Servicemedewerker openbaar vervoer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep servicemedewerker openbaar vervoer
Wat doet een servicemedewerker openbaar vervoer
Werken op een treinstation
Taken als servicemedewerker openbaar vervoer:
Film: Medewerker Tickets & Service:
Film: Busforensen en servicemedewerkers:
Opleidingen tot servicemedewerker openbaar vervoer
Bedrijven waar een servicemedewerker openbaar vervoer werkzaam kan zijn
Competenties servicemedewerker openbaar vervoer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker openbaar vervoer
Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemedewerker openbaar vervoer
Eigen bedrijf starten als Servicemedewerker openbaar vervoer
Boekhoudprogramma vergelijken Servicemedewerker openbaar vervoer

Beroep servicemedewerker openbaar vervoer

Een servicemedewerker openbaar vervoer is een klantenservice medewerker, die in het veld werkzaam is. De belangrijkste werkzaamheden van een servicemedewerker openbaar vervoer komen neer op het bieden van service aan reizigers. Als servicemedewerker openbaar vervoer kan je voor verschillende vervoersbedrijven werkzaam zijn. Daarnaast kan een servicemedewerker openbaar vervoer werkzaam zijn op stations en te maken hebben met alle vormen van het openbaar vervoer. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een servicemedewerker openbaar vervoer het beste omschrijven als het bieden van service aan reizigers door ze te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het helpen kopen van tickets, het geven van reisinformatie en aan het wegwijs maken van reizigers. Andere benamingen voor servicemedewerker openbaar vervoer zijn medewerker tickets & service of medewerker veiligheid & service. In de praktijk is het zo dat een servicemedewerker openbaar vervoer ook werkzaam kan zijn als handhaver. Het is niet zo dat alle servicemedewerkers openbaar vervoer over handhavingsbevoegdheden beschikken. Vooral tijdens drukke dagen zijn er meestal verschillende medewerkers die ingezet worden als servicemedewerker openbaar vervoer. Dit zijn meestal medewerkers die normaal gesproken werkzaam zijn op kantoor. Een medewerker tickets & service is normaal gesproken verantwoordelijk voor andere werkzaamheden dan een servicemedewerker, die rondloopt op stations. Deze verschillende servicemedewerkers hebben beide wel te maken met het verlenen van service. Het beroep servicemedewerker openbaar vervoer kan dus betrekking hebben op verschillende servicemedewerkers, die lang niet allemaal fulltime werkzaam zijn. Een servicemedewerker openbaar vervoer kan aangemerkt worden als host, gastheer of gastvrouw, omdat deze beroepen te maken hebben met het verlenen van service. Het is denkbaar dat een servicemedewerker openbaar vervoer verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.

Wat doet een servicemedewerker openbaar vervoer

Een servicemedewerker openbaar vervoer is dus een veldwerker, die verantwoordelijk is voor het verlenen van service aan reizigers. Een servicemedewerker openbaar vervoer kan niet aangemerkt worden als klantenservice medewerker, omdat de klantenservice te maken heeft met reizigers, die via de telefoon of het web vragen stellen. In dat geval hebben we het over een klantenservice medewerker of webcare medewerker. De werkzaamheden van een servicemedewerker openbaar vervoer moeten vrij breed gezien worden, omdat een servicemedewerker openbaar vervoer ook andere werkzaamheden kan uitvoeren. Iedereen die werkzaam is binnen het openbaar vervoer kan op zich aangemerkt worden als servicemedewerker openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld aan buschauffeurs of aan conducteurs, die ook aangemerkt kunnen worden als servicemedewerker openbaar vervoer. Ook handhavers moeten aangemerkt worden als servicemedewerker openbaar vervoer, ondanks dat ze ook andere werkzaamheden uitvoeren. De kerntaak van een servicemedewerker openbaar vervoer is het adviseren met betrekking tot vervoersbewijzen en bijvoorbeeld het aanwijzen van de juiste perrons. Ook reizigers die op andere manieren problemen ondervinden kunnen geholpen worden door een servicemedewerker openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld aan reizigers die problemen ondervinden met hun Ov-chipkaart, of aan reizigers die extra hulp nodig hebben vanwege een handicap.

Werken op een treinstation

Andere werkzaamheden van een servicemedewerker openbaar vervoer zijn het toezien op de algemene veiligheid en bijvoorbeeld het helpen instappen van mensen die minder ter been zijn. In alle gevallen is een servicemedewerker openbaar vervoer klantvriendelijk en staat het verlenen van service hoog aangeschreven. Het servicegericht werken is belangrijk, omdat mensen soms hulp nodig kunnen hebben. Het bieden van service kan ook inhouden het uitleggen waar de toiletten zijn of het aanwijzen waar de taxi's staan. Vanzelfsprekend kan een servicemedewerker openbaar vervoer ook verantwoordelijk zijn voor het verkopen van abonnementen of het geven van reisinformatie. Zoals eerder omschreven zijn de meeste servicemedewerkers openbaar vervoer werkzaam op de drukkere treinstations. Daarnaast kan het gaan om drukke dagen, zoals nationale feestdagen.

Taken als servicemedewerker openbaar vervoer:

  • Het aanwijzen van toiletten, taxi's of klantenservice.
  • Het helpen kopen van tickets (trein, metro of bus).
  • Het helpen van mensen die minder mobiel zijn.
  • Het eventueel verkopen van abonnementen.
  • Het geven van reisadvies en reisinformatie.
  • Het houden van toezicht op de veilheid.

Film: Medewerker Tickets & Service:

Film: Busforensen en servicemedewerkers:

Opleidingen tot servicemedewerker openbaar vervoer

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot servicemedewerker openbaar vervoer. Het is denkbaar dat een servicemedewerker openbaar vervoer een interne opleiding en/of cursus zal moeten volgen voordat hij of zij zelfstandig mag werken als servicemedewerker. Het beroep servicemedewerker openbaar vervoer moet gezien worden als een beroep op minimaal Mbo-niveau. Van een servicemedewerker openbaar vervoer mag verwacht worden dat hij of zij ook de Engelse taal beheerst en een verklaring omtrent gedrag kan overleggen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Bij het starten van een eigen onderneming als zzp'er, is het ook belangrijk om na te denken over de boekhouding.

Bedrijven waar een servicemedewerker openbaar vervoer werkzaam kan zijn

Een servicemedewerker openbaar vervoer kan voor verschillende vervoersbedrijven werkzaam zijn. Daarnaast kan een servicemedewerker openbaar vervoer werkzaam zijn voor een speciale Ov-servicewinkel, die tegenwoordig op stations te vinden zijn. Zoals eerder omschreven kan het beroep servicemedewerker openbaar vervoer betrekking hebben op verschillende soorten beroepen.

Competenties servicemedewerker openbaar vervoer

De belangrijkste competentie van een servicemedewerker openbaar vervoer is het verlenen van service op een goede manier. Reizigers die vragen en/of problemen hebben moeten door de servicemedewerker openbaar vervoer op de juiste manier geholpen worden. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat het verlenen van service alles met communicatie te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden zijn representatief, dienstbaarheid, inzicht, zelfstandigheid, gastheerschap, energie, motivatie en waakzaamheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker openbaar vervoer

Het arbeidsmarktperspectief van een servicemedewerker openbaar vervoer is goed te noemen, omdat er steeds meer behoefte is aan servicemedewerkers binnen het openbaar vervoer. De doorgroeimogelijkheden van een servicemedewerker openbaar vervoer zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit afhankelijk is van het opleidingsniveau en de competenties. Wel is het denkbaar dat een ervaren servicemedewerker openbaar vervoer nieuwe medewerkers zal opleiden als instructeur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemedewerker openbaar vervoer

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als servicemedewerker openbaar vervoer, omdat je voor verschillende soorten vervoersbedrijven werkzaam kan zijn. Een fulltime werkende servicemedewerker openbaar vervoer zal over het algemeen een salaris verdienen tussen 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle servicemedewerkers openbaar vervoer zijn fulltime werkzaam, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Servicemedewerker openbaar vervoer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Servicemedewerker openbaar vervoer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Servicemedewerker openbaar vervoer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Servicemedewerker openbaar vervoer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Servicemedewerker openbaar vervoer.

Mijnzzp.nl