Parkeerwachter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een parkeerwachter is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden binnen en buiten een parkeergarage, zoals het houden van toezicht in de parkeergarage en daarbuiten, het schoonhouden van de parkeergarage en directe omgeving en het toezien op een vlotte afhandeling van het inkomende en uitgaande verkeer. Daarnaast is een parkeerwachter verantwoordelijk voor het bedienen van diverse technische installaties die aanwezig zijn binnen de parkeergarage. Het daadwerkelijk afrekenen van de parkeerkosten van bezoekers behoort over het algemeen alleen toe tot de werkzaamheden van een parkeerwachter als de parkeerautomaten kapot zijn of als er een ander probleem is waardoor bezoekers niet kunnen betalen. Andere werkzaamheden zijn het afhandelen van abonnementsaanvragen of het opnemen van eventuele schade aan auto's. De werkzaamheden van een parkeerwachter zijn over het algemeen niet heel moeilijk en kunnen gezien worden als beheerswerkzaamheden. Andere benamingen voor een parkeerwachter zijn soms ook wel parkeermeester of parking host. Het toezien op de parkeergarage, de installaties binnen de parkeergarage, de auto's van bezoekers en de bezoekers zelf zijn over het algemeen de belangrijkste taken van een parkeerwachter. Binnen de meeste parkeergarages zijn één of meerdere parkeerwachters aanwezig, afhankelijk van de grootte van de parkeergarage, om een vlotte afhandeling te kunnen garanderen. Daarnaast zijn parkeerwachters aanwezig om toe te zien op de algemene veiligheid. In de meeste gevallen zal een parkeerwachter vanuit zijn kantoor toezien op de gehele parkeergarage. Ook het opstellen van dagrapportages behoort meestal tot de werkzaamheden van een parkeerwachter, zodat andere collega's precies weten wat er allemaal gebeurd is in de voorgaande dienst.

Een parkeerwachter kan dus aangemerkt worden als soort toezichthouder die in dit geval toezicht zal houden op binnenkomende en vertrekkende automobilisten. Ook de term bewaker is meestal van toepassing op een parkeerwachter. Als parkeerwachter ben je in de eerste plaatst een servicemedewerker, en zal veiligheid een belangrijke rol spelen. Deze veiligheid heeft betrekking op de algemene veiligheid zoals een schone parkeergarage en op de aanwezigheid van personen binnen de parkeergarage. Een ander belangrijk onderdeel van de veiligheid heeft juist weer betrekking op het toezicht op de aanwezige voertuigen binnen de parkeergarage. Als er onverhoopt brand ontstaan is het de taak van de parkeerwachter om de hulpdiensten en de bezoekers te waarschuwen. Een parkeerwachter kan dan ook gezien worden als een soort brandwacht.

Afhankelijk van de soort parkeergarage zal er over het algemeen sprake zijn van één of enkele parkeerwachters, die werkzaam zijn binnen de parkeergarage. Over het algemeen zijn er door het gebruik van camera's niet meer medewerkers nodig. Door middel van de verschillende camera's kan een parkeerwachter in de meeste gevallen de hele parkeergarage in de gaten houden. Als parkeerwachter hoef je niet werkzaam te zijn binnen een parkeergarage, omdat het ook denkbaar is dat een parkeerwachter werkzaam is bij parkeervelden, zoals parkeerterreinen bij pretparken of dierentuinen. De inhoudelijke werkzaamheden van een parkeerwachter zullen hierdoor over het algemeen niet erg veranderen. Wel kan in dat geval een parkeerwachter in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als parkeerregelaar.

Diverse werkzaamheden parkeerwachter:

  • Het afrekenen van parkeerkosten
  • Het geven van aanwijzingen
  • Het helpen van bezoekers
  • Het houden van toezicht op de garage, mensen en voertuigen
  • Het onderhouden van parkeerinstallaties
  • Het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden

Werken in een parkeergarage:

Werken in een parkeergarage:

Opleidingen tot parkeerwachter

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep parkeerwachter. In de meeste gevallen is een Mbo-opleiding voldoende om te kunnen werken als parkeerwachter. Wel is het zo dat de meeste parkeergaragehouders verwachten dat je de Engelse taal machtig bent. Het is denkbaar dat er wel cursussen gevolgd moeten worden, zoals een EHBO-cursus, een VCA-cursus of een cursus preventiemedewerker. De werkzaamheden als parkeerwachter vragen verder niet om een specifieke opleidingen, omdat eigenlijk iedereen wel werkzaam kan zijn als parkeerwachter. In de meeste gevallen zullen nieuwe medewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester.

Bedrijven waar een parkeerwachter werkzaam kan zijn

Als parkeerwachter ben je over het algemeen werkzaam voor een particuliere parkeerorganisatie of ben je werkzaam voor een gemeentelijke parkeergarage. Als je werkzaam bent voor een gemeente is het denkbaar dat een parkeerwachter ook werkzaam kan zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Omdat ook gemeentes beschikken over parkeergarages is het dus prima denkbaar dat een parkeerwachter aangemerkt kan worden als ambtenaar.

Competenties parkeerwachter

De belangrijkste competentie als parkeerwachter is dat je klantvriendelijk en servicegericht werkt. Daarnaast moet je over technisch inzicht beschikken, omdat je kleine storingen zelfstandig zal moeten kunnen verhelpen. Algemeen belangrijke woorden als parkeerwachter zijn verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht, communicatie, waakzaamheid en conflictbeheersing. Conflictbeheersing als parkeerwachter heeft vooral betrekking op het leren omgaan met bezoekers, die zich wellicht vervelend kunnen gedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automobilisten, die te hard rijden binnen de parkeergarage, waardoor er sprake is van onveilige situaties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parkeerwachter

Het arbeidsmarktperspectief als parkeerwachter is over het algemeen niet heel erg groot te noemen, omdat er relatief gezien niet veel parkeergarages zijn. Daarnaast is het zo dat moderne parkeergarages in veel gevallen voorzien zijn van moderne apparatuur, waardoor de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door één parkeerwachter. Dit kan wel per parkeergarage verschillen. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als parkeerwachter, afhankelijk van de organisatie waarvoor je precies werkzaam bent. Als je voor een gemeente werkt bestaan er over het algemeen wel doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van je eigen wensen en competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parkeerwachter

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als parkeerwachter voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Een parkeerwachter zal over het algemeen bij een fulltime baan een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat een medewerker niet fulltime werkzaam is en het dus een parttime baan betreft.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Parkeerwachter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Parkeerwachter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl