Voetbalsteward

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een voetbalsteward is een toezichtouder en beveiligingsmedewerker voor, tijdens en na voetbalwedstrijden. De belangrijkste taak van een voetbalsteward is het toezien op de algemene veiligheid van mensen en het toezien op eventueel wangedrag van voetbalsupporters. Tegenwoordig zijn er veel zogenaamde risicowedstrijden als het om voetbal gaat, die begeleid worden door speciale voetbalstewards. Tijdens de meeste voetbalwedstrijden worden er veel voetbalstewards ingezet om de veiligheid van mensen te kunnen garanderen. Een voetbalsteward is naast het toezien op het aanwezige publiek ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het opvangen van de bezoekers. Alle bezoekers moeten naar de juiste ingang verwezen worden en vaak ook nog gecontroleerd worden op het bezit van mogelijke drank, drugs en wapens voordat ze het voetbalstadium mogen betreden. Deze maatregelen zijn allemaal genomen om overlast in het voetbalstadium te voorkomen. Supportersgeweld heeft veel aandacht van voetbalclubs, omdat bij misstanden of mogelijk geweld de gevolgen voor voetbalclubs aanzienlijk kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk niet mogen ontvangen van bezoekers of aan het krijgen van boetes. Het zijn de voetbalstewards die deze problemen moeten voorkomen. Daarnaast moet een voetbalsteward gezien worden als een servicemedewerker die mensen informeert. Over het algemeen is een voetbalsteward alleen werkzaam voor de grotere betaalde voetbalorganisaties.

Tijdens voetbalwedstrijden moeten voetbalstewards hun oog houden op de tribunes en mogelijke problemen melden en wanneer nodig ook ingrijpen. Een ruzie of andere narigheid kan op een tribune snel uit de hand lopen. Het is dan ook belangrijk om hier snel bij te zijn. Tijdens de pauze komen er veel mensen tegelijk in beweging die allemaal hun drankje willen hebben of naar het toilet moeten. Ook hier is weer volop toezicht nodig van de voetbalstewards. Na de wedstrijd gaat alles weer in omgekeerde volgorde en keert de rust pas terug als de laatste bezoeker het terrein verlaten heeft. Om als voetbalsteward aan het werk te kunnen moet men stevig in de schoenen staan en niet bang zijn. Tijdens voetbalwedstrijden kan het er nogal eens ruig aan toe gaan, en hier moet een voetbalsteward tegen kunnen. Ook wanneer er een opstootje is moet een voetbalsteward optreden en de groep proberen te kalmeren. Dit alles doet een voetbalsteward niet alleen, maar samen met een team. De teamleden staan onderling in verbinding door middel van walkietalkies en informeren elkaar over de stand van zaken.

Als de voetbalfans weer vertrekken helpt een voetbalsteward de bezoekers naar de uitgang te begeleiden. Buiten zullen ook veel voetbalstewards staan die de toeschouwers van het parkeerterrein helpen. Tijdens het verlaten van het stadion zal er vaak samengewerkt worden met de politie, die het verkeer tijdelijk stil zet zodat de bezoekers snel het terrein kunnen verlaten.

Tijdens de opleiding voetbalsteward leert men:

  • Aanhouden en in beslag nemen
  • Agressief gedrag herkennen
  • Omgaan met de portofoon
  • Toezicht houden
  • Basiskennis levensreddende handelingen
  • Wettelijke bevoegdheden
  • Eventueel voorkomende strafbare feiten herkennen

Informatiefilm over een voetbalsteward:

Opleidingen tot voetbalsteward

Wie als voetbalsteward wil gaan werken is verplicht om het certificaat Voetbalsteward van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) te halen. Ook is het verplicht dat de steward in dienst is van een bepaalde voetbalclub of stadioneigenaar om zijn werkzaamheden uit te mogen voeren. Als voetbalsteward mag je dus alleen werken wanneer je de juiste vergunning bezit. De cursus tot voetbalsteward duurt enkele dagen, en aan het eind van de cursus moet er een theoretisch en praktijkexamen afgelegd worden.

Bedrijven waar een voetbalsteward werkzaam kan zijn

Als voetbalsteward werk je voor een bepaalde voetbalclub of stadioneigenaar.

Competenties voetbalsteward

De belangrijkste competenties als voetbalsteward zijn waakzaamheid, adviseren, communicatie en dienstverlening. Het beroep houdt meer in dan alleen bezoekers in de gaten houden op de tribune. Als voetbalsteward kan je ook ingezet worden op de parkeerplaats buiten het stadion. Het is wel belangrijk dat je als voetbalsteward beschikt over natuurlijk overwicht, omdat je moet kunnen en durven handelen wanneer dit nodig mocht zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetbalsteward

Als voetbalsteward is er niet heel veel werk te vinden. Wel is het zo dat er een behoorlijke doorstroming is onder voetbalstewards, omdat het veelal om scholieren gaat die geen tijd meer hebben voor het werk door hun school of ander werk. Doorgroeien als voetbalsteward is niet mogelijk omdat het werk daar te specifiek voor is. Wel kan je doorgroeien tot bijvoorbeeld beveiliger door het volgen van een extra opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voetbalsteward

Als voetbalsteward verdien je doorgaans tussen de tien en vijftien euro per uur bruto, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Het werk als voetbalsteward zal doorgaans alleen tijdens wedstrijden of concerten uitgevoerd worden. Het werken als voetbalsteward moet dan ook gezien worden als een extra zakcentje en niet als vaste baan. Er zijn zelfs voetbalstewards die het werk als vrijwilliger uitvoeren. De arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans prima geregeld en verder te specifiek om weer te geven.

Mijnzzp.nl