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als parkeerwachter voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Een parkeerwachter zal over het algemeen bij een fulltime baan een salaris verdienen tussen de 1500 en 2100 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat een medewerker niet fulltime werkzaam is en het dus een parttime baan betreft.

Mijnzzp.nl