Voetbalsteward

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voetbalsteward
Voetbalsteward en dienstverlenende werkzaamheden
Werken als voetbalsteward
Tijdens de opleiding voetbalsteward leer je:
Beroepsfilm voetbalsteward:
Voetbalsteward aan het werk:
Opleidingen tot voetbalsteward
Bedrijven waar een voetbalsteward werkzaam kan zijn
Competenties voetbalsteward
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetbalsteward
Arbeidsvoorwaarden en salaris voetbalsteward
Eigen bedrijf starten als Voetbalsteward
Boekhoudprogramma vergelijken Voetbalsteward

Beroep voetbalsteward

Een voetbalsteward is een beveiligingsmedewerker en toezichtouder voor, tijdens en na voetbalwedstrijden. De belangrijkste taak van een voetbalsteward is het toezien op de algemene veiligheid van mensen en op eventueel wangedrag van voetbalsupporters. Tijdens de meeste voetbalwedstrijden binnen het betaald voetbal worden er tegenwoordig meerdere voetbalstewards ingezet om de veiligheid van mensen te kunnen garanderen. Een voetbalsteward is naast het toezien op het aanwezige publiek verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het opvangen en het begeleiden van de bezoekers. Ook het controleren van bezoekers op de aanwezigheid van drank, drugs en mogelijke wapens behoort tot de werkzaamheden van een voetbalsteward. Deze maatregelen zijn allemaal genomen om overlast in het voetbalstadium te voorkomen. Supportersgeweld heeft tegenwoordig veel aandacht van voetbalclubs, omdat bij misstanden of mogelijk geweld de gevolgen voor voetbalclubs aanzienlijk kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk niet mogen ontvangen van bezoekers of aan het krijgen van boetes. Het zijn de voetbalstewards, die deze problemen moeten voorkomen. Daarnaast moet een voetbalsteward gezien worden als een servicemedewerker die mensen informeert. Over het algemeen is een voetbalsteward alleen werkzaam voor betaalde voetbalorganisaties. Vooral tijdens zogenaamde risicowedstrijden zijn er veel voetbalstewards werkzaam om ongeregeldheden te voorkomen. Tijdens voetbalwedstrijden houden voetbalstewards het publiek in de gaten op de tribunes, om snel in te kunnen grijpen als er ongeregeldheden ontstaan. Voetbal betreft het enige sportevenement, waarbinnen de inzet van stewards wettelijk geregeld is. Met andere woorden moet een voetbalsteward beschikken over een speciaal certificaat om te mogen werken als voetbalsteward.

Voetbalsteward en dienstverlenende werkzaamheden

Een voetbalsteward is dus een steward, die verantwoordelijk is voor dienstverlenende werkzaamheden tijdens voetbalwedstrijden, die ook een sterk handhavend karakter hebben. Een voetbalsteward kan ook aangemerkt worden als evenementenbeveiliger, met het belangrijke verschil dat een voetbalsteward alleen werkzaam is tijdens voetbalwedstrijden. Als voetbalsteward is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, omdat een voetbalsteward ook te maken krijgt met opstootjes, ruzie of andere narigheid. Tijdens voetbalwedstrijden kan het er nogal eens ruig aan toe gaan, en hier moet een voetbalsteward tegen kunnen. Ook als er een opstootje is moet een voetbalsteward optreden en de groep proberen te kalmeren. Dit alles doet een voetbalsteward niet alleen, maar samen met een team. De teamleden staan onderling in verbinding door middel van walkietalkies en informeren elkaar over de stand van zaken. De inhoudelijke werkzaamheden van een voetbalsteward moeten over het algemeen aangemerkt worden als preventieve werkzaamheden om relletjes of andere problemen te voorkomen. Ondanks dat er tegenwoordig minder sprake is van politie tijdens voetbalwedstrijden kunnen voetbalstewards wel extra ondersteuning krijgen van de politie als het een risicowedstrijd betreft. Daarnaast hebben voetbalstewards extra ondersteuning van supervisors de vanuit een controlekamer door middel van camera's het publiek in de gaten houden.

Werken als voetbalsteward

Als voetbalsteward ben je een beveiligingsmedewerker en zal je over het algemeen niet veel meekrijgen van voetbalwedstrijden. Dit is het geval, omdat voetbalstewards tijdens voetbalwedstrijden met de rug naar het voetbalveld staan om toezicht te houden op het publiek. Het is niet zo dat alle voetbalstewards aangemerkt kunnen worden als professionele beveiligers, die mogelijk ook andere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren. Dit is over het algemeen alleen het geval binnen de grotere voetbalclubs. In de meeste gevallen moeten voetbalstewards juist aangemerkt worden als parttime beveiligingsmedewerkers, die ook een andere baan kunnen hebben. Als voetbalsteward ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het houden van toezicht tijdens voetbalwedstrijden. Een voetbalsteward kan voorafgaand aan voetbalwedstrijden ook verantwoordelijk zijn voor tribune schouw, het controleren van alle prullenbakken en het inspecteren van de toiletruimtes. Als een voetbalsteward zaken tegenkomt die niet in orde zijn, zoals volle prullenbakken of smerige toiletten, is het aan de facilitair medewerkers om dit soort problemen te verhelpen voordat het publiek het stadium zal betreden. Voor welke werkzaamheden een voetbalsteward precies verantwoordelijk is, is over het algemeen afhankelijk van de specifieke functie. Een voetbalsteward kan bijvoorbeeld werkzaam zijn als servicemedewerker, steward en als parkeersteward.

Tijdens de opleiding voetbalsteward leer je:

  • Aanhouden en in beslag nemen.
  • Agressief gedrag herkennen.
  • Omgaan met de portofoon.
  • Toezicht houden.
  • Basiskennis levensreddende handelingen.
  • Wettelijke bevoegdheden.
  • Eventueel voorkomende strafbare feiten herkennen.

Beroepsfilm voetbalsteward:

Voetbalsteward aan het werk:

Opleidingen tot voetbalsteward

Wie als voetbalsteward wil gaan werken is verplicht om het certificaat Voetbalsteward van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) te halen. Ook is het verplicht dat de steward in dienst is van een bepaalde voetbalclub of stadioneigenaar om zijn werkzaamheden uit te mogen voeren. Als voetbalsteward mag je dus alleen werken wanneer je de juiste vergunning bezit. De cursus tot voetbalsteward duurt enkele dagen, en aan het eind van de cursus moet er een theoretisch en praktijkexamen afgelegd worden. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste pakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een voetbalsteward werkzaam kan zijn

Een voetbalsteward moet over het algemeen aangemerkt worden als vrijwilliger. De meeste voetbalclubs of stadioneigenaren maken geen gebruik van vaste voetbalstewards, die op de loonlijst staan. Daarnaast kunnen voetbalclubs en stadioneigenaren gebruikmaken van professionele beveiligers, die ingehuurd worden via een beveiligingsbedrijf. Een voetbalsteward die werkzaam is als vrijwilliger zal wel een bepaalde vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden.

Competenties voetbalsteward

De belangrijkste competentie van een voetbalsteward is waakzaamheid, omdat de werkzaamheden daarom grotendeels draaien. Daarnaast kunnen dienstverlening en communicatie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Dienstverlening heeft ook betrekking op goed gastheerschap. Met andere woorden moet een voetbalsteward aangemerkt kunnen worden als gastheer of gastvrouw. Een andere belangrijke competentie is conflictbeheersing. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, passie, zelfredzaamheid, controleren, overwicht, analytisch, samenwerken en stressbestendigheid. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat het werken als voetbalsteward wel bij je moet passen. Niet iedereen zal zomaar geschikt zijn om te werken als voetbalsteward.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetbalsteward

Het arbeidsmarktperspectief van een voetbalsteward is niet echt van toepassing, omdat de meeste voetbalstewards aangemerkt moeten worden als vrijwilliger. Met andere woorden zal een voetbalsteward in de meeste gevallen niet beschikken over een fulltime baan. Daarnaast is het zo dat voetbalclubs en stadioneigenaren gewone beveiligers kunnen inhuren voor de werkzaamheden. Een voetbalsteward zal dus niet snel op de loonlijst van een voetbalclub of stadioneigenaar staan. Er zijn als voetbalsteward geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. In de meeste gevallen zal een voetbalsteward verder niks te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voetbalsteward

Een voetbalsteward heeft over het algemeen niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste voetbalstewards aangemerkt moeten worden als vrijwilliger. Als voetbalsteward heb je verder ook niks te maken met salaris, omdat vrijwilligers geen gewoon salaris ontvangen. Een voetbalsteward zal een vergoeding ontvangen voor de vrijwillige werkzaamheden. Als je werkzaam bent voor een stadioneigenaar kan er wel sprake zijn van een arbeidscontract. In dat geval kan je bijvoorbeeld ook ingezet worden voor andere evenementen. In de meeste gevallen zal een voetbalsteward een vergoeding ontvangen tussen de tien en vijftien euro bruto per uur, afhankelijk van je leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Voetbalsteward

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voetbalsteward, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voetbalsteward

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voetbalsteward bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voetbalsteward.

Mijnzzp.nl