Parkeerregelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een parkeerregelaar is verantwoordelijk voor het geordend parkeren door automobilisten. De parkeerregelaar is meestal nodig bij grote evenementen waar veel bezoekers en dus verkeer te verwachten zijn. Dit kan verschillen van feesten tot congressen, voetbalwedstrijden en ga zo maar door. Zonder een parkeerregelaar kan het maar zo zijn dat een parkeerplaats volledig vast komt te staan. De parkeerregelaar kan dit simpel voorkomen door het verwijzen naar de nog lege plekken. Ook als de bezoekers weer vertrekken kan dit tot problemen leiden door de massale toestroom van vertrekkende bezoekers. Als parkeerregelaar ben je dan ook verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van verkeersstromen. Tegenwoordig kan het zelf verplicht zijn vanuit de gemeente om parkeerregelaars in te zetten als het om evenementen gaat. Het is niet ondenkbaar dat de parkeerregelaars ook ingezet worden om een oogje in het zeil te houden zodat vandalen of dieven geen kans maken. Het beroep parkeerregelaar is meestal geen fulltime functie en het kan zelf vrijwilligerswerk betreffen.

Een parkeerregelaar is zeker geen parkeercontroleur, zoals die tegenwoordig veel voorkomen in de grote steden. De parkeerregelaars hebben niet de bevoegdheid zoals parkeercontroleurs om bekeuringen uit te schrijven, wanneer iemand verkeerd geparkeerd staat of geen kaartje gekocht heeft.

De taak van een parkeerregelaar is om de verkeersbewegingen op een parkeerterrein ordelijk te laten verlopen, zodat mensen niet onnodig vast komen te staan omdat iedereen op een bepaalde plek wenst te parkeren. Ook kan het voorkomen dat mensen voor een groot evenement in een weiland moeten parkeren, omdat er anders niet voldoende parkeerplekken zijn. Soms is het een speciale eis van de gemeente dat alle auto een rubberen mat onder de motor moeten krijgen, om eventuele olielekkage van de auto op te vangen zodat de grond niet kan vervuilen.

Parkeerbeheer:

Opleidingen tot parkeerregelaar

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep parkeerregelaar. De meeste parkeerregelaars leren van collega's hoe ze precies te werk moeten gaan. Wel kan het zijn dat de lokale gemeente eisen stelt aan het parkeren, die bij evenementen opgevolgd moeten worden. De precieze taken kunnen per bedrijf of organisatie nogal verschillen, en het werk kan soms meer inhouden dan alleen het regelen van het parkeren. Voor zover wij weten zijn er ook geen cursussen te vinden voor het werk als parkeerregelaar. Het vak parkeerregelaar kan ook voorkomen in parkeergarages.

Bedrijven waar een parkeerregelaar werkzaam kan zijn

Als parkeerregelaar kan je ingeschakeld worden bij evenementen of stadions, of werkzaam zijn in een parkeergarage. Als zelfstandig ondernemer komt het werk als parkeerregelaar niet voor zover wij weten. Een fulltime baan als parkeerregelaar komt eigenlijk alleen voor in parkeergarages en nergens anders.

Competenties parkeerregelaar

Als parkeerregelaar zijn je belangrijkste competenties het duidelijk kunnen geven van aanwijzingen en rustig blijven als een automobilist boos wordt om wat voor reden dan ook. Verdere specifieke competenties kunnen zijn het houden van toezicht en bij onraad de politie inschakelen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als parkeerregelaar

Als parkeerregelaar is er niet heel veel werk te vinden. Vooral bij grote evenementen worden tegenwoordig parkeerregelaars ingezet om alle bezoekers snel te kunnen laten parkeren, zodat er geen opstoppingen ontstaan. Wel komt het beroep veel voor bij parkeergarages, waar doorgaans de hele dag iemand aanwezig is, met meestal meer taken dan alleen het toezicht houden op parkeren. Doorgroeimogelijkheden als parkeerregelaar zijn er niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris parkeerregelaar

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden bekend voor het beroep parkeerregelaar. Dit is mede omdat het beroep bijna niet voorkomt en de werkzaamheden meestal maar voor een bepaalde dag zijn en niet meer dan dat. Een fulltime baan als parkeerregelaar is er dan ook niet bij. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom niet mogelijk voor dit beroep. Het werk wordt doorgaans veel door studenten of vrijwilligers gedaan.

Mijnzzp.nl